Kentekencheck
cursus autotechniek

Auto schuren. Hoe doe ik dat en wat heb nodig voor het schuren van mijn auto?


Auto schuren klinkt als een intensieve klus. Echter is het schuren van de auto met de juiste producten een fluitje van een cent. Als je weet wat je nodig hebt ben je in staat om zelf de auto te schuren! Met onze informatie over hoe een auto schuren, welke schuurmachine je moet gebruiken, auto schuurpapier en ons stappenplan voor het schuren van de auto; heb je alles wat je nodig hebt om zelf de carrosserie van de auto te schuren.

auto schuren


Waarom auto schuren?


Een auto schuren is noodzakelijk om lakschade te herstellen of een auto naar nieuwstaat te brengen! Waarom je een auto moet schuren heeft verschillende redenen. Naast het feit dat je loslaten verfresten, laklagen, corrosie en roest verwijdert, zorg je er ook voor dat de carrosserie van de auto strak en glad wordt. Door de auto te schuren met het juiste schuurpapier en schuurmachine, zorg je voor een spiegelglad oppervlak waardoor het resultaat tijdens het spuiten van autolak ook strak en professioneel is. Spendeer dus tijd aan een goede voorbereiding door de auto te schuren!

Wat heb ik nodig bij het schuren van een auto?


Om een auto te schuren moet je over schuurmateriaal beschikken waarmee je de oude laklaag kan schuren, eventueel roest of corrosie kan verwijderen en plamuur/primer mee kan opschuren. Voor het schuren van een auto moet je naast een schuurmachine, ook beschikken over schuurpapier hebben in verschillende groftes. Let er bij het kopen van het auto schuurpapier op dat deze past op de schuurmachine die je wilt gebruiken voor het schuren van de auto.

Auto schuren; welke schuurmachine moet ik gebruiken?


Het schuren van de auto met een schuurmachine is de beste manier om de carrosserie volledig glad te schuren en de oude laklaag of verfresten te verwijderen. Door de auto te schuren met een schuurmachine werk je niet alleen sneller en efficiënter, maar je creëert ook een mooier schuurbeeld. Naast het feit dat het fysiek minder zwaar is dan handmatig de auto schuren. Wanneer je de auto gaat schuren met een schuurmachine is het belangrijk dat je beschikt over de juiste machine. Een excentrische schuurmachine is een machine die tijdens het schuren niet alleen roteert, maar ook een zogeheten uitslag heeft. De schuurpad van de machine draait tijdens het schuren om zijn eigen as, waardoor je een fijn en egaal schuurpatroon krijgt. Hierdoor is een schuurmachine met excentrische uitslag de meest gebruikte machine voor het schuren van een auto. Excentrische schuurmachines zijn zowel elektrisch als pneumatisch te koop!

Tips bij het kopen van een excentrische schuurmachine voor de auto:


Wanneer je een excentrische schuurmachine gaat kopen voor het schuren van de auto, zijn er een aantal tips die wij jou graag als expert mee willen geven. Bij het kopen van een excentrische schuurmachine heb je de keuze uit verschillende modellen, diameter van de schuurpad en de schuuruitslag.

 • Model schuurmachine:
 • kies een model die je aanspreekt! Wil je graag een schuurmachine die lekker in de hand ligt? Kies dan voor een handschuurmachine, ook wel handpalm schuurmachine genoemd.

 • Schuurpad van de schuurmachine:
 • een schuurmachine met 150mm schuurpad is de meest gebruikte machine voor het schuren van de auto. Naast het feit dat dit een universele maat is, is het aanbod in schuurpapier voor de auto ook het grootst!

 • Schuurmachine met excentrische uitslag:
 • het getal van de excentrische uitslag bepaalt de grootte van de schuurcirkel die de pad op de schuurmachine maakt tijdens het schuren. Hoe kleiner (lager) het getal, hoe fijner de schuurcirkel is. Hoe hoger het getal is hoe groter de schuuruitslag is. Een schuurmachine met 5mm excentrische uitslag is de meest gebruikte schuurcirkel die gebruikt wordt voor het universeel schuren van auto’s en andere gelakte oppervlakken.

  Conclusie is dat wij als professional jou een excentrische schuurmachine adviseren met 150mm pad en 5mm schuuruitslag. Dit is de beste en meest universele schuurmachine voor het schuren van de auto.

  Welk schuurpapier gebruiken tijdens het schuren van een auto:


  Voor het schuren van de auto moet je weten welk schuurpapier je moet gebruiken voor het beste resultaat. Je wilt tenslotte dat het auto schuurpapier zorgt voor een glad resultaat op de carrosserie, waardoor je spuitresultaat strak en professioneel is. Als je de auto gaat schuren is het van belang dat je de juiste grootte van de schuurkorrel gebruikt. De grofte van het schuurpapier wordt aangeduid met een P gevolgd door een nummer. Hoe lager het nummer, hoe grover het schuurpapier op de auto schuurt. Hoe hoger het getal, hoe fijner de schuurkorrel is. Schuurpapier met een fijne schuurkorrel worden ook wel nat gebruikt voor het natschuren (ook wel wetsanden genoemd) van autolak.

  Schuur de auto van grof naar fijn in stappen:


  Om de auto op de juiste manier te schuren gebruik je het schuurpapier van grof naar fijn in stappen. Hanteer onderstaand stappenplan om op de juiste manier de carrosserie van de auto te schuren.

 • Auto plamuur schuren:
 • Voor het schuren van plamuur gebruik je auto schuurpapier vanaf korrel P80 in stappen naar P320. Bijvoorbeeld: P80, P120, P220 en P320.

 • Auto primer schuren:
 • Staat de auto in de primer en wil je de grondverf glad schuren voordat je de autolak gaat spuiten? Dan adviseren we korrel P320, P400 naar P500.

 • Blanke lak auto schuren:
 • Wil je de blanke lak van de auto schuren om vervolgens te polijsten? Dit wordt ook wel wetsanden genoemd. Hierbij gebruik je waterproof schuurpapier om de auto nat te schuren. Schuur met water de blanke lak in stappen van P1200, P1500, P2000, P2500 en P3000. Nadat je de auto nat geschuurd hebt kan je de lak polijsten!
  autoblog
  Eenvoudig besparen op de kosten van je auto doe je zo: Autorijden kost geld, daar kan niemand helaas iets aan veranderen. Je hebt natuurlijk de kosten voor de aanschaf van de auto, het onderhoud, de brandstof, de verzekering en nog wat andere kostenposten. Het s natuurlijk afhankelijk van welk type auto je rijdt en hoeveel kilometers je per jaar rijdt maar.............. Lees meer

  autoblog
  Auto en fiets trips: Tijdens een autovakantie, weekendje weg of een dagje er op uit vinden de meeste mensen het fijn om ook van de fiets gebruik te kunnen maken. Alleen al in Nederland kennen we vele leuke fietsroutes. Hoe lekker is het om bijvoorbeeld een dagje op de Veluwe te fietsen. Buiten dat fietsen leuk is heeft het ook vele positieve effecten op het menselijk lichaam. Bij het....... Lees meer
  autoblog
  Online auto onderdelen zoeken: Houd altijd in je achterhoofd dat je flink veel geld bespaart door zelf met je auto bezig te zijn. Wanneer je de auto naar een garage brengt en laat repareren, bestaat een groot gedeelte van deze rekening uit manuren. En dat is uiteraard precies waar je op bespaart wanneer je het zelf doet. Bovendien maken ze in de meeste garages gebruik van nieuwe onderdelen, terwijl....... Lees meer
  autoblog
  Mogelijkheden dashcam: Een dashcam is een kleine camera die je in je auto kunt installeren om zo de beelden op te nemen tijdens je autorit. Men doet dit om uiteenlopende redenen. Zo kan met dit vanuit veiligheidsoverwegingen doen of gewoon voor het plezier. Er komen steeds meer dashcams op de markt, waardoor het goed is om van te voren uit te zoeken......... Lees meer
  autoblog
  Welke auto’s zijn populair op AutoScout24 in Nederland? Autoscout24 heeft uit het zoekgedrag van hun website, van de afgelopen twee jaar een top 10 lijst gemaakt van de meest populaire auto’s. Tijdloze en iconische auto’s die een hele generatie definiëren. Ontdek hier of door op onderstaande banner te klikken hoe de meest populaire auto’s in de loop der tijd zijn veranderd!....... Lees meer
  autoblog
  5 Tips die je helpen om zuiniger en duurzaam te rijden: Voor de gemiddelde Nederlander kost autorijden meer dan genoeg. Denk alleen al aan de vele euro's die je nodig hebt voor de aanschaf van een auto, het onderhoud, de wegenbelasting en de hoge brandstofprijzen. Vraag jij je ook wel eens af of de autokosten niet wat omlaag kunnen? Maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt aanpakken........ Lees meer
  autoblog
  Geld lenen voor aankoop auto: Je kunt je niets vervelenders voorstellen dan dat je eindelijk de auto van je dromen hebt gevonden, maar niet genoeg spaargeld hebt om die auto te kopen. Natuurlijk kun je dan op zoek gaan naar een goedkopere auto, maar mogelijk vraag je jezelf af: hoeveel kan ik een manier vinden om toch deze auto te kunnen kopen? Een optie is geld lenen, en dat kan op....... Lees meer
  autoblog
  Kan een huurauto mij geld besparen? Je kunt je niets vervelenders voorstellen dan dat je eindelijk de auto van je dromen hebt gevonden, maar niet genoeg spaargeld hebt om die auto te kopen. Natuurlijk kun je dan op zoek gaan naar een goedkopere auto, maar mogelijk vraag je jezelf af: hoeveel kan ik een manier vinden om toch deze auto te kunnen kopen? Een optie is geld lenen, en dat kan op....... Lees meer
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes