Kentekencheck
cursus autotechniek

Schijfremmen en trommelremmen:


We hebben de schijfremmen die er uitzien als een schijf waar via de remklauw remblokken tegen aangeduwd worden. Je hebt hierbij de enkele of de dubbele (geventileerde) remschijf. De trommelrem ziet er inderdaad uit als een ronde trommel waar zich remschoenen in bevinden die tijdens het remmen via een hydraulische cilinder tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt.

Voor de remmen van de auto worden zowel schijf als trommelremmen gebruikt. Bij erg oude auto’s zien we dat bij zowel de voor als achterwielen trommelremmen gebruikt werden. Al snel werden de voorste trommelremmen vervangen door de beter remmende schijfremmen. De reden dat de voorste remmen door schijfremmen vervangen werden is omdat tijdens het remmen de meeste druk op de voorwielen komt te staan. Met name bij de wat duurdere auto’s zien we steeds vaker dat er zowel voor als achter schijfremmen aanwezig zijn. Omdat de auto tijdens het remmen naar voren wil duiken wordt via een remkrachtverdeler de remkracht over de voor en achterwielen verdeeld.

Onderhoud van schijf en trommelremmen:


Schijfremmen zijn gemakkelijker te onderhouden dan trommelremmen. Bij schijfremmen is het gemakkelijker de remblokken te vervangen dan bij trommelremmen de remschoenen. Omdat bij schijfremmen alles open is wordt er ook veel minder remstof en vuil vast gehouden. Het vuil verdwijnt tijdens het remmen in de buitenlucht. Dit is herkenbaar aan de vervuilde voorwielen. Bij trommelremmen blijft de remstof in de trommel aanwezig en zal dus tijdens het onderhoud van de remmen verwijderd moeten worden.


Mogelijke problemen bij schijfremmen:


 • Vastzittende remblokken.
 • Piepende remmen.
 • Versleten remblokken.
 • Te ver versleten remschijven.
 • Vast zittende zuiger (plunjer) in remklauw.


 • Mogelijke problemen trommelremmen:


 • Vast zittende steller/handrem remvoering.
 • Versleten remvoering.
 • Te ver ingesleten remtrommels.
 • Lekkende remcilinders.
 • Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
  remschijf remblokken
  Remschijf met nieuwe remblokken.
  remtrommel auto
  Trommelrem auto.
   remschoenen vervangen
  Vervangen van remschoenen na verwijderen remtrommel.
  rem onderdelen
  remmen auto
  Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
  remschijf
  Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
  oorzaak piepende brommende remmen
  Oorzaak piepende brommende remmen: Een piepend bijgeluid tijdens het remmen kan over het algemeen geen kwaad. Wel vinden de meesten autobestuurders het een irritante bijkomstigheid. Om piepende remmen tegen te zullen de remmen tijdig schoongemaakt moeten worden. Buiten het onderhoud kunnen er natuurlijk nog meer oorzaken zijn...... Lees hier meer over oorzaak piepende brommende remmen.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  remleidingen
  Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus.....Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  remklauw
  Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een..... Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
  handremkabel vervangen
  Handremkabel vervangen: Bij het vervangen van een handremkabel zal de handrem eerst volledig teruggesteld moeten worden. Het terugstellen doe je in de meeste gevallen in de auto onder de hoes van de handrem. Een handremkabel kan afhankelijk van het type auto uit een of meerdere gedeeltes bestaan. Bij oldtimers zien we nog dat bij de handrem..... Lees hier meer over het vervangen van een handremkabel.
  ebd remkrachtverdeler
  Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes