Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Ondersteltechniek - veren - schokdempers en wegligging:


AutoVeren:


Zo heb je onder elke auto natuurlijk de standaard veren maar bij het veranderen van de bandenmaat is het aan te raden ook de vering van de auto aan te passen. Vaak wordt de auto verlaagd in combinatie met grotere velgen en dus plattere banden. Plattere banden hebben minder veerkracht waardoor het wiel sneller zal gaan stuiteren. Om dit te dempen zijn straffere vering nodig. Een set korte veren monteren is ook de eenvoudigste manier om de auto te verlagen.

Schokbrekers:


Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd in één systeem (McPherson) en bij de achterophanging aparte schokbrekers en veren. Omdat veren en schokbrekers samenwerken is het aan te raden om een complete set op elkaar afgestelde schokbrekers en veren aan te schaffen. Schokbrekers zijn er in vele soorten en maten, wel of niet gasgevuld, gecombineerd met luchtvering of hydraulica, vast of verstelbaar in hoogte en hardheid, etc.

Stabilisator – anti rolstangen - veerpoten:


Een stabilisatorstang ook wel anti roll bar genoemd verbindt de rechter en linker wielophanging. Het is vaak een U-vormige stang die ervoor zorgt dat de wielen niet te veel naar elkaar toe kunnen komen of te ver uit elkaar gaan staan. Het carrosserie rolt daardoor minder en de auto krijgt een stabielere wegligging. De dikte, lengte en vorm van de stang bepalen de stijfheid. De veerpootbrug is een graag geziene accessoire onder de motorkap en verbind de twee veerpoten (McPherson) aan de bovenzijde met elkaar. De veerpootbrug zorgt voor stijfheid tussen de veerpoten waardoor het chassis minder beweegt (gaat torderen) en voorkomt daardoor onderstuur. Raadpleeg altijd een motorsport specialist voor een goede set-up.

Spoorverbreders:


Om de wielen van een auto meer naar buiten te laten komen kunnen er spoorverbreders voor de velgen worden gemonteerd. De reden om dit te doen varieert van het mooi vinden of afwijkende wielmaat op te vangen tot het realiseren van een betere wegligging. Een belangrijk punt om op te letten is dat het in veel Europese landen verboden is dat de wielen uit de wielkasten steken. Daarnaast is de kans op lakschade door opspattende steentjes groter. Ook heb je natuurlijk langere wielbouten nodig.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
onderdelen aandrijving
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
betekenis veerpootbrug veerpootbruggen
Wat is een veerpootbrug: Een veerpootbrug is een onderdeel wat u mogelijk onder de motorkap van een auto tegenkomt. Zoals de naam het al aangeeft is dit een brugverbinding tussen de linker en rechter veerpoot. Deze is van links naar rechts aan de bovenzijde van de veerpoten gemonteerd. De functie van een veerpootbrug is het stijver maken van de.....Lees hier meer over functie en werking veerpootbruggen.
luchtvering
Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor.... Lees hier meer over luchtvering.
speciaal gereedschap autoveren vervangen
Speciaal gereedschap autoveer vervangen: Bij het vervangen van een veer zal er het een en ander gedemonteerd moeten worden. Als het om een macpherson veerpoot gaat, zal deze eerst onder de auto vandaan moeten worden gehaald. Bij een standaard ophanging zullen voor de draagarmen los van elkaar moeten worden gehaald. En om er achter bij te kunnen zal..... Lees hier meer over gereedschap autoveren vervangen.
spoorstang stuurstang stuurkogel vervangen
Spoorstang of stuurkogel vervangen: Indien geconstateerd is dat een spoorstang krom is, zal deze compleet vervangen moeten worden. Over het algemeen, afhankelijk om welk type auto het gaat, kan het verwijderen van een spoorstang vrij lastig zijn. U zult ter plekken moeten kijken hoe de stuurstang zit bevestigt en hoe deze het meest handig.... Lees hier meer over het vervangen van een spoorstang en stuurkogel.
gereedschap stuur- fuseekogel verwijderen
Speling stuurkogel - fuseekogel: Het vervangen van een stuur of fuseekogel kan erg tegen zitten. Na het losdraaiden van de moer kan de kogel namelijk erg vast zitten. Door met een hamer niet tegen de kogel te slaan maar tegen het staal rondom de kogel is het mogelijk dat de kogel losspringt. Wel bestaat de kans dat je de rubber beschermingshoes.... Lees hier meer over gereedschap stuur- fuseekogel verwijderen.
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
versleten motorsteun rubber vervangen
Versleten motorsteunen controleren vervangen: Zoals de naam het al zegt zijn motorsteunen de steunen waarmee het motorblok aan het chassis is bevestigt. De functie van motorsteunen is om trillingen en schokbewegingen vanuit het motorblok of van buitenaf op te vangen. Zo ook bij het starten, optrekken en afremmen maakt de motor een schokkende.......Lees hier meer over versleten en soorten motorsteunen.
stabilisatorstang rubbers vervangen
Stabilisatorstang rubbers vervangen demonteren stabilisatorstang: Het vervangen van Stabilisatorstang rubbers is op zich niet een echte grote reparatie. Wel is het verstandig alle aanwezige rubbers te controleren en eventueel te vervangen. Afhankelijk van welk type auto moet er gekeken worden hoe de stabilisatorstang gemonteerd zit, maar over het algemeen is het een..... Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
schokdempers vervangen schokbreker
Schokdemper stuk en het vervangen van een schokdemper: Als het zeker is dat de schokdemper stuk is, zal deze verwijderd moeten worden. Het verwijderen van een schokdemper kan vrij eenvoudig zijn maar ook een ingrijpende klus. Dit is afhankelijk over welke schokdemper we het hebben. Als we het een op zichzelf staande schokdemper hebben..... Lees hier meer over het vervangen van schokdempers.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
draagarm draagarmrubbers vervangen
Draagarmrubbers - complete draagarm vervangen: Als de bevestigingspunten van een draagarm slijtage laat zien zullen de fuseekogel of rubbers vervangen moeten worden. Vaak is er geen andere keus om de complete draagarm te vervangen. Dit komt omdat de fuseekogel of rubbers dan niet los vervangbaar zijn. Ook qua prijs is het vaak voordeliger.... Lees hier meer over vervangen draagarm en draagarmrubbers.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het  karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze.... Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
wilelager auto
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
auto trekt tijdens remmen naar links of rechts
Auto trekt tijdens remmen: Dat de auto tijdens het remmen een kant op trekt kan meerder oorzaken hebben. Het is verstandig om eerst te controleren of de bandenspanning van alle banden wel juist is. Daarnaast moeten er op een as eenzelfde soort en merk banden zijn gemonteerd. Verschil tussen de voor en achter banden heeft daarbij..... Lees hier meer over auto trekt tijdens remmen naar links of rechts.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
auto trekt bij gas geven en los laten
Auto trekt bij gas geven of gas los laten: Als de auto tijdens het gas geven of los laten een kant op trekt, zal de auto hoogstwaarschijnlijk niet goed sporen. De auto zal uitgelijnd moeten worden. Het is wel verstandig eerst ook een aantal andere zaken van de ophanging te controleren. Zo kan de afwijking bij gas geven of ga los laten bijvoorbeeld ook..... Lees hier meer over auto trekt bij gas geven en los laten.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes