Ondersteltechniek - veren - schokdempers en wegligging:

Zo heb je onder elke auto natuurlijk de standaard veren maar bij het veranderen van de bandenmaat is het aan te raden ook de vering van de auto aan te passen. Vaak wordt de auto verlaagd in combinatie met grotere velgen en dus plattere banden. Plattere banden hebben minder veerkracht waardoor het wiel sneller zal gaan stuiteren. Om dit te dempen zijn straffere vering nodig. Een set korte veren monteren is ook de eenvoudigste manier om de auto te verlagen.

Schokbrekers

Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd in één systeem (McPherson) en bij de achterophanging aparte schokbrekers en veren. Omdat veren en schokbrekers samenwerken is het aan te raden om een complete set op elkaar afgestelde schokbrekers en veren aan te schaffen. Schokbrekers zijn er in vele soorten en maten, wel of niet gasgevuld, gecombineerd met luchtvering of hydraulica, vast of verstelbaar in hoogte en hardheid, etc.

Stabilisator – anti rolstangen - veerpoten

Een stabilisatorstang ook wel anti roll bar genoemd verbindt de rechter en linker wielophanging. Het is vaak een U-vormige stang die ervoor zorgt dat de wielen niet te veel naar elkaar toe kunnen komen of te ver uit elkaar gaan staan. Het carrosserie rolt daardoor minder en de auto krijgt een stabielere wegligging. De dikte, lengte en vorm van de stang bepalen de stijfheid. De veerpootbrug is een graag geziene accessoire onder de motorkap en verbind de twee veerpoten (McPherson) aan de bovenzijde met elkaar. De veerpootbrug zorgt voor stijfheid tussen de veerpoten waardoor het chassis minder beweegt (gaat torderen) en voorkomt daardoor onderstuur. Raadpleeg altijd een motorsport specialist voor een goede set-up.

Spoorverbreders

Om de wielen van een auto meer naar buiten te laten komen kunnen er spoorverbreders voor de velgen worden gemonteerd. De reden om dit te doen varieert van het mooi vinden of afwijkende wielmaat op te vangen tot het realiseren van een betere wegligging. Een belangrijk punt om op te letten is dat het in veel Europese landen verboden is dat de wielen uit de wielkasten steken. Daarnaast is de kans op lakschade door opspattende steentjes groter. Ook heb je natuurlijk langere wielbouten nodig.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl