Informatie en uitleg over de werking van het remsysteem:

De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van:

  • Hefboom: Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat de hefboom wordt toegepast wordt de kracht die de bestuurder erin stopt vele malen groter.

  • Hydraulica: Vervolgens komt deze kracht terecht in een hydraulisch systeem. Door dit systeem wordt de kracht verplaatst van het rempedaal naar de remmen met heel weinig krachtsverlies.

  • Wrijving: Uiteindelijk ontstaat wrijving op het wiel waardoor het veel meer kracht kost voor het wiel om op dezelfde snelheid door te draaien. Die extra kracht wordt niet geleverd dus moet het wiel zachter gaan draaien.

Trommelremmen en schijfremmen

Er zijn twee soorten remmen. Trommelremmen en schijfremmen,Tegenwoordig worden bij vele auto’s enkel nog schijfremmen toegepast. Voorheen hadden de voorwielen schijfremmen en de achterwielen trommelremmen. Waar dan ook nog steeds veel auto’s mee rondrijden.

Schijfremmen

Als het rempedaal wordt ingedrukt wordt er remvloeistof naar de wielremcilinders toegebracht hierbij worden per wiel twee remblokken tegen een schijf aangeduwd waardoor deze schijf afremt. Deze schijf zit verbonden met het wiel, dus remt deze ook af. Een probleem dat tijdens het remmen ontstaat is de warmte. Doordat het wiel wordt tegengehouden ontstaat er veel wrijving en door de wrijving ontstaat warmte. Daarom is er in plaats van een gewone schijfrem ook een geventileerde schijfrem. Deze is vooral goed te herkennen aan zeg maar een dubbele schijf met koelribben er tussen. Deze geventileerde schijfrem zorgt ervoor dat de warmte die ontstaat tijdens het remmen veel beter kan worden afgevoerd. De laatstgenoemde remschijf wordt meestal toegepast bij zwaardere auto’s waarbij de remmen zwaarder belast worden.

Trommelremmen

Ook een trommelrem werkt hydraulisch. Als het rempedaal wordt ingedrukt wordt er remvloeistof naar de wielremcilinders toegebracht. Deze zorgen ervoor dat de remschoenen met de remvoering tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt waardoor de auto afremt.

ABS - Anti blokkeer systeem

Het kan voorkomen dat er te hard geremd wordt. Als er plotseling wordt geremd kan het wiel blokkeren. Dit kan bij een auto waarbij veel hogere snelheden worden gehaald extra gevaarlijk zijn. Wat heb je immers aan remmen als het er alleen voor zorgt dat je onbestuurbaar verder slipt.

Om dit tegen te gaan is ABS aan het remsysteem toegevoegd. Dit werkt via een sensor die ervoor zorgt dat het remmen worden geregeld. Als iemand keihard op de rem trapt zal het ABS er dus voor zorgen dat er geregeld zal worden geremd. Elektronisch wordt gemeten wat de remkracht moet zijn, waardoor de wielen dus niet blokkeren.

Onderwerp gerelateerde artikelen

schijfrem trommelrem
Verschil schijfremmen en trommelremmen: We hebben de schijfremmen die er uitzien als een schijf waar via de remklauw remblokken tegen aangeduwd worden. Je hebt hierbij de enkele of de dubbele (geventileerde) remschijf. De trommelrem ziet er inderdaad uit als een ronde trommel waar zich remschoenen in bevinden die tijdens Lees hier meer over het verschil tussen schijfremmen en trommelremmen.
Remslangen remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
Onderhoud Remmen
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Remschijven vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roestvorming Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl