Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Het ontstaan van de verbrandingmotor:



Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens. Laten we eerst eens kijken wat voor verschillende typen verbrandingsmotoren er zijn. De eerste is een verbrandingsmotor met uitwendige verbranding. Een goed voorbeeld hiervan is de stoommachine. De brandstof wordt indirect gebruikt voor de aandrijving van de motor. Zo ook bij nucleaire aandrijving, hier wordt de brandstof ook gebruikt om b.v. eerst het water te verhitten, en daarna de stoomkracht te gebruiken voor de aandrijving. Een ander mooi voorbeeld van uitwendige verbranding is de Stirlingmotor. Als tweede en meest bekende verbrandingsmotor hebben we het type met inwendige verbranding. Hierbij wordt de brandstof meteen omgezet in warmte, waarmee men de motor direct aandrijft. Dit type wordt ook wel een explosiemotor genoemd. Hierin vinden we verschillende typen motoren. De bekende 4-takt en 2-takt, de wankel- of roterende motor. Deze motoren werken met een zuiger en cilinder zoals we kennen van ons autootje of de scooter. De wankelmotor heeft een andere constructie, het werkt met een roterende zuiger i.p.v. een op- en neergaande. Dan hebben we nog de straalmotor, die in principe ook tot de inwendige verbrandingsmotoren kan worden gerekend.

Voordelen van inwendige verbranding ten opzichte van uitwendige verbranding:



De voordelen van inwendige verbranding ten opzichte van uitwendige verbranding, is een veel lichtere bouw en een hoger rendement. (Behalve de Stirlingmotor).Het principe werd in 1673 door Huygens bedacht, hij gebruikte een soort zuiger en cilinder, waarbij de zuiger door de explosie van buskruit in beweging werd gezet. Velen probeerden dit principe te verbeteren en men gebruikte ook verschillende soorten brandstoffen. De eerste echte inwendige verbrandingsmotor werd gepatenteerd door John Barber in 1791 en Robert Street in 1794. Deze motoren hadden een vonk - ontsteking systeem. Meerdere mensen hebben een patent gekregen op dit type motor. Maar zij zijn hier nooit mee verder gegaan. Tot 1860 zijn er meer als 30 verschillende patenten verleend aan verbeterde versies van deze motoren. Maar in 1860 werd weer een baanbrekende uitvinding gedaan door Etienne Lenoir (1822-1900). Hij bedacht een goed werkend gaswisseling systeem die gebruik maakte van kleppen. Hierdoor werd het rendement enorm verhoogd. Dit principe staat bekend als het 4-takt principe en is mede ontwikkeld door Beau Rochas in 1862. Maar al zo'n 50 jaar eerder was dit idee beschreven door Ravaz. Ondertussen was in 1861 de Duitser Otto ook bezig met het principe van Ravaz. In 1876 bouwde Otto een motor die werkte volgens het principe van Rochas. Deze motor was de eerste goed bruikbare motor met een werking zoals we nu nog steeds gebruiken. ( de 4-takt). Al deze motoren waren zogenaamde gasmotoren. Hierbij gebruikte men het gas uit bijvoorbeeld steenkool voor de verbranding. Men zocht naar een mogelijkheid voor vloeibare brandstof. Dit kon mogelijk worden gemaakt door de carburateur. Dit essentiële onderdeel maakte het mogelijk om een vloeibare brandstof te kunnen gebruiken. In 1893 vond Janos Csonka samen met Donat Banki de eerste carburateur uit.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

De eerste goed werkende benzinemotor:


Na vele verbeteringen werd de eerste goed werkende benzinemotor in ca 1900 een feit. De eerste 2 cilinder benzinemotor werd gepatenteerd in 1901 door Delamare en De Bouteville. Ook de heren Daimler en Benz hebben hier een enorme bijdrage aan geleverd. Een ander verhaal is die van de dieselmotor. Deze zelfontbranders hebben een hoger rendement en is uitgevonden door Rudolf Diesel in 1892.In de jaren erna werd de motor steeds verder ontwikkeld. Door gebruik van meer elektronica en andere toepassingen zoals drukvulling (o.a turbo) werd de motor steeds beter. Ook met de komst van nieuwe materialen werd en wordt de motor steeds rendabeler (keramiek enz.). De ontwikkeling van de brandstofcel is nog steeds gaande en zal in de toekomst schonere motoren voortbrengen. (elektrische motor en hybride). De aandrijving d.m.v. zonne-energie wordt ook steeds realistischer. Eens zal onze voorraad olie en gas opraken, en zijn wij aangewezen op elektrische rijden of alternatieve brandstoffen. Waterstof zal in de nabije toekomst mogelijk de belangrijkste energiebron worden voor de motoren.
turb
JTD Turbo's: De turbocompressor is al jarenlang gemeengoed op een dieselmotor. Goed beschouwd is het de enige mogelijkheid om een dieselmotor voldoende prestaties mee te geven. De reden hiervoor is dat een dieselmotor een relatief langzaam draaiende motor is. Dit heeft alles te maken met het feit dat het verbrandingsproces van een diesel veel langzamer......Lees hier meer over JTD Turbo's.
dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
autogas lpg
Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem..... Lees hier meer over autogas lpg g3.
waterstof
Auto op waterstof: Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een  brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert...... Lees hier meer over auto en waterstof.
uitlaatgassen meten
Uitlaatgassen CO CO2 meting: Omdat het aantal auto’s de laatste jaren sterk is toegenomen worden door de hoeveelheid uitlaatgassen ook andere dampen schadelijk voor het milieu. Doordat het gebruik van katalysators de laatste jaren verplicht is zien we gelukkig wel dat de uitstoot van slechte uitlaatgassen sterk is afgenomen. Echter, zien we dat bepaalde stoffen...... Lees hier meer over aanschaf occasion.
auto toekomst
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
motor auto
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
elektrische auto
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar..... Lees hier meer over de elektrische auto.
brandstof
Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas..... Lees hier meer over alternatieve brandstof.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator.Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de....Lees hier meer over werking katalysator.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een... Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes