Autoblog: Pagina
1
-
2
-
3
-
4
-
5
-
6
-
7
-
8
-
9
-
10
-
11
-
12
-
13
-
14
-
15
-
16
-
17
-
18
Buiten tips en veranderingen bied het autoblog van autoweetjes het laatste autonieuws omtrent zelfrijdende (autonome) auto's, hybrides, Plug-in hybrides en elektrische auto's. Maar ook ander automotive nieuws en een aanbod van oldtimers, snufjes en nieuwe ontwikkelingen in en rondom de autowereld leest u op autoweetjes autoblog.
Blijf up to date, en volg ons via Twitter of Facebook
Organisaties: groei EV's stagneert:
07-11-2016
De groei van het aantal elektrische auto's in ons land gaat de komende jaren nauwelijks meer groeien, zo waarschuwen onder meer ANWB en Stichting Natuur en Milieu.
Minister Kamp van Economische Zaken remt volgens diverse organisaties en bedrijven de groei van het aantal elektrische auto's in ons land door geen subsidie te geven op de aanschaf van elektrische auto's aan particulieren, meldt het NOS-journaal. Daardoor zullen veel van de EV's die vanaf volgend jaar, gestimuleerd door het bijtellingsvoordeel, worden geleast, na einde contract niet op de Nederlandse occasionmarkt terechtkomen, maar naar het buitenland verdwijnen. Met als gevolg dat een deel van de met Nederlandse subsidie betaalde milieuwinst over de grens verdwijnt, klaagt Maarten van Biezen van Stichting Natuur en Milieu tegenover de NOS.
Goedkopere elektrische auto's met grotere actieradius zullen op de middelange termijn ook voor particulieren elektrisch rijden aantrekkelijk maken, maar Van Biezen zegt juist nu de aansluiting niet te willen missen: "Het wagenpark moet doorgroeien, dat stimuleert de industrie rond elektrisch rijden en creëert werkgelegenheid," zegt hij tegen de NOS.
Bron:
autoweek.nl
Nissan lanceert e-Power: EV met range extender.
03-11-2016
Als verrassing van de dag heeft Nissan een compleet nieuwe aandrijflijn uit de doeken gedaan. Onder de noemer e-Power heeft het Japanse merk een elektrische aandrijflijn gekoppeld aan een range extender.
Nissan boekt relatief gezien behoorlijke successen met zijn volledig elektrische Leaf. Recentelijk werd de EV opgewaardeerd en kwam te beschikken over een 30 kWh sterk accupakket. Ondanks de zo'n 240 kilometer die de Leaf daarmee moet kunnen afleggen, heerst er bij een deel van de consument iets dat als actieradiusvrees te bestempelen valt. Met zijn nieuwe e-Power aandrijflijn probeert Nissan de angst voor de beperkte actieradius van een elektrische auto, weg te nemen.
e-Power kan simpelweg gezien worden als een elektrische aandrijflijn met een range extender. Een compacte benzinemotor doet dienst als generator die het accupakket oplaadt zodra deze leeg dreigt te raken. Nissan is van mening dat een dergelijk systeem voorheen te groot was om een plek te krijgen in een compacte auto als de Note. Door het gewicht te verminderen en het gehele systeem te herzien, zegt Nissan '[...]de code gekraakt' te hebben. De e-Power aandrijflijn bestaat uit een kleiner accupakket dan het exemplaar dat we in de Leaf vinden.
De gefacelifte Nissan Note, een auto die in de Verenigde Staten als Versa Note door het leven gaat, is de eerste Nissan die als e-Power op de markt verschijnt. Het is niet ondenkbaar dat ook de nieuwe Micra, die in Europa niet alleen de oude Micra maar ook de Note vervangt, met het systeem beschikbaar komt.
Bron:
autoweek.nl
Achtergrond: verborgen schadeverleden:
24-10-2016
Eerder zagen we hoe Caroline bij inruil van haar oude auto ontdekte dat haar een jaar eerder een auto met verborgen schadeverleden was aangesmeerd. Nu lezen we hoe de betrokken brancheorganisaties hun geheimzinnigheid verdedigen.
Hyundai Motor UK heeft psycholoog Patrick Fegan van de Goldsmith University London opdracht gegeven om 1.000 Britse automobilisten onder de loep te nemen. De knappe kop heeft onderzocht in welke mate geluiden, beelden, geuren en smaken bepaalde emotionele reacties uitlokken bij verschillende omstandigheden op de weg.
"De auto is professioneel hersteld en daardoor niets minder dan een zelfde auto zonder schade," aldus de handelaar die Caroline een ex-schadeauto verkocht zonder haar daarvan op de hoogte te stellen (zie deel 1 van dit verhaal). Precies dat is de argumentatie van de partijen die al tien jaar geleden het inzichtelijk maken van schadegegevens voor consumenten dwarsboomden, herinnert Bovag-woordvoerder Tom Huyskens zich: ";Er was destijds sprake van het vrijgeven van schadeverleden, op ons initiatief. De leasemaatschappijen lagen dwars, ze wilden dat niet met het oog op restwaardes. Wij hebben daar toen zelfs een rechtszaak over verloren."
Directeur Renate Hemerik van VNA (Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen) heeft daar andere herinneringen aan: ";Deze kwestie had betrekking op de vraag of BOVAG gerechtigd was van ABZ (datacentrum verzekerings- en schadebranche, red.) te eisen dat deze schadecalculatie-data zou verkopen. De VNA en Focwa (branchevereniging schadebedrijven, red.) hebben het standpunt van ABZ gesteund dat dat niet kon omdat de data niet van ABZ is maar van degenen die de brondata (Audatex) hebben betaald."
Rond diezelfde tijd staken diverse particuliere initiatieven de kop op die tegen betaling de historie van auto's zeiden te kunnen leveren. De betrouwbaarheid van de informatie viel niet te controleren en over hun bronnen deden ze stuk voor stuk geheimzinnig. Een daarvan, Autocheck.nl, werd in 2010 overgenomen door dataleverancier A2SP, die de gelegenheid aangreep om het schadeverleden uit Autocheck.nl te schrappen. ";Daar was bij de invoering veel over te doen geweest in de branche en wij willen er onze vingers niet aan branden; de informatie en bron waren niet altijd even betrouwbaar", verklaarde de directeur van A2SP die actie destijds tegen vakblad Automotive.
.
Ondertussen is het tot op de dag van vandaag zo dat een professionele autoverkoper met één blik op het scherm kan zien of een auto een WOK-melding (en dus meestal schade) heeft gehad. Bovendien kan hij zien hoe lang die melding er op heeft gezeten, wat weer als indicatie kan worden gezien voor de ernst van de schade (hoe langer de reparatie duurt, hoe langer de WOK). De consument heeft geen idee en kan slechts vertrouwen op de bruine reeënogen van de verkopende partij.
Het argument dat een vakkundig herstelde auto net zo goed is als een auto die nooit schade heeft gehad, gaat hoogstens op in de technische zin van het woord. De Kia van Caroline is door de Renault-dealer op de brug gezet, onderzocht en in uitstekende staat bevonden, maar het doet niets af aan de astronomische waardevermindering. Feitelijk zit je als consument met een verborgen euvel dat de waarde van je auto drukt, waarmee een niet-gemeld schadeverleden dus veel overeenkomst vertoont met een teruggedraaide kilometerteller. Het is maar wat je 'net zo goed' noemt.
Dataleverancier voor de autobranche Autodata heeft inmiddels zijn taxatiediensten uitgebreid met uitvoerige schade-informatie, zoals het bedrag, de opbouw, kilometerstand ten tijde van de schade en zelfs de oorzaak. Informatie die – hoe verrassend – alleen voor het autobedrijf inzichtelijk is. En zelfs die kan niet bij het schadeverleden van ex-lease-auto's, omdat de leasemaatschappijen hun lippen nog steeds stijf opeen houden.
Hemerik benadrukt dat de VNA voorstander is van transparantie. Maar: ";Van een doorsnee consument kan niet verlangd worden dat hij of zij de ruwe data naar zijn waarde kan interpreteren. Er is namelijk nogal wat mis met de schade-informatie die partijen zoals Autodata nu verkopen." Ze doelt daarmee op de diversiteit van calculatiemethoden en gevallen die buiten de verzekeraar om zijn afgehandeld. Bovendien, zo zegt Hemerik, zegt de calculatie niets over de kwaliteit van het herstelwerk. Ook hekelt ze de ongelijkheid die op de markt zou ontstaan. Leaserijders moeten alle schades melden, terwijl het voor particulieren vaak gunstiger is het onderling op te lossen. ";Dat maakt dat de lease-auto ogenschijnlijk meer schades heeft gehad, terwijl dat helemaal niet gezegd is."
Dat doet niets af aan het feit dat de consument nog steeds blind vaart. Een autobranche die waardeverminderende informatie bewust achterhoudt voor consumenten? Al staan ze juridisch vooralsnog in hun recht, moreel is het op zijn zachtst gezegd dubieus. De vraag is dan ook hoe lang ze dit vals spel tussen handel en consument nog kunnen volhouden. Bovag blijft zich er in elk geval hard tegen maken, vertelt Huyskens: ";We hebben onlangs de handschoen weer opgepakt, omdat wij optimale transparantie in de vorm van een autopaspoort willen garanderen. En juist omdat dan aangetoond kan worden dat vakkundig uitgevoerd schadeherstel geen beletsel hoeft te zijn, waar de leasemaatschappijen destijds koudwatervrees voor hadden. Mede omdat wij nu zelf de (eigen) schadeherstelbedrijven ook gaan ondersteunen, met een aparte afdeling, zien we hier nu wel weer mogelijkheden voor."
Tot die tijd is het dus zaak om voor aanschaf van een occasion gericht naar een schadeverleden te vragen en daarbij de verkoper diep in de ogen te kijken. Mocht je later toch een kat in de zak te hebben gekocht, wend je dan tot de Bovag Geschillencommissie (mits het bedrijf bij Bovag is aangesloten). ";Bovag staat garant voor de nakoming van de uitspraak", belooft Huyskens. Hemerik: ";Leasemaatschappijen hebben goede redenen om hun auto's volgens fabrieksrichtlijnen te laten herstellen, denk aan de verkeersveiligheid, aansprakelijkheid en het behoud van de waarde van de auto. Een goed herstelde schade maakt een auto eerder meer waard dan minder. De leasemaatschappij informeert zijn koper volledig over het verleden van de auto. VNA juicht transparantie toe: koop geen kat in de zak!"
En Caroline? Nadat wij de discussie met de handelaar van haar overnamen, was deze bereid de Kia terug te nemen voor de dagwaarde die hij zou hebben gehad zonder schade. Ze rijdt inmiddels tevreden in haar Mégane die, zo heeft de verkoper haar verzekerd, nooit een WOK-melding heeft gehad. Maar echt zeker weet ze dat pas wanneer ze haar auto weer gaat inruilen.
U heeft twijfels over het verleden van uw huidige auto. U vraagt zich bijvoorbeeld af of de kilometerstand wel klopt of dat de auto in het verleden geen ernstige schade heeft gehad. Vraag bij twijfels een uitgebreid autoverleden/taxatie rapport op. Voor een Nederlandse auto is het autoverleden via het
kenteken op te vragen. Voor een ingevoerde auto is dit mogelijk via het
chassisnummer van de auto.
Bron:
autoweek.nl
Achtergrond: verborgen schadeverleden.
22-10-2016
Schadeverleden kan de restwaarde van je auto flink drukken. Een belangrijk iets om van op de hoogte te zijn dus. De informatie is er, maar helaas zijn er spelers in de autobranche die deze liever verborgen houden. De consument is de dupe. In dit eerste deel kijken we mee over de schouder van een gedupeerde dame.
Helemaal blij was ze met haar nieuwe auto. Caroline was als een blok gevallen voor de sportieve lijnen van de Kia ProCee'd en na een paar weken online speurwerk vond ze er een in de kleur en uitvoering die ze graag wilde hebben. Een handelaar in het zuiden van het land had hem staan. Lage kilometerstand, nog geen twee jaar oud. Caroline reed er heen met een vriend die verstand van auto's heeft en ze troffen een puntgave, als nieuw rijdende auto aan; verkocht.
Een jaar lang was ze tevreden met haar Kia, maar vorige maand is ze moeder geworden en loopt Caroline aan tegen het grote bezwaar van een driedeurs auto: het ongemak van de baby door het voorportier achterin hijsen is onoverkomelijk voor haar en ze besluit de Kia in te ruilen voor een vijfdeurs Renault Mégane. Die heeft ze gauw gevonden, maar wanneer ze terugkeert van de proefrit heeft de dealer een onaangename verrassing voor haar. Haar Kia heeft een schadeverleden, waardoor de dealer er nog maar achtduizend euro voor wil geven. Caroline staat perplex; dat is de helft van wat ze er een jaar eerder voor heeft betaald. De verkoper zegt dat het hem spijt, maar dat hij een auto met dit verleden niet in zijn showroom kan zetten. Zonder de schade had hij er elfduizend euro voor teruggegeven. Caroline neemt daar geen genoegen mee en gaat op zoek naar een andere Mégane, maar ook daar loopt ze tegen het verborgen schadeverleden en de bijbehorende monsterafschrijving aan. Driemaal is scheepsrecht, ook dealer nummer drie bedankt voor haar Kia.
Teleurgesteld en boos wendt ze zich tot de vriend met 'verstand van auto's': had hij dit niet kunnen weten? Het antwoord is nee. Het kenteken van een auto inkloppen op websites als rdw.nl (niet te verwarren met rdwcheck.nl; dat is een particulier die hoogstens de indruk wekt RDW-gelieerd te zijn, laat RDW ons desgevraagd weten) of autoweek.nl staat garant voor een berg aan informatie, maar of een auto ooit schade heeft gehad, zit daar niet bij. Dat verbaast Caroline, want bij alle drie de dealers kwam dat gegeven wél meteen op het scherm. Ze belt een van de dealers met de vraag hoe hij dat schadeverleden kan zien. Het antwoord is WOK.
WOK staat voor 'wacht op keuring' en dat is een status bij de RDW-registratie voor voertuigen die opnieuw gekeurd moeten worden. Dat kan ook een andere reden hebben, benadrukt woordvoerder Hans van Geenhuizen van RDW: ";WOK wordt in de volksmond gebruikt voor schadegeval, maar kan ook staan voor politie-invordering bij andere technische gebreken." Zodra de auto is goedgekeurd, verdwijnt de WOK-status. Tenminste, op het netvlies van de consument. Voor professionele handelaren heeft de auto een onuitwisbaar stigma opgedrukt gekregen, zo heeft Caroline aan den lijve ondervonden.
Ten einde raad belt ze de handelaar die haar de auto vorig jaar heeft verkocht. Hij beweert niet op de hoogte te zijn van het schadeverleden van de Kia, maar uit de gegevens die de Renault-dealer ons ter beschikking heeft gesteld, blijkt dat hij de auto nota bene met schade heeft geïmporteerd. Verder heeft hij ook een schadeherstelbedrijf, dus zijn ontkenning is op zijn zachtst gezegd dubieus en wanneer AutoWeek hem zelf bezoekt, volhardt hij daar dan ook niet meer in. De auto is professioneel hersteld en daardoor niets minder dan een zelfde auto zonder schade, is zijn stelling.
U wilt een tweedehands auto kopen of heeft twijfels over het verleden van uw huidige auto. U vraagt zich bijvoorbeeld af of de kilometerstand wel klopt of dat de auto in het verleden geen ernstige schade heeft gehad. Vraag bij twijfels een uitgebreid autoverleden/taxatie rapport op. Voor een Nederlandse auto is het autoverleden via het
kenteken op te vragen. Voor een ingevoerde auto is dit mogelijk via het
chassisnummer van de auto.
Bron:
autoweek.nl
Vrouwen agressiever achter het stuur dan mannen:
22-10-2016
Uit onderzoek van de Britse tak van Hyundai blijkt dat vrouwen in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 12 procent agressiever in de auto zijn dan mannen.
Hyundai Motor UK heeft psycholoog Patrick Fegan van de Goldsmith University London opdracht gegeven om 1.000 Britse automobilisten onder de loep te nemen. De knappe kop heeft onderzocht in welke mate geluiden, beelden, geuren en smaken bepaalde emotionele reacties uitlokken bij verschillende omstandigheden op de weg.
Daarnaast rolden er een paar bijzondere conclusies uit het onderzoek. 51 procent van de Britse bestuurders zegt dat de vrijheid die autorijden biedt de voornaamste drijfveer is om van autorijden te houden. 19 procent geeft de hoge mate van mobiliteit aan als belangrijkste drijfveer, terwijl 10 procent het vakje voor onafhankelijkheid heeft aangekruist. 29 procent zou verder aangegeven hebben dat ze het makkelijker vinden om in de auto een gesprek te voeren. Veertien procent van de onderzochte mannen geeft zelfs aan dat het voeren van een gesprek ze tot een betere bestuurder maakt.
Verder zou 54 procent van de ondervraagden van mening zijn dat zingen tijdens het rijden ze gelukkiger maakt.
In hoeverre we het onderzoek serieus moeten nemen, laten we maar even in het midden.
Bron:
autoweek.nl
Autoverleden controleren:
22-10-2016
U wilt een tweedehands auto kopen of heeft twijfels over het verleden van uw huidige auto. U vraagt zich bijvoorbeeld af of de kilometerstand wel klopt of dat de auto in het verleden geen ernstige schade heeft gehad. Vraag bij twijfels een uitgebreid autoverleden/taxatie rapport op. Voor een Nederlandse auto is het autoverleden via het
kenteken op te vragen. Voor een ingevoerde auto is dit mogelijk via het
chassisnummer van de auto.
Informatie kenteken of chassisnummer/identificatienummer check:
Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.
De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?
Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?
De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.
Tekst: autoweetjes.com
Ford wil stoplichten omzeilen:
22-10-2016
Wie een hekel aan stoplichten heeft - we kunnen het ons best voorstellen - moet Ford in de gaten houden. Het merk werkt aan techniek die het mogelijk moet maken stoplichten te omzeilen.
Ford is aan het testen geslagen met een systeem dat helemaal op de hoogte is van de momenten waarop stoplichten op rood springen. Het systeem is Green Light Optimal Speed Advisory gedoopt en geeft je een adviessnelheid die je aan kunt houden om bij het eerstvolgende stoplicht direct door groen te kunnen rijden.
Het project kost volgens Ford zo'n 22,5 miljoen euro. Mocht het systeem op de markt verschijnen, dan zorgt het niet alleen voor minder stoppen, maar ook voor een lager verbruik, daar optrekken na eerst stilgestaan te hebben voor een rood stoplicht minder voor zal komen. Hybride Mondeo's zijn opgetrommeld om het systeem te testen.
Bron:
autoweek.nl
Apple trekt aan handrem zelfrijdende auto:
18-10-2016
Apple heeft de plannen voor een eigen auto op een fors lager plan gezet.
Zo'n duizend mensen werkten tot voor kort aan het geheime Project Titan, met als doel een (autonome) Apple-auto te ontwikkelen, die begin volgend decennium net als eerder de smartphone van het merk een nieuwe standaard moet gaan zetten in de gevestigde orde. Maar de plannen lijken gewijzigd in Sunnyvale, zo vertellen anonieme werknemers aan Bloomberg Technology. De directie van Project Titan is de wacht aangezet en honderden werknemers zijn op andere afdelingen ondergebracht of afgevloeid.
Volgens de nieuwe koers werkt Apple nu aan een autonoom systeem dat naast een zelf ontwikkelde auto ook aan een voertuig van een bestaande fabrikant gekoppeld kan worden. De nieuwe directie heeft van Apple tot eind volgend jaar de haalbaarheid van hun werk aan te tonen. Op basis daarvan zal worden bepaald of Apple alsnog een eigen auto gaat ontwikkelen, of de technologie aan een bestaande fabrikant zal aanbieden.
De gebruikelijke winstmarges in de autoindustrie, die in geen verhouding staan tot wat Apple gewend is te verdienen, zijn volgens Bloomberg mede debet aan Apple's plotselinge terughoudendheid. Overigens gingen er al eerder geruchten dat Apple bij nader inzien niet zo happig is op het ontwikkelen van een eigen auto.
Bron:
autoweek.nl
Elon Musk onthult plannen met zonnepanelen:
17-10-2016
Tesla is van plan te gaan samenwerken met Panasonic bij het bouwen van zonnepanelen. Dat heeft topman Elon Musk van de maker van elektrische auto's laten weten. Tesla werkt ook op andere terreinen al samen met het Japans elektronicaconcern.
Tesla Motors is van plan te gaan samenwerken met Panasonic bij het bouwen van zonnepanelen. Dat heeft topman Elon Musk laten weten. Tesla werkt ook op andere terreinen al samen met het Japans elektronicaconcern.
Met de onthulling van het plan wil Musk aandeelhouders overtuigen om in te stemmen met Tesla's overname van zonnepanelenmaker SolarCity. Musk is directeur van Tesla en tevens voorzitter bij SolarCity. Hij ziet veel synergievoordelen tussen de beide bedrijven, maar een aantal aandeelhouders ligt dwars.
Met Tesla's inlijving van SolarCity is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard dollar, waarmee het de grootste overeenkomst is in de historie van de zonnepanelenindustrie zou zijn. De aandeelhouders van beide bedrijven mogen op 17 november stemmen over de voorgenomen deal.
Op internet wordt inmiddels ook druk gespeculeerd over een eerdere aankondiging van Musk dat Tesla deze week een 'onverwacht' product gaat onthullen. Die presentatie zou eigenlijk maandag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar woensdag. Volgens Amerikaanse media zou de aankondiging kunnen wijzen op de komst van een nieuw voertuig. Een andere mogelijkheid zou zijn dat Tesla verbeteringen in de systemen van zijn zelfrijdende auto's gaat onthullen.
Bron:
autoweek.nl
De auto en chiptuning:
12-10-2016
Hogere prestaties van je auto door chiptuning:
Chiptuning is een uitstekende oplossing als je wilt genieten van hogere prestaties van je auto. Tegenwoordig is het niet meer standaard dat alle automotoren optimaal presteren tijdens het rijden. Sterker nog, in verreweg de meeste moderne auto’s is er in de software voor gezorgd dat er juist niet het maximale uit de motor wordt gehaald. Dit is zonde, want het betekent dat er niet alleen wordt bespaard op de motorprestaties, maar ook op het rijcomfort en het plezier van het autorijden. Gelukkig kan er met chiptuning door
orangechiptuning.nl voor worden gezorgd dat de motor wel maximale prestaties levert.
Uitstekende motorprestaties na het chiptunen:
Wanneer je ervoor hebt gekozen om je auto te laten
chiptunen, dan merk je direct de verbeteringen wanneer je weer wegrijdt. Je voelt dat de motor aanzienlijk beter presteert. De koppel is aanzienlijk hoger en ook het prestatievermogen is sterk verbetert. Dit betekent dat je ook direct kan gaan profiteren van meer rijgenot. Je voelt de krachtige motor en hoe deze de prestaties verhoogt tot op een niveau die je waarschijnlijk niet voor mogelijk had gehouden. Er zijn meerdere mogelijkheden als het om chiptuning gaat, ofwel om de prestaties van je auto te verbeteren. Het is afhankelijk van wat je wilt bereiken en welke auto je rijdt welke optie voor jou het beste is.
Herprogrammering van de software:
De automotor staat in verband met de software. Bij chiptuning worden er aanpassingen gemaakt in deze software, waardoor de motor maximaal gaat presteren. Tijdens het voeren van deze aanpassingen wordt alles beter op elkaar afgestemd dan dat vanuit de fabriek het geval is. Er kan een herprogrammering en een optimalisatie plaatsvinden, maar je kan er ook voor kiezen om bepaalde onderdelen in de motor te laten vervangen door nieuwe onderdelen. Dit is een keuze die je het beste kan maken op basis van het advies van de professional.
Het brandstofverbruik na het chiptunen van je auto:
Er wordt vaker gedacht dat de auto meer brandstof gaat verbruiken na het chiptunen. Dit is geen vreemde gedachte. Wanneer een motor beter gaan presteren, dan zal dit ook wel meer brandstof kosten. Gelukkig is dit niet het geval bij professionele chiptuning. Het is zelfs zo dat het brandstofverbruik kan afnemen wanneer je kiest voor chiptuning. Dit is geen garantie, maar wel een goede mogelijkheid. De auto gaat in geen geval meer brandstof verbruiken na het chiptunen van de auto.
Bron: autoweetjes.com
Onderzoek RDW naar sjoemelauto's bijna klaar:
12-10-2016
Het onderzoek naar autotypes die na goedkeuring van de Nederlandse toezichthouder RDW in Europa de weg op mochten te gaan, is bijna klaar. De keuringsorganisatie doet het onderzoek samen met kenniscentrum TNO. Aanleiding was de ontdekking dat Volkswagen via sjoemelsoftware de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemde.
Inmiddels is duidelijk dat bij meer automerken de emissiewaarden in het lab sterk afwijken van de praktijk. Eind deze maand wordt het onderzoek naar onder meer Volvo's, Kia's en Hyundai's naar de Tweede Kamer gestuurd, zei André Rijnders van de RDW dinsdag tijdens een hoorzitting in Brussel. Hij werd daar ondervraagd door de commissie van het Europees Parlement die het dieselschandaal onderzoekt.
Al in 2010 waren er aanwijzingen dat het fout zat met de uitstootwaarden. Commissielid Gerben-Jan Gerbrandy (D66) vroeg zich af waarom RDW niet eerder zelf op onderzoek is uitgegaan. ,,Het vertrouwen was er dat fabrikanten zich niet zouden inlaten met manipulatie'', antwoordde Rijnders. ,,Ook hebben we nooit opdracht gekregen om te kijken naar het verschil tussen testwaarden in het lab en op de weg. Bovendien, waar moet je beginnen met zoeken naar iets wat je niet weet terwijl een fabrikant het heeft verstopt. Dat is heel lastig.''
Het gesprek met Rijnders gaf commissielid Dennis de Jong (SP) de indruk dat de RDW ,,zo sterk hecht aan de relatie met autofabrikanten dat ze geen test te veel doen''.
De toelatingsautoriteit die de bij het schandaal betrokken Volkswagens goedkeurde was overigens niet de RDW, maar KBA uit Duitsland. Inmiddels werkt de Europese Commissie aan richtsnoeren waardoor de regels in elk EU-land uniform moeten worden toegepast.
Bron:
autoweek.nl
Duitsland wil verbrandingsmotoren verbieden:
11-10-2016
Volgens Der Spiegel wil de Duitse regering vanaf 2030 geen nieuwe diesel- en benzineauto's meer toelaten. Duitsland is niet de eerste die zo'n stap wil zetten, maar voor zo'n grote autobouwende natie is het wel opmerkelijk.
Het ziet ernaar uit dat de toekomstplannen van Mercedes en Volkswagen in een gespreid bedje terechtkomen. Die merken willen vanaf uiterlijk 2020 onder een nieuw label vól aan de slag gaan met elektrische auto's, iets waar ze in hun thuisland klaarlijkelijk vanaf 2025 volledig van afhankelijk zullen zijn. De plannen zijn onderdeel van de lange weg die ook Duitsland moet gaan om aan het Europese streven te voldoen dat stelt dat de CO2-emissie in 2050 met 95 procent moet zijn teruggedrongen. Tesla-CEO Elon Musk is er uiteraard als de kippen bij om het verbod dat Duitsland naar verluidt wil invoeren, toe te juichen.
Noorwegen was het eerste land dat met een soortgelijk verbod op de proppen kwam. Het land, dat ook nu al een walhalla is voor verkopers van elektrische auto's, wil vanaf 2025 geen auto's met verbrandingsmotoren meer toelaten. Kort daarna volgde het bericht dat ook Nederland die stap zou gaan zetten, maar in plaats van een verbod is er bij ons sprake van een 'streven'. Onder de noemer 'ZEV Alliance' hebben een aantal landen zich bovendien geconformeerd aan de afspraak om zulke auto's na 2050 niet meer toe te laten. Duitsland is één van die landen.
Bron:
autoweek.nl
Oasis Concept toont toekomstvisie Rinspeed:
07-10-2016
Het Zwitserse Rinspeed heeft een nieuwe conceptauto onthuld. De auto krijgt de naam Oasis en laat zien hoe Rinspeed de toekomst van auto's ziet.
Rinspeed is al enige tijd bezig met zelfrijdende auto's en heeft nu weer een nieuwe creatie klaar. De Oasis is een tweepersoons auto, vooral gericht op autodelen. De elektrische auto beschikt over zonnepanelen op het dak en een interactieve voorruit waarop allerlei informatie tevoorschijn getoverd kan worden. Om het manoeuvreren in druk stadsverkeer makkelijker te maken, kunnen de voorwielen volledig over hun eigen as draaien.
De Oasis geeft volgens Rinspeed aan waar de toekomst van mobiliteit ligt: het delen van auto's als een vorm van openbaar vervoer. Daarnaast ziet Rinspeed mogelijkheden om op den duur zulke auto's in te zetten als pakketbezorgers. Mocht je als passagier van de Oasis je gaan vervelen: bovenop het dashboard is er ruimte om groente te verbouwen. Creatief zijn ze wel, die Zwitsers. Meer details volgen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, begin volgend jaar.
Bron:
autoweek.nl
Naamloze Honda uit 3D-printer:
06-10-2016
Wie een zelfstandig rijdende auto een vreemd concept vindt, staat ongetwijfeld met zijn oren te klapperen bij het gadeslaan van deze geprinte Honda.
Honda en technologiebedrijf Kabuku hebben samen een auto geprint. Het naamloze wagentje dat de twee uit de hoge hoed toveren draagt nog geen naam, maar staat morgen wel te schitteren tijdens Ceatec, een Japanse beurs vol technologische hoogstandjes.
.
De compacte Honda is een eenzitter die achterin genoeg ruimte biedt om een paar dozen te vervoeren. Het feit dat nagenoeg alle plaatwerkdelen uit de 3D-printer komen rollen, heeft als gevolg dat er uiteindelijk een hoop te personaliseren valt. Veel informatie over de van een elektromotor voorziene Honda hebben we nog niet. Honda en Kabuku beweren wel dat het concept eenvoudig op grote schaal geproduceerd kan worden. Of dat ook gebeuren gaat, zal nog moeten blijken.
Bron:
autoweek.nl
Google maakt ruim 3 miljoen autonome kilometers:
06-10-2016
Maandelijks geeft Google een update over hoe de zaken rond het Self-Driving Car Project van de techgigant ervoor staan. In september heeft Google zijn twee miljoenste autonome mile afgelegd.
Twee miljoen autonoom gereden miles, een hele prestatie. Het enorme aantal miles laat zich omrekenen tot ruim 3,2 miljoen kilometers. Google haalt er nog een interessante vergelijking bij. De techgigant beweert dat zijn autonome auto's in totaal al voor "[...] 300 jaar aan menselijke rijervaring" hebben opgedaan, volgens Google noodzakelijk om kennis te vergaren over het gedrag van bestuurders op de openbare weg.
Volgens het bedrijf is het vrij eenvoudig de eerste 90 procent van de benodigde kennis op te doen, maar zet hem de moeilijkheid in de laatste 10 procent. De autonome testauto's van Google hebben zes jaar nodig gehad voor de eerste miljoen miles. Voor de tweede miljoen miles is slechts 16 maanden nodig geweest. Google zegt zijn autonome vloot nu vooral in drukke steden in te zetten. Inmiddels zouden de auto's fatsoenlijk met zeldzame verkeerssituaties om moeten kunnen gaan, een voorbeeld daarvan zou het vakkundig ontwijken van spookrijders zijn.
Bron:
autoweek.nl
TomTom wijst weg naar vrije parkeerplaats:
05-10-2016
'TomTom gaat z'n enorme database aan parkeergegevens aanwenden om mensen de weg te wijzen naar gebieden waar de kans op een vrije plek het grootst is.
TomTom wijst mensen in parkeergarages nu al de snelste weg naar een vrije plek, maar wil dat nu dus ook op straat gaan doen. In 25 Europese steden, waaronder dus Amsterdam en Rotterdam, gaat de navigatiesoftware z'n gebruikers indien gewenst naar het gebied met de meeste lege parkeerplaatsen sturen. Ook informatie over de daar geldende tarieven en eventuele beperkingen als een maximale parkeerduur behoort tot de service.
Ralf-Peter Schäfer, hoofd Traffic bij TomTom, merkt op dat de nieuwe functie niet alleen tijd bespaart, maar ook zorgt voor een betere verkeersdoorstroming én minder CO2-uitstoot. Automobilisten hoeven immers minder vaak rond te rijden op zoek naar een parkeerplaats. In de toekomst zouden autonome auto's op basis van deze software bovendien zélf een plekje moeten kunnen vinden.
Bron:
autoweek.nl
Schadelast autoverzekeraars steeds hoger:
28-09-2016
De schadelasten voor autoverzekeraars worden steeds hoger. Dat blijkt uit
onderzoek van het CED. Niet perse omdat er zoveel schadeclaims binnenkomen, maar vooral omdat de bedragen die geclaimd worden hoger liggen.
Electronica in auto’s boosdoener:
Dat de bedragen zoveel hoger liggen, komt doordat auto’s steeds geavanceerder zijn. Er zit veel meer technologie in. Vroeger kon je een simpele autospiegel zo vervangen. Tegenwoordig zitten er allerlei draadjes en sensoren in. Je spiegels klappen automatisch dicht zodra je geparkeerd bent. Ook kun je ze automatisch verstellen zonder dat je je hand uit het raam moet steken. Handig, maar juist deze technologieën zorgen voor hogere schadeclaims als er iets kapot gaat aan je auto.
Moderne auto’s sneller total loss:
Uit het rapport van het
CED blijkt ook dat auto’s die veel elektronica bevatten, sneller total loss worden verklaard. Veel onderdelen zijn door technologie met elkaar verbonden, waardoor je meerdere onderdelen moet vervangen om weer de weg op te kunnen. Vaak zijn de onderdelen ook nog eens merkspecifiek. Dat maakt de reparatie alleen maar duurder.
Premiestijging te verwachten:
Door die grotere schadeclaims is het te verwachten dat autoverzekeraars meer vergoedingen uitkeren. Het totaalbedrag wat ze uitkeren, weegt straks niet meer op tegen het bedrag wat ze binnenkrijgen aan de premies die wij maandelijks betalen om onze auto te verzekeren. Kortom: je premie zou wel eens kunnen stijgen de komende tijd. Misschien is dat zelfs al gebeurd.
Niet alle verzekeraars laten premie stijgen:
Tot nu toe zijn er een aantal autoverzekeraars die hun premies al omhoog gegooid hebben. Maar niet allemaal. Vanwege deze veranderingen in de autoverzekeringsmarkt loont het zeker om
regelmatig je autoverzekering te vergelijken. Zo zie je altijd of er misschien een mogelijkheid is om je auto tegen een lagere premie te verzekeren. Een andere manier om de kosten te drukken is een oudere auto nemen, waar nog niet veel geavanceerde technologie in zit. Maar dan heb je natuurlijk geen profijt van de moderne gemakken.
Bron: autoweetjes
Lane assist werkt vaak niet goed:
28-09-2016
Volgens de ANWB en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV zijn de lane assist-systemen waar veel nieuwe auto's over beschikken vaak niet betrouwbaar. Niet de systemen zelf, maar de situatie op de weg zou daar echter de belangrijkste oorzaak van zijn.
Wegmarkeringen die niet goed zichtbaar zijn of belijningen rond fietspaden die de auto naar het midden van de weg drukken, kunnen volgens de ANWB zorgen voor ongelukkige situaties. Ook het feit dat veel automobilisten de werking van Lane Assist overschatten, draagt daaraan bij. De 'wielrijdersbond' kwam tot de conclusies na onderzoek van ongeveer honderd van haar leden, die lane assist-systemen van Skoda, Ford, Volvo en Nissan onder de loep namen.
Zij concluderen dat autokopers onvoldoende informatie over de beperkingen van dit soort systemen krijgen. Veel bestuurders vertrouwen blind op de elektronische stuurhulp, en dat blijkt in veel gevallen dus niet terecht. Daarnaast is in veel gevallen niet duidelijk wanneer zo'n systeem is in- danwel uitgeschakeld.
Rijstrookassistentie heeft met name onder natte omstandigheden soms moeite met het 'zien' van de belijning op de weg. Boverndien brengt de belijning bij weef- en spitsstroken het systeem in de praktijk in de war, net als de eerdergenoemde fietspaden aan weerzijden van de rijbaan. Tegelijkertijd is het zo dat autofabrikanten ook niet beweren dat 'lane assist' betekent dat je het stuur uit handen kunt geven, maar kennelijk hebben veel mensen er moeite mee om zelf de controle te houden.
Bron:
autoweek.nl
Samenwerking TomTom voor zelfrijdende auto's:
28-09-2016
TomTom gaat samen met het Amerikaanse bedrijf Nvidia werken aan een slimme clouddienst voor zelfrijdende auto's.
Navigatiespecialist TomTom maakte de samenwerking met de fabrikant, die vooral bekend is van zijn grafische chips in computers, woensdag openbaar, maar deed geen uitspraken over financiële details.
De twee bedrijven gaan kunstmatige intelligentie ontwikkelen die zelfrijdende auto's via de cloud moet voorzien van kaarten. Daarbij worden de uitgebreide kaarten van TomTom samengevoegd met de hardware van Nvidia.
Bron:
autoweek.nl
Schadeauto verkopen? Lees dan verder!
27-09-2016
Heb je een schadeauto of auto met schade? Verkoop hem dan voor de beste prijs! Ga niet in op onzinnige prijsvoorstellen want je kunt veel meer voor je beschadigde auto terugkrijgen.
De beste prijs:
Bij VerkopenSchadeAuto.NL krijg je de beste prijs terug voor je auto met schade. Het werkt namelijk op basis van een veiling waarbij je niet verplicht bent om je auto te verkopen. De veiling telt altijd een groot aantal bieders welke veel interesse tonen. De bieders bestaan hoofdzakelijk uit schadespecialisten welke tegen inkoopsprijs de schades kunnen herstellen. Zij maken hierdoor minder kosten en kunnen daarom meer teruggeven voor de auto.
3 simpele stappen:
Je
schadeauto verkopen gaat in 3 eenvoudig stappen. De eerste stap is je auto aanmelden. Vul daarbij het kenteken in van de auto en het systeem haalt alle gegevens op zodat je minder hoeft in te vullen. De volgende stap is het aanvullen van de gegevens die alleen bij jou bekend zijn. Denk daarbij aan de onderhoudshistorie, het gepleegde onderhoud en natuurlijk de aanwezige schade. De derde stap is het bod afwachten die je overigens binnen 1 dag krijgt.
Wat is een schade auto:
Een schade auto kan een auto zijn die total loss is waarbij de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde, maar ook een auto zijn die een kras of deuk heeft of beschikt over een technisch mankement. Denk hier aan bijvoorbeeld een kapotte versnellingsbak of motorschade, bijvoorbeeld als gevolg van een gebroken distributieriem. Ook in deze gevallen is VerkopenSchadeAuto.NL de plek bij uitstek om eens gratis de waarde te checken. Er zijn namelijk nog meer autobedrijven geïnteresseerd naast de schadeexperts. Ook vakgarages kunnen hun interesse tonen door een bod uit te brengen. Jij bepaalt uiteindelijk of je de auto ervoor wil verkopen of niet en dat is geheel vrijblijvend.
De voordelen:
Er zijn een aantal grote voordelen. Om te beginnen betaal je helemaal niets en zit je ook nergens aan vast. Daarnaast ontvang je een vrijblijvend bod waarvoor je de auto niet hoeft te verkopen. Kies je wel voor verkopen van je schadeauto dan is het direct geregeld en ontvang je bij de overdracht het bod.
Gratis waarde check:
Ben je opzoek naar een gratis waarde check voor je schadevoertuig? Ga dan naar VerkoppenSchadeAuto.nl. Zonder verplichtingen en zonder kosten weet je binnen 24 uur precies wat je auto waard is.
Veilig verkopen:
Ook het verkopen van je schadevoertuig is volkomen veilig. Je verkoopt je auto namelijk alleen aan een gescreend en RDW erkend autobedrijf. Zodoende ben je er zeker van dat de transactie verloopt zoals dat zou moeten. Je ontvangt dus direct de vrijwaring en het geldbedrag.
Bron: autoweetjes
Renault-Nissan en Microsoft klaar voor de toekomst:
27-09-2016
De alliantie Renault-Nissan heeft de handen ineengeslagen met softwaregigant Microsoft. De twee bedrijven gaan de komende jaren nieuwe technologieën ontwikkelen die te maken hebben met 'connected driving'.
Auto's worden steeds vaker volgestopt met nieuwe hard- en software. De komende jaren zullen daarbij steeds vaker 'connected cars' om de hoek komen kijken, auto's die in staat zijn om met elkaar te communiceren. Renault-Nissan en Microsoft gaan daar de komende jaren in ieder geval samen mee aan de slag.
De softwaregigant stelt Microsoft Azure beschikbaar voor Renault-Nissan, een platform voor cloudopslag dat als softwarematige basis gaat dienen voor toekomstige 'connected cars' van de alliantie.
Renault-Nissan hoopt de nieuwe communicatietechnieken in 2020 in "[...] meer dan tien modellen" te kunnen introduceren, een moment dat samenvalt met de marktintroductie van de eerste autonoom rijdende modellen van de alliantie.
Bron:
autoweek.nl
Pagina overzicht: U bevindt zich op pagina - 5








Gerelateerde links:
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast....
Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
Auto ontwerp in het kort: Voor elke auto ontwerper geldt dat het hele proces een zoektocht naar vormen is. Voor het ontwerpen van een auto is inspiratie nodig; alles om je heen kan je op een idee brengen. De straat, televisie en natuurlijk de autobladen met de presentatie van de nieuwste modellen. Het duurt een paar jaar na de eerste schets voordat de auto werkelijk......
Lees hier meer over auto ontwerp.
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar.....
Lees hier meer over de elektrische auto.
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit.....
Lees hier meer over aanschaf occasion.