Kentekencheck
cursus autotechniek

Zijn Sneeuwkettingen tijdens wintersport verplicht?Het aanschaffen en monteren van sneeuwkettingen:


Als je met de auto op wintersport gaat komt al snel de vraag of het wel of niet verplicht is sneeuwkettingen bij je te hebben. Kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot, is de kans dat ze van de band aflopen tijdens het rijden erg groot. Buiten het gevaar wat het met zich meebrengt zal ook de auto hierdoor beschadigen. Ook moet er om sneeuwkettingen goed te kunnen monteren voldoende ruimte tussen band en carrosserie zijn.

Waarschuwingsbord sneeuwkettingen:


Onderweg staan er verkeersborden waar wordt aangegeven dat de sneeuwkettingen omgelegd moeten worden. Doe dit dan ook meteen. Wacht je hiermee, kom je in een ongeluk en ben je niet de veroorzaker, wordt je toch gezien als veroorzaker of schuldige, omdat je geen sneeuwkettingen om hebt.

Sneeuwketting regels per land:


Sommige landen verplichten het op bepaalde bergpassen de sneeuwkettingen om te leggen. In andere landen wordt het alleen tijdens sneeuwval verplicht.


Duitsland:

Sneeuwkettingen zijn verplicht zodra dat wordt aangegeven. U ziet dan een rond lichtblauw bord met witte rand, waarop een autoband met sneeuwketting staat. Hetzelfde bord met rode streep erdoor betekent dat u uw kettingen weer moet demonteren. De sneeuwkettingen brengt u aan om twee aangedreven wielen. De maximale snelheid met kettingen bedraagt 50 km/u.

Spikes - spiders zijn wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwketting, maar in praktijk wel als zodanig geaccepteerd. De spikes - spider wordt in Duitsland ook niet beschouwd als spijkerband. U mag er mee op openbare weg, mits u maximaal 50 km/u rijdt en u geen schade toebrengt aan het wegdek.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
Oostenrijk:

Sneeuwkettingen/Spike - Spider Een blauw rond bord met een afbeelding van een autoband en ketting betekent dat u sneeuwkettingen moet omleggen. Het onderschrift geeft aan voor welk voertuig de bepaling niet geldt. Het einde van de verplichting wordt aangegeven met een blauw rond bord met rode streep.

De Spikes - Spider en de Spikes - Spider Sport worden wettelijk gezien als sneeuwketting.

Zwitserland:

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht op bepaalde bergtrajecten wanneer de wegtoestand dit noodzakelijk maakt. Advies tot gebruik is aangegeven met rond blauw verkeersbord met witte, van sneeuwketting voorziene band. De trajecten zijn vaak al aangegeven in dalen door middel van waarschuwingsborden. De maximum snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u.

Spikes - Spiders worden niet als sneeuwketting gezien. Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, volstaat het gebruik van Spikes - Spiders niet.

Frankrijk:

De verplichting tot gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven met een blauw, rond bord waarop een autoband met sneeuwketting staat. Alleen op besneeuwde wegen. Sneeuwkettingen zijn verplicht op sommige bergpassen, ook voor aanhangers. De maximum snelheid met kettingen bedraagt 90 km/u, tenzij lager voorgeschreven.

Spikes - spiders worden wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwkettingen, maar in praktijk wel als zodanig geaccepteerd.

Italië:

Gebruik van sneeuwkettingen is verplicht op sommige besneeuwde bergwegen. De verplichting wordt aangegeven door groot rechthoekig bord met opschrift ‘Transito con catene’. Als het opschrift is aangevuld met ‘pneumatici da neve’, mogen ook winterbanden (radiaal- of diagonaal banden met redelijk profiel) gebruikt worden. Het opschrift ‘da km. Geeft aan vanaf welk punt de bepaling geldt. In het Aostadal moet u van 15 oktober tot 30 april altijd sneeuwkettingen bij u hebben. De maximum snelheid met kettingen op autosnelwegen is 120 km/u en op gewone wegen 90 km/u.

Spikes - Spiders worden wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwkettingen, maar in praktijk wel als zodanig geaccepteerd.

Het rijden met Autosock:


Het rijden met Autosock is in alle landen toegestaan behalve op wegen waar een sneeuwketting plicht geldt. Een Autosock is geen sneeuwketting. Naast het risico van een bekeuring, kan tevens de wettelijke aansprakelijkheid een fors probleem worden in het geval van een aanrijding.


onderdelen

Tips bij het gebruik van sneeuwkettingen:


 • Pas de sneeuwkettingen thuis een keer op de winterbanden. Bespaart zo veel moeite.

 • Stop de sneeuwkettingen niet in de kofferbak en ga dan alles inladen. Is de auto ingeladen, stop dan de sneeuwkettingen erboven op.

 • Vergeet geen handschoenen mee te nemen om de kettingen om te leggen. De handen zullen schoon en warm blijven.

 • Stop een kleed in de auto, deze kan je gebruiken voor je knieën tijdens het monteren. Het is warmer en schoner.

 • Zitten er wieldoppen op de velgen, haal deze er dan af voordat je vertrekt.

 • Sta je langs de kant en ben je bezig de sneeuwkettingen te monteren, trek een veiligheidsvestje aan! Dit is tevens verplicht om bij je te hebben.

 • Leg de sneeuwkettingen om de aangedreven wielen aan.

 • Rijd langzaam met sneeuwkettingen.

 • Kom je terug van vakantie en heb je de kettingen gebruikt, maak ze goed schoon met warm water en droog ze met een doek af.

 • Zorg ervoor dat de kettingen niet vochtig worden als ze niet gebruikt worden.

 • Bij een inschakelbare 4x4 brengt u de kettingen aan om de permanent aangedreven wielen. Informeer bij een permanente 4x4 bij uw dealer/fabrikant welke as eerst voorzien moet zijn van kettingen.
 • onderhoud velg
  Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger....Lees hier meer over autovelgen poetsen.
  lekke autoband
  Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband.  In de.... Lees hier meer over verwisselen autoband.
  goedkopen autobanden
  Scherp geprijsde autobanden: Voor de meest voorkomende automerken een ruim aanbod aan zomerbanden, winterbanden en all season banden. Om er zeker van te zijn dat u de juiste banden besteld selecteert u de breedte, hoogte en de velgmaat. Op uw huidige band staat een code weergegeven, bijvoorbeeld 195/50 R15. Hier is de breedte de eerste cijfer...... Bekijk hier het aanbod van scherp geprijsde autobanden.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  luchtvering
  Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor.... Lees hier meer over luchtvering.
  uitleg bandenlabels en DOT code
  Bandenlabels en DOT code: Sinds 2012 zijn alle Europese bandenleveranciers verplicht om aan elke band een bandenlabel te koppelen. Dit geld voor alle soorten auto, motor en vrachtwagen banden. Met dit bandenlabel worden banden op basis van drie aspecten met elkaar vergeleken. Deze drie aspecten zijn het brandstofverbruik de geluidsproductie......  Lees hier meer over bandenlabels en DOT code autoband.
  welke landen winterbanden verplicht
  Welke landen winterbanden verplicht? In welke landen is het verplicht om tijdens de wintermaanden met winterbanen of all season banden te rijden. Ondanks dat het verstandig is om tijdens winterse omstandigheden met winter of all season banden te rijden, bestaat er in de meeste landen geen verplichting. Zo ook in Nederland is het (nog) niet..... Lees hier meer over in welke landen winterbanden verplicht zijn.
  thuiskomertje en runflat banden
  Thuiskomertje en runflat banden: We zien dat bij verschillende, met name duurdere automerken het thuiskomertje is vervangen door het gebruik van Run-flat autobanden. Zoals de naam aangeeft kan er bij deze autobanden met een lekke band gewoon worden doorgereden. Dit is mogelijk omdat de Run-flat banden voorzien zijn van stevige wangen waardoor.......  Lees hier meer over thuiskomertje en runflat banden.
  autobanden
  Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het  karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze.... Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
  wilelager auto
  Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
  wintermaanden en all season banden Duitsland
  Winterperiode Duitsland: all weather banden of winterbanden? Zowel winterbanden als all season banden hebben op de band een symbool staan waar aan te herkennen is dat deze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Dit symbool kan echter wel per bandenmerk verschillen. Zo kan er op de autoband een symbool van.......  Lees hier meer over winterperiode Duitsland en het rijden met all season banden.
  stuur trilt
  Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
  winter check
  Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
  uitlijnen balanceren
  De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
  winter zomer banden
  Winter en zomerbanden: Onder winterse omstandigheden zijn in veel landen winterbanden verplicht, vanwege de veiligheid. Moet je ze dan niet ook in Nederland gebruiken? Als ze een betere wegligging geven, waarom zou je er dan niet het hele jaar op rijden? Ook in de zomer kan er een spelend kind de straat op rennen. Dan heb je net zo goed een flinke grip.....  Lees hier meer over winter en zomerbanden.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes