Welke busjes zijn geschikt om te rijden met rijbewijs B:

Met rijbewijs B kun je busjes besturen met een maximaal gewicht tot 3500 kg inclusief laadvermogen en aanhanger. Dat betekent dat je de meeste bestelbussen kunt besturen met dit rijbewijs. Kies je bijvoorbeeld voor een VW crafter occasion, een bestelbus op diesel, dan is hierbij het ledig gewicht 2110 kg. Deze bus heeft een laadvermogen van 1090 kg. Een Volkswagen Crafter Bakwagen heeft een ledig gewicht van 3000 kg en een maximaal laadgewicht van 500 kg.

Rijbewijs B:

Rijbewijs B is een document, tegenwoordig een pasje, dat aangeeft dat je bevoegd bent om te rijden in een auto met een maximaal gewicht tot 3500 kg, inclusief personen en eventuele aanhanger. Met rijbewijs B mag je dus een aanhanger trekken tot maximaal 750 kg. Je mag ook een auto besturen waar maximaal 8 passagiers in zitten exclusief bestuurder. Wanneer je een gewone personenauto bestuurd mogen hier niet meer personen in zitten als er veiligheidsriemen aanwezig zijn! Wil je meer personen vervoeren dan 8, dan heb je hiervoor een personenbus nodig en die mag je helaas niet besturen met alleen rijbewijs B.

bedrijfsauto

Wat mag je (nog meer) besturen met rijbewijs B?

Je mag, als je rijbewijs B hebt, ook rijden met een bromfiets, scooter, pedelec, brommobiel, scooter én tractor. Als je het B rijbewijs haalt hoef je dus geen examen meer te doen voor bovengenoemde voertuigen. Je krijgt rijbewijs AM, het bromfiets rijbewijs, automatisch bijgeschreven op je B rijbewijs. Je mag met een aanhanger rijden met je rijbewijs B. Deze aanhanger mag dan een maximaal gewicht hebben van 750 kilo. Let wel op, het gewicht van de auto en de aanhanger samen mag nooit meer dan 3.500 kilo zijn. Met rijbewijs B mag je ook een bestelauto rijden. Dat betekent dat je in bestelauto’s of bestelbusjes mag rijden met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg, dit is inclusief het laadgewicht en het gewicht van de personen in het busje. Rij je met een aanhanger achter je bus, dan wordt dat gewicht dus ook meegeteld.

Wat mag je (nog meer) besturen met rijbewijs B?

Wanneer je in een busje of auto gaat rijden en een aanhanger achter de auto hangt let dan op het totale gewicht. Je mag met rijbewijs B een maximaal toegestaan gewicht besturen. Met dit gewicht wordt bedoeld de toegestane maximummassa. Dit is het lege gewicht én het maximale laadvermogen. Wanneer je rijdt met een auto die zwaarder is geladen en boven de 3500 kg uitkomt, kun je een boete of sanctie krijgen.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl