3D-printing in de automobielsector

Faalkostenreductie, lage voorraadkosten, prototyping en on-demand-productie: het zijn slechts enkele voordelen waar de automobielsector van kan profiteren. 3D-printing biedt heel wat kansen die de sector maar voor het grijpen heeft. En dat lijkt de sector ook steeds beter te begrijpen. Voor de massaproductie zal het waarschijnlijk geen kenterpunt zijn, maar desondanks zijn er talloze voorbeelden van hoe 3D-printing de automobielsector kan helpen.

De snelste elektrische auto ter wereld

Het bedrijf InMotion heeft de doelstelling om tegen 2023 met de Vision, de eerste elektrische raceauto ter wereld, deel te nemen aan Garage 56 van Le Mans. Bijzonder, want het gaat om 24-uursrace waarbij de oplaadcapaciteit tegen de limieten dreigt aan te lopen. Het is dan ook de eerste prioriteit van het ontwikkelingsteam: het verbruik reduceren en de oplaadtijden versnellen. Daarvoor werkt het onder andere samen met de 3D-sector om gedetailleerde 3D-onderdelen te ontwikkelen die nog lichter zijn, zonder hun mogelijkheden te verliezen. Gek is dat niet want ook metaal 3D printen is vandaag de dag gewoon mogelijk.

3D-printing-automobielsector

Zonneauto voor Nederlandse winnaars

Het Solar Team Eindhoven neemt al sinds 2013 deel aan de World Solar Challenge. In 2017 mocht het team zelf de eerste prijs in de wacht slepen. De Stella Vie, hun zonneauto die plaats biedt aan vijf personen, werd ook voorzien van uiteenlopende 3D-geprinte onderdelen. Dankzij een weloverwogen ontwerp en een uitstekende plaatbewerking werd ook hier gekozen voor een aerodynamische wagen die met een beperkte lichtinval uitstekende prestaties kan voorleggen. Het is nogmaals een voorbeeld van hoe 3D-printing unieke conceptwagens ten goede kan komen. Dankzij 3D-printing konden ze per slot van rekening lichter bouwen, maar ook sneller hun wagen ontwikkelen.

3D-printen van concepten

Deze twee voorbeelden tonen aan hoe 3D-printing vooral bij unieke wagens voordelen kan bieden. De massaproductie lijkt het met andere woorden nog niet meteen te vervangen. Toch heeft 3D-printing wel degelijk invloed op het productieproces, maar dan op de allereerste fase: de ontwikkelingsfase.

Dankzij 3D-printing is het nog eenvoudiger om concepten uit te denken en te testen. Hierdoor besparen autofabrikanten zowel geld als tijd. Het kan daarbij gaan om een prototype van een nieuw component dat meteen wordt uitgetest in een inbouwsituatie. Een voorbeeld daarvan is een nieuwe schokdemper. Na het testen is meteen duidelijk of er aanpassingen nodig zijn. Pas wanneer alles op punt staat, wordt er overgegaan tot een gefreesd ontwerp en uiteindelijk ook tot de werkelijke productie.

Binnenkort ook in uw garage?

Het is weinig realistisch dat de lokale garagist binnenkort je nieuwe blitse wagen uit de printer haalt. Toch onderzoekt de sector al langer de mogelijkheden van 3D-printing. En dat heeft alles te maken met onderdelen. De onderdelenmarkt is weinig voorspelbaar terwijl er na een ongeval of defect snel een vervangstuk nodig is. Sommige garages leggen daardoor grote magazijnen aan en moeten vervolgens maar hopen dat alle stukken de deur uitgaan. In 3D-printing, waarbij ze onderdelen pas printen wanneer ze ook echt nodig zijn, schuilt inderdaad toekomstmuziek. Niet alleen moeten ze niet meer investeren in onderdelen, bovendien nemen ze ook minder ruimte in beslag en hoeven klanten geen dagen of weken te wachten tot het onbeschikbaar onderdeel wordt geleverd.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl