Autoblog: Pagina
1
-
2
-
3
-
4
-
5
-
6
-
7
-
8
-
9
-
10
-
11
-
12
-
13
-
14
-
15
-
16
-
17
-
18
Buiten tips en veranderingen bied het autoblog van autoweetjes het laatste autonieuws omtrent zelfrijdende (autonome) auto's, hybrides, Plug-in hybrides en elektrische auto's. Maar ook ander automotive nieuws, snufjes en nieuwe ontwikkelingen in en rondom de autowereld leest u op autoweetjes autoblog.
Blijf up to date, en volg ons via Twitter of Facebook
Import occasions neemt toe:
30-03-2016
Het aantal tweedehands voertuigen dat uit het buitenland wordt gehaald neemt flink toe, meldt de RDW.
De rijksdienst registreert onder meer gegevens van voertuigen en afgegeven documenten zoals rij- en kentekenbewijzen. Dat meer tweedehandsauto's worden geïmporteerd komt vooral door een tekort aan occasions op de Nederlandse markt.
Door de aantrekkende economie blijft het aanbod van te registreren importvoertuigen toenemen, vorig jaar met 15 procent ten opzichte van 2015, aldus de dienst donderdag. In 2015 én 2014 was er ook al een stijgende lijn zichtbaar in de occasionimport.
U wilt een tweedehands auto kopen of heeft twijfels over het verleden van uw huidige auto. U vraagt zich bijvoorbeeld af of de kilometerstand wel klopt of dat de auto in het verleden geen ernstige schade heeft gehad. Vraag bij twijfels een uitgebreid autoverleden/taxatie rapport op. Voor een Nederlandse auto is het autoverleden via het
kenteken op te vragen. Voor een ingevoerde auto is dit mogelijk via het
chassisnummer van de auto.
Bron:
autoweek
Tesla's meer autonoom dankzij update:
30-03-2016
Tesla heeft een update klaarstaan voor auto's met Autopilot 2.0. Daarmee kunnen de auto's met het nieuwe systeem onder andere op hogere snelheid zelf sturen.
Dankzij een update worden de semi-autonome Tesla's met Autopilot 2.0 weer een stukje zelfstandiger, bericht Electrek.co. De zogenoemde 8.1-update stelt de auto's in staat om tot een snelheid van 128 km/h zelf de rijbaan te volgen. Momenteel is dat tot 88 km/h mogelijk. Daarnaast is het automatisch wisselen van rijbaan door richting aan te geven dankzij de update mogelijk.
De tweede generatie van Autopilot loopt tot op heden nog achter qua functionaliteit ten opzicht van het eerder verschenen Autopilot 1.0. Updates zoals deze moeten ervoor zorgen dat het vernieuwde systeem eerst minimaal op hetzelfde niveau komt, om uiteindelijk natuurlijk meer mogelijkheden te bieden.
Een andere functie die Tesla met de update toevoegt aan auto's met Autopilot 2.0, is het bij Autopilot 1.0 al bekende Summon. Met dat systeem kan de auto in een parkeervak worden gezet - bediend vanaf je smartphone - zonder dat de bestuurder daarvoor in de auto aanwezig hoeft te zijn. Iets vergelijkbaars introduceerde BMW bijvoorbeeld in de huidige 7-serie.
De eerste updates zouden al zijn uitgevoerd in de Verenigde Staten. Tesla benadrukt dat de veiligheidssystemen wel eerst opnieuw moeten worden gekalibreerd voordat alles naar behoren werkt. Dat kan na het installeren van de update een aantal dagen rijden duren.
Bron:
autoweek
Uber stopt test zelfrijdende auto na ongeluk:
27-03-2016
Uber stopt tijdelijk met zijn testprogramma voor zelfrijdende auto's na een ongeluk in Arizona.
Uber bevestigde de crash, waarbij een zelfrijdende auto op de kant belandde nadat een andere auto geen voorrang verleende. Volgens Uber raakte niemand ernstig gewond.
Het zelfrijdende-autoprogramma van Uber is niet zonder controverse. Zo wordt de taxi-app aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo, omdat Uber diens techniek voor het zelfrijdend maken van auto's zou hebben gestolen. Ook rijden de zelfrijdende Ubers in Arizona rond, omdat ze in Californië niet welkom zijn. Uber weigert in die staat een vergunning aan te vragen.
Uber kwam de afgelopen tijd ook in het nieuws vanwege een seksistische bedrijfscultuur. Topman Trevor Kalanick en vijf andere Uber-medewerkers zouden in 2014 in Seoul een karaoke-escortbar hebben bezocht. Een vrouwelijke marketingmanager klaagde daar een jaar later over, omdat het bezoekje haar een ongemakkelijk gevoel had gegeven.
Bron:
autoweek
Audi's waarschuwen elkaar voor gevaar:
18-03-2016
Audi gaat nog dit jaar auto's leveren met een vernieuwde versie van Audi Connect, waarmee auto's elkaar handiger kunnen waarschuwen voor gevaarlijke omstandigheden.
Wanneer een auto verderop de hoek om gaat en daar op een ongeluk stuit, wil je dat graag weten. Dan kies je zelf immers voor een andere route. Nog handiger is het als er vlak voor je ineens keihard wordt geremd en je daarover op tijd wordt gewaarschuwd, dus voordat je zelf in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Middels het zogenoemde LTE Advanced netwerk moeten auto's volgens Audi sneller dan voorheen dit soort data kunnen uitwisselen.
Momenteel wordt er al met dit vernieuwde systeem geëxperimenteerd op de Duitse Autobahn. Wanneer er voldoende bereik is, wordt de data via een centraal systeem gecategoriseerd en slim verdeeld over de aangesloten auto's. Bij minder bereik wordt die stap overgeslagen.
Verder moet een nieuw systeem ervoor zorgen dat er sneller kan worden gereageerd op de mogelijke diefstal van een Audi. Via de bijbehorende smartphoneapp wordt er automatisch een bericht gestuurd als het alarm van de auto afgaat. Er is dan direct te zien wat de snelste route naar de auto is, om de dieven tegen te houden.
Bron:
autoweek
Doorbraak in ontwikkeling accutechnologie:
17-03-2016
Een Amerikaans-Portugees onderzoeksteam zegt een manier te hebben gevonden om accu's goedkoper en veiliger te maken. Belangrijk voor de auto-industrie: de capaciteit gaat er ook flink op vooruit.
Onder leiding van de Amerikaanse ingenieur John Goodenough werkten teams van de Universiteit van Texas en de Universiteit van Porto aan een zogenoemde all-solid-state-accu. Volgens de al 94-jarige(!) Goodenough, die ook al aan de wieg van lithium-ionaccu's stond, kan er met deze technologie een drie keer zo grote hoeveelheid stroom worden opgeslagen. Daarover bericht Bloomberg. De accu's kunnen volledig uit glas worden gemaakt en gebruiken het veelvoorkomende en gemakkelijk te winnen natrium in plaats van lithium. Nog een groot voordeel is dat met deze technologie accu's een stuk compacter kunnen worden en minder warmte genereren.
De belangrijkste vervolgstap van dit onderzoek is het regelen van serieproductie. Er moet worden gezocht naar grote accuproducenten die het concept van Goodenough op grote schaal in de praktijk willen en kunnen brengen. Volgens een analyst van Bloomberg kan dat nog wel even duren, omdat er vaak kinderziektes opspelen bij de eerste grootschalige productie van dit soort nieuwe technologieën.
Bron:
autoweek
Shell denkt over thuisbezorgen benzine:
17-03-2016
Shell werkt aan een bezorgdienst voor brandstoffen. Een lokale proef voor klanten die hun auto op locatie willen laten volgooien gaat mogelijk nog voor juli van start.
Het idee is dat klanten via een app aangeven waar hun auto staat en dat een tankauto dan op de juiste tijd komt voorrijden voor een tankbeurt. De eigenaar hoeft daarvoor niet bij de auto aanwezig te zijn, mits de tankdop van tevoren wordt losgedraaid.
De dienst, nog in de voorbereidende fase, wordt ontwikkeld door TapUp, een start-up vanuit Shell. Volgens de zegsman zijn belangrijke knopen over bijvoorbeeld de prijs van de dienst nog niet doorgehakt. Op de deels afgeschermde Facebookpagina van TapUp wordt gesproken over een literprijs die overeenkomt met die van tankstations in de buurt plus voorrijkosten. Die bedragen volgens de website 3,95 euro.
Bron:
autoweek
TomTom helpt Volvo met zelfrijdende auto:
16-03-2016
Volvo gaat in een nieuw onderzoeksprogramma voor zelfrijdende auto's gebruikmaken van digitale kaarten van TomTom.
Dat maakte de Amsterdamse navigatiespecialist woensdag bekend bij de Autosalon in Genève, zonder financiële details te vermelden.
.
De kaarten van TomTom zijn zeer gedetailleerd en kunnen zelfrijdende auto's helpen zeer nauwkeurig te bepalen waar op de weg zij zich bevinden. Volvo wil die technologie gebruiken voor een proef waarbij bestuurders autonoom rijden gaan gebruiken in het dagelijks verkeer.
De eerste groep proefpersonen wordt bijeen gezocht in Gothenburg in Zweden. Later volgen ook testprojecten in het Verenigd Koninkrijk en China. TomTom verwacht zelf ook veel te kunnen leren van de ervaringen van de deelnemers, aldus directeur Antoine Saucier van het bedrijfsonderdeel TomTom Automotive.
Bron:
autoweek
Ford experimenteert met 3D-printer:
16-03-2016
Ford houdt een proef met het 3D-printen van auto-onderdelen. Daarvoor wordt een zeer grote printer van het bedrijf Stratasys gebruikt.
Enkele andere fabrikanten gebruiken al 3D-printtechnologie om reserveonderdelen te maken. Ford wil de technologie ook inzetten bij nieuwe auto's waar slechts een beperkt aantal van verschijnt, zoals one-offs en raceauto's.
Ook grote onderdelen als spoilers zouden uit de 3D-printer kunnen rollen. Zulke onderdelen worden dan van plastic gemaakt en zijn een stuk lichter dan traditionele auto-onderdelen.
Volgens Ford is het goedkoper om 3D-printers te gebruiken als er relatief weinig exemplaren van een onderdeel nodig zijn. Autocomponenten zouden ook gepersonaliseerd kunnen worden afgeleverd.
Bron:
autoweek
ADAC raadt af nieuwe dieselauto te kopen:
15-03-2016
Autoclub ADAC raadt autokopers aan voorlopig nog even geen diesel te kopen. Anders kon je nog weleens voor vervelende verrassingen komen te staan.
Wie in de markt is voor een nieuwe auto en vanwege het forse aantal kilometers het liefst een diesel rijdt, kan beter nog even wachten tot er auto's op de markt komen die voldoen aan de in 2020 verplichte Euro 6d-norm. Anders loop je het risico dat je volgend jaar met een verouderde dieselauto rijdt die over een paar jaar bepaalde steden al niet meer in mag. Dat zegt althans de Duitse autoclub ADAC (de tegenhanger van onze ANWB) bij monde van vicevoorzitter Ulrich Klaus Becker.
Dieselrijders zouden vanwege alle negatieve verhalen over dieselmotoren en de uitstoot van NOx bovendien onzeker zijn over de waardevastheid van hun eigen auto. ";Wie één, twee jaar geleden een nieuwe auto heeft gekocht, moet al inleveren", zegt Becker.
Het aantal diesels onder nieuw verkochte personenauto's zou in Duitsland al hard afnemen en inmiddels ruim onder de 50 procent zijn gezakt, schrijft vakblad Automobiel Management. Mensen zijn bang dat ze in de toekomst uit bepaalde steden geweerd zullen worden, omdat er steeds meer zogeheten milieuzones worden ingevoerd.
Bron:
autoweek
Waymo en Apple in zee met grote autoverhuurders:
15-03-2016
Waymo, het onderdeel van Google-moeder Alphabet dat werkt aan zelfrijdende auto's, besteedt het beheer van zijn wagenpark uit aan autoverhuurder Avis Budget. Dat maakten de twee bedrijven maandag bekend, zonder in te gaan op de financiële voorwaarden. Ondertussen lijkt Apple met concurrent Hertz in zee te gaan voor het testen van zelfrijdende auto's.
Waymo houdt in Phoenix een proef waarbij zijn zelfrijdende voertuigen als deelauto worden gebruik door consumenten, overigens wel met een chauffeur aan boord die eventueel kan ingrijpen. De wagens worden opgeslagen en onderhouden bij Avis Budget, maar blijven wel eigendom van het technologiebedrijf.
Branchegenoot Apple werkt in de zoektocht naar bruikbare technologie voor zelfsturende auto's samen met Hertz, een concurrent van Avis Budget. Het gaat daarbij niet om wagenparkbeheer, maar om de huur van auto's waar Apple zijn vindingen in uitprobeert, blijkt uit officiële documenten waarover persbureau Bloomberg maandag berichtte.
Voor traditionele autoverhuurders als Hertz en Avis Budget leek de opkomst van de deeleconomie en het vooruitzicht van zelfrijdende auto's tot dusver vooral een bedreiging te worden. Maar door zich aan te sluiten bij de technologiereuzen die deze technologische ontwikkelingen mogelijk maken, hopen zij er juist van mee te profiteren.
Bron:
autoweek
Zelfrijdende auto mag volgend jaar Britse wegen op:
14-03-2016
Zelfrijdende auto's mogen vanaf volgend jaar de weg op in het Verenigd Koninkrijk. Nog dit jaar zal het voor het eerst uitgeprobeerd worden, volgend jaar gaan de snelwegen en andere trajecten open voor testvoertuigen.
Met deze nieuwe regelgeving hoopt de regering van het Verenigd Koninkrijk diverse merken die testen met zelfrijdende auto's aan te trekken. Het openstellen van verschillende delen van het wegennet moet autofabrikanten in de gelegenheid brengen om onder diverse reële omstandigheden testwerkzaamheden uit te voeren. Momenteel vindt het testen vaak alleen nog plaats op speciaal daarvoor aangewezen trajecten, zoals bijvoorbeeld op een stuk van de A9 in Duitsland.
De Britse regering hoopt dat de nieuwe regelgeving ervoor zorgt dat zelfrijdende auto's nog aan het einde van dit decennium bereikbaar worden voor de consument. Eerder investeerde de regering al 20 miljoen pond in het aantrekkelijker maken van testen. Natuurlijk hopen de Britten door fabrikanten aan te trekken ook een aanzienlijk aandeel in de markt te krijgen. Naar verwachting zal die tot 2025 naar een waarde van zo'n 900 miljard pond stijgen.
Bron: autoweek
RDW en voertuigbranche straten campagne:
14-03-2016
Het gerommel met de tellerstand van een auto komt in Nederland steeds minder vaak voor. Voor de RDW en voertuigbranche, verenigd in de Vereniging Aanpak Tellerfraude, is ieder voertuig met een onlogische tellerstand er echter een te veel. De vereniging is daarom een voorlichtingscampagne gestart onder de naam: 'Doe jezelf niet te kort, vraag het tellerrapport'.
Van de 9,5 miljoen geregistreerde voertuigen heeft 1,8 procent een onlogische tellerstand. "Dat lijkt niet veel, maar dat zijn nog altijd 163.000 auto's. Als iemand zo'n auto koopt, kan dit tot veel problemen leiden. Iemand betaalt te veel voor zijn auto of krijgt te maken met veel reparaties. We willen mensen er met de campagne daarom extra op wijzen altijd op het tellerrapport te kijken'', aldus de RDW.
Sinds januari 2014 is de tellerfraude strenger aangepakt. Het terugdraaien van de tellerstand is sinds die tijd wettelijk verboden.
Voor een Nederlandse auto is het autoverleden via het
kenteken op te vragen. Voor een ingevoerde auto is dit mogelijk via het
chassisnummer van de auto.
Bron: o.a autoweek
Elektrisch rijden moet makkelijker worden:
12-03-2016
Autofabrikanten zetten vol in op de ontwikkeling van elektrische auto’s. Verschillende partijen, waaronder de PVDA en Volvo, zetten zich daarom in voor het welzijn van de elektrische auto.
Maak elektrisch rijden makkelijker:
Volgens de PVDA moet elektrisch rijden de nodige steun krijgen om het interessant te maken voor iedereen. De partij doelt daarbij vooral op mensen die zelf het initiatief nemen om een elektrische auto te bouwen. Het hele traject om een EV de weg op te krijgen is duur en tijdrovend. Volgens de PVDA moet dat veranderen, omdat het al duur genoeg is om een auto om te bouwen naar een elektrische auto. “Als de overheid elektrisch rijden daadwerkelijk toegankelijk wil maken, moet het voor particuliere gebruikers duidelijk zijn welke investering ze vooraf moeten doen”, zegt Duco Hoogland, PVDA Tweede Kamerlid. “Zo worden ze niet later geconfronteerd met plotselinge hogere kosten.”
Volvo eist uniform laadsysteem:
Ook Volvo zet zich in voor het welzijn van de elektrische auto’s. Het Zweedse merk vindt dat er een wereldwijd een gestandaardiseerde laadinfrastructuur voor elektrische auto’s moet komen. Dr. Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development bij Volvo Cars, pleit voor een zogeheten Combined Charging System dat zowel voor regulier als snelladen geschikt is. Het systeem moet het bezitten van een elektrische auto praktischer en eenvoudiger maken. Het systeem combineert 1-fase laden met het snelle 3-fase laden, via een wisselstroom van maximaal 43 kW, gelijkstroom van maximaal 200 kW en de toekomstige mogelijkheid tot 350 kW.
Renault in zee met utrecht:
Autobouwer Renault vaart zijn weg op het gebied van EV’s en gaat in zee met de gemeente Utrecht, ElaadNL en LomboXnet voor het project Smart Solar Charging bedoeld voor elektrische auto’s. Met Smart Solar Charging wordt op een duurzame manier lokaal energie opgewekt dat zowel voor het stroomnet als elektrische auto’s gebruikt kan worden. De Franse autobouwer heeft de intentie om 150 volledig elektrische ZOE-modellen aan Utrecht te leveren. ElaadNL regelt de laadinfrastructuur en de smart charge-netwerkaansluiting. LomboXnet installeert het netwerk van openbare 44 kW oplaadpunten en netbeheerder Stedin brengt vraag en aanbod bij elkaar. De partners willen in eerste instantie duizend Smart Solar Charge-laadpalen in de regio Utrecht plaatsen die door 10.000 zonnepanelen van stroom worden voorzien. De partners hebben de bedoeling om ook een dienst te ontwikkelen waarbij mensen elektrische auto’s kunnen delen.
Uitbreiding BMW 1 familie in zicht:
BMW’s i-modellenprogramma krijgt in de toekomst uitbreiding. Naast de i3 en i8 volgt er vermoedelijk een i5. BMW i productmanager Hendrik Wenders, kan nog geen precieze details melden over de vorm van de auto. Maar logischerwijs maakt BMW ook voor dit model gebruik van aluminium componenten en een monocoque gemaakt van met koolstofvezel versterkt kunststof. Naast de elektrische versie volgt er mogelijk ook een uitvoering met range-extender. Een soortgelijke aanpak hanteert BMW i ook bij de i3.
Recordbrekend snel:
Zo snel als de Genovation eXtreme Electric (GXE) wordt de BMW i5 niet. De GXE van het Amerikaanse bedrijf Genovation Cars mag zichzelf de snelste straatlegale elektrische auto ter wereld noemen. De sportauto haalde een topsnelheid van 300,6 km/u op NASA’s Shuttle Landing Facility op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral (Florida). Het vorige record stond op naam van een elektrische Ford Mustang die in 2015 een snelheid haalde van 283,2 km/u. Iedereen kan een beroep doen op Genovation om nog een exemplaar te bouwen. Dat kost dan wel 330.000 dollar óf 290.000 dollar als je zelf een Corvette C6 regelt. De elektromotor van de GXE produceert 514 kW (700 pk) en 813 Nm trekkracht. De actieradius komt uit op ongeveer 200 kilometer.
Bron: zerauto
General Motors koopt startup:
11-03-2016
General Motors (GM) heeft Cruise Automation overgenomen. De drie jaar oude startup maakt sensoren om normale auto's te veranderen in zelfrijdende auto's.
GM maakte vrijdag bekend dat Cruise zelfstandig binnen GM zal gaan opereren.
De Amerikaanse autogigant hoopt met de overname het maken van zelfrijdende auto's te versnellen. Cruise is momenteel bezig met het ontwikkelen van een compleet autonome auto, naast de huidige kit die gebruikt kan worden om bestaande auto's zelfrijdend te maken.
Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar zowel Fortune als Recodemelden op basis van anonieme bronnen dat er minimaal 1 miljard dollar betaald gaat worden. Dat zou opmerkelijk zijn omdat de startup bij de meest recente investeringsronde een waarde had van 90 miljoen dollar.
Versnellen
"De volgende stap is ervoor zorgen dat we alle mogelijke middelen beschikbaar maken om te versnellen wat Cruise aan het doen is en dat te integreren in het GM autosysteem", aldus Dan Ammann, directeur van GM, tegenoverTechcrunch.
GM hoopt op die manier concurrenten te snel af te zijn. "We geloven dat dit de beste manier is om onze technologie op massale schaal te implementeren", aldus Kyle Vogt, oprichter van Cruise. "Dit is een baanbrekende en noodzakelijke stap richting snelle commercialisering van autonome voertuigtechnologie."
Bron: autoweek
Waarom Tesla’s nieuwe parkeerfunctie zuigt:
11-03-2016
Een heugelijke dag voor ons land! Tesla rolt vandaag namelijk update 7.1.1 uit in Nederland, met software om automatisch in- en uit te parkeren. Maar is het wel zo indrukwekkend?
Tesla zou je een beetje het Apple van de automarkt kunnen noemen. Ja, ze maken mooie en soms innovatieve producten, maar de positieve aandacht die om deze merken hangt is lang niet altijd in proportie met de daadwerkelijke vernieuwing die de bedrijven brengen. Een voorbeeld daarvan komen we vandaag tegen, in de vorm van Tesla’s automatische inparkeerfunctie voor de Model S en Model X.
Via een app kan de eigenaar de auto automatisch in laten parkeren, mits hij/zij zich binnen een straal van ongeveer 10 meter bevindt vanaf parkeerplek. De auto rijdt zichzelf vervolgens vooruit of achteruit totdat het een obstakel tegenkomt. Als dit obstakel gesignaleerd wordt, stopt de auto met rijden en schakelt de systemen uit. Maar, de auto’s kunnen kunnen dus niet de bocht om parkeren! Hetzelfde geldt als je de auto weer wilt ontwaken uit diens slaap, ook dan kan de auto alleen in een rechte lijn rijden.
In een tijd waar alle merken en hun oma’s automatisch inparkeren op de optielijst hebben staan en een handige Nederlander het zelfs zelf kan inbouwen op zijn Corvette, is dit niet bepaald cutting edge rocket science van Tesla. Maar ze slagen er wel weer in om de spotlights te grijpen.
Bron: autoblog
Wat je moet weten over de milieusticker in Duitsland:
11-03-2016
Geel, rood en groen. Dat zijn de kleuren van de milieustickers in Duitsland, waarmee geprobeerd wordt de luchtvervuiling in steden binnen de perken te houden. Wil je met je auto een Duitse stad inrijden? Dan is het hebben van een sticker achter je voorruit bijna altijd verplicht. Zo’n sticker is ook verplicht voor bestelauto’s, bussen en vrachtwagens. Voor brom-en snorfietsen, motoren, scooters, en landbouwverkeer geldt deze regel niet. Ben je op doorreis in Duitsland? Dan is het niet nodig een milieusticker te hebben, zolang je ervoor zorgt dat je niet in de Umweltzones (milieuzones) rijdt. Het verschilt per milieuzone met welke sticker je toegang hebt tot de zone. Dit wordt duidelijk met verkeersborden aangegeven. Als je een Gehandicaptenparkeerkaart hebt, is een milieusticker niet nodig. Ook als je een oldtimer met een blauw kenteken hebt, is een milieusticker niet nodig. Andere uitzonderingen gelden voor diplomaten en vertegenwoordigers van de NAVO.
Hoe kom je aan een milieusticker?
De rode milieusticker is bedoeld voor dieselauto’s uit de jaren 1997 t/m 2000. Omdat deze auto’s niet meer in de de Duitse milieuzone’s worden toegelaten, worden de rode stickers niet meer uitgegeven. Als je een milieuzone inrijdt zonder (juiste) sticker, dan riskeer je een boete van 80 euro en moet je de zone meteen verlaten. Het is dus verstandiger en goedkoper een sticker aan te schaffen aangezien deze ongeveer 10 euro kost. In Duitsland wordt zo’n sticker ook wel
Umweltplakette of
Feinstaubplakette genoemd. Je kunt de sticker eenvoudig online bestellen. Je betaalt dan wel iets meer: 12,50 euro. Aan de hand van je kenteken wordt vastgesteld welke sticker bij je auto hoort. Als je op zeer korte termijn naar Duitsland rijdt, dan wordt de milieusticker waarschijnlijk te laat bezorgd. In dat geval kun je beter onderweg een milieusticker aanschaffen. Je auto wordt dan kort getest om te bepalen welke sticker je auto krijgt. Ga hiervoor naar een autogarage of naar een Duitse vestiging van de TÜV, KÜS, DEKRA of GTÜ.
Welke sticker krijgt jouw auto?
Zoals gezegd worden de rode stickers niet meer uitgegeven. Voor het uitgeven van een gele of groene sticker geldt voor auto’s die niet uit Duitsland komen dat er wordt gekeken naar het bouwjaar en het type auto. Heb je een auto op diesel uit het jaar 2001 t/m 2005? Dan ben je verplicht een gele milieusticker te hebben. Auto’s op diesel van na 2006 of auto’s op benzine van na 1993, hebben een groene milieusticker nodig. Deze stickers zijn onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken.
Komt je auto niet in aanmerking voor een groene of gele sticker en wil je toch graag met een auto Duitse steden kunnen bezoeken? Dan kun je bij
wijkopenautos je auto verkopen en een auto aanschaffen die wel in aanmerking komt voor een sticker.
Tekst: autoweetjes.com
Volvo wil uniforme laadinfrastructuur:
10-03-2016
Als het aan Volvo ligt, stapt de auto-industrie over op een gestandaardiseerde infrastructuur voor het opladen van elektrische auto's.
Volvo is van mening dat de gehele auto-industrie een uniforme, gestandaardiseerde laadinfrastructuur voor elektrische auto's moet gaan gebruiken. Dat blijkt uit woorden van Peter Mertens, Senior Vice President van Volvo's onderzoek- en ontwikkelingsafdeling.
Om de komst van een wereldwijde standaard te bespoedigen, steunt Volvo openlijk het Charging Interface Initiative, een groep aandeelhouders die streeft naar het neerzetten van het Combined Charging System, een uniform systeem voor elektrische auto's.
Van elk nieuw model wil Volvo een plug-inhybride in de showroom hebben staan. Ook moet er in 2019 een volledig elektrisch model op de markt verschijnen.
Bron: autoweek
Elektrische auto moet minstens 500 km bereik hebben:
10-03-2016
Elektrische auto’s worden pas echt bruikbaar als ze een actieradius van minimaal 500 km hebben. Dat heeft Daimler-directeur Dieter Zetsche gezegd op de Autosalon van Genève.
Zetsche benoemde echter dat actieradius alleen het grote publiek niet zal overhalen om massaal voor elektrische auto’s te kiezen. Volgens hem moet ook de kosten van batterijen drastisch naar beneden.
Batterijprijs :
Momenteel liggen die op ongeveer 155 euro per kilowattuur, becijferde Zetsche. Een prijs die volgens hem tussen de 100 en 120 euro per kilowattuur moet komen te liggen om elektrische auto’s concurrerend te maken.
Kijk hieronder voor het bereik van alle momenteel in Nederland leverbare elektrische auto’s (het zijn NEDC-cijfers en dus theoretisch):
Tesla Model S 90D – 550 km
Kia Soul EV – 212 km
Renault Zoe – 210 km
Nissan Leaf 30 kW – 200 km
Volkswagen e-Golf – 190 km
Mitsubishi i-MiEV – 160 km
Volkswagen e-Up – 160 km
BMW i3 – 150 km (zonder range extender)
Citroën C-Zero – 150 km
Bron: autovisie
Diesels schoon krijgen lastige klus:
10-03-2016
Het blijft voor autofabrikanten lastig om dieselauto's schoner te krijgen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er een behoorlijk verschil is tussen de uitslag van de toelatingstest, op grond waarvan de voertuigen de weg op mogen, en de uitstoot in de praktijk.
Volgens de cijfers van TNO scoren vooral de Volkswagen Passat CC, de BMW 518, de Opel Zafira en de Mercedes-Benz C220 op de weg slecht. De Peugeot 308 en de Audi Q7 krijgen ook een onvoldoende. Alleen de uitstoot van de BMW 530 komt in de buurt van de strenge Europese normen.
Deze constatering en de resultaten als geheel zijn voor TNO aanleiding om samen met overheden én fabrikanten snel en daadkrachtig werk te maken van een beter en realistischer systeem om praktijkemissies te bepalen en te handhaven. Dit zal de luchtkwaliteit in vooral de stedelijke gebieden in Europa zeer ten goede komen.
Volgens TNO kan uit de cijfers niet de conclusie worden getrokken dat de verschillen tussen de test en de resultaten op de weg het gevolg zijn van zogenoemde 'sjoemelsoftware'.
Bron: autoweek
Autoverleden controleren:
09-03-2016
U wilt een tweedehands auto kopen of heeft twijfels over het verleden van uw huidige auto. U vraagt zich bijvoorbeeld af of de kilometerstand wel klopt of dat de auto in het verleden geen ernstige schade heeft gehad. Vraag bij twijfels een uitgebreid autoverleden/taxatie rapport op. Voor een Nederlandse auto is het autoverleden via het
kenteken op te vragen. Voor een ingevoerde auto is dit mogelijk via het
chassisnummer van de auto.
Informatie kenteken of chassisnummer/identificatienummer check:
Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.
De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?
Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?
De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.
Tekst: autoweetjes.com
Actieradius van je elektrische auto te beperkt? Geen paniek. Deze aanhanger biedt uitkomst:
09-03-2016
De aanhanger is een creatie van EP Tender en fungeert eigenlijk als een soort range-extender van je accupakket. Zodra de autoaccu’s leeg zijn, neemt de aandrijflijn in de aanhanger de boel over en zorgt zodoende voor 500 kilometer extra range. Volgens de makers van EP Tender is de aanhanger geschikt voor verschillende aandrijflijnen, zoals een brandstofmotor, batterij met elektromotor en een brandstofcel. In dit geval plaatst EP Tender de aanhanger achter een Renault Zoe, maar volgens de makers past het systeem onder meerdere elektrische modellen.
Op vakantie met EV!
Continu met aangekoppelde aanhanger rijden hoeft natuurlijk niet. De bedenkers van het ingenieuze systeem zien echter wel mogelijkheden tijdens vakanties. De beperkte actieradius van een elektrische auto vormt zodoende geen belemmering meer om niet vakantie te gaan. Na het aankoppelen van de gehuurde aanhanger, kun je probleemloos langere afstanden afleggen. De EP Tender is al goedgekeurd in Europa. Het streven is om rond 2020 ongeveer 1.400 EP Tenders in omloop te hebben met in totaal 16.000 klanten, goed voor een omzet van 6 miljoen euro.
Bron: zerauto
Pagina overzicht: U bevindt zich op pagina - 17








Gerelateerde links:
Een oldtimer aanschaffen: doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers......
Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
Auto en veiligheid: auto's worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorloven. En de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T - Ford (eerste productieauto) werd de auto voor......
Lees hier meer over veiligheid auto.
Mogelijkheden bij autoverzekeringen: Kies de juiste autoverzekering Op het moment dat u een autoverzekering wilt afsluiten. u dient allereerst te bepalen welk type autoverzekering het beste bij u past. Iedereen weet dat een auto verplicht verzekerd moet worden. Op dit moment telt Nederland tientallen of misschien wel honderden verschillende soorten......
Lees hier meer over autoverzekeringen.
Cursus of opleiding autotechniek: Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden bij het volgen van een opleiding of cursus autotechniek. Zo heb je de MBO en HBO beroepsgerichte autotechniek opleidingen, waarbij het dan in de meeste gevallen de bedoeling is in de autotechniek (automonteur) aan het werk te gaan. Maar ook voor mensen die als hobby aan hun eigen.....
Lees hier meer over cursus autotechniek.