Dagen worden korter: 5 tips om veilig de weg op te gaan

Nu de dagen korter worden en het vroeger donker is, kan het verkeer behoorlijk vastlopen. De zichtbaarheid neemt af en veel chauffeurs hebben dan ook meer moeite met het inschatten van verkeerssituaties. Om de veiligheid maximaal te waarborgen, zijn er deze vijf tips om veilig de weg op te gaan.

  1. Rust even uit

Zit je werkdag op kantoor er net op en ben je klaar om naar huis te gaan? Doe dat niet meteen, maar geef jezelf eerst vijf minuutjes rust. Zo verhoog je niet enkel de concentratie tijdens het rijden, maar zorg je er ook voor dat je ogen opnieuw wat kunnen wennen. Diezelfde ogen zijn na een werkdag het kunstmatig binnenlicht gewend en mochten de hele dag genieten van het helder licht van je beeldscherm. Stap je meteen in de auto, dan hebben ze problemen met de donkere situatie. Geef je ze even tijd om te wennen, dan neemt de zichtbaarheid al snel toe.

slecht-zicht-autoruit

  1. Zorg voor voldoende licht

Een goede straatverlichting helpt ongelukken te voorkomen. Kies daarom wegen die voldoende verlicht zijn. Zet natuurlijk je eigen koplampen aan en gebruik het groot licht op afgelegen wegen. Controleer de verlichting van je eigen auto regelmatig. Vooral een kapot achterlicht of remlicht valt vaak niet op. Extra tip: Schakel het licht dan uit voordat je de auto start en schakel de lichten pas in als de motor loopt. Zo verklein je de kans op een lege accu. Lees meer tips om een lege accu te voorkomen.

  1. Maak je ruiten schoon

Nog meer dan overdag is het belangrijk dat je met schone ruiten rijdt. Zeker wanneer de binnenkant vies is, reflecteren de lampen van andere auto’s op je ruit. Hierdoor wordt het moeilijker om afstanden in te schatten en rijd je eigenlijk met een vertekend beeld. De vijf minuutjes die je je ogen geeft om aan de donker te wennen, gebruik je dan ook om de ruiten aan een inspectie te onderwerpen en eventueel schoon te maken.

  1. Kijk niet in licht

Hoewel je best kiest voor goed verlichte wegen, vormt die verlichting ook een gevaar. Wanneer je ogen aan de donkere omgeving zijn aangepast, raak je immers snel verblind. Staar daarom nooit in de lichten van andere bestuurders en blijf niet voortdurend naar het verkeerslicht staren, want eenmaal dat op groen springt wordt het al helemaal vervelend. Laat vooral ook je telefoon uit, ook wanneer je stilstaat. Door het kunstmatig licht van je telefoon hebben je ogen opnieuw last van de donkere omgeving. En dat maakt veilig rijden in het donker onmogelijk. Zorg daarnaast dat je de verlichting van de dashboard zo laag mogelijk zet. Om tegenliggers een plezier te doen kan je de koplampen zo ver mogelijk naar beneden richten. Dit is vaak af te stellen via een knopje onder het stuur.

  1. Zet de verwarming niet te hoog

Wanneer je net uit je warme kantoor komt, heb je de neiging om de verwarming maximaal open te draaien. Dat doe je echter maar beter niet, tenzij je last hebt van beslagen ruiten en je auto geen airconditioning heeft. De reden hiervoor? Verwarming zorgt ervoor dat je ontspant en je concentratie verliest, terwijl je die concentratie nu net heel goed kan gebruiken. Is het wel erg fris buiten en wil je toch verwarming? Richt de verwarming dan op je voeten en nooit op je borst of aangezicht, want vooral dan treedt concentratieverlies eenvoudig op.

Een rustige rijstijl

Houd je je aan deze tips? Dan heb je vast ook een goede rijstijl! Misschien is een rijstijlverzekering dan wel iets voor jou. Bij de FBTO Rijstijlverzekering bespaar je tot 30 procent per maand op je premie.

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl