Onderhoud auto: verschil kleine beurt – grote beurt of service beurt?

De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft. Het minder slijten van de onderdelen klopt natuurlijk wel. Maar het is net zoals bij een mens beter in beweging te blijven. Als een auto voor lange tijd binnen geparkeerd staat zal het allemaal nog meevallen. Zeker als de auto met zijn wielen / vering onbelast van de vloer staat en dat men de motor regelmatig laat lopen. Maar als de auto langdurig ongebruikt buiten staat is het al snel een ander verhaal. Door de weersbeïnvloeding kunnen de remmen bijvoorbeeld vast gaan zitten. Maar ook voor de motor kan het allerlei negatieve gevolgen hebben. Denk daarbij aan corrosie vorming / vervuiling en mogelijk vast gaan zitten van bewegende onderdelen. Ook voor de vering en banden van de auto is lange stilstand van de auto niet goed. Hieruit concluderen we dat ook deze auto’s om onderhoud vragen.

Auto onderhoud oudere auto’s en auto’s van tegenwoordig:

Jaren geleden kenden we voor vele auto’s de 5000 en 10.000 km beurten. Onderhoudswerkzaamheden van toen zijn ook niet meer te vergelijken met het onderhoud van de auto’s van tegenwoordig. Zo hing er vroeger een kaartje aan de hendel van de richtingaanwijzer waar de kilometerstand voor de volgende onderhoudsbeurt op stond. Tegenwoordig gaat dit door de aanwezige ECU – elektronica volledig automatische. U krijgt via een waarschuwingslampjes op het dashboard te zien wanneer de eerstvolgende onderhoudsbeurt is.

Zo bestond een onderhoudsbeurt vroeger bijvoorbeeld uit het doorsmeren van draaiende gedeeltes. Dit gebeurde via smeernippels. Maar ook moesten door het inbranden en verloop van afstand de contactpunten preventief bijgesteld worden. Ook de ontsteking en kleppen moesten destijds preventief worden bijgesteld. En wat te denken van het afstellen van de koppelingskabel en het bijvullen van het demiwater in de accu.

Wanneer onderhoud auto uitvoeren ?

De frequentie van het onderhoud is tegenwoordig per auto verschillend. En wordt zoals eerder aangegeven via een waarschuwingslampjes op het dashboard aangegeven. Wat we tegenwoordig bij een kleine onderhoudsbeurt nog wel zien is bijvoorbeeld het controleren van het uitlaatsysteem, de remmen en banden. Doordat vanaf een bepaalde periode de APK verplicht is, worden deze controles tijdens de keuring sowieso uitgevoerd. Als men dan gelijk kiest om de motorolie te verversen, heeft de auto in principe een kleine onderhoud / controle beurt gehad.

Grote onderhoudsbeurt toen en nu:

Een grote onderhoudsbeurt was vroeger een vast pakket van onderhoudswerkzaamheden. Tegenwoordig worden per bepaalde kilometerstand onderhoudswerkzaamheden uitgericht. Zo moet bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een onderhoudsbeurt bij 50.000 km ook de luchtfilter vervangen worden. En bij een onderhoudsbeurt van 90.000 km de versnellingsbakolie ververst worden. Zo heb je bij een bepaalde kilometerstand of periode ook dat de remvloeistof ververst dient te worden. Wel is het in vergelijking met vroeger zo, dat de auto’s van tegenwoordig veel minder vaak een onderhoudsbeurt moeten ondergaan. En dus niet om de 10.000 km voor een grote beurt naar de garage moeten. De belangrijkste reden is dan ook dat de auto’s veel beter en onderhouds vrijer zijn geworden. Bepaalde onderhoudswerkzaamheden hoeven niet meer preventief uitgevoerd te worden. Denk daarbij aan het vervallen van de contactpunten en de komst van de zelfsturende elektronische ontsteking van nu. Of de zelfstellende kleppen en het verdwijnen van de smeernippels.

Servicebeurt auto:

Bij een service beurt moet men denken aan een korte inspectie beurt. Denk daarbij aan een winterinspectie of een inspectiebeurt voordat u met de auto op vakantie gaat. Daarbij worden alle belangrijke punten gecontroleerd zoals de staat van de accu, ruitenwisserbladen, koelvloeistof niveau, oliepeil, bandenspanning, niveau remvloeistof etc. Ook een service beurt wordt vaak in combinatie met een APK uitgevoerd.

Onderhoud leaseauto:

Bij aanschaf leaseauto worden vaak ook de onderhoudsbeurten en kosten van reparaties meegenomen in het lease contract. De reparatie en onderhoudswerkzaamheden mogen dan alleen uitgevoerd worden door de officiële dealer.

Onderwerp gerelateerde artikelen

koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
Oliekeerringen
Oliekeerringen: En wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
Olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
Motoroliedruk
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed. Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed. Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter Lees hier meer over motorolie.
Waterpomp vervangeno
Waterpomp-vervangen: Bij de meeste mensen wel bekend dat deze aanwezig is bij een door vloeistof gekoelde motor. De enigste functie van de waterpomp is dan ook het rondpompen van het koelwater of ter wel koelvloeistof/antivries door het koelsysteem. Het koelsysteem bestaat hoofdzakelijk uit de ruimte tussen cilinders en buitenkant motorblok de. Lees hier meer over waterpomp vervangen.
carterpan vervangen
Carterpan vervangen: Het vervangen van een carter zal per auto een klein verschil maken. Natuurlijk zal als eerste de motorolie moeten worden afgetapt. Om bij de bouten of moeren van het carter te komen zal er mogelijk eerst een kunststof afdekplaat verwijderd moeten worden. De carterpan zit met erg veel boutjes of moertjes vastgedraaid Lees hier meer over het vervangen van een carterpan.
koelvloeistof- ontroleren
Koelsysteem auto controleren en bijvullen: Bij het meest voorkomende gesloten koelsystemen ziet u dus een reservoir onder de motorkap van uw auto. De locatie van het reservoir vind u in de boekjes van uw auto. Omdat het koelvloeistofniveau in het reservoir bij warme motor daalt, zal het niveau altijd bij koude motor gecontroleerd moeten worden Lees hier meer over Koelvloeistof controleren en bijvullen.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl