Zijn Sneeuwkettingen tijdens wintersport verplicht? en het aanschaffen en monteren van sneeuwkettingen

Als je met de auto op wintersport gaat komt al snel de vraag of het wel of niet verplicht is sneeuwkettingen bij je te hebben. Kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot, is de kans dat ze van de band aflopen tijdens het rijden erg groot. Buiten het gevaar wat het met zich meebrengt zal ook de auto hierdoor beschadigen. Ook moet er om sneeuwkettingen goed te kunnen monteren voldoende ruimte tussen band en carrosserie zijn.

Waarschuwingsbord sneeuwkettingen

Onderweg staan er verkeersborden waar wordt aangegeven dat de sneeuwkettingen omgelegd moeten worden. Doe dit dan ook meteen. Wacht je hiermee, kom je in een ongeluk en ben je niet de veroorzaker, wordt je toch gezien als veroorzaker of schuldige, omdat je geen sneeuwkettingen om hebt.

Sneeuwketting regels per land

Sommige landen verplichten het op bepaalde bergpassen de sneeuwkettingen om te leggen. In andere landen wordt het alleen tijdens sneeuwval verplicht.

  • Duitsland

Sneeuwkettingen zijn verplicht zodra dat wordt aangegeven. U ziet dan een rond lichtblauw bord met witte rand, waarop een autoband met sneeuwketting staat. Hetzelfde bord met rode streep erdoor betekent dat u uw kettingen weer moet demonteren. De sneeuwkettingen brengt u aan om twee aangedreven wielen. De maximale snelheid met kettingen bedraagt 50 km/u.

Spikes - spiders zijn wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwketting, maar in praktijk wel als zodanig geaccepteerd. De spikes - spider wordt in Duitsland ook niet beschouwd als spijkerband. U mag er mee op openbare weg, mits u maximaal 50 km/u rijdt en u geen schade toebrengt aan het wegdek.

  • Oostenrijk

Sneeuwkettingen/Spike - Spider Een blauw rond bord met een afbeelding van een autoband en ketting betekent dat u sneeuwkettingen moet omleggen. Het onderschrift geeft aan voor welk voertuig de bepaling niet geldt. Het einde van de verplichting wordt aangegeven met een blauw rond bord met rode streep.

De Spikes - Spider en de Spikes - Spider Sport worden wettelijk gezien als sneeuwketting.

  • Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht op bepaalde bergtrajecten wanneer de wegtoestand dit noodzakelijk maakt. Advies tot gebruik is aangegeven met rond blauw verkeersbord met witte, van sneeuwketting voorziene band. De trajecten zijn vaak al aangegeven in dalen door middel van waarschuwingsborden. De maximum snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u.

Spikes - Spiders worden niet als sneeuwketting gezien. Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, volstaat het gebruik van Spikes - Spiders niet.

  • Frankrijk

De verplichting tot gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven met een blauw, rond bord waarop een autoband met sneeuwketting staat. Alleen op besneeuwde wegen. Sneeuwkettingen zijn verplicht op sommige bergpassen, ook voor aanhangers. De maximum snelheid met kettingen bedraagt 90 km/u, tenzij lager voorgeschreven.

Spikes - spiders worden wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwkettingen, maar in praktijk wel als zodanig geaccepteerd.

  • Italië

Gebruik van sneeuwkettingen is verplicht op sommige besneeuwde bergwegen. De verplichting wordt aangegeven door groot rechthoekig bord met opschrift ‘Transito con catene’. Als het opschrift is aangevuld met ‘pneumatici da neve’, mogen ook winterbanden (radiaal- of diagonaal banden met redelijk profiel) gebruikt worden. Het opschrift ‘da km. Geeft aan vanaf welk punt de bepaling geldt. In het Aostadal moet u van 15 oktober tot 30 april altijd sneeuwkettingen bij u hebben. De maximum snelheid met kettingen op autosnelwegen is 120 km/u en op gewone wegen 90 km/u.

Spikes - Spiders worden wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwkettingen, maar in praktijk wel als zodanig geaccepteerd.

Het rijden met Autosock

Het rijden met Autosock is in alle landen toegestaan behalve op wegen waar een sneeuwketting plicht geldt. Een Autosock is geen sneeuwketting. Naast het risico van een bekeuring, kan tevens de wettelijke aansprakelijkheid een fors probleem worden in het geval van een aanrijding.

Onderwerp gerelateerde artikelen

krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl