autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Versleten verroeste kromme of te dunne remschijven vervangen:


Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roest vorming rondom de remschijven. Als de remmen voor onderhoud losgehaald worden is het van belang ook de remschijven goed te inspecteren. Het zal niet de eerste keer dat een remschijf rondom de binnenste kern afscheurt. Ook moeten de remschijven aan een bepaalde minimale dikte voldoen. In remschijven heb je twee soorten en wel de normale als de geventileerde remschijf. De geventileerde remschijf ziet eruit als een dubbele schijf met daartussen ruimte voor de koeling. Voorheen werden alleen bij zware auto’s geventileerde schijven toegepast, dit was omdat deze door het zwaardere gewicht en de hogere snelheden tijdens het remmen veel meer belast werden en dus beter gekoeld en van betere kwaliteit moeten zijn. Tegenwoordig zien we echter ook bij kleinere auto’s steeds vaker dubbele (geventileerde) remschijven. Bij de enkele remschijf komt het nog wel eens voor dat er door het aanlopen van de remmen of door plotseling lang hard remmen een slag in de schijf ontstaat. (kromme schijf)

Remblokken remschijf slijtage:


Door slijtage kan bij beide soorten remschijven, het oppervlak van de schijf na verloop van tijd hobbelig aanvoelen. Als de remschijven slechter van kwaliteit worden zullen de remblokken zich daar aan aanpassen en op die manier inslijten. Controleer tijdens het onderhoud aan de remmen ook altijd of de remblokken nog voldoende voering hebben. Als de remblokken te ver afslijten zal er alleen nog ijzer over zijn, waardoor de remschijf dus ernstig beschadigt zal worden. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds vaker dat er een indicator bij de remblokken aanwezig is. Deze laat door middel van een sleepcontact weten wanneer de voering van de remblokken bijna aan hun eind zijn.Remschijven vervangen:


Als de remschijven in een te slechte conditie zijn zullen deze vervangen moeten worden. Natuurlijk moeten daarvoor de wielen van de auto verwijderd worden. Om bij de remschijf te kunnen komen zullen ook de remblokken, remklauw en mogelijke steun waar remklauw aan bevestigt is verwijderd moeten worden. De schijf zelf, zit voor het op de plaats houden van de schijf met een boutje vast op de naaf. Ook kan de schijf een geheel zijn met de naaf. In dat geval zal de moer van de naaf verwijderd moeten worden. Als eerste zullen dus de remblokken verwijderd moeten worden. Hierbij is het mogelijk dat deze met borgveertjes vast zitten of dat deze na het verwijderen van de remklauw verwijderd kunnen worden. Hoe dan ook de remklauw zelf zal ook gedemonteerd moeten worden. De remslang naar de remklauw hoeft in de meeste gevallen niet losgemaakt te worden.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Bij het vervangen van de remschijven ook de remblokken vervangen:


Omdat de remblokken door de versleten remschijf niet meer mooi vlak zijn, zullen bij het vervangen van de schijven ook de remblokken vervangen moeten worden. Deze nieuwe blokken zijn door de nieuwe voering een stuk dikker en passen dan niet meer tussen de schijf en remklauw. Om dit weer passend te maken zal de zuiger (plunjer) in de remklauw terug geduwd moeten worden. voor het terugduwen bestaat speciaal gereedschap maar is met een grote tang ook goed te doen. Wanneer u dit doet zal het niveau in het remvloeistofreservoir stijgen en mogelijk overstromen.Als het remvloeistof niveau te hoog komt zal de remvloeistof door bijvoorbeeld een oude grote spuit er voor een gedeelte uitgezogen kunnen worden. Alvorens de schijven te plaatsen moeten deze met bijvoorbeeld remmenreiniger goed ontvet zijn. En de voering van de remblokken even over een schuurpapiertje zijn gehaald. Waar de remblokken in de remklauw schuiven is het na het schoonmaken goed een beetje hittebestendig vet (kopervet) te gebruiken.
wanneer remschijf vervangen
Niet vlakke te ver versleten remschijf. Flinke opstaande rand bij pijl.
versleten schijfremmen
Met micrometer opgemeten versleten (te dunne) remschijf.
 verschil nieuwe en oude remschijf
Verschil tussen oude en nieuwe remschijf met remblokken.
remschijf vervangen
Een nieuw geplaatste remschijf met remblokken. Bij de pijl het boutje wat de schijf op de juiste positie houdt. Als het wiel gemonteerd is zit de schijf natuurlijk pas echt vast.
te veel aan remvloeistof verwijderen
Remvloeistof reservoir waar met behulp van een grote spuit de overtollige remvloeistof uit het reservoir gezogen word.
onderdelen
remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus.....Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
remschijf
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
remklauw
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een..... Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
ebd remkrachtverdeler
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes