Hoe vermijd je een boete op de weg?

Je auto, je vrijheid. Het kan jouw leuze zijn wanneer je je in het verkeer begeeft. Toch zijn er grenzen aan deze vrijheid door de regelgeving. We zetten enkele regels voor jou op een rijtje.

Snelheidsbeperkingen

Stel: je hebt de auto gekocht waarvan je al jaren droomde en je wil een eerste ritje maken. Dan is de kans groot dat je de limieten van je auto wilt testen door extra op het gaspedaal te duwen. Laat je op dat moment niet verleiden tot een snelheid die je normaal nooit zou rijden. De snelheid is vaak gelimiteerd in je buurt, van 30 km per uur in een kwetsbare (school)zone tot de standaard 50 km per uur in de bebouwde kom. Het zijn de snelheidsbeperkingen die gelden in de meeste gemeenten en steden waar je rondtoert dus wees zeer alert voor je snelheidsmeter.

verkeersboete

Boetes

Rij je op een weg met een maximumsnelheid van 70 km per uur, bijvoorbeeld bij weinig bebouwing of een brede baan, hou je dan ook aan die snelheid. Laat je niet verleiden om meer te rijden dan toegelaten want de boete die wat later mogelijk in de bus valt, is altijd zuur om te betalen. Bovendien moet je rekening houden met trajectcontroles. Dit kan op elke weg en bij elke snelheid het geval zijn. Ook bij 90 km per uur bijvoorbeeld moet je er rekening mee houden dat je gemiddelde snelheid de grens niet overschrijdt. Op de autosnelweg geldt nog steeds een snelheidsbeperking van 120 km per uur, tenzij anders aangegeven.

Wanneer je toch een snelheidsovertreding hebt begaan, zal een boete volgen. Wat vele autobestuurders niet weten, is dat ze misschien recht hebben op een gratis advocaat via de rechtsbijstand die juridische advies kan verlenen. Dit kan interessant zijn wanneer je een zware overtreding hebt begaan. Check dus zeker eens bij je verzekeringsmakelaar naar de voorwaarden in je verzekeringspolis.

Voor de rechter

Overtreed je de snelheid op een flagrante wijze en word je onderschept door de politie, dan zal er ook standaard een ademtest worden afgenomen. Wanneer je tekenen vertoont van alcoholintoxicatie, wordt de situatie nog complexer. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat je een straf van de politierechtbank krijgt. In dat geval zal je je moeten verantwoorden voor de politierechter. De rechter kan dan bijvoorbeeld een alcoholslot opleggen of een zware boete geven. Het is dus geen overbodige luxe om je te laten bijstaan door een professional die de verkeerswetgeving zeer goed kent en weet wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een beslissing van de rechter.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl