De auto en zijn filters: luchtfilter, oliefilter, benzine brandstoffilter, pollenfilter, roetfilter:

Er moet het een en ander gefilterd worden om de motor goed te laten functioneren en onnodige slijtage tegen te gaan. Maar ook de lucht die de auto inkomt wordt gefilterd. Rond de motor van de auto bevinden zich de meeste filters. Waar zitten deze filters en waar dienen ze voor? We lopen in het kort door deze filters heen. Verder op de pagina ziet u uitgebreidere uitleg per filter. Als eerste hebben we de luchtfilter, de naam zegt het al deze filter zorgt ervoor dat er enkel schone lucht de motor binnenkomt en dat alle stof en vuil deeltjes in de filter achterblijven. Ook hebben we een filter die de olie van de motor filtert. Deze filter haalt bijvoorbeeld het vuil wat door de bewegende delen van de motor geproduceerd wordt uit de olie. Daarnaast hebben we een brandstoffilter deze zorgt ervoor dat de brandstof vanaf de tank gefilterd wordt voordat deze de cilinders van de motor bereikt. En in het schutbord van de auto bevindt zich in de meeste gevallen een pollenfilter. Deze filtert de lucht die de auto binnenkomt.

Wat is en waar zit de luchtfilter

Voor de verbranding in de motor is buiten een ontsteking een combinatie van brandstof en lucht nodig. Deze lucht komt binnen via een luchtfilter. Een luchtfilter is dus een filter die ervoor zorgt dat aangezogen lucht wordt gezuiverd voordat deze de motor binnenkomt. Ongewenste stoffen blijven hierbij achter in de luchtfilter. Deze ongewenste stoffen kunnen bestaan uit pollen, bacteriën en kleine stofdeeltjes. Een luchtfilter is verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Zo zit er in elk type model auto over het algemeen een ander type luchtfilter. De luchtfilter is standaard aangebracht in een kunststof bak waar de lucht voor de motor binnenkomt. Als na verloop van tijd de filter steeds meer dicht slipt komt er minder lucht en vooral minder schone lucht de motor binnen. Hierdoor is de lucht / brandstof verhouding niet meer optimaal en kan de motor minder prettig gaan lopen. Het vervangen van een luchtfilter is over het algemeen niet echt ingewikkeld. De deksel van de kunststofbak is met eenvoudige klemmen vaak eenvoudig te verwijderen. Als de luchtfilter niet sterk vervuild is kan deze eventueel ook met een luchtspuit doorgeblazen worden. Spuit daarbij altijd in de tegengestelde richting vanwaar de lucht normaal binnenkomt. Zorg bij het monteren van de deksel dat deze goed afsluit, zodat er geen lucht via de afsluiting van de deksel binnenkomt. Er bestaan ook luchtfilters die niet in een kunststof bak zitten. Dit zijn de zogenoemde open luchtfilters. Deze filters worden alleen gebruikt in de wereld van auto tuning en autosport.

Wat is en waar zit de oliefilter

De motorolie in de motor wordt door een oliepomp vanuit het carter rond gepompt om zo alle draaiende delen van smering te voorzien. Onderweg komt de motorolie ook een oliefilter tegen. Motorolie wordt door de bewegende delen in de motor en door roet en brandstofresten sterk vervuild. De functie van een oliefilter is dit vuil uit de olie te filteren. De oliefilter wordt ook vaak tijdens het verversen van de olie vervangen. Zoals bij luchtfilters heb je ook bij oliefilters meerdere soorten en maten, en ook deze zijn per merk type auto verschillend. Zo heb je verschillende soorten oliefilters die lijken op een luchtfilter. Deze zitten in een kunststof behuizing gemonteerd. Daarnaast hebben we de welbekende metalen oliefilters, die met een speciale sleutel verwijderd kunnen worden.

Brandstof – benzine filter

Tussen de brandstofleiding vanaf de brandstoftank en de inspuiting van de motor zit een brandstoffilter. Een brandstoffilter zorgt ervoor dat er geen vuil en water in de verstuivers / injectienaalden terecht komt. Een brandstoffilter kan na een tijdje vervuild en verstopt raken, of zelfs doordrenkt met water. De filter zal dan steeds minder brandstof doorlaten. Met als gevolg dat de motor te weinig brandstof krijgt en slechter zal gaan lopen. Daarnaast kunnen door vocht de verstuivers en/of de injectie naalden stuk gaan. Ook bij brandstoffilters heb je verschillende mogelijkheden. De filter die standaard in een auto zit ziet er uit als een gesloten metaal geheel. Deze brandstof filter is gevuld met een materiaal dat waterdeeltjes en fijn stof tegenhoudt. Bij dieselmotoren wordt een brandstoffilter ook vaak in combinatie met een water afscheider gebruikt. Daarnaast hebben we ook nog de universele brandstoffilter. Deze komen vooral als extra filter bij benzine motoren voor. Deze filter heeft een doorzichtig kunststof behuizing met daarin het filtertje.

Roetfilter – dieselmotoren

Bij auto’s die rijden op diesel komt in de meeste gevallen een roetfilter voor. De functie van een roetfilter is dan ook om de roet uitstoot terug te brengen. Een roetfilter bestaat uit een metalen omhulling met daarin een poreuze wand die het roet van de uitlaatgassen tegenhoudt. Bij roetfilters hebben we de gesloten en de half open filter. Gesloten roetfilters zijn de betere filters, deze houden minimaal 85% van de roetuitstoot tegen. Deze gesloten roetfilters zitten standaard op nieuwe auto’s. Een gesloten roetfilter kan ook nooit achteraf geplaatst worden. Als bij een diesel auto een roetfilter geplaatst moet worden is dat altijd een half open roetfilter. In tegenstelling tot een gesloten roetfilter houd deze maar rond de 40% van de roetuitstoot tegen. Als de roetfilter verstopt is of geen roet meer opneemt omdat deze vol zit moet de filter vervangen of schoongemaakt worden.

Interieurfilter - Pollenfilter

Om ook in de auto schone lucht te ontvangen zien we dat er bij de meest voorkomende auto´s een interieurfilter aanwezig is. Het interieurfilter meer bekend als pollenfilter bevindt zich in het schutbord van de auto. Deze filter zorgt dat er geen stof en pollen de auto binnenkomen. Ook het interieur van de auto blijft daarbij veel schoner. Maar met name voor mensen met een allergie zoals hooikoorts is een pollenfilter een uitkomst. Buiten de standaard pollenfilter bestaat er ook de pollenfilter met een extra actief filteroppervlak wat bestaat uit actieve kool. De laatstgenoemde zal ook de extra fijne stof filteren.

Onderwerp gerelateerde artikelen

pollenfilter
Pollenfilter- interieurfilter: Een pollenfilter ook bekend als interieurfilter dient ervoor om stof, vuil, en pollen buiten de auto te houden, zodat er enkel schone lucht de auto binnenkomt. Zo heb je een standaard pollenfilter en een interieur filter waar koolstof in verwerkt is. Het voordeel van de laatstgenoemde Lees hier meer over de Pollenfilter- interieurfilter en stel de vraag waar deze zich bevind bij uw auto.
oliefiltersleutel
Gereedschap - auto – speciaal - gereedschap: Bijna elke automonteur of hobby sleutelaar is tijdens een reparatie wel eens vastgelopen omdat deze met standaard gereedschap niet meer verder kon. Dit omdat bij verschillende automerken bij bepaalde reparaties speciaal gereedschap noodzakelijk is, dit wil niet altijd zeggen dat het met standaard gereedschap Lees hier meer over speciaal gereedschap.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
Roetfilter
Roetfilter schoonmaken of vervangen - functie roetfilter: Omdat er bij een dieselmotor tijdens de verbranding roetdeeltjes ontstaan zijn met name de dieselauto’s van de laatste jaren uitgerust met een roetfilter, ook wel bekend als DPF (Diesel Partikel Filter). Een roetfilter is een filter gemonteerd tussen het uitlaatsysteem van de auto en die dus alleen bij diesel auto’s Lees hier meer over werking en onderhoud roetfilter.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
Olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
Motoroliedruk
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed. Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed. Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl