Kentekencheck
cursus autotechniek

Motorsteunen:


Zoals de naam het al zegt zijn motorsteunen de steunen waarmee het motorblok aan het chassis is bevestigt. De functie van motorsteunen is om trillingen en schokbewegingen vanuit het motorblok of van buitenaf op te vangen. Zo ook bij het starten, optrekken en afremmen maakt de motor een schokkende beweging. Om de schokken en trillingen op te vangen zal het flexibel moeten werken. De meest voorkomende motorsteun is vervaardigt uit metalen steunen met daar tussenin een sterk rubber Hierdoor zijn de bewegingen van de motor nauwelijks merkbaar. In principe hangt het motorblok dus in de rubbers. Als een motorblok met alleen metalen verbindingen in het chassis zou hangen zou dat buiten een stuk minder comfortabel autorijden ook een aanslag op de verbindingen zijn. Deze zouden zo belast worden waardoor er uiteindelijk scheuren in het metaal zouden ontstaan. Kortom motorsteunen zijn onmisbaar.


Waar en hoeveel motorsteunen:


Het motorblok hangt in meerdere motorsteunen. Over het algemeen betreft het drie motorsteunen. De plaatst van de motorsteunen is afhankelijk hoe de motor in de auto ligt. Het verschil zit hierbij in voor en achterwiel aangedreven auto’s. Als u voor een voorwiel aangedreven auto staat ligt de motor van links naar rechts in het chassis. In deze zelfde richting zit ook de versnellingsbak gemonteerd. De motorsteunen bevinden zich in dit geval links, recht en achter het motorblok/versnellingsbak. De achterste motorsteun is met name om het kantelen van de motor tegen te gaan. Als u voor een achterwiel aangedreven auto staat ligt de motor van voor naar achter in het chassis. De motorsteunen bevinden zich dan links en rechts van het motorblok. De versnellingsbak die zich in het verlengde onder de auto bevind is met een aparte steun aan het chassis bevestigt.

Soorten motorsteunen:Langs de eenvoudige motorsteunen bestaan er ook hydraulische en regelbare hydraulische motorsteunen. De laatste twee zijn motorsteunen die met name in de duurdere auto’s gemonteerd zijn. Doordat deze steunen de trillingen en schokken nog beter op kunnen vangen wordt het autorijden hierdoor nog comfortabeler. Bij de laatstgenoemde regelbare motorsteun is het mogelijk om via de boordcomputer het olieniveau te bepalen. Hierdoor is de stabiliteit van de motorsteun regelbaar. Deze is afhankelijk van de rijstijl aan te passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het stugger instellen voor een betere wegligging.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Versleten motorsteunen controleren vervangen:Als een hydraulische motorsteun stuk is zal de oorzaak waarschijnlijk een lekkage aan het hydraulische systeem zijn. Bij een rubberen motorsteun is het scheuren van het rubber de oorzaak.

Als het al niet tijdens het autorijden opgemerkt wordt kan het tijdens een APK naar boven komen dat het rubber van een motorsteun ingescheurd, poreus of zelfs totaal afgescheurd is. Om motorsteun rubbers te controleren zal de spanning van de steun gehaald moeten worden om vervolgens met bijvoorbeeld een bandijzer op en neer te wrikken en zo te constateren hoe de staat van de rubber aanhechting is.

Hoe gemakkelijk het vervangen van een motorsteun is ligt met name aan de plaats waar de motorsteun gemonteerd is. Als je er gemakkelijk bij kunt komen is het over het algemeen een vrij eenvoudige ingreep. Om de motorsteun te kunnen verwijderen zal het motorblok ondersteund moeten worden. Door een krik onder het juiste punt van het motorblok te plaatsen kan de spanning van de motorsteun worden gehaald. Kijk daarbij uit dat u de krik onder een stevig gedeelte plaatst en zo geen schade aanricht. Ook het gebruik van een stuk hout tussen krik en motorblok kan schade aan het motorblok tegengaan.

onderdelen motorsteunen
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
auto trekt bij gas geven en los laten
Auto trekt bij gas geven of gas los laten: Als de auto tijdens het gas geven of los laten een kant op trekt, zal de auto hoogstwaarschijnlijk niet goed sporen. De auto zal uitgelijnd moeten worden. Het is wel verstandig eerst ook een aantal andere zaken van de ophanging te controleren. Zo kan de afwijking bij gas geven of ga los laten bijvoorbeeld ook..... Lees hier meer over auto trekt bij gas geven en los laten.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
betekenis veerpootbrug veerpootbruggen
Wat is een veerpootbrug: Een veerpootbrug is een onderdeel wat u mogelijk onder de motorkap van een auto tegenkomt. Zoals de naam het al aangeeft is dit een brugverbinding tussen de linker en rechter veerpoot. Deze is van links naar rechts aan de bovenzijde van de veerpoten gemonteerd. De functie van een veerpootbrug is het stijver maken van de.....Lees hier meer over functie en werking veerpootbruggen.
wilelager auto
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn......  Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
motor auto
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
inhouden
Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is  bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
uitleg versnellingsbak vervangen
Versnellingsbak vervangen: Het vervangen van een versnellingsbak bij een auto met voorwielaandrijving is meer werk dan bij een auto met achterwielaandrijving. Omdat ook de startmotor verwijderd zal moeten worden zal eerst de accu moeten worden ontkoppelt zodat er geen kortsluiting kan ontstaan. Omdat de steekassen uit de versnellingsbak..... Lees hier meer over het vervangen van een versnellingsbak.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes