Hoe werken de remblokken?

Alle voertuigen zijn voor het comfort en de veiligheid voorzien van een essentieel systeem: de remmen. Zonder een goed functionerend remsysteem mag er niet in een auto worden gereden, omdat hierdoor je eigen en het leven van anderen in gevaar kan worden gebracht. De auto remt af of komt tot stilstand als de bestuurder op het rempedaal drukt. Hierdoor worden de remblokken op de remschijven gedrukt en door de frictie die hierdoor ontstaat, treedt er slijtage aan de remblokken op. Dit zorgt ervoor dat er zwarte aanslag op de autovelgen komt. De remschijven en remblokken werken samen en moeten in een goede conditie worden gehouden voor een veilige en comfortabele rit.

Wanneer zijn mijn remblokken aan vervanging toe?

Vervanging van de remblokken is voor een deel afhankelijk van de manier waarop er met het voertuig worden gereden. Daarnaast zijn de remsituaties van invloed op de levensduur van de remblokken. Remblokken moeten elke 30.000 tot 50.000 kilometer worden vervangen. De remblokken achter gaan langer mee dan de voorste exemplaren. Het advies is om de conditie van de remblokken iedere 15.000 kilometer te controleren. Houd er rekening mee dat de remblokken een minimale dikte van 2 mm moeten hebben, zodat er geen schade aan de remschijf ontstaat. Indicaties dat je de remblokken moet vervangen zijn: het waarschuwingslampje op het dashboard brandt, wanneer je remt piepen en kraken de remmen en de auto remt minder goed. Je vervangt de remblokken aan beide kanten, wat ook geldt voor de achteras.

Ridex biedt duurzame sets remblokken voor de achteras voor veel automerken. De Remblokkenset Achteras RIDEX 402B0029 die je nodig hebt voor de modellen van AUDI, CITROEN, DS, FIAT, FORD, HONDA, LANCIA, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, RENAULT, SEAT, SKODA, VAUXHALL of VW bestaat uit 4 remblokken (2 remblokken per askant). De blokken zijn 53mm hoog, 87 mm breed en 17,2 mm dik en voldoen aan de ECE norm. Let op: de remblokken hebben geen slijtage-indicator.

werking-remblokken

Hoe vervang ik de remblokken van mijn auto?

De vervanging van de remblokken kun je met enige ervaring zelf doen. Leg voor aanvang van de werkzaamheden een autokrik (of gebruik een hefbrug) klaar, steunen voor de as van het voertuig en gereedschap voor het losmaken en weer vastdraaien van de moeren van het autowiel.

Ga voor beide kanten van de achteras als volgt te werk:

  • Maak eerst het wiel los, hef dan het voertuig omhoog en verwijder dan het wiel
  • Haal de remklauw van de remschijf
  • Verwijder de versleten remblokken en eventueel de bevestigingsklemmen
  • Reinig de plekken waar de remblokken zijn bevestigd en ook de remklauw
  • Breng de vervangende remblokken aan
  • Gebruik een remmenreiniger om het vet van de remschijf te verwijderen
  • Bevestig de remklauw
  • Plaats en bevestig het wiel

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl