Auto draait slechts op drie cilinder

Er bestaan auto’s met een motor onder de motorkap die slecht uit drie cilinders bestaat. Met de uitspraak de auto rijd maar op drie cilinders bedoelen we daar natuurlijk niet deze motoren mee. De meeste diesel en benzine auto’s zijn voorzien van viercilinder motoren. Als er iets mis is met een van de cilinders gebruiken we deze uitspraak wel. In de volksmond zeggen we dan ook wel de auto draait maar op drie pitten. Hoe dan ook kan het bij alle motoren, of het nu een twee of twaalfcilinder is voorkomen dat een of meerdere cilinders niet meekomen. Als de motor van de auto niet op alle cilinders draait, is dit merkbaar aan een onrustig, schokkende lopende motor. Ook het vermogen van de motor zal sterk afnemen.

Werking cilinders

In de cilinder zit een zuiger met zuigerveren, daarnaast zitten er in de cilinderkop de in en uitlaat kleppen die door middel van timing open en dicht gaan. Op het juiste moment komt de compressieslag in de cilinder. In combinatie met de brandstoftoevoer en de ontbranding zal de motor draaiende blijven. Op het moment dat er een probleem is met de compressie, brandstoftoevoer of de ontbranding, zal een cilinder niet of niet volledig meekomen.

drie-pitten

Problemen met een of meerdere cilinders

Er kunnen meerdere oorzaken zijn als een of meerdere cilinders niet meekomen. Als er een probleem is met de zuigerveren en/of cilinderwand zal de compressie afnemen. Vaak valt de cilinder dan niet volledig uit maar neemt de compressie in kracht af. Om dit te controleren zal de compressie van deze cilinder gemeten moeten worden. Als er bij een of meerdere cilinders de kleppen krom zijn, door bijvoorbeeld het knappen van de distributieriem (timing kleppen) is het probleem een stuk groter. Hierbij zal de cilinderkop gedemonteerd moeten worden en de kleppen vervangen moeten worden. Bij het knappen van een distributieriem valt de motor overigens gelijk stil. Gelukkig kennen we ook eenvoudige problemen als er een of meerdere cilinders niet meekomen. Voorbeelden hiervan zijn een brandstoftoevoer of een bobine probleem. De oorzaak kan ook gewoon een rotte bougie zijn. Ook bij nieuwe bougies bestaat de kans dat deze het spontaan begeven.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl