autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek
winparts.nl

Autoblog: Pagina


1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18

Buiten tips en veranderingen bied het autoblog van autoweetjes het laatste autonieuws omtrent zelfrijdende (autonome) auto's, hybrides, Plug-in hybrides en elektrische auto's. Maar ook ander automotive nieuws en een aanbod van oldtimers, snufjes en nieuwe ontwikkelingen in en rondom de autowereld leest u op autoweetjes autoblog.

Blijf up to date, en volg ons via Twitter of Facebook


RoboRace lanceert DevBot:


23-08-2016
autoblog autoweetjes

De racerij is de wereld waarin een groot deel van de noviteiten in autoland zijn oorsprong vindt, maar dat is niet altijd het geval. In de altijd in beweging zijnde tak van sport vinden we straks ook autonoom rijdende auto's. RoboRace laat vandaag zijn bijzondere techniek zien in de vorm van de DevBot.

Deze week zal de DevBot van RoboRace zijn publieksdebuut beleven, nu al kunnen we het bijzondere stuk racende techniek in een video bewonderen.

De DevBot kan gezien worden als een volledig elektrische racer waarin voor een bestuurder geen broodnodige plek is. Een stoel is nog wel aanwezig, maar die wordt slechts tijdens bepaalde tests gebruikt. Het apparaat is een technische basis die diverse raceteams kunnen gebruiken om hun zelfontwikkelde hard- en software te gebruiken voor complete races tussen autonome exemplaren. De DevBot is naar verluidt in minder dan negen maanden ontwikkeld. Tijdens het Formule E-seizoen van 2016/2017 zullen de eerste RoboRaces plaatsvinden.

Bron: autoweek.nl

Honda werkt aan 11-versnellingsbak:


22-08-2016
autoblog autoweetjes

Volgens het patentbureau in Japan heeft Honda een patent aangevraagd op een transmissie met elf verzetten.

Moderne auto's in het A- en B-segment beschikken vaak nog over vijf versnellingen, in grotere klassen is een transmissie met zes of meer verzetten steeds meer gemeengoed. Volgens het patentbureau in Japan werkt Honda nu aan een versnellingsbak met elf verzetten.

Bovendien wil het merk daarbij gebruikmaken van een derde koppeling. De meest efficiënte (automatische) transmissies van tegenwoordig beschikken vaak al over twee koppelingsplaten. Terwijl de ene wordt gebruikt, zet de andere plaat de volgende versnelling alvast 'klaar'.

Volgens de patentdocumenten moet schakelen middels de nieuwe techniek nog effectiever en sneller verlopen. Bovendien zou een voertuig nog zuiniger kunnen worden door het grotere aantal versnellingen.

Bron: autovisie.nl

Buitenspiegel wordt snel verleden tijd:


22-08-2016
autoblog autoweetjes

De achteruitkijkcamera zal snel de buitenspiegel verdringen. In Japan is hij al niet meer verplicht vanaf deze maand, Europa volgt mogelijk snel.

Ontwerpers en aerodynamica-specialisten zullen zeker blij zijn met het verdwijnen van de buitenspiegels. Het is namelijk niet alleen optisch een storend element, het verstoort ook de luchtstroming rond de auto. En in smalle straatjes wil er nog wel eens een spiegels sneuvelen bij een ontmoeting met een tegenligger.

Technisch gezien kunnen buitenspiegels makkelijk vervangen worden door minuscule camera's die een beeld projecteren op een schermpje in de auto. En dat is ook precies wat de toeleveranciers de autofabrikanten te bieden hebben. Alleen mag het dus nog niet van de wetgever. Met uitzondering van Japan dat nu de plicht voor een buitenspiegel opheft. Als het daar snel een succes wordt, volgt de rest van de wereld mogelijk heel snel.

Bron: autovandaag.nl

Tesla met 100 KWH-accu op komst:


19-08-2016
autoblog autoweetjes

De Tesla Model S en Model X worden leverbaar met een 100 kWh-accupakket. De typegoedkeuring voor de “P100D” is door RDW al afgegeven. De eerste exemplaren worden eind dit jaar in Nederland verwacht voor een nog onbekende prijs.

Tesla heeft al een enorme voorsprong wat betreft accucapaciteit. Met een theoretische actieradius (volgens NEDC) van 355 km voor de Model X 60D tot 557 km voor de Model S 90D bieden de modellen een aanzienlijk groter rijbereik dan de concurrentie. Die voorsprong wordt nu verder uitgebreid. Tesla is het eerste “volume EV-merk” dat de 100 kWh-grens doorbreekt.

Uit de typegoedkeuring blijkt dat de nieuwe Tesla Model S P100D volgens NEDC maar liefst 613 km kan afleggen op een enkele acculading, ofwel 104 km méér dan de huidige Model S P90D met 90 kWh-accu. Voor de Model X P100D wordt een actieradius van 542 km opgegeven, een toename van 75 km ten opzichte van de Model X P90D.

Bron: zerauto.nl

België stapt over op E10:


19-08-2016
autoblog autoweetjes

Net als in Frankrijk gaat België het oude vertrouwde euro 95 vervangen door E10. Dat betekent dat met name bestuurders van oudere auto's moeten opletten aan de pomp.

De maatregel zal per 1 januari worden ingevoerd, waardoor het na die datum niet meer mogelijk is om 'gewone' Euro 95 te tanken. In die brandstof zit standaard 5 procent ethanol, bij E10 is dat – de naam zegt het al – 10 procent. In Frankrijk is reguliere Euro 95 al jaren niet meer te krijgen en ook Duitsland is grotendeels overgestapt op E10, hoewel het vinden van 'E5' daar nog te doen is.

Het besluit van België betekten dat bestuurders van oudere auto's moeten opletten, want E10 kan in die gevallen rubberen slangen en pakkingen aantasten. Wie wil weten of z'n auto geschikt is kan dat controleren op e10check.nl. Blijkt dit niet het geval, dan is het raadzaam om uit te wijken naar duurdere 'premium'-brandstoffen, die vaak een octaangetal van 98 hebben.

Volgens het Gazet van Antwerpen zal de E10-brandstof zo'n één tot drie cent duurder zijn dan wat de Belgen nu gewend zijn. In Nederland is E10 onder meer verkrijgbaar onder de noemer 'BlueOne95' en is in dat geval juist (minimaal) goedkoper dan Euro 95. We zijn nog in afwachting van een reactie van de Belangenvereniging Tankstations (BETA) over de huidige Nederlandse situatie op het gebied van E10.

In België draagt de invoering van E10 als standaardbenzine bij aan de doelstelling om in 2020 tien procent hernieuwbare energie aan te bieden in de transportsector.

Bron: autoweek.nl

Ford mikt op zelfrijdende auto in 2021:


17-08-2016
autoblog autoweetjes

Ford verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten. Dat maakte de Amerikaanse autobouwer dinsdag bekend.

De zelfrijdende Ford krijgt geen stuur, gaspedaal of rem. De auto wordt dan ook specifiek ontworpen voor taxi's en deelauto's die zonder chauffeur rondrijden. Ford verwacht dat die de taximarkt in het komende decennium gaan domineren.

Om zijn doel te halen breidt het bedrijf zijn aanwezigheid in tech-centrum Silicon Valley fors uit, onder meer via de bouw van een eigen campus in Palo Alto. De personeelsomvang zal daar komend jaar verdubbelen. Verder wordt geïnvesteerd in start-ups die Ford aan de benodigde technologie kunnen helpen.

Bron: telegraaf.nl

Autonome BMW in 2021 in China:


16-08-2016
autoblog autoweetjes

BMW is van plan om vanaf 2021 een zelfrijdende auto in China te verkopen.

Dat vertelde BMW's senior manager Maximilian Doemling tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in China, meldt CRI.

De BMW-auto's zullen met een druk op de knop in staat zijn om automatisch over de snelweg te rijden, aldus Doemling. In 2025 moet er een auto verschijnen die op iedere wegsoort zelfrijdend is.

De autofabrikant werkt hiervoor samen met Intel en het Israelische Mobileye. Die laatste maakt hardware waarmee auto's kunnen 'zien'.

In 2021 hoopt Intel ook een speciale dienst te introduceren, waarmee gebruikers de zelfrijdende voertuigen met elkaar kunnen delen.

Bron: autoweek.nl

Audi's herkennen straks groene stoplichten:


16-08-2016
autoblog autoweetjes

Audi zegt deze herfst een systeem op de markt te brengen dat verkeerslichten herkent en ermee kan communiceren. Daarbij laat het de bestuurder weten wanneer het op rood staande verkeerslicht op groen springt.

Wachten tot een verkeerslicht op groen springt is van niemand een hobby. Audi zegt in ieder geval in de Verenigde Staten met een systeem te komen - aanwezig in de A4, A4 Allroad en Q7 - dat informatie over verkeerslichten kan downloaden. Op het infotainmentsysteem wordt vervolgens een timer getoond die aftelt naar het verlossende moment dat het verkeerslicht op groen springt.

Het lijkt momenteel nog een beetje een gimmick, al zegt Audi het systeem te willen doorontwikkelen. Uiteindelijk wil Audi te techniek integreren in bijvoorbeeld het navigatiesysteem en het start-/stop systeem. Aanvankelijk zal het systeem alleen werken en bepaalde Amerikaanse steden met 'slimme verkeerslichten', eveneens is het alleen werkzaam indien je een speciaal abonnement afsluit.

Bron: autoweek.nl

Tesla's Autopilot gaat vol-autonoom:


15-08-2016
autoblog autoweetjes

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Tesla's Autopilot feitelijk nog geen automatische piloot. Naar verluidt gaat de op handen zijnde 2.0-versie een stap verder en zou daarvoor ook extra hardware worden ingezet.

Tesla's Autopilot is de laatste tijd veel in het nieuws, maar lang niet altijd op de manier die de innovatieve Amerikanen graag zouden zien. Teneinde het tij te keren wordt er hard gewerkt aan een 2.0-versie van een systeem, tenminste, als we het doorgaans goed geïnformeerde Electrek mogen geloven.

Waar Autopilot nu nog signalen van bijvoorbeeld de richtingaanwijzer nodig heeft in z'n besluitvorming, zouden Tesla's in de nabije toekomst nagenoeg autonoom door het verkeer moeten kunnen gaan. Omdat de huidige verzameling sensoren en camera's daarvoor niet toereikend is zouden nieuwe auto's zeer binnenkort voorzien worden van sensoren aan weerszijden van de neus, als aanvulling op de radar in het midden van het front. Alsof dat nog niet genoeg is, komt er volgens de insiders ook een driedelige camera achter de voorruit.

Zoals we van Tesla gewend zijn komt de update in twee stappen. Ten eerste moet de hierboven besproken hardware worden geïnstalleerd, daarna volgt de digitale implementatie via een update 'door de lucht'. Daarna zouden Tesla's in staat moeten zijn tot autonoom rijden op 'Level 3'. Dat betekent dat de auto vrijwel alle rij-taken op zich neemt, maar in geval van nood de bestuurder op tijd moet kunnen waarschuwen om in te grijpen. Boven Level 3 bevindt zich nog één niveau, maar met nieuwe software zou ook het volledig autonome Level 4 mogelijk moeten zijn met de binnenkort te implementeren camera's en sensoren.

Bron: autoweek.nl

Groter accupakket Tesla op komst:


15-08-2016
autoblog autoweetjes

De Tesla Model S en Model X worden binnenkort leverbaar met een nog groter accupakket. De twee krijgen er nog eens 10 kWh aan accucapaciteit bij, goed voor een range van maximaal 613 kilometer.

Op dit moment is het grootste accupakket dat je in de Tesla Model S of Model X kunt krijgen 90 kWh groot. Het nieuwe accupakket moet nog eens tien kWh eraan toevoegen, voor een totaal van 100 kWh. Dat heeft, zoals je mag verwachten, ook positieve gevolgen voor de range. Op dit moment kom je maximaal 556 kilometer ver met een Tesla Model S. Met het nieuwe accupakket moet de range toenemen tot maximaal 613 kilometer.

De grotere accu moet ook voor nog betere prestaties zorgen, in combinatie met de Ludicrous Upgrade. Daarmee gaat de Tesla Model S op dit moment in 3,0 seconden naar de 100 kilometer per uur. Met het sterkere accupakket moet de auto daar nog eens twee tienden minder lang over doen. Voor de zwaardere Model X zal het betekenen dat de auto de sprint in 3,2 tellen doet, 0,1 seconde sneller dan voorheen. De topsnelheid blijft als altijd begrensd op 250 km/u.

Bron: autovisie.nl

Onderhoud reparatie hybride elektrische auto
Onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s: We zien de technieken in de autowereld sterk veranderen zo zien we buiten de hybride auto’s ook de volledig elektrische auto’s toenemen. Met deze veranderingen veranderd ook het onderhoud van de auto . Zo zal bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem in de toekomst steeds....... Lees hier meer over onderhoud bij hybride en elektrische auto’s.
dagwaarde auto
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast.... Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
uitleg elektrische laden auto
Laadpalen en opladen elektrische auto: Met de toename van hybride en elektrische auto’s nemen ook het aantal laadpalen toe. Er bestaan verschillende mogelijkheden en uitvoeringen om uw auto op te laden. Als eerste benoemen we de laadpaal aan huis. Daarmee kan je de auto via je eigen elektriciteitsnetwerk opladen. Dit kan dus ook met uit zonnepanelen...... Lees hier meer over het opladen van een elektrische auto.
ontwerp auto
Auto ontwerp in het kort: Voor elke auto ontwerper geldt dat het hele proces een zoektocht naar vormen is. Voor het ontwerpen van een auto is inspiratie nodig; alles om je heen kan je op een idee brengen. De straat, televisie en natuurlijk de autobladen met de presentatie van de nieuwste modellen. Het duurt een paar jaar na de eerste schets voordat de auto werkelijk...... Lees hier meer over auto ontwerp.
elektrische auto
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar..... Lees hier meer over de elektrische auto.
gebruikte auto
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit..... Lees hier meer over aanschaf occasion.
soorten in elektrische auto rijden
Uitvoeringen en verschil in elektrische auto rijden: Er bestaan meerdere mogelijkheden en uitvoeringen om elektrische auto te rijden. Het grootste verschil in deze is de hybride, de hybride plug-in, de range extender en de volledig elektrische auto. We geven een korte uitleg over de grootste verschillen bij deze vier. Ondanks dat er steeds meer laadpallen........ Lees hier meer over het verschil in elektrische auto rijden.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes