Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek
winparts.nl

Autoblog: Pagina


1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18

Buiten tips en veranderingen bied het autoblog van autoweetjes het laatste autonieuws omtrent zelfrijdende (autonome) auto's, hybrides, Plug-in hybrides en elektrische auto's. Maar ook ander automotive nieuws, snufjes en nieuwe ontwikkelingen in en rondom de autowereld leest u op autoweetjes autoblog.

Blijf up to date, en volg ons via Twitter of Facebook


Global NCAP wil af van nul-sterren auto's:


08-03-2016
 Global NCAP test

De internationale afdeling van NCAP - Global NCAP - wil in 2020 geen enkele auto meer zien die een erbarmelijke score van 0 sterren 'behaalt' tijdens zijn veiligheidsproeven.

De secretaris-generaal van Global NCAP - David Ward - zegt tegenover het Britse Autocar dat de organisatie in 2020 geen enkele auto meer wil zien die zonder ook maar één ster op zijn scorekaart wordt afgevoerd. Volgens Ward voldoet 20 procent van alle wereldwijd verkochte auto's niet aan de minimum veiligheidsnormen die de Verenigde Naties aan auto's stellen.

Volgens Ward zijn de argumenten die autobouwers aandragen om auto's niet veiliger te maken, waardeloos. Volgens de topman zou aan bepaalde eisen met "een simpele veiligheidskooi en één airbag" al kunnen worden voldaan. Het argument van fabrikanten dat ze goedkope auto's willen kunnen blijven aanbieden, is volgens Ward onzin. "Autokopers verdienen een bepaalde mate van veiligheid. Een investering van zo'n 50 dollar (45 euro) voorziet een auto al van een airbag. Argumenten om hier niet voor te kiezen, zijn absurd."

Bron: autoweek

Tesla hacker ontdekt P100D badges, wordt slecht behandeld:


08-03-2016
 tesla

De iPhone op wielen draagt interessante software met zich mee.

Dat het leuk is dat je Tesla overnacht verandert van een redelijk normale auto, naar een auto die autonoom over de weg rijdt, wisten we al. Maar al die technologische hoogstandjes hebben ook zo z’n nadelen. Een hacker die een Tesla Model S in zijn bezit heeft, kwam hier op pijnlijke wijze achter. De man heet Jason Hughes (twitter) en ontdekte dat er in de Tesla software een encrypted code te vinden is. Deze leidde hem vervolgens naar badges voor een P100D model dat schijnbaar in de pijplijn zit. Hot news dus.

Een 100 kWh accupakket… Ludicrous, zou je zeggen. Jason ging ermee naar Tesla om verhaal te halen, waarop de Jason toch wel even zijn WTF moment beleefde. In plaats van een inhoudelijke reactie of een bedankje, werd zijn Tesla simpelweg op afstand ge-downgraded naar een eerdere softwareversie waarin de badges nog niet waren verwerkt. Dankzij zijn technische skills wist hij het downgraden gelukkig te voorkomen, maar echt vrolijk was hij niet.

Bron: autoblog

Goodyear ziet autonome auto graag over rubberen bal rollen:


07-03-2016
goodyear rubberen bal als autoband

Een bandenfabrikant die de handen aardig op elkaar weet te krijgen op een autoshow gebeurt niet vaak. Maar het lukt Goodyear tijdens de Autosalon van Genève. Het bedrijf heeft met de Eagle-360 naar eigen zeggen de 'band van de toekomst' voor de 'auto van de toekomst' ontwikkeld, oftewel autonome auto's.

Met de conceptuele band 'Eagle-360' zou Goodyear weleens een hele industrie aan het wankelen kunnen brengen. Deze bolvormige band maakt een velg namelijk overbodig. Ook concurrent Michelin toonde eerder al eens een innovatieve band die tegelijk de velg vervangt, al was die behoorlijk minder futuristisch.

Zeer wendbaar.


De Goodyear Eagle-360 heeft verscheidene voordelen. Zo kan ermee in elke richting gemanoeuvreerd worden. Dit dankzij een rotatie van 360-graden. Is dat even handig bij het inparkeren!

Daarnaast kunnen elektromotoren voor de aandrijving in de banden geïntegreerd worden. Althans dat is wat Goodyear belooft. Om gewicht te besparen komt er bovendien extra ruimte vrij, want er is immers geen traditionele motor meer nodig.

Magnetische levitatie.


Goodyear heeft het zo bedacht dat de Eagle-360 via magnetische levitatie een verbinding heeft met de auto. Het principe kan je vergelijken met dat van de magnetische zweeftrein in Japan. Minder vergaande toekomstsmuziek is de productiemethode. In plaats van in een perserij wordt de Eagle-360 met behulp van een 3D-printer gemaakt.

Koraal.


Voor het profiel heeft Goodyear zich laten inspireren door de structuren van koraal. Die passen zich perfect aan de golfbewegingen van het water aan. De groeven fungeren daarbij als natuurlijke spons. Droog ze zijn hard, bij nat wegdek absorberen ze het vocht en worden dus zacht. Hierdoor zouden zelfs bij aquaplaning goede prestaties verrzekerd zijn.

Geduld gevraagd.


Maar zonder sensoren is ook de Eagle-360 niets waard. Binnenin de band registreren ze de weersomstandigheden en de oppervlaktestructuur van de weg en geven deze informatie door aan de eigen auto en aan de andere bestuurders. Op serieproductie moeten we evenwel nog even wachten. Voor 2030 wordt de revolutionaire band namelijk niet verwacht.

Bron: autowereld

Snelste elektrische auto ter wereld:


07-03-2016
snelste elektrische auto

Zou jij die brullende V8-motor in de Corvette willen inruilen voor een elektrische aandrijflijn? Waarschijnlijk niet hé, de meeste liefhebbers zouden toch voor die benzine verslindende verbrandingsmotor kiezen. Maar wat nou als er een elektrische Corvette is die nul tot honderd in drie seconden doet en een topsnelheid heeft van bijna 300 kilometer per uur, verandert dat de zaak?

Het uit Maryland afkomstige Genovation Cars is een van de eerste bedrijven die een volledig elektrische Corvette heeft ontwikkeld, goed voor 700 pk en een theoretische topsnelheid van 320 km/h. Met Johnny Bohmer achter het stuur ging Genovation Cars opzoek naar de topsnelheid van de batterij-aangedreven C6 Z06, op het asfalt van Kennedy Space Center in Florida.

Uiteindelijk wist de Corvette Z06 een topsnelheid van 297 km/h te behalen, genoeg om het topsnelheid record binnen te slepen voor elektrische straatauto’s.

Bron: autostrada

Mobieltje als autosleutel:


04-03-2016
 mobieltje als autosleutel

Seat en Samsung ontwikkelen een app waarmee autodelen in de toekomst eenvoudiger wordt. Door deze app wordt een fysieke sleutel overbodig en kun je bijvoorbeeld een vriend toegang tot jouw auto geven terwijl jij aan de andere kant van het land zit. Of een auto openen door een 'sleutelverzoek' te doen aan de beheerder van een autodeelprogramma. Een korte blik in de toekomst vanaf het Mobile World Congress in Barcelona.

Bron: autoweek

Welke autoverzekering moet u kiezen?


04-03-2016

U heeft een auto of gaat binnenkort een auto kopen? Dan bent u in Nederland verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dat moet minimaal een WA-verzekering zijn, deze is uit te breiden naar WA met beperkt casco of WA met volledig casco. Naast deze dekkingen bieden de meeste autoverzekeraars ook aanvullende verzekeringen aan. Ongevallenverzekering voor inzittenden, schadeverzekering voor inzittenden, rechtsbijstandsverzekering en pechhulp.

We leggen u uit wat deze termen allemaal betekenen en welke dekkingen en aanvullende verzekeringen in uw geval het overwegen waard zijn.

De verschillende dekkingen:


U kunt kiezen uit drie verschillende dekking voor uw autoverzekering. Bij een uitgebreidere dekking betaalt u een hogere premie. Hieronder leest u uitleg over de verschillende soorten dekkingen.

WA - Wettelijke aansprakelijkheid:


Dit is de minimale dekking die u kunt kiezen. Iedere autobezitter in Nederland is verplicht de WA-verzekering af te sluiten. Schade die u met uw auto veroorzaakt aan personen en hun eigendommen worden vergoed. De eigen schade krijgt u niet vergoed van uw eigen WA-verzekering. Als een andere partij schuldig is (bij een auto-ongeluk bijvoorbeeld), dan zal de WA-verzekering van de schuldige partij uw schade vergoeden. Voor een auto van 8 jaar of ouder is de WA-verzekering voldoende.

WA met beperkt casco:


De WA-verzekering is uit te breiden met beperkt casco. De dekking van de WA-verzekering wordt aangevuld. Ook schade veroorzaakt door andere mensen, dieren of extreme weersomstandigheden worden vergoed. Denk hierbij aan diefstal, ruitbreuk, brand en botsingen met dieren. Schade door eigen schuld wordt niet vergoed. Dit is een verstandige keuze als uw auto tussen de 4 en 8 jaar is.

All risk verzekering (of WA met volledig casco)


Dit is de meest uitgebreide dekking die u voor uw auto kunt kiezen. Bij een auto van 3 jaar of jonger is dit een verstandige keuze. De all risk verzekering biedt dezelfde dekking als de WA met beperkt casco. Daarnaast wordt schade door eigen schuld en vandalisme ook vergoed door de autoverzekering.

Aanvullende verzekeringen:


Bij het afsluiten van de verzekering kiest u een dekking zoals we hierboven hebben beschreven. U kunt ook kiezen voor aanvullende verzekeringen. Hieronder volgen een paar. Bent u benieuwd hoe hoog uw premie is, als u voor een aanvullende verzekering kiest? U kunt gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken op Overstappen.nl en u kunt bekijken hoe hoog de premie in uw geval is.

Ongevallenverzekering inzittenden:


De basisverzekering vergoedt schade aan derden. Denk aan lichamelijk letsel of schade aan de auto van een ander. De inzittenden van uw eigen auto zijn niet verzekerd. Als u aanvullend een ongevallenverzekering inzittenden afsluit, verzekert u ook de inzittenden van uw auto. Het maakt niet uit of u schuldig bent aan het ongeval. Dit is een ongevallenverzekering, die uitkeert bij overlijden of blijvende invaliditeit. Er wordt ook vergoedt als het u zelf overkomt. Bij schade wordt een afgesproken bedrag uitgekeerd, ongeacht de hoogte van de schade.

Schadeverzekering inzittenden:


De schadeverzekering inzittenden lijkt op de ongevallenverzekering inzittenden. Het verschil tussen de twee is dat de schadeverzekering het bedrag van de daadwerkelijk geleden schade vergoedt. De ongevallenverzekering keert een afgesproken bedrag uit, ook als de schade hoger dan het bedrag blijkt te zijn. Bij de schadeverzekering wordt rekening gehouden met de daadwerkelijk geleden schade. Sluit nooit de ongevallenverzekering én de schadeverzekering af. U bent dan dubbel verzekerd. De schade krijgt u in dat geval slechts één keer uitgekeerd.

Rechtsbijstandverzekering:


Als u juridische hulp nodig heeft voor het claimen van uw schade, biedt de rechtsbijstandverzekering uitkomst. Heeft u al een algemene rechtsbijstandverzekering? Neem dan eerst goed de voorwaarden van die verzekering door. Mogelijk biedt deze u al rechtsbijstand voor zaken rondom uw auto.

Pechhulp:


U kunt vaak ook kiezen voor pechhulp als aanvulling op uw autoverzekering. Staat u een keer met pech langs de weg? Uw auto wordt ter plaatse gerepareerd of er wordt voor vervangend vervoer gezorgd. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Ben u al lid van ANWB of Route Mobiel? Dan is deze aanvulling waarschijnlijk niet nodig. Beide organisaties bieden ook pechhulp aan.

Tekst: autoweetjes.com

Audi investeert drie miljard euro in elektrische auto's:


04-03-2016
elektrische Audi's

Audi gaat groot inzetten op elektrische auto’s. Het merk uit Ingolstadt gaat in 2016 drie miljard euro investeren in elektrificatie en digitalisatie. Dat maakt topman Rupert Stadler vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekend.

“Alleen al in 2016 gaan we ruim drie miljard euro investeren in de mobiliteit van morgen”, vertelt Stadler tijdens een persconferentie in Ingolstadt. “We willen grote stappen maken in de digitalisatie en elektrificatie van onze producten. De eerste volledig elektrische SUV van Audi gaat in 2018 in serieproductie.”

Plug-in hybrides:


Het merk zet niet alleen in op volledig elektrische auto’s, maar ook op plug-in hybrides. Toch ziet Stadler hybrides en plug-ins vooral als een tussenoplossing. “Hybrides en plug-in hybrides vormen een brug in de technologie voor de komende tien jaar”, zegt hij. Daarbij wil de topman dat het netwerk van laadpalen verder wordt uitgebreid. “Er is een sterke laadinfrastructuur nodig voor elektrische mobiliteit. Minimaal 150 kW laadpalen, maar liever nog 350 kW, om snel te kunnen laden aan de Autobahn.”

Samsung:


Audi neemt het komende jaar twaalfhonderd nieuwe medewerkers aan op het gebied van digitalisatie en elektrificatie, alleen al in Duitsland. Voor de accutechniek wordt samengewerkt met Samsung en LG.

Bron: autovisie

Anti-file-apps populair in Amsterdam:


02-03-2016
anti file app

Een proef met apps om files te ontwijken in Amsterdam en omgeving bleek aan te slaan bij automobilisten. 2015 maakten 40.000 bestuurders in de hoofdstedelijke regio gebruik van de apps, waarmee ze in hun auto individuele verkeersinformatie en adviezen over de route ontvingen. Zij maakten bij elkaar 1 miljoen ritten.

Forenzen in de regio Amsterdam en bezoekers van grote evenementen konden vier gratis apps downloaden. Daarmee kregen ze onderweg een advies over de route dat steeds werd aangepast aan de actuele situatie op de weg en de bestemming van de automobilist. Ruim de helft van de deelnemers volgde het advies op. .

De proef was een samenwerking van Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio. Volgens deze partijen deden nooit eerder zoveel mensen mee aan een proef met slimme verkeersinformatie. .

Ze wilden testen of de apps de doorstroming van het verkeer in drukke regio's kunnen verbeteren. Dat gebeurde inderdaad bij grote evenementen in Amsterdam-Zuidoost, blijkt uit een evaluatie. Het verkeer werd beter gespreid over de aanvoerwegen en parkeerplekken. Bezoekers van evenementen waren daardoor sneller op de plaats van bestemming. .

Bij het woon-werkverkeer was het effect minder duidelijk. Hiervoor waren er te weinig deelnemers op de verschillende fileplekken en filemomenten. Volgens de overheden bieden de apps meer mogelijkheden voor verkeerscentrales om het verkeer te regelen en de doorstroming te bevorderen, aangezien veel automobilisten het advies opvolgen.

Bron: autoweek

Oldtimers vanaf 40 jaar meer in trek:


29-02-2016
Oldtimers

De aanscherpingen van de fiscale regels voor klassieke auto's in 2012 en 2014 hebben duidelijk effect gehad. VWE voertuiginformatie en -documentatie constateert een verschuiving van de belangstelling richting oldtimers ouder dan 40 jaar. Die zijn nog altijd volledig vrijgesteld van wegenbelasting, jongere wagens niet meer.

Vorig jaar werden volgens VWE bijna 14.000 auto's ouder dan 40 jaar verkocht. Dat is ruim 40 procent meer dan in 2011. De verkoop van bolides tussen de 25 en 30 jaar oud is in diezelfde periode juist sterk afgenomen. In die leeftijdsklasse geldt helemaal geen vrijstelling van wegenbelasting meer.

Benzineauto's tussen de 30 en 40 jaar oud zijn nog wel vrijgesteld, mits zij in de maanden december tot en met februari in de garage blijven. In die categorie is ook sprake van een dalende belangstelling.

Bron: autoweek

Apple koopt Fiat 600 Multipla:


29-02-2016
Fiat 600 en appl

Het is niet ongebruikelijk dat ontwikkelingsafdelingen auto’s van andere merken aanschaffen als inspiratiebron. De mensen die Apple’s eerste auto ontwikkelen hebben genoeg aan één enkel exemplaar: een Fiat 600 Multipla uit 1957. De aanschaf geeft al iets weg van wat we kunnen verwachten.

Bij de naam ‘Multipla’ moeten veel mensen al snel aan het bijzondere schepsel uit 1998denken, maar laten we niet vergeten dat er al eerder een auto met die naam was. De Fiat 600 Multipla uit de jaren ’50 was minstens zo innovatief als z’n verre nazaat. Lang voordat de termen ‘ruimteauto’ en ‘MPV’ de wereld veroverden kreeg het slimme Italiaantje het voor elkaar zes zitplaatsen te bieden op het platform van de miniscule Fiat 600.

Het feit dat Apple juist deze kleine ruimtereus als inspiratiebron kiest, zegt veel over waar de focus ligt bij de eerste auto van het enorme tech-bedrijf. Rijden komt met een inspiratiebron als deze niet op de eerste plaats, maar maximale ruimte in een zo compact mogelijk koetsje wel. De binnenkant dient als leidraad en autonoom rijden speelt ongetwijfeld een enorme rol in wat we wellicht beter Apple’s ‘mobiliteitsoplossing’ kunnen noemen. De standaard auto-indeling die we nu nagenoeg overal terugzien wordt daarin zoveel mogelijk losgelaten.

Apple treedt hiermee in de voetsporen van Google, dat met z’n autonome testvoertuig ook al liet zien het fenomeen ‘auto’ met een frisse blik te bekijken.

Bron: autoweek

Verbeteringen bij Volvo voor modeljaar 2017:


27-02-2016
volvo

Volvo heeft voor modeljaar 2017 de nodige veranderingen in petto voor diverse modellen. De Volvo XC90 is in het vervolg bijvoorbeeld standaard voorzien van Pilot-Assist. Hiermee kan de auto tot een snelheid van 130 kilometer per uur, semi-autonoom rijden. Deze optie zit standaar ook op Volvo’s nieuwe S90 en V90 die na de zomer op de markt verschijnen.

Naast Pilot Assist II, dat debuteerde in de S90 en de bestuurder ondersteunt tijdens het rijden op snelwegen tot snelheden van 130 km/u, heeft Volvo nog meer wijzigingen in petto. De XC90 D5 wordt leverbaar met PowerPulse-technologie. PowerPulse maakt gebruik van samengeperste lucht waarmee de turbo direct kan worden opgespoeld op volle kracht.

Volvo’s veiligheidsvoorziening City Safety kan met behulp van Large Animal Detection voortaan ook grote dieren herkennen. De voorziening is standaard aanwezig in de 90-modellen (S90 / V90 / XC90). Een andere noviteit is Run-off Mitigation dat ervoor zorgt dat de auto niet van de weg raakt als de bestuurder even niet oplet. Met automatische stuurcorrecties wordt de Volvo op de weg gehouden.

Volvo’s multimedia- en connectiviteitssysteem Sensus krijgt in de loop van dit jaar een aantal extra apps, waaronder Spotify en Park and Pay. De populaire muziekstreamingdienst Spotify geeft de bestuurder continu toegang tot een onuitputbare bron van muziek. De interface van Spotify is in de auto hetzelfde als op smartphones.

De app Park and Pay maakt het vinden en betalen van een parkeerplaats eenvoudiger. Connected Service Booking, waarmee de bestuurder vanuit een Volvo met internetverbinding informatie kan beheren met betrekking tot service- en reparatieafspraken, wordt toegevoegd aan Sensus. Dat geldt ook voor Internet Maps, Tuneln, Local Search en Yelp.

Alle modellen uit het 60-programma krijgen belangrijke aanpassingen. Volvo’s viercilinder T5-benzinemotor met 180 kW (245 pk) en 350 Nm koppel gekoppeld aan een achtraps automaat krijgt voortaan vierwielaandrijving. Daarnaast wordt de S60 Cross Country in verschillende landen leverbaar met een D3-dieselmotor met 110 kW (150 pk).

Volvo voegt twee nieuwe wieldesigns toe. Voor de XC60 en V60 is dat een nieuw 18-inch design en voor de XC60 een 20-inch wiel. De R-Design wielen in de maten 18-, 19- en 20-inch zijn eveneens vernieuwd.

Alle 60-modellen zijn leverbaar in drie nieuwe kleuren, te weten Luminous Sand (alle 60-modellen), Mussel Blue (XC60, S60, V60 en V60 Cross Country) en Bursting Blue (R-Design varianten S60, V60 en XC60). De V60 Cross Country is voortaan ook in de kleur Passion Red leverbaar.

De Volvo On Call smartphone app, waarmee verschillende systemen op afstand zijn te bedienen, krijgt een omvangrijke update. Het systeem ondersteunt al smartwatches van Apple en Android, maar is nu ook compatibel met Microsoft Band 2 en andere Windows-devices. De koppeling met Windows 10 maakt het verder mogelijk dat Volvo On Call ook te bedienen is op pc’s en tablets.

Een andere vernieuwing voor Volvo On Call is de geïntegreerde kalender. Locaties van afspraken kunnen direct worden ingeladen in het navigatiesysteem. In totaal zijn er tien Volvo-modellen leverbaar met Volvo On Call.

Alle modellen krijgen in het vervolg een CleanZone-logo op de luchtroosters in het interieur. CleanZone-technologie zorgt ervoor dat de buitenlucht uitgebreid wordt gefilterd op schadelijke stoffen voordat deze in het interieur terechtkomt. Vooral in grote steden heeft dit grote voordelen. De CleanZone-technologie weerspiegelt de werkzaamheden van Volvo om de in-car experience te verbeteren. Onderzoek van Volvo heeft betrekking op het filteren van lucht, emissies en geuren, maar ook op het bestuderen van interieuroppervlakken en materiaalallergieën.

Bron: autozine

NHTSA maakt weg vrij voor autonome auto:


26-02-2016
autonome autorijden

Over de komst van de zelfrijdende auto is al jaren veel te doen en de technologie is omringd met vraagstukken en struikelblokken. Eén van die struikelblokken is de wetgeving, wat kan en mag een zelfrijdende auto allemaal en aan welke eisen moet deze voldoen? In Amerika heeft de National Highway Traffic Safety Association (NHTSA) nu een belangrijke eerste stap gezet om de regelgeving omtrent zelfrijdende auto’s op orde te krijgen.

Volgens de NHTSA kan een stuk software in een zelfrijdende auto wettelijk gezien een bestuurder zijn. De federale instelling die zich bezighoudt met de wetgeving rondom automobiliteit in de Verenigde Staten is het met Google eens dat diens zelfrijdende auto “geen bestuurder zal hebben in de zin waarin voertuigen in de afgelopen honderd jaar een bestuurder hebben gehad.” In de brief, die in antwoord kwam op een voorstel van Google voor een voertuig zonder menselijke bestuurder, stelt de NHTSA dat het “’bestuurder’ binnen de context van Google’s omschreven motorvoertuig zal interpreteren als het zelfrijdende systeem, en niet als één van de inzittenden.”

Daarmee zet de NHTSA een belangrijke stap in de richting van de komst van de zelfrijdende auto. Hoewel de technologie de afgelopen jaren grote stappen heeft gemaakt, blijkt de wetgeving namelijk lastig te veranderen. Eerder dit jaar werd nog bekend dat in California wordt gewerkt aan regelgeving die de aanwezigheid van een menselijke bestuurder met een rijbewijs vereist in een zelfrijdende auto. Maar als de NHTSA bereid is om software als bestuurder aan te merken, kan dat het begin betekenen van wetgeving die de zelfrijdende auto mogelijk maakt.

Overigens zal het nog wel even duren voordat het werkelijk zover is. In de brief laat de NHTSA bijvoorbeeld weten dat Google wel aan zal moeten kunnen tonen dat de software in haar zelfrijdende auto volgens bepaalde normen is ontworpen. Daarnaast zijn er in de wet allerlei regels opgenomen, die onder meer de aanwezigheid van een stuur en een rempedaal vereisen. Die zouden moeten worden herschreven om de definitieve komst van de volledige autonome auto zoals Google die voor zich ziet mogelijk te maken. Overigens zegt Google zelf dat de aanwezigheid van middelen die een mens laten ingrijpen in een zelfrijdende auto mogelijk averechts kunnen werken. Kortom: het laatste woord is er nog niet over geschreven.

Bron: autoweek

Elektrische Hypercar van Rimac gaat in productie:


26-02-2016
Elektrische Rimac

800 kW (1.088 pk) vermogen, een relatief gunstig prijskaartje en geen uitstoot! Wat wil je nog meer? De eerste kennismaking met de Rimac Concept_One is alweer vijf jaar geleden. De naam van de productieversie blijft Concept_One en Rimac bouwt slechts acht exemplaren. De hypercar komt toepasselijk uit het geboorteland van Nikola Tesla, Kroatië.

Volgens Rimac bedraagt de prijs ongeveer 750.000 euro. Als je het vergelijk met andere hypercars, zoals de LaFerrari of de McLaren P1, is dat relatief voordelig.

De sprint naar 100 km/u neemt slechts 2,6 seconden in beslag. Accelereren vanuit stilstand naar 200 km/u is na 6,2 tellen een feit en 0-300-km/u rondt de supercar in 14.2 seconden af. En de topsnelheid? Liefst 355 km/u! Het accupakket heeft een capaciteit van 82 kWh. Rimac spreekt over een ‘acceptabele actieradius’, maar komt niet met concrete cijfers.

Bron: zerauto

VW moet elektrische auto’s bouwen in VS:


22-02-2016
elektrische volkswagens

Volkswagen moet mogelijk als goedmakertje voor het dieselschandaal elektrische auto’s gaan produceren in de Verenigde Staten. Dat is de inzet van onderhandelingen met de Amerikaanse milieudienst EPA.

Volkswagen kwam afgelopen najaar in opspraak toen bleek dat de autobouwer op grote schaal gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Er werd speciale software ingebouwd om emissietests in laboratoria te omzeilen. De EPA bracht die zaak aan het rollen, en kan het bedrijf miljardenboetes opleggen.

Volgens Welt am Sonntag wordt besproken of en in welke omvang Volkswagen elektrische auto’s kan gaan bouwen in zijn fabriek in Chattanooga, in de staat Tennessee. Het bedrijf zou daarnaast als straf verplicht kunnen worden mee te werken aan de opbouw van een netwerk van laadpalen in de VS.

De Amerikaanse overheid zou het schandaal rond Volkswagen op die manier willen aangrijpen om de verkoop van elektrische auto’s een impuls te geven. Die bleef de laatste jaren namelijk ver achter bij de eigen doelstellingen.

Bron: autoweek

Volvo wil sleutelloze auto’s vanaf 2017:


19-02-2016
sleutelloze volvo

Volgens Volvo is een autosleutel maar een ouderwets ding. Vanaf volgend jaar wil het merk het fysieke ‘blokje’ met knopjes vervangen door een digitale sleutel in de Volvo-app.

Nu keyless entry en keyless go steeds meer gemeengoed worden, is de autosleutel in veel gevallen slechts een irritante vulling van je broekzak waar je verder nooit meer hoeft aan te komen. Volvo’s digitale sleutel zou deze ergernis uit de weg ruimen door alle sleutelfuncties in de Volvo-app te integreren. Het openen, sluiten en voorverwarmen van bijvoorbeeld je nieuwe XC90 kan nu al in de Volvo-app, maar als het aan de Zweden ligt behoort ook starten binnenkort tot de mogelijkheden.

Volvo ziet meer voordelen in deze oplossing. Zo is het mogelijk om de ‘sleutelfunctie’ digitaal naar familieleden, vrienden of collega’s te versturen, zodat de auto door een ander opgepikt kan worden zonder dat je de sleutel ergens op een wiel hoeft te verstoppen. Verhuurbedrijven kunnen hiervan slim gebruik maken door de digitale sleutel vooraf naar een klant te verzenden. De lange wachtrijen bij de balie op een vliegveld zouden dan tot het verleden behoren. Nu al hebben veel aan auto’s gekoppelde apps een GPS-functie, waardoor ook het eindeloos over een parkeerterrein dwalen om de auto te vinden niet meer nodig is.

Bron: autoweek

10 Tips voor autorijden bij gladheid:


17-02-2016
tips bij gladheid

Afspraken verzetten of je tijd anders indelen, het zijn opties om te voorkomen dat je de weg op moet. Veiligheid boven alles. Maar wat als je een afspraak niet kunt verzetten en je toch de weg op moet? Volg deze tips voor autorijden bij gladheid op:

  • 1.Rijd op winterbanden, ze zorgen voor meer grip en een kortere remweg

  • 2.IJzel blijft glad, ook als er gestrooid is. Houd er dus rekening mee dat het wegdek verraderlijk glad kan zijn.

  • 3.Niet uit de bocht vliegen? Remmen in de bocht is een absolute no-go. Het gas even loslaten kan wel. Na de bocht kun je weer gas geven.

  • 4.Rijd in de autosporen van je voorganger. Zo volg je zonder glijpartijen de weg.

  • 5.Neem een noodpakket met eten, drinken en warme kleding of een deken mee. Zo bent u voorbereid als het toch misgaat.

  • 6.Snelheid aanpassen is een must. Plotseling remmen en tot op tijd tot stilstand komen is bij een lagere snelheid, geen probleem.

  • 7.Raak je in een slip? Stuur tegen als de achterkant van je auto in de slip raakt. Slipt de voorkant van je auto, dan moet je 2 dingen doen: de koppeling intrappen en in de richting sturen waar je naar toe wilt.

  • 8.Loop je door een pak sneeuw naar je auto? Klop dan voordat je de auto in de stapt de sneeuw van je schoenzolen. Zo voorkom je dat je schoenen van de pedalen glijden.

  • 9.Wegrijden in de sneeuw gaat niet altijd even gemakkelijk. Zonder slippen wegrijden? Geef een klein beetje gas en laat de koppeling rustig opkomen. Lukt dit niet? Rijd dan weg in de 2de versnelling.

  • 10.Misschien niet voor de hand liggend maar wel de veiligste optie: doe die dikke winterjas uit in de auto. Zo heeft u meer bewegingsruimte en zit er niet te veel ruimte tussen u en de gordel.


  • Autoverzekering en code rood?


    Waar weercode geel waarschuwt voor mogelijk gevaarlijk weer en code oranje waarschuwt dat er gevaarlijk of extreem weer aan komt, is bij code rood binnenblijven een must. Dit weeralarm betekent: ‘ga niet de weg op als het niet hoeft’. Ga je toch de weg op en rijd je schade, ben je dan verzekerd? Autoweetjes vroeg het Laurens Boumedyan, schadeadviseur bij autoverzekeraar Generali: ‘De schadevergoeding hangt af van de dekking en de oorzaak. Glijd je uit de bocht en ben je WA verzekerd, dan is de schade aan je eigen auto niet verzekerd. Ben je Allrisk verzekerd, dan vergoeden wij de schade aan de eigen auto uiteraard wel’, legt Laurens Boumedyan, schadeadviseur bij verzekeraar Generali uit. ‘Schade door roekeloos rijgedrag is niet verzekerd. Ook niet bij een Allrisk Autoverzekering. Gelukkig is er in de meeste gevallen geen sprake van roekeloos rijgedrag. Alle bij ons gemelde autoschades op de dagen dat vorige week code rood gold, zijn gewoon vergoed.’

    Tekst: autoweetjes.com

    ANWB maakt zich zorgen over brandstofverbruik:


    16-02-2016
    brandstofverbruik

    De ANWB en Natuur & Milieu maken zich zorgen over het verschil tussen brandstofverbruik dat is opgegeven door de fabrikant en het werkelijke verbruik in de praktijk. Het verschil loopt soms zelfs op tot meer dan 50 procent.

    “We hebben tankpassen van ongeveer 290.000 automobilisten geanalyseerd”, zegt een woordvoerder van de ANWB. “Uit die analyse kwamen de grote verschillen naar boven.” Zo verbruikt de Peugeot 308 geen 1 liter op 32,3, maar 1 op 20,6. De Toyota Prius verbruikt 1 op 21,5 in plaats van het door de fabrikant opgegeven 1 op 33,3.

    Daarom neemt de ANWB vanaf dit jaar het praktijkverbruik, berekend aan de hand van een formule van kennisinstituut TNO, op in zijn top 10-overzichten met zuinige auto’s.

    In 2017 wordt een nieuwe meetcyclus voor fabrikanten verplicht, waardoor er een beter beeld van het verbruik zal ontstaan.

    Bron: autoweek

    Riversimple plaagt met waterstofauto:


    15-02-2016
    waterstofauto

    Een koolstofvezel monocoque en een gewicht van 520 kilo. We hebben het niet over een nieuwe spartaanse racer maar over een waterstofauto van een innovatieve start-up.

    De start-up Riversimple zal binnenkort het doek trekken van de auto die nu nog onder een doek geparkeerd staat. Het gaat om een auto met een brandstofcel aan boord. Volgens Riversimple weegt de nieuweling dankzij een uit koolstofvezel opgetrokken monocoque slechts 520 kilo. Vier elektromotoren - in elk wiel een - zorgen voor de aandrijving. Wie enigszins rustig met zijn rechtervoet omgaat, moet zo'n 480 kilometer ver kunnen komen. Vanuit stilstand naar 88 km/h (55 mph) gaat in zo'n negen seconden.

    Bron: autoweek

    Opel kondigt volledig elektrische Ampera aan:


    13-02-2016
    opel ampera

    Opel introduceert volgend jaar een nieuwe elektrische auto: de Ampera-e. Het revolutionaire model maakt deel uit van het grootste productoffensief in de geschiedenis van Opel, met 29 nieuwe modellen tussen 2016 en 2020. De vijfdeurs Opel Ampera-e biedt plaats aan vijf personen en heeft een grotere actieradius dan de meeste elektrische auto’s. Ook belangrijk: hij wordt voor een bereikbare prijs in de markt gezet.

    Voortbouwend op de expertise die Opel heeft opgedaan met de oorspronkelijke Ampera combineert de nieuwe Ampera-e innovatieve, elektrische mobiliteit met geavanceerde connectiviteit en puur rijplezier. “General Motors en Opel zijn ervan overtuigd dat elektrisch aangedreven auto’s een bepalende rol spelen in toekomstige mobiliteit. De baanbrekende technologie van de Ampera-e is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van die visie”, aldus Mary Barra, CEO bij General Motors, tijdens de aankondiging van de Opel Ampera-e op het CAR Symposium in Bochum.

    De nieuwe Opel Ampera-e oogt compact. Toch is het interieur verrassend ruim dankzij de efficiënte plaatsing van het accupakket in de bodem van de auto. Het model biedt vijf zitplaatsen en de kofferruimte is vergelijkbaar met die van auto’s in de compacte klasse. Verder is de Ampera-e vooruitstrevend op het gebied van (smartphone)connectiviteit dankzij Opel OnStar en de nieuwste infotainmenttechnologie.

    Bron: Hoekschewaard.nl

    Zelfrijdende auto's gaan de snelweg op:


    11-02-2016
    zelfrijdende auto

    De zelfrijdende auto's gaan van de testbaan naar de openbare weg. Op woensdag 16 maart rijden ongeveer vijftig auto's over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug. Dat gebeurt overdag, tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat.

    De auto's - BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo - rijden in treintjes van vijf of zes. Ze bepalen zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. "Waar we 100 mogen rijden, rijden we 100. Waar 120 mag, rijden we 120'', zegt Mark Maaskant van het testcircuit in Lelystad dinsdag. Op het circuit zijn de auto's de afgelopen tijd op de proef gesteld.

    Als een andere automobilist zich in het peloton wurmt, remmen de auto's erachter zelf af zodat ze weer genoeg afstand hebben. Als de 'onderbreker' weg is, herstelt het pelotonnetje zich. De auto's sturen zelf ook mee met de bochten in de weg. De bestuurders moeten wel hun handen op het stuur houden, loslaten mag van de wet niet, maar de auto's doen in principe al het werk zelf.

    "Het is absoluut niet de bedoeling dat je met je handen los gaat wapperen. Wij zeggen nooit dat je achter het stuur je e-mails nog even moet wegwerken. Maar de meeste ongelukken gebeuren in de spits. Als je dan zulke technologie hebt, in combinatie met de mogelijkheid om zelf te remmen, wordt het verkeer juist veiliger''

    Bron: nd.nl

    Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet:


    10-02-2016
    Laadpalen elektrische auto

    Hoogspanningsnetbeheerder TenneT begint een proef met de laadpalen voor elektrische auto’s. Die moeten gaan helpen om tijdelijke tekorten op het elektriciteitsnet op te vangen. De netbeheerder heeft hierover een deal gesloten met laadpalenbedrijf The New Motion.

    Bedoeling is dat de oplaadsnelheid van de palen iets wordt teruggeschroefd, als er op een bepaald moment even meer vraag naar elektriciteit is dan aanbod.

    De toepassing is handig nu het opwekken van stroom steeds meer gaat via windmolenparken en zonnepanelen. Hierbij kan de hoeveelheid elektriciteit die wordt geleverd nog al eens fluctueren, afhankelijk van hoe hard het waait en hoe sterk de zon doorkomt.

    Nu zorgt TenneT ervoor dat centrales bij tijdelijke tekorten extra elektriciteit leveren. Dat zal ook met het gebruik van de laadpalen nodig blijven. The New Motion heeft met 25.000 laadpunten naar eigen zeggen het grootste netwerk in Europa. Maar het vermogen dat TenneT van de palen mag wegtrekken is niet heel groot. TenneT wil in de toekomst meer van dit soort deals sluiten met bedrijven.

    Bron: autoweek

    Google test autonome auto’s in slecht weer:


    04-02-2016
    google autonome rijden test

    Google gaat zijn zelfrijdende auto op een nieuwe locatie in de staat Washington testen. Zo moet de auto in contact komen met meer soorten weersomstandigheden.

    De zelfrijdende auto gaat rondrijden in het plaatsje Kirkland in de staat Washington, zo meldt Google.

    Eerder werden de zelfrijdende auto’s alleen getest in Mountain View, waar Google is gevestigd, en in Austin. Op die plekken is het echter meestal mooi weer, terwijl de staat Washington meer te maken krijgt met neerslag.

    Zelfrijdende auto’s hebben het vaak moeilijk op natte wegen, omdat de sensoren niet berekend zijn op weerspiegelende wegen.

    Regelgeving:


    De staat Washington heeft geen speciale regelgeving voor zelfrijdende auto’s, waardoor de auto van Google zonder problemen de weg op kan.

    “We zijn verheugd over de mogelijkheden van zelfrijdende auto’s om ongelukken te voorkomen en mobiliteit te geven aan mensen die zich niet makkelijk kunnen verplaatsen”, zegt burgemeester Amy Walen in een verklaring die Google aan verschillende buitenlandse media gaf.

    In eerste instantie zal alleen een aangepaste Lexus rondrijden in Kirkland. De zelfrijdende auto die Google zelf heeft gebouwd wordt er nog niet getest.

    Onlangs bleek uit het maandelijkse rapport van Google over zijn zelfrijdende auto’s dat wekelijks 16.000 tot 24.000 kilometer wordt afgelegd door de voertuigen. Ook worden dagelijks bijna 5 miljoen virtuele kilometers gesimuleerd.

    Bron: autoweek

    oldtimer
    Een oldtimer aanschaffen: doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers...... Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
    veiligheid
    Auto en veiligheid: auto's worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorloven. En de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T - Ford  (eerste productieauto) werd de auto voor...... Lees hier meer over veiligheid auto.
    autoverzekering
    Mogelijkheden bij autoverzekeringen: Kies de juiste autoverzekering Op het moment dat u een autoverzekering wilt afsluiten. u dient allereerst te bepalen welk type autoverzekering het beste bij u past. Iedereen weet dat een auto verplicht verzekerd moet worden. Op dit moment telt Nederland tientallen of misschien wel honderden verschillende soorten...... Lees hier meer over autoverzekeringen.
    onderrhoud
    Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
    autoweetjes
    Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
    cursus autokennis
    Cursus of opleiding autotechniek: Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden bij het volgen van een opleiding of cursus autotechniek. Zo heb je de MBO en HBO beroepsgerichte autotechniek opleidingen, waarbij het dan in de meeste gevallen de bedoeling is in de autotechniek (automonteur) aan het werk te gaan. Maar ook voor mensen die als hobby aan hun eigen..... Lees hier meer over cursus autotechniek.
    Sitemap:

    Technische Informatie

    Algemene Auto Informatie

    Overige autoweetjes