5 Tips die je Helpen om Zuiniger en Duurzaam te Rijden

Voor de gemiddelde Nederlander kost autorijden meer dan genoeg. Denk alleen al aan de vele euro’s die je nodig hebt voor de aanschaf van een auto, het onderhoud, de wegenbelasting en de hoge brandstofprijzen. Vraag jij je ook wel eens af of de autokosten niet wat omlaag kunnen? Maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt aanpakken? Begin dan eens met je autobanden. Want daarmee kun je op een makkelijke manier je auto zuiniger en duurzamer laten rijden. Wil je weten hoe? Lees dan deze 5 tips die bijna niets kosten en waarmee je zuinig en duurzaam auto rijdt.

  1. Kijk op het bandenlabel

Als je nieuwe banden gaat kopen, dan zie je op de autobanden in de winkel het bandenlabel zitten. Hierop staan een aantal gegevens van de autoband. De meest belangrijke informatie waar je op moet letten als je kosten wilt besparen met je autobanden, is de brandstofefficiëntie van de band. Deze heeft alles te maken met de rolweerstand.

Hoe sterker namelijk de rolweerstand van een band is, des te meer brandstof je auto nodig heeft om deze weerstand te overwinnen. Wil je dus besparen op de kosten, kies dan voor een autoband met een lage rolweerstand. Dit kan je een brandstofbesparing van 5%-7% per jaar opleveren.

duurzaam-autorijden

  1. Gebruik Ecobanden

Ecobanden zijn banden die zowel duurzaam als efficiënt zijn. Dat maakt ze tot de perfecte banden voor als je zuiniger en duurzamer wilt autorijden. Hoe dat kan? Je weet inmiddels dat een lage rolweerstand een belangrijke rol speelt bij het zuiniger rijder. Daarnaast is een band eigenlijk echt zuinig als je er ook nog eens veel kilometers mee kunt rijden.

Ecobanden hebben het allemaal: een zeer lage rolweerstand en een rubbersamenstelling die zorgt voor vele extra kilometers rijplezier. Reken maar dat je daarmee geld bespaart! Deze besparing kan oplopen tot 2,5%-5% per jaar, ook als je rekening houdt met de hogere aanschafprijs die betaalt als je deze banden gaat kopen.

  1. Zorg dat je banden de juiste bandenspanning hebben

Hoe vaak pomp jij je autobanden op? Uit onderzoek blijkt dat 60% van de automobilisten rijdt op banden met een verkeerde bandenspanning Grote kans dat je de bandenspanning van jouw banden misschien ook even moet nakijken. Rijd je namelijk met een te lage bandenspanning, dan slijten je banden sneller af en kunnen ze te warm worden, wat zorgt voor een hoger brandstofverbruik.

Omhoog dan maar met die bandenspanning? Ja, maar niet te veel. Door een te hoge spanning slijten je banden te hard waardoor je ze eerder moet vervangen. Dit is niet duurzaam zodat je uiteindelijk meer geld kwijt bent aan het vervangen van je autobanden. Daarnaast rijden te harde banden helemaal niet lekker.

Het is het beste om iedere maand bij een tankstation te controleren of je banden nog de juiste spanning hebben en ze op te pompen als dat nodig is. Tel bij warme banden altijd 0,3 bar op bij de adviesspanning voordat je je banden oppompt, anders zijn je banden nog steeds te zacht. Regelmatig je banden controleren en oppompen kan je zomaar een extra brandstofbesparing van 5% opleveren.

  1. Gebruik de juiste band in elk seizoen

Wissel jij elk jaar tussen zomerbanden en winterbanden? Dan moet je dit zeker niet overslaan als je zuiniger en duurzamer wilt rijden. Winterbanden zijn namelijk gemaakt van rubber wat bij hogere temperaturen sneller slijt dan bij lage temperaturen. Rijd je dus in de zomer met winterbanden, dan kun je ze waarschijnlijk de winter daarna niet meer gebruiken omdat het profiel te ver is afgesleten.

  1. Kies de juiste bandenmaat

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook de bandenmaat kan invloed hebben op het brandstofverbruik van je auto. Banden met grote bandenmaten hebben een hogere rolweerstand dan banden met een reguliere bandenmaat, waardoor je auto meer brandstof zal verbruiken.

Wil je dus graag bredere banden onder je auto, dan zal het moeilijker worden om zuinig en duurzaam te rijden met je auto. En dat komt dan niet alleen maar door je sportieve rijstijl maar ook door de bandenmaat. Om een indruk te krijgen van de rolweerstand en prestaties van een band kun je verschillende bandentesten bekijken om te zien hoe een band scoort op deze onderdelen.

Tot slot

Als je het belangrijk vindt om duurzaam en zuinig te rijden met je auto dan kun je daar zelf best veel aan doen. Door het opvolgen van een paar eenvoudige bandentips kun je per jaar al snel tot 10% besparen op je brandstofverbruik. We zetten ze nog even kort voor je op een rij:

  • Kies voor een band met een lage rolweerstand.
  • Zorg dat de bandenspanning altijd goed is.
  • Gebruik Ecobanden en pas je banden aan het seizoen aan.
  • Kies niet voor brede banden maar gebruik de reguliere bandenmaat.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl