Grijze kentekenplaat: voordelen voor ondernemers

Ben jij ondernemer en regelmatig op pad met een bestelwagen? Dan kun je misschien wel in aanmerking komen voor een grijs kenteken. Een grijs kenteken kan je een aantal fiscale voordelen opleveren. Welke voordelen dit zijn en wat een grijs kenteken voor je bestelauto precies is, lees je in dit artikel.

Wat is een grijs kenteken?

Een grijze kentekenplaat is een speciaal nummerbord voor bestelauto’s. De kentekenplaat is niet letterlijk grijs, maar gewoon geel. Wel heeft een ‘grijs’ kenteken altijd de beginletter B of V. De term ‘grijs’ komt nog uit de tijd dat een deel van het kentekenbewijs grijs was. Als ondernemer kun je zo’n speciale nummerplaat aanvragen.

bestelwagen-bestelbus

Waarom een grijs kenteken?

Een grijs kenteken kan je belastingvoordeel opleveren. Zo betaal je bijvoorbeeld geen BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) als je een auto aanschaft en betaal je minder wegenbelasting.

Hoeveel minder wegenbelasting je betaalt hangt af van het gewicht van de bestelwagen en de brandstof die je gebruikt. Het is daarom verstandig om een kentekencheck te doen en zo het energielabel van de bestelauto te achterhalen. Heeft de auto een minder zuinig energielabel? Dan kan je hem misschien beter niet kopen.

De voorwaarden van een grijs kenteken voor je bestelauto

Als je wilt rijden met een auto met een grijze nummerplaat moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet als ondernemer geregistreerd zijn bij de KvK en een btw-nummer hebben voor omzetbelasting. De bestelauto moet op jouw naam staan en minimaal tien procent van je gereden kilometers moet voor zakelijk gebruik zijn geweest.

De belastingdienst stelt bepaalde regels aan de auto om zo personenauto’s van bestelauto’s te onderscheiden. Zo mag een bestelwagen maar twee zitplaatsen hebben, voor een bestuurder en één passagier en moet hij een laadruimte met een vlakke laadvloer hebben. De wagen mag maximaal een laadcapaciteit van 3500 kilo hebben.

Bijtelling

Je mag je bedrijfswagen ook privé gebruiken. Maar als je privé jaarlijks meer dan 500 kilometer rijdt, dan moet je bijtelling betalen. Het is daarom handig om bij te houden hoeveel kilometers je zakelijk en privé rijdt. Als je veel op de weg bent voor je werk, is het ook verstandig om je bestelwagen All risk te verzekeren. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje en je wilt niet tegen (forse) financiële schade aanlopen.

Een grijs kenteken kan voor jou als ondernemer voordelig zijn. Lees je wel van tevoren goed in zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl