Het vervangen en controleren van remslangen en remleidingen:
Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden. Het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus is geworden. De remslang zit op een punt bij bewegende delen waarbij de remslang mee kan bewegen denk hierbij aan de voorwielophanging, waarbij de remslang vanaf het chassis (gekoppeld aan de remleiding) verbonden is met de remklauw van de remschijf. Het vervangen van de remslang is een kwestie van de koppelingen los te draaien en borgveer te verwijderen. Zorg dat u alles bij de hand heeft en zet een opvangbak onder het werkgebied om de remvloeistof op te vangen tip: (gebruik het dopje van de ontluchtingsnippel om de remleiding tijdelijk af te dichten) u kunt natuurlijk ook de remvloeistof aftappen om deze na de reparatie te verversen. Let bij het plaatsen van de remslangen op dat deze niet gedraaid is en goed vrij lopen. Na de reparatie zal het remsysteem ontlucht moeten worden, uitleg hierover verder op de pagina.
Remleidingen vervangen:
Remleidingen moeten in de meeste gevallen vervangen worden omdat door roestvorming de remleidingen erg slecht zijn geworden. In de periode dat de APK keuring werd ingevoerd werden bij veel auto's de remleidingen vervangen. Maar gezien de stijging van de gemiddelde leeftijd van een auto komt het tegenwoordig ook steeds vaker voor dat de remleidingen vervangen moeten worden. Bij het vervangen van remleidingen zal de remvloeistof af getapt moeten worden. Vul na de reparatie het remsysteem met nieuwe remvloeistof. (de verschillen in remvloeistof wordt weergegeven in een Dot waarde informeer bij een automaterialen zaak welke remvloeistof u voor uw auto dient te gebruiken). Verwijder vervolgens de remleidingen die vervangen moeten worden. De nieuwe remleiding is met de handen te buigen, zorg er voor dat er geen knik in de remleiding komt. Ook moet de remleiding vrij lopen zodat deze tijdens trillingen nergens tegenaan komt. Aan de uiteinden van de remleidingen waar deze gemonteerd worden zullen felsen moeten worden aangebracht. Men gaat als volgt te werk, Als eerste kort je de leiding af met een remleiding snijder om vervolgens met speciaal gereedschap een fels aan te brengen. zie voorbeelden. Nadat de remleidingen vervangen zijn zal het remvloeistof reservoir gevuld moeten worden om vervolgens het systeem te ontluchten. In garagebedrijven wordt er meestal druk op het remvloeistofreservoir gezet waarna de ontluchtingsnippels een voor een losgedraaid kunnen worden. Het ontluchten is ook goed met twee man te doen, een man gaat in de auto het rempedaal op druk brengen en houd er druk op zodat de tweede persoon de nippel los kan draaien het pedaal zal naar de vloer gaan, de nippel wordt weer vast gedraaid waarna er weer op de pedaal gepompt kan worden dit wordt steeds herhaald totdat alle lucht uit de leidingen verdwenen is en de druk op de rempedaal hard aanvoelt en blijft.
In het filmpje ziet u uitleg vervangen remleidingen
Let met name op hoe de snijder voor het afkorten van de lijdingen en het gereedschap voor het Velsen worden gebruikt.
Gerelateerde links:
Werking remsysteem: De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van een Hefboom, Hydraulica en Wrijving. Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat..... Lees hier meer over de werking van het remsysteem.
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Oorzaak piepende brommende remmen: Een piepend bijgeluid tijdens het remmen kan over het algemeen geen kwaad. Wel vinden de meesten autobestuurders het een irritante bijkomstigheid. Om piepende remmen tegen te zullen de remmen tijdig schoongemaakt moeten worden. Buiten het onderhoud kunnen er natuurlijk nog meer oorzaken zijn...... Lees hier meer over oorzaak piepende brommende remmen.
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Handremkabel vervangen: Bij het vervangen van een handremkabel zal de handrem eerst volledig teruggesteld moeten worden. Het terugstellen doe je in de meeste gevallen in de auto onder de hoes van de handrem. Een handremkabel kan afhankelijk van het type auto uit een of meerdere gedeeltes bestaan. Bij oldtimers zien we nog dat bij de handrem..... Lees hier meer over het vervangen van een handremkabel.
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
Mercedes A, E, R, S, G, GL, GLS, GLE, M, Klasse, 190, C Class, 200, 230, 250, 280, 500, E Klasse, SE, SEL, SL, CL, CLA, CLC, CLS, SLK, SLR, SLS, CLK, G Wagon, M Klasse, Vaneo, Viano, B Class, V Klasse, Vito, Sprinter, L200, L400, MB100D, AMG GT,
Mini, Clubman, 1000, Cabrio, Countryman, Coupe’, Paceman, Roadster, Mini