Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Mogelijke oorzaak zwarte, witte of blauwe uitlaatgassen:


Zwarte uitlaat dampen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee samen gaat. Zo kunnen er ook problemen zijn met de toevoer van lucht. Bij te weinig luchttoevoer zal door een slecht benzine lucht mengsel de verbranding niet optimaal zijn, wat vervolgens weer zwarte rook kan veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan problemen met de luchtmassameter , luchtinlaat sensor of een slecht werkende temperatuursensor die mede bepalend zijn voor de hoeveelheid inlaatlucht. Indien aanwezig kan de oorzaak ook bij de turbocompressor liggen. Voorbeelden hiervan zijn problemen met de vuldrukregelklep of druksensor. Uit bovenstaande kunt u concluderen dat bij de modernere auto’s het zoeken van de oorzaak er niet gemakkelijker op is geworden.


Probleem - Oorzaak zwarte uitstoot traceren met diagnose apparatuur:


Bij het vinden van de oorzaak is er bij de auto van tegenwoordig dan ook al snel hulp nodig van diagnose apparatuur. Zodat men door middel van uitlezen de vinger sneller achter het probleem kan krijgen. Het uitlezen van de opgeslagen storingsdata gebeurd via de ECU (computer) die door middel van een OBD stekker aan de diagnose apparatuur gekoppeld moet worden.

Oorzaak Wit/blauwe uitlaatgassen:


Bij echt dikke witte rook denkt men al snel aan een lekke koppakking. Zodra er koelwater in een hete cilinder terecht komt zal dit herkenbaar zijn aan erg wit uitziende rook (stoom). De hoeveelheid van de witte rook is afhankelijk van de grote van de beschadigde koppakking. Witte rook kan ook een eenvoudige oorzaak hebben zoals veel achtergebleven vocht in de uitlaat. Dit gebeurd als er veel korte afstanden gereden worden, waardoor de uitlaat niet goed op temperatuur kan komen. Met name bij koud weer zal er dan meer witte rook zichtbaar zijn.

Bij wit/blauwe rook kan de oorzaak gezocht worden bij bijvoorbeeld een versleten motor. De olieschraapveren laten daarbij te veel olie door naar de verbrandingsruimte van de motor en is er meer olieverbruik door de motor. In dit geval zullen bij een benzine motor de bougies vaak vettig uitslaan. Door met de hand door de blauw/witte rook te gaan zal deze wellicht vettig aanvoelen.

Een andere manier om olieverbruik te testen is op de snelweg een korte tijd het gas los te laten om daarna vervolgens weer vol in te trappen. Als er een wit/blauwe pluim uit de uitlaat komt is dit een indicatie dat er te veel motorolie op een of meerdere zuigers aanwezig is. Andere mogelijke oorzaken van wit/blauwe uitstoot zijn olielekkage bij het inlaatsysteem of een slechte timing van de brandstof inspuitpomp. Omdat ook bij wit/blauwe uitstoot meerdere oorzaken mogelijk zijn is het handig om net zoals bij een uitstoot van zwarte rook eerst de ECU (computer) uit te lezen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
Wynn's super charge
turb
JTD Turbo's: De turbocompressor is al jarenlang gemeengoed op een dieselmotor. Goed beschouwd is het de enige mogelijkheid om een dieselmotor voldoende prestaties mee te geven. De reden hiervoor is dat een dieselmotor een relatief langzaam draaiende motor is. Dit heeft alles te maken met het feit dat het verbrandingsproces van een diesel veel langzamer......Lees hier meer over JTD Turbo's.
koppel vermogen
Koppel en vermogen: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk. Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen. We spreken hier over een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt. Nu heeft lucht ook.....Lees hier meer over koppel en vermogen.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
uitlaatgassen meten
Uitlaatgassen CO CO2 meting: Omdat het aantal auto’s de laatste jaren sterk is toegenomen worden door de hoeveelheid uitlaatgassen ook andere dampen schadelijk voor het milieu. Doordat het gebruik van katalysators de laatste jaren verplicht is zien we gelukkig wel dat de uitstoot van slechte uitlaatgassen sterk is afgenomen. Echter, zien we dat bepaalde stoffen...... Lees hier meer over aanschaf occasion.
stank benzinelucht dieseldamp
Sterke benzine diesel lucht in auto: Waarschijnlijk heeft u ook wel eens een benzine of diesel lucht in uw auto geroken. Met name net na, of tijdens het tanken is de kans groot dat er korte tijd een brandstof lucht in de auto ruikbaar is. Er is maar weinig brandstofdamp nodig om deze geur te doen verspreiden. Als het voor korte duur is zal het voor de meeste..... Lees hier meer over in auto aanwezige benzine of diesel.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
zelf lambdasonde vervangen
Lambdasonde vernieuwen - demonteren lambdasonde: Als bij het vermoeden of door middel van uitlezen geconstateerd wordt dat de lambdasonde niet werkt, zal als eerste de aansluiting gecontroleerd moeten worden op vervuiling (slecht contact). Ook bestaat de kans dat de korte kabeltjes aan de lambdasonde beschadigt zijn. Als dit niet het geval is, zal..... Lees hier meer over het vervangen van een lambdasonde.
brandstofpomp benzinepomp vervangen
Brandstofpomp vervangen: Indien er geen of een te lage brandstofdruk is geconstateerd zal de oorzaak zeer waarschijnlijk aan een slecht of niet werkende brandstofpomp, toevoerpomp liggen. Het vervangen van een brandstofpomp zal per auto verschil maken. Als het om een mechanische brandstofpomp (oldtimers) gaat, is deze door het..... Lees hier meer over het vervangen van een brandstofpomp.
klepstoters
Hydraulische klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters  ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas......Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
verschil in benzine
De kwaliteit van benzine en diesel per benzinepomp: De meningen of de kwaliteit en het verschil van diesel en benzine zijn zeker verdeelt. Toch is het echt zo dat de kwaliteit per  tankstation kan verschillen.  Dus het wil  niet zeggen dat alle Shell benzinestations dezelfde brandstof verkopen.  De reden van dit mogelijke verschil...... Lees hier meer over de kwaliteit van benzine en diesel per benzinepomp.
zuigerveren
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten..... Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
luchtmassameter
Werking luchtmassameter: Wel bekend is voor de verbranding van de brandstof ook lucht nodig. Om de juiste samenstelling lucht en brandstof te bepalen wordt er o.a. gebruik gemaakt van een luchtmassameter. De luchtmassameter zit dan ook gekoppeld aan het luchtfilter van de auto om zo de lucht die het luchtfilter wordt ingezogen te registreren en door te..... Lees hier meer over de luchtmassameter.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een... Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
motor auto
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
bougies
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie..... Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
inhouden
Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is  bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
spruitstuk auto
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de.....Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes