Autobanden: Zomer en winterbanden. In welke periode zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Allereerst hoe wordt een autoband gemaakt ? Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze wordt uitgesneden uit staal en vervolgens om de koordraden gebogen. Als de hiel van de band af is worden draden van rayon of polyester gemaakt en vervolgens omgebogen tot ze de juiste vorm hebben. Om het karkas wordt een laag rubber gedaan, zodat het karkas niet zo makkelijk uit elkaar valt maar netjes in elkaar blijft zitten. De gordel wordt gemaakt van staal, de staaldraden worden in elkaar gevlochten Deze laag wordt dan om het karkas gedaan. Als de gordel om het karkas zit worden deze met elkaar verlijmd. Dan is de bandconstructie af. Als de bandconstructie af is moeten de rubberen lagen om deze constructie heen. Dit zijn verschillende lagen die op verschillende richtingen om de bandconstructie heen gedraaid worden.

Hoe belangrijk zijn autobanden (zomer of winterbanden)

De autoband is de enige echte band tussen de auto en het wegdek. Daarom is de keuze van de juiste band van groot belang. Zeker bij extreme omstandigheden zoals lage temperaturen of in panieksituaties, is de invloed van de autoband van onschatbare waarde. Het verschil tussen de ene en de andere band is vooral te vinden in de verhouding tussen duurzaamheid, grip, bochtgedrag, verbruik en comfort. Wie op zeker speelt, kiest een band met dezelfde eigenschappen als door de fabrikant van de auto is gekozen. Wie invloed wil hebben op het rijgedrag van de auto, kan zich laten voorlichten en zo de ideale mix van eigenschappen kiezen. Houdt daarbij rekening met het assortiment van ieder bandenbedrijf en kijk vooral goed rond. Dat maakt niet alleen uit als het gaat om de beste keuze, maar ook om de beste prijs. Kijk bijvoorbeeld via deze kortingscode bij een van de meest grote bandenleveranciers.

Zomer en Winterbanden

Iedere situatie vraagt om een specifieke band. Vooral het weer speelt een belangrijke rol wat inhoud dat er onderscheid wordt gemaakt tussen zogenaamde zomer en winterbanden. De zomerbanden hebben een prima grip, kunnen veel warmte afvoeren en hebben een lange levensduur. Deze band presteert echter minder goed bij temperaturen beneden de 7 graden. Dan is het niet alleen verstandig om speciale winterbanden te monteren, meer nog, in bijvoorbeeld Duitsland wordt het door verzekeringsmaatschappijen zelfs verplicht! De winterband heeft een profiel dat is aangepast op het afvoeren van grote hoeveelheden sneeuw en water en behoudt grip bij lage temperaturen. Voorheen ging dit gepaard met minder comfort en minder hoge rij snelheden, maar de allerlaatste ontwikkelingen hebben ook die problemen overwonnen. De gedachte dringt zich dan al snel op om maar het hele jaar lang op winterbanden te rijden, maar dat is niet aan te raden. Bij warmte worden de rijeigenschappen minder dan die van een echte zomerband en in extreme gevallen kan het loopvlak zelfs van de band aflopen.

Wel of niet verplicht gebruik van winterbanden in Duitsland? Ja

Over het al dan niet verplicht gebruik van winterbanden in Duitsland was regelmatig verwarring. Nu is het vanaf de winter 2010 / 2011 voor zowel Duitsers als niet Duitsers in Duitsland verplicht met Winterbanden te rijden. Ook vier seizoen banden (all weather banden) worden als winterbanden gezien .Het gaat om autobanden met een sneeuwvloksymbool. Naast het profiel zijn winterbanden namelijk te herkennen aan de M+S - markering (Mud and Snow) en het eerder genoemde sneeuwvloksymbool op de zijkant van de banden. Vanaf 1 januari 2018 zijn in Duitsland de regels voor het gebruik van winterbanden aangescherpt. De aanduiding M+S (modder en sneeuw) volstaat dan niet meer als kwalificatie voor een winterband, maar is het zogenoemde sneeuwvlokjes symbool (alpine) verplicht. Wie niet met de juiste banden over de Duitse wegen rijdt, riskeert een boete van minimaal 120 euro. De profieldiepte van de winterbanden moet in duitsland minimaal 1.6 mm zijn, het advies is echter 4 mm. Is de winterband verder afgesleten dan zal de grip van de winterbanden niet meer optimaal zijn (ook daar kan in Duitsland op gecontroleerd worden). De maatregel over het verplicht rijden met winterbanden in Duitsland geldt als er sneeuw of ijzel is. Wie dan toch in Duitsland met gewone banden rijdt, kan hiervoor een boete ontvangen.

Over de vraag vanaf wanneer en tot wanneer winterbanden in Duitsland verplicht zijn, Is het antwoord dat Duitsland daarvoor geen vaste periode in de wet heeft vastgelegd. Dus ongeacht welke maanden, bij gladheid, sneeuw en ijzel, is het vanaf 2010 / 2011 verplicht met winterbanden te rijden.

Zijn Winterbanden kostbaar? winterbanden zijn niet echt duur in aanschaf. De prijzen van winterbanden wijken niet of nauwelijks af van zomerbanden. Daarbij komt dat als je op winterbanden rijdt, de zomerbanden niet slijten en omgekeerd, waardoor ze beide langer meegaan.

Opgelet! Als niet Duitser met het in Duitsland rijden zonder winterbanden:

U kunt in Duitsland in het geval van een ongeluk aansprakelijk gesteld worden wanneer uw auto geen winterbanden heeft. Als u niet kunt aantonen dat u alles in het werk heeft gesteld om een ongeluk te voorkomen, zal de schuld snel bij u komen te liggen.(bv. als uw normale banden al in niet al te beste staat zijn) Daarnaast rijdt u met goede banden, en in de winterperiode met winterbanden, altijd een stuk veiliger.

Wat staat er op een autoband? en Hoe herkent u winterbanden?

Winterbanden hebben een zogeheten ‘M+S’, ‘M.S’ of ‘M/S’ (mud and snow)-aanduiding. Daarnaast komt het zogeheten sneeuwvloksymbool steeds meer in beeld, een vrijwillig door de fabrikanten toe te passen aanduiding zou handig zijn als het sneeuwvloksymbool altijd zou worden toegepast.

Wat voor maat banden u moet gebruiken, hangt af van het type auto.

De betekenis van de bandenmaat 155/70 R 13 T is als volgt

  • 155 is de breedte van de band in millimeters.
  • Het getal 70 heeft betrekking op de hoogte. Deze is 70 procent van de breedte van de band.
  • De R staat voor radiaal.
  • 13 is de maat van de velg in inches.
  • T betekent geschikt voor een snelheid tot 190 km/h.

Maximumsnelheid (Q) =160 km/h (S) =180 km/h (T) =190 km/h (H) =210 km/h

Onderwerp gerelateerde artikelen

krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
sneeuwkettingen spikes autosock
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl