Motorolie verversen en oliefilter vervangen

Voor vergelijking van de gemeten oliedruk heeft u, de door de fabrikant voorgeschreven oliedruk waarde nodig. Deze waarde is via onderstaande op te vragen.Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de motorolie van uw auto te verversen en eventueel het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven.

oliefilters

Van links naar rechts: Metalen oliefilter, Oliefilter voor in behuizing, Oliefilter sleutel, Behuizing oliefilter

Hoe gaan we bij het verversen van de motorolie en het vervangen van de oliefilter te werkt?

Laat voordat je de olie af tapt de motor eerst warm draaien zodat bij het aftappen al het vuil wordt meegenomen. De aftapplug zit aan de onderkant van de motor in de carterpan gedraaid. Mogelijk is de onderkant afgedekt met een zwarte kunststof plaat die dan eerst verwijderd zal moeten worden. Er zijn erg veel soorten carterpluggen waarbij dan ook erg veel mogelijkheden zijn bij het gebruiken van gereedschap. Het komt voor dat er een speciale sleutel voor gebruikt moet worden. Maar over het algemeen is het een ring of inbussleutel. Zet nadat u de auto opgekrikt heeft voor de veiligheid een bokje onder de auto. Leg vervolgens een zeil onder de auto om eventuele spetters op te vangen. Men draait de aftapplug los, waarna deze verder met de hand losgedraaid kan worden, Daarbij pakt men een bak om de olie op te vangen. Mocht de auto te schuin staan, de auto even laten zakken zodat alle olie uit het carter loopt. Als de olie afgetapt is kan de plug na het eventueel omhoog krikken van de auto terug erin gedraaid worden. Let daarbij of de afdichting van de plug nog in goede staat is, dit kan een O ring zijn of een koperen ring. Over het algemeen zijn deze opnieuw te gebruiken. Draai de carterplug stevig vast (aanhaalkoppel) waarna we overgaan tot het vervangen van het olie filter. Er zijn twee soorten olie filters, de welbekende metalen olie filter en de losse filter die over het algemeen in een kunststof behuizing zit. De metalen oliefilter wordt met de oliefiltersleutel losgedraaid en verwijdert de kunststof behuizing is mogelijk met de hand of ook met gereedschap te verwijderen. Omdat het zeil nog onder de auto ligt wordt de olie die eventueel gemorst wordt opgevangen. Plaats vervolgens de nieuwe oliefilter, maak alles goed schoon en vul via de vuldop boven op uw motor (kleppendeksel) De motor opnieuw met olie. Laat vervolgens de motor even lopen zodat ook het oliefilter opnieuw met olie gevuld wordt. Vervolgens wacht u een uurtje waarna u de olie nogmaals ter controle kan peilen. Op de peilstok staat duidelijk aangegeven wat het maximum is. Maar het is handiger dat u van tevoren weet hoeveel motorolie (incl filter) er in de motor van uw auto moet.

De juiste motorolie gebruiken

Gebruik altijd de juist voorgeschreven motorolie. Vooral omdat hier de laatste jaren erg veel verschil in is gekomen. Dit komt met name door de smalle olie kanalen in het motorblok. Als u bij een automaterialen zaak olie haalt kunt u online kijken welke motorolie u moet gebruiken. U kunt uw kroon olie eventueel ook via Winparts online bestellen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
Oliekeerringen
Oliekeerringen: En wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter Lees hier meer over motorolie.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl