Controleren of vervangen stuurkogels – fuseepennen

De reden van versleten fuseepennen is mede door het aantal toegenomen verkeersdrempels waardoor de ophanging (fuseepennen) veel meer belast worden.

Fuseepennen - kogels controleren

Hoe moeten de fuseepennen en kogels gecontroleerd worden de hoeveelheid toegestane slijtagespeling is 1 mm boven de eventueel oorspronkelijke speling. Dit geldt voor zowel axiale als radiale speling. Ondersteun de auto op de juiste wijze, zodat de kogel onbelast gecontroleerd kan worden.

  • Maak gebruik van een hefboom om de axiale speling zichtbaar te maken.
  • Het zichtbaar maken van de radiale speling kan met een spelingsdetector of handmatig.

Handmatig fuseepennen en kogels controleren

Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt. Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt. Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan worden. Ook bij het gebruik van een spelingsdetector, blijft het dan ook noodzakelijk om met de hand te voelen of er speling aanwezig is. Om speling in een fusee - of stuurkogel zichtbaar te maken, is het nodig de positie te weten van die fuseekogels of stuurkogel. Aan de hand van de positie van de kogels kan namelijk vastgesteld worden waar het wiel precies moet worden vastgepakt om eventuele speling zichtbaar te maken.

Stuurkogel - fuseepen - fuseekogel vervangen

Als blijkt dat een fuseekogel vervangen moet worden is het zaak goed te kijken hoe deze gemonteerd zit. Het komt namelijk voor dat soms de gehele draagarm vervangen dient te worden. Dit omdat de fuseekogels vast aan de draagarm zitten en niet los te vervangen zijn. Om er bij te kunnen moet het gedeelte waar de remschijf aan gemonteerd zit verwijderd worden. Vervolgens kan dan een aparte fuseepen of zoals eerder aangegeven de volledige draagarm met fusee kogels verwijderd worden.

Let op! een fuseepen / fuseekogel kan heel erg vast zitten. Om deze te verwijderen is het soms nodig daarvoor speciaal gereedschap te gebruiken. U kunt altijd proberen met een hamer tegen het stalen gedeelte te slaan waar de fuseepen ingeschoven zit, waardoor de fuseepen mogelijk los komt.Indien de fuseekogel om een andere reden verwijderd moet worden, en dus niet vervangen maar terug geplaatst dient te worden, pas dan op dat u de beschermhoes (stofhoes) van de fuseekogel niet beschadigt.

Wielophanging met twee draagarmen

Voor de controle van een bovenste fuseekogel is het van belang dat we het wiel laten kantelen om een denkbeeldige lijn door de onderste fuseekogel en de stuurkogel. U pakt nu het wiel haaks op deze denkbeeldige lijn vast. Als het wiel nu met voldoende kracht heen en weer wordt bewogen, zal de radiale speling zeker voelbaar zijn. Let er wel op dat de auto op de juiste wijze is opgekrikt, zodat de fuseekogel(s) onbelast zijn. Als de onderste fuseekogel gecontroleerd moet worden, dan trekt u een denkbeeldige lijn door bij de bovenste fuseekogel en de stuurkogel. Bij de stuurkogel trekt u deze denkbeeldige lijn door naar de twee fuseekogels.

McPherson - wielophanging

Voor de controle van de fuseekogel moet het wiel gekanteld worden om de denkbeeldige lijn die door het bovenste draaipunt van de wielophanging en de stuurkogel loopt. Dan pakt u het wiel vast, haaks op deze denkbeeldige lijn. Om het bovenste draaipunt te controleren, moet er een denkbeeldige lijn door de fuseekogel en stuurkogel lopen. Het wiel moet dan haaks op deze lijn vastgepakt worden. Om de stuurkogel speling in de stuurkogel zichtbaar te maken, pakt u het wiel haaks op de McPherson - poot vast.

Denk er wel aan dat een eventuele radiale speling in een stuurkogel, opgemeten moet worden wanneer de auto op de wielen staat en het stuurwiel heen en weer wordt bewogen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl