Energielabel auto en brandstofverbruik

Zoals we vele energielabels kennen, bestaat er sinds januari 2001 ook een energielabel voor personenauto’s. Met de invoering van het energielabel, wil Europa de consument stimuleren om een energiezuinige auto aan te schaffen. Op het energielabel staat informatie over het brandstofverbruik in vergelijking met het brandstofverbruik van een auto uit dezelfde klasse.

Het brandstofverbruik wordt op de label aangegeven met het aantal liters brandstof per honderd kilometer, en gekoppeld aan een letter. De letter A staat daarbij voor meest zuinig en de letter G voor minst zuinig. Aan de letters A t/m G is tevens een kleurcode gekoppeld. (zie afbeelding). Langs het brandstofverbruik staat op het energielabel ook de CO2 uitstoot die de motor produceert. Hoe lager de CO2 uitstoot per afgelegde kilometer, hoe zuiniger de auto.

benzine-verbruik-energielabel

Energielabel en belastingvoordeel

De CO2 uitstoot wordt berekend in gram per kilometer. Als de gram per kilometer onder een bepaalde norm ligt kan dit een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren. Denk hierbij aan de wegenbelasting, aankoopbelasting of in het geval van een leaseauto aan de bijtelling. Deze vastgelegde normen worden jaarlijks herzien.

Energielabel auto verplicht?

Zoals eerder aangegeven is het energielabel voor auto’s per januari 2001 ingevoerd. Alle auto’s van 2001 tot heden zijn voorzien van een energielabel. Auto’s voor 2001 hebben vanaf de fabriek geen energielabel meegekregen.

Bekijk in het gratis rapport het energielabel en verbruik van uw auto.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl