Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Informatie voor het plaatsen van een trekhaak (Trekhaken met een vaste en afneembare kogel)


Op vakantie met de caravan, erop uit met de fietsen achter de auto, grote (verhuis)klussen? Een trekhaak op uw auto is onmisbaar. Bij de aankoop van een trekhaak heeft u de keuze tussen een vast of een afneembaar systeem. Een vaste trekhaak is het meest bekend. Het is de eenvoudigste en tevens de goedkoopste oplossing voor mensen die de trekhaak vooral willen gebruiken voor een fietsendrager of om zo nu en dan een aanhangwagentje te trekken. Een afneembaar systeem is fraaier omdat het in veel gevallen wegvalt achter de bumper nadat de kogel afgekoppeld is. Een afneembaar systeem is noodzakelijk indien de kogel voor de kentekenplaat valt en het niet mogelijk is de kentekenplaat op een andere plek te monteren. Indien uw auto voorzien is van parkeersensoren kan het ook noodzakelijk zijn om een afneembaar systeem te laten monteren. Overigens hebben veel nieuwe auto’s daarom de mogelijkheid de parkeersensoren handmatig uit te schakelen. Vanzelfsprekend moet u ervoor zorgen dat de losse kogel op een veilige plaats in uw auto opgeborgen word. Trekhaak online bestellen? klik dan op online onderdelen bestellen onderaan de pagina waarna u door middel van het invoeren van uw kenteken kunt zien of deze op voorraad is. Ook voor andere onderdelen is het een kwestie van invoeren kenteken.

Elektrische aansluitingen trekhaak:


aansluiting trekhaak

Een 7 polige aansluiting (ook wel de standaard aansluiting genoemd)


Deze aansluiting wordt voornamelijk gebruikt voor aanhangwagens, fietsendragers en trailers en wordt standaard voorzien van een mistlampaansluiting. Wanneer u een constante stroom wilt gebruiken is ons advies om over te schakelen naar een 13-polige aansluiting, om de eenvoudige reden dat er geen aansluitmogelijkheid meer aanwezig is op het 7-polige systeem om er een constante stroomaansluiting op te monteren.

Een 13 polige aansluiting kan worden onderverdeeld in een Jaeger aansluiting of een WeST (Multicon) aansluiting. De keuze hangt af van de stekkeruitvoering van de caravan. De Duitse auto en caravan industrie heeft gekozen voor de Jaeger aansluiting. Een 13 polige aansluiting wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met een caravan. De extra aansluitingen zijn nodig voor constante stroom aansluiting voor de koelkast tijdens het rijden, voor de binnenverlichting en de achteruitrijverlichting. Ook is het mogelijk de constante stroomdraad, bedoeld voor aansluiting van de koelkast, te schakelen via het contactslot
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
aansluiting trekhaak

Aansluiting van een 7 polige stekker op een 13 polige aansluiting:


Soms is het handig om een 7 polige stekker aan te kunnen sluiten op uw 13 polig systeem. Denk hierbij aan de fietsendrager of een aanhangwagentje. De aansluiting op een WeST (Multicon) aansluiting is eenvoudig omdat de 13 polige stekker hierop voorbereid is. Voor het Jaeger systeem heeft u een verloopstekker nodig.

Verloopstekker van een Jaeger aansluiting naar een Multicon aansluiting:


Indien uw auto voorzien is van een Multicon aansluiting en uw caravan heeft een Jaeger aansluiting, dan bestaat daarvoor een verloopstekker.

Dankzij moderne bekabelingssystemen van nieuw ontwikkelde voertuigen is het mogelijk om extra functies aan te bieden. Daarbij valt te denken aan:

 • Parkeersensor (PDC) uitschakeling.
 • Mistlampuitschakeling.
 • TSP: trailer stability program: een uitbreiding op het voertuig ESP.
 • Achteruitrijdlampen op caravan of aanhanger.
 • uitlijnen balanceren
  De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  luchtvering
  Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor.... Lees hier meer over luchtvering.
  trekhaak aansluiting controleren
  Aansluiting trekhaak controleren: Als je zelf een trekhaak hebt aangesloten of je wilt bijvoorbeeld een aanhanger huren is het heel erg handig om te weten of de trekhaak aansluiting werkt. Zeker als een trekhaak aansluiting langere tijd niet gebruikt is, bestaat de kans dat deze door vervuiling en slecht contact niet meer goed werkt. Het testen van de aansluiting..... Lees hier meer over aansluiting trekhaak controleren.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  auto veren
  Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
  onderstel auto
  Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
  stuur trilt
  Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes