Verkeersboetes in 2022 weer gestegen

Verkeersboetes zijn in Nederland bijna niet meer weg te denken. Ze zijn in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te verhogen, en vrijwel elk jaar voert het Ministerie van Justitie en Veiligheid een verandering door in de hoogte van de tarieven. Bepaalde boetes gaan soms omlaag, maar vaak ook omhoog. Zo ook dit jaar. Een aantal verkeersboetes zijn hard gestegen, waardoor een bepaalde verkeersovertreding flinke financiële gevolgen voor je kan hebben. Door het uitdelen van boetes (en het verhogen van de boetes) wil de overheid stimuleren om voorzichtig te zijn in het verkeer en de kans op ongelukken zo laag mogelijk te houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere verkeersdeelnemers om je heen. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de verkeersboetes in 2022 voor je op een rij.

Gebruik van smartphone

Een van de belangrijkste oorzaken van gevaarlijke situaties in het verkeer, is volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid het gebruik van de smartphone. Steeds meer automobilisten gebruiken de smartphone tijdens het autorijden om te bellen, te navigeren, een bericht te sturen of iets anders. Doordat de concentratie dan niet meer op de verkeerssituatie ligt, is de kans op een ongeluk groter. In 2021 was de boete voor het vasthouden van een smartphone nog € 250, in 2022 is dat opgelopen tot € 350 per overtreding.

verkeersboetes

Enkele boetes gedaald

Naast de stijging van een aantal boetes, zijn een aantal verkeersboetes ook lager geworden in het nieuwe jaar. Zo is de parkeerboete voor parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats gedaald naar € 300. Nog steeds een hoog bedrag, maar wel lager dan voorheen.

Stijging van verkeersboetes

Naast het gebruik van de smartphone zijn er ook andere boetes die flink verhoogd zijn. Twee andere voorbeelden van veelvoorkomende verkeersboetes zijn de boete voor onnodig links rijden en voor het niet verlenen van voorrang waar dat wel verplicht is. De boete voor onnodig links rijden is dit jaar verhoogd van € 150 naar € 220, en de boete voor niet voorrang verlenen is gestegen van € 250 naar € 350. Ook snelheidsboetes zullen dit jaar wat hoger zijn, dit kan van een paar euro tot tientallen euro’s verschil opleveren. De boete voor het niet dragen van een gordel is gelijk gebleven, maar de boete voor het vervoeren van een minderjarig kind dat de gordel niet draagt, is verhoogd naar € 220.

Overzicht verkeersboetes

We zetten de meest voorkomende verkeersboetes op de Nederlandse wegen voor je op een rij met daarbij de boete die in 2022 geldt.

  • Niet dragen van een gordel: €150,-
  • Door rood rijden: €250,-
  • Rechts inhalen: €250,-
  • Geen richting aangeven bij een zijwaartse beweging: €100,-
  • Onnodig links rijden op de snelweg: €220,-

Voor alle boetes geldt dat er nog €9,- administratiekosten berekend worden. Alles bij elkaar opgeteld kan een verkeersovertreding dus voor een vervelende financiële klap zorgen. Zorg voor je eigen portemonnee, maar ook voor de verkeersveiligheid van jezelf en je medeweggebruikers dat je deze boetes zo veel mogelijk vermijdt.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl