Roetfilter schoonmaken of vervangen - Wat is en doet een roetfilter?

Omdat er bij een dieselmotor tijdens de verbranding roetdeeltjes ontstaan zijn met name de dieselauto’s van de laatste jaren uitgerust met een roetfilter, ook wel bekend als DPF (Diesel Partikel Filter). Een roetfilter is een filter gemonteerd tussen het uitlaatsysteem van de auto en die dus alleen bij dieselauto’s voorkomt. De roetfilter zorgt ervoor dat de roetdeeltjes (fijnstofdeeltjes) uit de uitlaatgassen gefilterd worden en er zo minder schadelijke stoffen in de uitlaatgassen aanwezig zullen zijn.

Diesel auto’s die vanaf de fabriek voorzien zijn van een roetfilter zijn uitgerust met een gesloten roetfilters. Deze roetfilter bestaat uit een metalen omhulling met aan de binnenzijde een poreuze wand. Maar ook bij oudere dieselauto’s kan achteraf een roetfilter worden ingebouwd. Deze roetfilters staan bekend onder de naam half open roetfilters en is aan de binnenzijde voorzien van een katalytische coating.

Werking roetfilter

De in de roetfilter opgeslagen stofdeeltje worden door middel van regenereren omgezet in onschadelijke stoffen, om zo vervolgens het uitlaatsysteem te verlaten. Het regeneratie proces gebeurd door middel van verwarming. Om geen warmte verloren te laten gaan is een roetfilter dan ook altijd dicht bij de motor gemonteerd. Bij moderne auto’s is de roetfilter gekoppeld aan sensoren. Deze sensoren geven aan de ECU (computer) door in hoeverre de roetfilter vervuilt is. Met dit signaal bepaald de ECU wanneer het regeneratie proces start. Voor extra verhitting van de roetfilter regelt de ECU bijvoorbeeld een na inspuiting van brandstof. Bij een diesel auto die vanaf de fabriek niet uitgerust was met een roetfilter kan alleen een half open roetfilter gemonteerd worden. Daarnaast geven sommige modellen/type auto’s daar problemen mee. Informeer dan ook altijd of uw auto geschikt is voor het plaatsen van een roetfilter. Een half open roetfilter kan echter niet alle uitlaatgassen filteren en laat een groot deel van de uitlaatgassen dan ook gewoon door. De half open roetfilter werkt hierdoor natuurlijk veel minder efficiënt dan de gesloten roetfilter. De naam half open roetfilter zegt eigenlijk al genoeg, deze filtert ongeveer de helft van de uitlaatgassen. Het voordeel is wel dat de filter hierdoor minder snel dicht slipt. Een roetfilter is na ongeveer 500 tot 1000 kilometer geheel gevuld/vervuild met roetdeeltjes. De roetvervuiling zal bij een snelheid van 70 km per uur of harder schoongebrand (regenereren) worden.

Dichtgeslibde roetfilter schoonmaken of vervangen

Bij het dichtslibben van een roetfilter kan alleen een gesloten roetfilter verstopt raken. Een half open roetfilter zal na het dichtslibben alleen geen roetdeeltje meer op kunnen vangen. Door problemen in de software en of rijgedrag kan een gesloten roetfilter verstopt raken. Zelfs een goed werkende gesloten roetfilter kan door uitstoot resten zoals as verstopt raken. Als de gesloten roetfilter door ophoping van vuil verstopt raakt zal deze na het regeneratie proces niet meer schoon worden. Ook als u met de auto veel korte afstanden aflegt en de roetfilter niet goed op temperatuur komt zal deze sneller dichtslibben en verstopt raken.

Reinigen of vervanging van roetfilter – onderhoud zelf of laten doen

Het zelf reinigen van een roetfilter is mogelijk maar vraagt wel enige technische kennis . Het te werk gaan met een roetfilter (DPF) Cleaning Kit is te zien op onderstaand filmpje. Het verwijderen en openmaken van de roetfilter is niet echt aan te bevelen. Ook kan door het gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen het roetfilter ernstig beschadigt raken. Daarnaast is het door het vrijkomen van schadelijk stoffen slecht voor uw gezondheid. Een andere optie is het aan de brandstof toevoegen van roetfilter cleaner. Omdat het een eenvoudige ingreep is, zeker het proberen waard. Autofabrikanten adviseren over het algemeen de roetfilter tussen de 130.000 en 200.000 kilometer te vervangen. Een andere optie is het roetfilter door een gespecialiseerd bedrijf te laten controleren en eventueel te laten reinigen. Hiermee verlengt u de levensduur van het roetfilter.

Slecht werkend roetfilter herkennen

Buiten een melding op het dashboard is een slecht werkende, verstopte roetfilter ook te herkennen aan een hoger brandstofverbruik, het op hol slaan van de motor, vermogensverlies, inhouden en stotteren.

Bestaande roetfilter verwijderen

Het verwijderen van een roetfilter kent meerdere voordelen. De Motor zal na verwijdering meer vermogen geven en ook bij tuning geeft het minder problemen. Daarnaast zal er minder kans zijn op storingen.

APK en roetfilter - Verwijderen van roetfilter

Voor de APK is een roetfilter (nog) niet verplicht. De gemeten roetuitstoot na het verwijderen van de roetfilter ligt nog steeds onder de toegestane richtlijn. Ongeveer 6% van de nu rondrijden diesels met een van de fabriek af gemonteerde roetfilter heeft de originele roetfilter verwijderd. Wel wordt er gekeken of het verplicht stellen van de roetfilter in de APK check list meegenomen moet worden.

Recycling roetfilters - uw oude roetfilter brengt geld op

Mocht u de roetfilter van uw auto verwijderen of vervangen door een nieuwe, vergeet dan niet dat uw oude roetfilter nog verkoopbaar is. Meer informatie daarover kunt u hier vinden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Uitlaat systeem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
Werking dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk Lees hier meer over Werking dieselmotor..
Uitlaat demper vervangen
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl