Lichtmetalen velgen hoe worden ze gemaakt en wat is de steekmaat

Grondstoffen voor lichtmetalen velgen

De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van ’lichte’ metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn er ook lichtmetalen wielen waarin overwegend magnesium en titaan verwerkt zijn. Deze samenstelling maakt een wiel erg duur, licht en daardoor kwetsbaar. Vandaar dat we deze wielen niet vaak onder personenauto’s en juist wel onder raceauto’s aantreffen.

Productieproces aluminium velgen

De grondstoffen worden samengevoegd en verhit, waarna de legering gegoten kan worden. Het gieten gebeurt op verschillende manieren zoals vacuümgieten, tegendrukgieten en smeden na gieten. Doel van het gietproces is een homogene materiaal - structuur te krijgen. Bij smeden krijgt het nog warm gegoten wiel een nabehandeling met een smeedpers, waardoor het materiaal een vezelachtige structuur krijgt en daardoor sterker wordt. Een ander voordeel van smeden is dat bepaalde wieldelen dunner uitgevoerd kunnen worden. Ook kunnen gegoten wielen direct na het gieten nog een specifieke warmtebehandeling ondergaan waardoor de sterkte toeneemt. Daarna volgen een aantal machinale bewerkingen zoals ontbramen, draaien en boren. Tijdens het productieproces wordt het centrale gat zeer nauwkeurig uitgedraaid op een bepaalde standaard maat. Om een wiel voor een bepaald autotype passend te maken wordt bij de aflevering meestal een centreerring meegeleverd. Deze ring moet in het naafgat geklikt worden. Na reiniging volgt een technische kwaliteitscontrole. Ter bescherming van het corrosiegevoelige aluminium moeten lichtmetalen wielen voor personenauto’s vervolgens altijd een oppervlaktebehandeling ondergaan. Meestal wordt een beschermende lak op basis van acryl of epoxyhars aangebracht door middel van een ´poedercoating´ proces. In het algemeen wordt gekozen voor zilver metallic met een finish van transparante (blanke) lak.

Afmetingen en steekmaat van autovelgen

Autovelgen worden in vele maten vervaardigd. De belangrijkste maat hierbij is de steekmaat gevolgd door de naafdiameter. Als laatste is er ook nog de ET waarde.

Steekmaat autovelg

De steekmaat van een velg is het aantal boutgaten en de diameter van boutgat naar boutgat van hart naar hart gemeten. Bij een vijf gaat velg meet u van boutgat naar boutgat geen diameter, U meet dan van boutgat naar rand ter hoogte van boutgaten. Deze steek maten worden in millimeters weergegeven. Bijvoorbeeld steekmaat 5x112 de 5 staat hierbij voor het aantal gaten en de 112 staat voor de diameter.

Naafdiameter autovelg

De naafdiameter is het gat in het midden van de velg. Ook deze word in millimeters weergegeven.

ET waarde autovelg

De ET waarde wordt gemeten vanuit het midden van het velg, dat betrekking heeft op de diepte van de velg. Gere

Onderwerp gerelateerde artikelen

Winter zomerbanden
Winter en zomerbanden: Onder winterse omstandigheden zijn in veel landen winterbanden verplicht, vanwege de veiligheid. Moet je ze dan niet ook in Nederland gebruiken? Als ze een betere wegligging geven, waarom zou je er dan niet het hele jaar op rijden? Ook in de zomer kan er een spelend kind de straat op rennen. Dan heb je net zo goed een flinke grip Lees hier meer over winter en zomerbanden.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
Remschijven vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roestvorming Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl