Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Uitleg en werking Koelsysteem auto:Energie die verloren gaat aan warmte: Het doel van een brandstofmotor is het omzetten van chemische energie (‘opgeborgen’ in bijvoorbeeld benzine- of dieselolie) in bewegingsenergie. Dat lukt steeds beter, maar toch wordt nog slechts zo’n 30% van de toegevoerde energie omgezet in mechanisch vermogen: 70% gaat verloren in de vorm van warmte. Daardoor wordt de motor warm. En als we niet oppassen, wordt hij zelfs bloedheet. Heel vroeger viel het nogal mee, omdat het vermogen beperkt was. De restwarmte van een 10 pk motor kan makkelijk worden afgevoerd door de buitenlucht. Luchtkoeling (of directe koeling) heet dat dan. Met de stijgende motorvermogens ontstonden echter koelingsproblemen. Als een motor echt te heet wordt, dan smelten alle rubbertjes, wordt de olie dun als water en zetten de zuigers zo ver uit dat ze vastlopen in hun cilinders. Kortom: de hele boel draait in de soep. Koelribben zorgen voor een groter koeloppervlak, zodat de rijwind meer warmte kan afvoeren en er werd gewerkt met geforceerde luchtkoeling, waarbij ventilatoren lucht langs de motor bliezen. Hoe moderner de motor, des te belangrijker wordt de bedrijfstemperatuur. Er is feitelijk maar één temperatuur waarbij de motor het allerbeste presteert. Alle delen krimpen immers als het koud is en zetten uit als ze opwarmen. Ze worden dus zó geconstrueerd dat ze exact juiste afmetingen hebben als de motor op temperatuur is. Om meer en nauwkeuriger te kunnen koelen, werd de waterkoeling (ook wel indirecte) koeling uitgevonden.Waterkoeling (koelvloeistof):Waterkoeling is feitelijk nog steeds luchtkoeling, maar dan indirect. In plaats dat de lucht de motor koelt, koelt het de radiateur af en het koelwater dat daar doorheen loopt. Een waterpomp circuleert het water door de radiateur heen, door de talloze kanalen in het motorblok en via slangen (en onder andere een waterpomp) weer terug naar de radiateur. Met waterkoeling kan de motor beter gekoeld worden, mede doordat de radiateur op de ideale plek kan worden geplaatst om de rijwind op te vangen: vóór de motor en vlak achter de grille. Als de motor koud is, wordt de waterstroom stil gezet, zodat de motor sneller op bedrijfstemperatuur is. De thermostaat regelt de koelfunctie: wordt de motor te warm, dan gaat het water circuleren, daalt de temperatuur onder bedrijfstemperatuur dan wordt de watercirculatie weer stilgezet. Staat u op een warme zomerdag in de file, dan kan de radiateur het niet meer alleen aan, dit omdat er geen rijwind is en het water te weinig afkoelt in de radiator. Een ventilator zal dan gaan draaien om alsnog lucht door de radiateur te blazen en het water zo te koelen. Ook die ventilator heeft weer een thermostaatfunctie, waardoor hij ‘weet’ wanneer en hoe snel hij moet draaien. Een watergekoelde motor maakt veel minder herrie, mede doordat de cilinders min of meer zijn omhuld door water.

Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
onderdelen

Temperatuurverschil - koelvermogen:


Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk te hoog wordt, dan zal een veiligheidsventiel in de radiateurdop de stoom afvoeren. Dit zal alleen gebeuren als er iets niet pluis is met het koelsysteem van je auto. De meeste auto’s hebben een koelvloeistoftemperatuurmeter. Kijk daar dus eens naar als het warm weer is en je voor het stoplicht staat. Als de koeling niet optimaal is, kun je de meter zien stijgen richting het rode gebied. Dat lost het probleem natuurlijk niet op, maar je staat liever stil bij je lokale garage dan ergens op een vluchtstrook. In kritieke gevallen heb je nog best wat invloed uit te oefenen op het koelvermogen.

Controleren bijvullen koelvloeistof:


Aanwijzing hoe je het koelvloeistofniveau kunt controleren en bijvullen. Neem de waarschuwingen serieus, want het openen van de dop is gevaarlijk als de vloeistof nog heet is! Is de V riem van de waterpomp gebroken, dan komt het aan op de kwaliteit van de hopelijk beschikbaar zijnde panty, die als tijdelijke vervanging kan dienen. Of toch een beroep doen op de hulpdienst zoals bijvoorbeeld de wegenwacht?

(Laat het koelsysteem in regelmaat controleren op lekkages, de toestand van de slangen, radiateur en thermostaat)

Als we het hebben over koelwater en waterkoeling, moeten we dus feitelijk spreken van koelvloeistof en vloeistofkoeling. Aan het koelwater wordt namelijk ethyleenglycol toegevoegd, beter bekend als antivries. Erg belangrijk, want water heeft de vervelende eigenschap om 9% uit te zetten als het bevriest: zonder antivries en met een beetje pech, zou je motorblok ’s winters uit elkaar barsten… Met een beetje geluk trouwens, springen in plaats daarvan de doppen uit het blok die daar ooit zijn geplaatst om de gaten van het gietproces op te vullen. Heb je ’s zomers dan geen antivries nodig? Jawel, want ethyleenglycol verhoogt het kookpunt van de koelvloeistof, waardoor het beter kan koelen. Bovendien voorkomt antivries roestvorming in het koelsysteem.

De radiateur koelt het water zo goed omdat de buizen waardoor het water stroomt verbonden zijn met flinterdunne, fijnmazige metalen plaatjes die hun warmte razendsnel aan de lucht afgeven die erdoorheen stroomt. Maar zit die radiateur nou helemaal vol met vliegjes, dan stroomt er nauwelijks nog lucht doorheen en koelt hij dus niet. Het is dus zaak om ‘m enigszins schoon te houden. Wel oppassen, want de metalen plaatjes raken snel beschadigd. Geen hogedrukspuiten of borstels erop en ook niet wassen als de radiateur heet is, want het koude water kan een temperatuurschok teweeg brengen, die de constructie beschadigt. Voor oliekoelers en de radiateur van de airconditioning geldt trouwens hetzelfde.

Verschil tussen gesloten koelsysteem en open koelsysteem:


Er komt bij auto’s een open koelsysteem en een gesloten koelsysteem voor. Bij een gesloten koelsysteem wordt er gebruik gemaakt van een reservoir. Waar ruimte is bij het oplopen van de druk. Ook zit er een voorraad koelvloeistof in het reservoir zodat er bij een tekort aan koelvloeistof automatische aanvulling mogelijk is. Het koelvloeistofniveau in het reservoir is dan ook erg belangrijk, en moet u bij het bijvullen van het reservoir ook altijd zorgen dat de motor koud is, Waarna bijgevuld kan worden tot het streepje/merkteken cold. Bij oudere koelsystemen het “open koelsysteem” wordt de overdruk langs de vuldop geloosd en is er geen reservoir aanwezig om de overdruk op te vangen. Dit kan echter bij het gesloten systeem ook nog steeds maar zal enkel gebeuren als de druk extreem hoog is.
antivries koelvloeistof
Ruitensproeier antivries koelvloeistof: Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven..... Lees hier meer over antivries en ruitensproeier antivries.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
werking thermostaat vervangen
Thermostaat vervangen: Het vervangen van een thermostaat is op zich een kleine reparatie, maar is ook afhankelijk waar deze bevestigt zit en dus hoe toegankelijk. Een thermostaat bevind zich in een thermostaathuis, gemonteerd op het motorblok of op de cilinderkop. Aan het thermostaathuis zit een slang van het koelsysteem. Het thermostaathuis...... Lees hier meer over het vervangen van een thermostaat.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het... Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
waterpomp auto
Waterpomp vervangen: bij de meeste mensen wel bekend dat deze aanwezig is bij een door vloeistof gekoelde motor. De enigste functie van de waterpomp is dan ook het rondpompen van het koelwater of ter wel koelvloeistof/antivries door het koelsysteem. Het koelsysteem bestaat hoofdzakelijk uit de ruimte tussen cilinders en buitenkant motorblok de.......Lees hier meer over waterpomp vervangen.
Kosten airco bijvullen
Kosten auto airco bijvullen: De kosten van een airco onderhoud of om het airco systeem bij te laten vullen zal per auto en per soort behandeling verschillen. De reden daarbij is dat de hoeveelheid koudemiddel en compressorolie per auto verschillend zal zijn. Daarnaast kan er gekozen worden voor een eenvoudige airco servicebeurt, een airco reiniging of een.... Lees hier meer over kosten auto airco testen en bijvullen.
olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst..... Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
auto filters
Soorten filters auto: Er moet het een en ander gefilterd worden om de motor goed te laten functioneren  en onnodige slijtage tegen te gaan. Maar ook de lucht die de auto inkomt wordt gefilterd.  Rond de motor van de auto bevinden zich de meeste filters. Waar zitten deze filters en waar dienen ze voor?  We lopen in het kort door deze filters heen. Verder op de pagina.... Lees hier meer over alle filters in uw auto.
airco
Auto en Airco: Een auto airconditioning systeem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het...... Lees hier meer over airco in de auto.
autogas lpg
Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem..... Lees hier meer over autogas lpg g3.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes