Buiten tips en veranderingen bied het autoblog van autoweetjes het laatste autonieuws omtrent zelfrijdende (autonome) auto's, hybrides, Plug-in hybrides en elektrische auto's. Maar ook ander automotive nieuws en een aanbod van oldtimers, snufjes en nieuwe ontwikkelingen in en rondom de autowereld leest u op autoweetjes autoblog.
Engelse onderzoekers luidden de noodklok over het gemak waarmee moderne autosleutels kunnen worden gekraakt. Bekijk de video's om te zien hoe eenvoudig dit gaat.
Bron:autoweek.nl
Hyundai met brandstofcel maakt kilometers:
12-08-2016
Hyundai zet groot in op innovatie. Na de Ioniq zullen we op termijn kennis kunnen maken met een auto met een brandstofcel.
Met de Ioniq heeft Hyundai een auto in handen die een uitkomst biedt voor drie soorten geïnteresseerden in milieuvriendelijkere aandrijflijnen. De auto is zowel als Hybrid en Electric leverbaar en komt ook volgend jaar als plug-in hybride op de markt. Daar houdt Hyundai het niet bij. In 2018 krijgen we ook een nieuwe Koreaan met brandstofcel te zien.
Hyundai is geen vreemde met het waterstof-concept. Al jaren experimenteert het merk met de ix35 Fuel Cell, een auto die ook in kleine schaal op de markt is verschenen. Qua uitvoering verwachten we een koets die van de reeds bestaande cross-over afwijkt.
De nieuwe aandrijflijn zal minder ruimte innemen en zal beschikken over een groter accupakket voor de opslag van middels de brandstofcel opgewekte elektriciteit. We wachten af.
Bron: autoweek.nl
Elektrolabel Mercedes gaat mogelijk 'EQ' heten:
12-08-2016
Mercedes-Benz is voornemens om met een apart label zijn tanden te zetten in de i-modellen van BMW. Het lijkt er nu sterk op dat de elektro-range van Mercedes-Benz 'EQ' als aanduiding krijgt.
Al maanden gaan er geruchten dat Mercedes-Benz een apart naamkaartje gaat hangen aan zijn elektrische modellen. BMW brengt zijn van elektrokracht voorziene modellen onder het i-label op de markt, denk aan de i3 en de i8. Uit berichtgeving van het Britse AutoCar blijkt dat Mercedes-Benz mogelijk voor 'EQ' kiest.
Zo zouden de modelnamen EQA, EQC, EQE, EQG en EQS zijn vastgelegd bij een patentbureau. Het kost weinig inzicht om in bovenstaande modelnamen als de A-klasse (EQA) en C-klasse (EQC) te herkennen. Volgens de Britten zijn ook de namen Generation EQ en Generation MEQ geregistreerd. Wat we daarvan moeten verwachten, is nog niet helemaal duidelijk.
Bron: autoweek.nl
Onderzoekers kraken sleutels 100 miljoen VW's:
11-08-2016
Onderzoekers hebben een manier gevonden om de sleutel van zeker 100 miljoen Volkswagen-auto's na te maken. Zo zou het mogelijk kunnen worden om in te breken met een nepsleutel.
Dat stellen de onderzoekers van de University of Birmingham tegen Wired.
Dezelfde wetenschappers raakten in 2013 in opspraak toen ze een hack hadden gevonden voor de startonderbrekers van onder meer Porsches en Audi's, luxemerken die onderdeel zijn van de Volkswagen Groep. De publicatie van die hack werd twee jaar lang vertraagd door een rechtszaak.
Kloon:
Nu zegt onderzoeker David Oswald een geheime code te hebben gevonden die in miljoenen Volkswagens wordt gebruikt voor de deurontgrendeling. In totaal zijn er vier van zulke codes die door bijna alle Volkswagens ter wereld worden gevonden.
Zo'n code moet nog wel worden gecombineerd met een tweede code, die met een radioscanner kan worden afgeluisterd als de echte sleutel in de buurt is.
"Je hoeft maar één keer af te luisteren", zegt Oswald tegen Wired. "Vanaf dat moment kun je een kloon maken van de originele afstandsbediening die een voertuig zo vaak als je maar wilt vergrendelt en ontgrendelt."
Nieuwe auto's:
De hack valt niet gemakkelijk op grote schaal uit te buiten, omdat elke individuele sleutel moet worden gekloond. Daarvoor moet een kwaadwillende zich binnen honderd meter van het origineel bevinden.
De onderzoekers zeggen dat Volkswagen het bestaan van de hack heeft erkend. De nieuwste auto's van het concern zijn immuun voor de kwetsbaarheid.
Bron: autoweek.nl
Brexit: Auto's importeren en exporteren naar en vanuit de UK:
10-08-2016
Premier David Cameron hield zijn belofte. 2016 is het jaar van het Brexit-referendum en de Britten en het Britse volk heeft zijn stem laten horen: Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie. Welke gevolgen heeft Brexit voor het importeren en exporteren van auto's uit het Verenigd Koninkrijk?
Groot Brittannië: een belangrijke exportbasis:
De meeste Britse automerken zijn jaren geleden overgenomen door buitenlandse bedrijven. Dat neemt echter niet weg dat Groot Brittannië een belangrijke rol speelt op de internationale automarkt. De meeste grote automerken bezitten een flinke basis in het Verenigd Koninkrijk. In 2015 werden er in de UK maar liefst 1.587.677 auto’s gebouwd, waarvan circa 80 procent bestemd was voor export naar andere EU-lidstaten.
Zware klappen voor de Britse autosector:
Volgens Tim McNamara, hoofdcorrespondent bij de Britse nieuwssite Policy Review, zijn er voor de Britse autosector zware klappen te verwachten. Voor multinationals als Honda, Nissan en Ford was het EU-lidmaatschap een belangrijke reden om te investeren in het Verenigd Koninkrijk. Zij zochten niet alleen economisch gewin, maar ook een gemakkelijke toegang tot de Europese markt. Indien men elders betere investeringen weet te vinden zullen ook deze bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk vertrekken.
Lage autoprijzen en importheffingen:
Direct na de ‘overwinning’ van het Brexit kamp waren de gevolgen direct merkbaar. De Britse pond maakte een aanzienlijke daling door. Momenteel bevindt de pond zich op het laagste niveau sinds 1985. Als gevolg van deze koers zijn autoprijzen in het Verenigd Koninkrijk relatief laag. Aan de andere kant leidt Brexit tot importheffingen, die dat effect voor de Europese consument weer grotendeels teniet doen. Voor veel autoproducenten, waaronder Aston Martin, is dit reden om aan te dringen op een heffingsvrije toegang tot de Europese Unie. Of die toegang er ook gaat komen, is vooralsnog niet duidelijk.
Export naar het Verenigd Koninkrijk
Naast een exportgebied is het Verenigd Koninkrijk ook een belangrijk importgebied. Dat geldt met name voor de Duitse automerken. Maar liefst 50 procent van alle verkochte auto's in Groot-Brittannië is van Duitse afkomst. Van alle in Duitsland gefabriceerde auto's gaat volgens de Financial Times 20 procent naar linksrijdende landen. Hierbij gaat het om in totaal 820.000 wagens.
Auto verkopen: een onduidelijke toekomst.
Aan beide zijden van het Kanaal heerst vooralsnog onzekerheid. Een voor de Britse export, hoe aantrekkelijk is auto verkopen dat nog en blijven de Aston Martin of de Jaguar in België nog wel betaalbaar? De gevolgen van Brexit voor de auto-industrie zijn nog niet te overzien in zo’n vroeg stadium. Duidelijk is in ieder geval dat er onderhandeld moet worden over de importheffingen. Pas daarna zal blijken wat de gevolgen van Brexit zijn voor de onderlinge handelsrelaties. Maar hoe negatief zijn de vooruitzichten eigenlijk voor zowel het Verenigd Koninkrijk? Groot Brittannië staat vooralsnog bekend als de 5e grootste economie ter wereld. Dit klinkt dus juist als een uitgelezen kans voor het land om vrij spel te hebben met welke landen zij zaken willen doen, en andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Natuurlijk is het vooralsnog gissen in het donker. Wat wel zeker is, is dat het alle kanten op kan gaan. In Nederland is de Rabobank is alvast voorzichtig positief. Op 15 juni 2016 publiceerde de bank een rapport, waarin de gevolgen van Brexit voor de verschillende sectoren zijn weergegeven. Met betrekking tot de autohandel verwacht de bank dat de gevolgen beperkt zullen blijven.
Tekst: autoweetjes.com
Audi presenteert eRot-dempers:
10-08-2016
Audi heeft een prototype van een nieuwe set dempers gepresenteerd: eRot. De veerpoten vangen energie op, iets dat voor een verlaging van het verbruik moet zorgen.
In feite zorgt iedere drempel, richel of andere oneffenheid in het wegdek voor kinetische energie. Bij reguliere hydraulische dempers wordt deze energie opgevangen maar niet opgeslagen. Bij de eRot-dempers van Audi - elektromagnetische exemplaren - verdwijnt de energie niet maar wordt het opgeslagen.
Naast efficiënt moeten de nieuwe dempers ook comfortabeler zijn. Ze worden actief door een computereenheid aangestuurd en moeten daarmee in staat zijn te reageren op oneffenheden in het wegdek. De dempers zijn eveneens horizontaal geplaatst, wat voor meer interieurruimte moet zorgen ten opzichte van de regulier verticaal georiënteerde exemplaren. De energie die uiteindelijk wordt opgevangen wordt door een elektromotor in elektriciteit omgezet die vervolgens in het 48-volt systeem wordt losgelaten, een systeem dat we in onder andere de Audi SQ7 vinden.
Op glad wegdek moet zo'n 3 watt worden opgewekt. Op slecht wegdek kan dat oplopen tot 613 wattl, al wordt niet vermeld welke afstand dan gereden wordt. Volgens Audi kan het uiteindelijk zo'n 3 gram CO2 per kilometer bespaard worden. Volgend jaar moet een doorontwikkelde variant getoond worden die voor een brandstofbesparing van zo'n 0,7 l/100 km moet zorgen.
Bron: autoweek.nl
Drie prominenten verlaten Google's 'autotak':
10-08-2016
Ook tech-gigant Google werkt nog hard aan de komst van een autonome auto, al lijken het turbulente tijden voor de directie van de afdeling die zich daar mee bezighoudt. Drie hooggeplaatsten stappen uit het bedrijf.
Dat blijkt uit berichtgeving van diverse Amerikaanse media. Het technisch hoofd van Google's afdeling die zich bezighoudt met de ontwikkeling van een autonome auto - Chris Urmson - legt zijn werkzaamheden neer. Waarom exact is tot op heden niet bekend. Urmson was zeven jaar actief bij Google.
Ook Jiajun Zhu - vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van een autonome auto van Google - legt het werk neer. Zhu kan gezien worden als topman van de 'software-afdeling'. Urmson gaat een start-up op poten zetten. Ook Dave Ferguson - een andere knappe kop met een voorliefde voor eentjes, nulletjes en slimme software - verlaat Google. Of het vertrek van bovengenoemden gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de zelfstandige Google-auto, is tot op heden niet bekend..
Bron: autoweek.nl
Nissan toont e-Bio Fuel-Cell e-NV200:
05-08-2016
Nissan laat zien hoe rap zijn ingenieurs te werk kunnen gaan. In juni liet het merk weten te werken aan een brandstofcel die zijn elektriciteit niet uit waterstof maar uit bio-ethanol kan halen.
Waar een normale EV zijn stroom uit een accupakket geleverd krijgt, haalt deze e-Bio Fuel-Cell e-NV200 zijn levenslust uit een tank met bio-ethanol. Zie het als een variatie op de waterstofauto. Waterstoftanks zijn immers niet in het binnenste van deze Japanner aanwezig.
Het grote voordeel ten opzichte van een waterstofauto, is volgens Nissan het feit dat ethanol in de huidige infrastructuur aanwezig is. Vooral in Zuid-Amerikaanse landen is ethanol een gebruikelijke brandstof. Het is dan ook niet voor niets dat de innovatieve bus in Brazilië aan de wereld is voorgesteld. Een marktintroductie is volgens Nissan dan ook "eenvoudig". De e-NV200 heeft een actieradius van 600 kilometer. Wanneer de technologie daadwerkelijk op de markt komt, is nog niet bekend.
In tegenstelling tot bij brandstofcellen die werken met waterstof uit een tank aan boord, komt er bij het systeem van Nissan wél CO2 vrij. Dit ontstaat in de omvormer op het moment dat de vrijkomende koolstof uit de ethanol reageert met de zuurstof uit de lucht. Omdat het hier om bio-ethanol gaat zegt Nissan dat het systeem CO2-neutraal werkt.
Bio-ethanol wordt vervaardigd uit onder andere mais en suikerriet. Met name in Zuid-Amerikaanse landen is het een veel gebruikte brandstof voor personenauto's. Hierbij moet de kanttekening geplaatst worden dat de massale productie van suikerriet in landen als Brazilië ook negatieve impacten hebben op mens en omgeving. Zo is er eindeloos veel water nodig voor de productie van het gewas en wordt er veel grond gebruikt voor de productie ervan, waardoor voedselproductie niet overal even hoog op de prioriteitenlijst meer staat.
Bron: autoweek.nl
Onderzoek naar 8 miljoen ARC Automotive airbags:
05-08-2016
De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) - gaat liefst 8 miljoen airbags onderzoeken van ARC Automotive. Aanleiding voor het grootschalig onderzoek is een incident in Canada waarbij een dode viel.
ARC Automotive is een grote leverancier van onder andere airbags. In Canada kwam een persoon om het leven toen een inflator scheurde van de airbag in zijn Hyundai. IN de Verenigde Staten gebruiken onder andere merken van General Motors, FCA Automobiles en Hyundai en Kia de airbags van ARC Automotive.
Liefst 8 miljoen reeds geleverde Airbags moeten nu worden onderzocht. Het zou aanvankelijk gaan om auto's die tot 2004 zijn geproduceerd, al sluit de NHTSA niet uit dat er ook nieuwere auto's onderzocht moeten worden.
Het nieuws over ARC Automotive heeft een extra negatieve lading, gezien ook de Japanse onderdelenleverancier Takata onder de loep werd en wordt genomen vanwege problemen met diens airbags. In totaal zijn al meer dan 100 miljoen airbags van Takata als defect bestempeld. Airbags van Takata konden dermate krachtig ontploffen dat stukken staal in het gezicht van de bestuurder werden geblazen.
Bron: autoweek.nl
Volkswagen voorziet benzinemotoren van roetfilters:
03-08-2016
Daar waar roetfilters op dieselmotoren tegenwoordig gemeengoed zijn, zien we ze zelden op benzinemotoren. Tot nu, want Volkswagen introduceert de zogenaamde Gasoline Particulate Filters (GPF). Vanaf 2017 zullen deze geleidelijk op alle TSI- en TFSI-motoren van het concern worden toegepast, te beginnen bij de nieuwe Tiguan 1.4 TSI en Audi A5 2.0 TFSI.
Hoewel dieselmotoren veel meer roetdeeltjes uitstoten dan bezinemotoren, zijn laatstgenoemde zeker niet vrij van deze uitstoot. Haal je vinger voor de grap maar eens door de uitlaat van een auto met TSI-motor… Volgens Volkswagen wordt de uitstoot van roetdeeltjes dankzij het filter tot wel 90 procent gereduceerd. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast.... Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
Laadpalen en opladen elektrische auto: Met de toename van hybride en elektrische auto’s nemen ook het aantal laadpalen toe. Er bestaan verschillende mogelijkheden en uitvoeringen om uw auto op te laden. Als eerste benoemen we de laadpaal aan huis. Daarmee kan je de auto via je eigen elektriciteitsnetwerk opladen. Dit kan dus ook met uit zonnepanelen...... Lees hier meer over het opladen van een elektrische auto.
Auto ontwerp in het kort: Voor elke auto ontwerper geldt dat het hele proces een zoektocht naar vormen is. Voor het ontwerpen van een auto is inspiratie nodig; alles om je heen kan je op een idee brengen. De straat, televisie en natuurlijk de autobladen met de presentatie van de nieuwste modellen. Het duurt een paar jaar na de eerste schets voordat de auto werkelijk...... Lees hier meer over auto ontwerp.
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar..... Lees hier meer over de elektrische auto.
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit..... Lees hier meer over aanschaf occasion.