Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Kwaliteit en prestatie autobanden:


Voor elke auto heb je bepaalde voorgeschreven autobanden. Denk daarbij aan de banden/velgen maat. Maar ook tot welke maximumsnelheid de band geschikt is. Een autoband is hoe dan ook een belangrijk onderdeel van de auto. Doordat de banden het contact zijn tussen auto en het wegdek is het belangrijk dat de banden de juiste bandenspanning hebben en dat de banden in prima staat verkeren. Buiten een slecht profiel kunnen de banden uitgedroogd (haarscheurtjes) zijn of een ernstige beschadiging hebben. Door de invoering van het bandenlabel zien we hoe belangrijk het gebruik van de juiste autoband is.


Bandenlabels:


Sinds 2012 zijn alle Europese bandenleveranciers verplicht om aan elke band een bandenlabel te koppelen. Dit geldt voor alle soorten auto, motor en vrachtwagen banden. Met dit bandenlabel worden banden op basis van drie aspecten met elkaar vergeleken. Deze drie aspecten zijn het brandstofverbruik de geluidsproductie en de veiligheid. Met de invoer van deze bandenlabels is het de bedoeling om de automobilist meer informatie te bieden om zo de juiste keuze te kunnen maken. Dit heeft dan weer een positief effect op de verkeersveiligheid en de afname van de geluidsoverlast. Daarnaast zal ook het brandstofverbruik afnemen.

Uitleg verschil in bandenlabels:


Zoals eerder aangegeven kennen we bij bandenlabels drie aspecten (brandstofverbruik, geluidsproductie en veiligheid) Deze drie aspecten worden onderverdeeld in de letters A t/m G. De letter A is daarbij het meest duurzame label en de letter G de meest slechte. Een autoband met een A label voor alle drie de aspecten zal niet snel voorkomen. Dit komt omdat het eenen positieve aspect het andere aspect negatief zal beïnvloeden. Om de juiste bandenkeuze te maken moet u als eerste kijken welk aspect voor u het belangrijkste is. Een band met voor alle drie de aspecten een B label is in de meeste gevallen de beste keuze.


Waar kan ik het bandenlabel zien?


Een erkende banden aanbieder heeft voor al zijn banden een bandenlabel. Deze is over het algemeen als een sticker op het loopvlak van de band geplakt. Banden bedrijven moeten de label informatie aan de klant kunnen tonen. De banden aanbieder moet bij het aanbieden van zijn banden, via zijn website of bijvoorbeeld in reclamefolders ook het label van deze banden weergeven.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

De drie bandenlabel aspecten:


 • Aspect brandstofverbruik:

 • Het brandstofverbruik wordt voor ongeveer 25% bepaald door de rolweerstand van de banden. Hoe meer rolweerstand hoe hoger het brandstofverbruik. Een band krijgt hiervoor een label score tussen de A en G. A staat voor de hoogste brandstofbesparing en G voor de minste. Het totale verschil tussen label A en G zal ongeveer 8% zijn. Als de banden voor het aspect brandstofverbruik een A label hebben, zal dat bijvoorbeeld voor iemand die 20.000 km per jaar rijd al snel een besparing van 100 liter per jaar opleveren.
  aspecten banden labels
 • Aspect veiligheid:

 • Bij het aspect veiligheid hebben we het over de grip van de banden. Dit geldt zowel bij een droog als nat wegdek (aquaplaning). Bij het label veiligheid gaat men uit van de grip en remweg op een nat wegdek. Label A heeft daarbij dus de meeste grip en kortste remweg en label G scoort daarbij het slechts. Bij een plotselinge rem actie is het verschil van grip tussen banden met label A en G erg groot. Bij label A resulteert dit afhankelijk van de snelheid in een veel kortere remweg.

 • Aspect geluidsproductie:

 • Voor het aspect geluidsproductie moeten de banden zo stil mogelijk zijn. Het geluid van de band wordt bepaald door zijn rolgeluid, wat gemeten wordt in het aantal decibels. Het label wat hier aan toegewezen wordt, geldt voor het geluid buiten de auto (geluidsoverlast) wat dus nietszeggend is over het geluid binnen de auto.
  onderdelen

  Van welk jaar zijn de banden?


  Buiten de labels is ook de leeftijd van de banden erg belangrijk. Zo kunnen oudere banden erg stug en hard zijn. Hierdoor kunnen droog scheurtjes ontstaan waardoor de band een stuk onveiliger wordt.

  In de meest voorkomende gevallen is de leeftijd van een band te herkennen aan de DOT code wat staat voor Department of Transportation. Deze DOT code geeft de productiedatum van de band aan. Als de code op banden voor 2000 staat zal de code uit 3 cijfers bestaan. Na het jaar 2000 is deze code veranderd in een viercijferige code. Hierbij geven de eerste twee cijfers de weekcode aan en de laatste twee cijfers het jaar van productie.

  OPGELET! Ook bij het aanbod van nieuwe banden is het verstandig om naar de DOT code te vragen. Het zou zomaar kunnen dat de banden al een paar jaar oud zijn.
  lekke autoband
  Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband.  In de.... Lees hier meer over verwisselen autoband.
  veilig rijden
  Veilig autorijden: Autobanden zijn bijna net zo belangrijk als de remmen van uw auto. De werking van een autoband is in principe niets meer dan het samenpersen van lucht. Waardoor het volume kleiner en de druk groter wordt. Autobanden hebben door het remmen en het door het maken van bochten veel te verduren. Daarbij is het natuurlijk wel van belang....... Lees hier meer over veilig onderweg met autobanden.
  uitlijnen balanceren
  De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
  thuiskomertje en runflat banden
  Thuiskomertje en runflat banden: We zien dat bij verschillende, met name duurdere automerken het thuiskomertje is vervangen door het gebruik van Run-flat autobanden. Zoals de naam aangeeft kan er bij deze autobanden met een lekke band gewoon worden doorgereden. Dit is mogelijk omdat de Run-flat banden voorzien zijn van stevige wangen waardoor.......  Lees hier meer over thuiskomertje en runflat banden.
  lichtmetalen velgen
  De grootste en goedkoopste in autobanden: De banden keuze bestaat uit winterbanden, zomerbanden, all season banden of Run flat autobanden. Wat is de beste keuze en waar kan ik deze overal bestellen? Soms is het best lastig om de juiste bandenkeuze te maken. Als je in de wintermaanden naar of door Duitsland moet, is het.......  Lees hier meer over de grootste en goedkoopste aanbieders in autobanden.
  stuur trilt
  Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
  sneeuwkettingen
  Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot.... Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
  onderhoud velg
  Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger....Lees hier meer over autovelgen poetsen.
  winter check
  Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
  lichtmetalen velgen
  Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn......  Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes