Koelvloeistof lekkage traceren - opsporen en verhelpen

Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig zijn. En natuurlijk ook niet te vergeten het gedeelte naar en van de kachel radiator in de auto zelf. Als men spreekt over inwendig koelvloeistof verlies van de motor is de oorzaak al snel een lekke koppakking. Als de koelvloeistof doorlekt naar een of meer cilinders is dit te herkennen aan extreem veel witte rook uit de uitlaat van de auto. Als de koelvloeistof doorlekt naar de oliekanalen is dit herkenbaar aan de witte drap die zich aan de peilstok van de motorolie bevindt. Ook kan de koelvloeistof via een kapotte koppakking naar buiten toe doorlekken. Een lekkage aan de buitenkant van het motorblok is doorgaans een veel minder ernstige oorzaak. Denk daarbij aan lekkage van de koelslangen van het koelsysteem of aan de radiateur zelf maar ook bij de waterpomp of bij het thermostaathuis kan een lekkage ontstaan. Zo zit bij de waterpomp vaak een gaatje, waar als de waterpomp stuk is koelvloeistof uit weg zal lopen.

Klein beetje koelvloeistof verlies

Bij een klein verlies van koelvloeistof is de oorzaak en plaatst extra moeilijk te traceren. Het is daarbij handiger om de motor van de auto eerst warm te rijden. Op dat moment is de thermostaat open en staat het koelsysteem onder druk. (draai daarbij nooit de dop van de radiateur open) Ook bestaat er gereedschap wat het mogelijk maakt om het koelsysteem door middel van een pomp onder druk te zetten. Hiermee zal een kleine lekkage sneller zichtbaar worden. Als het motorblok erg vuil is kan er voor gekozen worden om het motorblok eerst schoon te spuiten. Denk er dan wel aan om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van de auto elektronica en deze met bijvoorbeeld plastic zakken zoveel mogelijk af te dekken. Om overal goed onder en achter te kunnen kijken, is het gebruik van een spiegeltje in combinatie met goed licht ook een prima hulpmiddel bij het vinden van een koelvloeistof lekkage.

Voorbeeld Koelvloeistof lekkage BMW 3 serie (e46)

Als voorbeeld nemen we een moeilijk te traceren koelvloeistof lekkage bij een BMW 3 serie (e46) Allereerst ging in de auto het lampje van het koelvloeistof systeem branden. Na controle van het koelvloeistof niveau bleek deze inderdaad te laag te zijn. Er was op het eerste oog nergens een koelvloeistof lekkage zichtbaar. Na bijgevuld te hebben en enkel maanden gereden te hebben ging opnieuw het koelvloeistof lampje branden. Na een grondige inspectie en met behulp van een spiegeltje en goede verlichting bleek de lekkage aan de onderzijde van het thermostaathuis vandaan te komen. Na het verwijderen van het thermostaathuis werd de plaats van de lekkage past echt goed zichtbaar. De afdichting tussen de cilinderkop en het thermostaathuis lekte voor een heel klein beetje door. Na het goed schoonmaken van de plaats waar de thermostaat gemonteerd zat is er na inspectie van het thermostaathuis voor een totaal nieuw thermostaathuis gekozen. (zie foto’s)

lekkage-thermostaathuis-bmw

BMW 3 serie (e46) Aan de onderzijde tegen het motorblok (cilinderkop) tussen thermostaathuis en kop was de lekkage.

lekkage-thermostaathuis-bmw-3-serie

BMW 3 serie (e46) Na het verwijderen van het thermostaathuis was de plaats van de lekkage duidelijk zichtbaar.

lekkag-thermostaathuis-bmw-2

BMW 3 serie (e46) Aan de onderzijde van het thermostaathuis met plasticzak afgedekt om zo tijdens het demonteren de elektrische onderdelen tegen het koelwater te beschermen.

lekkage-thermostaathuis

BMW 3 serie (e46) Compleet thermostaathuis met thermostaat. Het is mogelijk deze compleet te vervangen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Weetjes automobilist
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
koelvloeistof- ontroleren
Koelsysteem auto controleren en bijvullen: Bij het meest voorkomende gesloten koelsystemen ziet u dus een reservoir onder de motorkap van uw auto. De locatie van het reservoir vind u in de boekjes van uw auto. Omdat het koelvloeistofniveau in het reservoir bij warme motor daalt, zal het niveau altijd bij koude motor gecontroleerd moeten worden Lees hier meer over Koelvloeistof controleren en bijvullen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
oldtimer aanschaffen
Een oldtimer aanschaffen: Doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl