autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Handige auto weetjes voor iedere automobilist:


Als er zich bij de auto kleine problemen voordoen is het handig als u deze zelf kan verhelpen. Al is het maar dat u weer verder onderweg kan, of in ieder geval weet of er wel of niet met de auto doorgereden mag worden. Vaak gaat het ook om het bijvullen en controleren van vloeistoffen. Met name als u met de auto op vakantie gaat kunnen onderstaande voorbeelden erg handig zijn.

Koelvloeistof - antivries controleren of bijvullen:


Het doorzichtige koelvloeistof reservoir is voor controle voorzien van een minimum en maximum aanduiding. Het koelvloeistofpeil kan alleen bij stilstaande motor juist worden gecontroleerd. Als het koelvloeistofpeil tot bij de minimum markering is gedaald moet er koelvloeistof worden bijgevuld. Eerst de motor laten afkoelen. Dan de vuldop van het reservoir met een doek afdekken en de dop zover losdraaien dat de aanwezige druk kan ontsnappen. Als de druk geheel weg is, dan pas de dop eraf draaien. De voorgeschreven koelvloeistof nooit hoger dan de maximum markering bijvullen. Daarna de vuldop weer stevig vastdraaien.

V-snaar – multiriem controleren op spanning:


Controleer of de V-snaar of multiriem niet te slap hangt. Als de V-snaar te slap hangt, wordt de accu niet goed opgeladen. Op het dashboard kan dan het controlelampje gaan branden. Bij de multiriem komt het over het algemeen niet voor dat deze niet onder voldoende spanning staat. Dit komt omdat de multiriem door een spanrol onder spanning wordt gehouden. Een V-snaar wordt daar in tegen met de dynamo op spanning gebracht.

Controleren van versnellingsbak olie automaat (transmissieolie automaat)


De controle van het oliepeil moet geschieden bij draaiende motor en de versnellingsbak moet daarbij in de "P" stand staan. De peilstok heeft een minimum en maximum aanduiding. Is het oliepeil tot onder de minimum aanduiding gezakt, dan moet er bijgevuld worden.

Controleren en bijvullen van motorolie:


Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto op een horizontaal vlak staan. Na het afzetten van de motor ruim 15 minuten wachten, zodat de motorolie in het carter kan terugvloeien. Dan de oliepeilstok eruit trekken, met een schone doek afvegen en de peilstok weer tot aan de aanslag erin duwen. De peilstok vervolgens weer eruit trekken en het oliepeil aflezen. In de meeste gevallen staan er twee streepjes op de oliepeilstok, de onderste streep is dan ook het minimum als de olie tussen de twee streepjes staat is het goed het beste is natuurlijk richting de bovenste streep. Zit er te weinig olie in, dan de voorgeschreven motorolie in hoeveelheden van telkens maximaal 0,5 liter bijvullen. Vervolgens het oliepeil met de peilstok opnieuw controleren. LET OP ! dat er niet te veel motorolie wordt bijgevuld.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Luchtfilter controleren vervangen:


Het luchtfilter zorgt er voor dat er geen stof en andere rommel in de motor terecht komt. Het luchtfilter kun je controleren door de kap van het luchtfilterhuis af te halen en te bekijken hoe vuil het luchtfilter is. Indien het luchtfilter niet sterk vervuild is kan je deze ook met de luchtspuit (compressor) doorblazen.

Remvloeistof (remolie) controleren en bijvullen:


Om goed te kunnen remmen is onder andere voldoende remvloeistof nodig. Het vloeistofpeil moet altijd tussen de minimum en maximum markering liggen. Een geringe daling van het peil ontstaat door slijtage en automatische bijstelling van de remblokjes en de remvoering. Dit is normaal, maar als het peil binnen korte tijd duidelijk zakt, of de minimum markering komt kan het remsysteem lek zijn. Dit wordt door het branden van het rem controlelampje op het instrumentenpaneel aangegeven. U moet dit onmiddellijk controleren/laten controleren.

Controleren en bijvullen ruitensproeiervloeistof:


Een ruitensproeier is vooral tijdens het rijden onmisbaar voor het schoonhouden van de voor- en achterruit. De meeste vloeistofreservoirs zijn doorzichtig zodat u gemakkelijk kunt zien of er voldoende vloeistof aanwezig is. Het is verstandig om het water te mengen met een ruiten schoonmaakmiddel en 's winters moet u voldoende antivries of spiritus toevoegen.

Controleren bijvullen accu:


De accu is een grote oplaadbare batterij die je nodig hebt voor het starten van de motor. Tijdens het rijden wordt de accu door een ronddraaiende dynamo steeds bijgeladen. Controleer of de accu goed vast zit, de ontluchtingsgaatjes in de vuldopjes open zijn, de accupolen schoon zijn en of het vloeistofpeil tussen de minimum en maximum markering staat. Als de accuvloeistof onder de minimum markering is gedaald moeten de accucellen met gedistilleerd water tot de maximum markering worden bijgevuld. Vuur, vonken, onbeschermde verlichting en roken in de nabijheid van een accu is zeer gevaarlijk in verband met het licht ontvlambare waterstofgas. Accu's altijd buiten het bereik van kinderen houden. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de onderhoudsvrije accu, deze is te controleren door middel van een oog wat boven in de accu zit. Bij een goed werkende accu is dit oog groen.

Controleren en bijvullen stuurbekrachtigingolie:
Auto's met stuurbekrachtiging zijn voorzien van een reservoir met hydraulische olie. Voor een goede werking van de bekrachtiging is voldoende van deze olie nodig. De controle mag alleen bij draaiende en bedrijfswarme motor gebeuren. Aan de binnenzijde van de vuldop zit een peilstok. Het oliepeil moet altijd tussen de minimum en maximum markering liggen. Als het oliepeil tot bij de minimum markering is gedaald, moet na het bijvullen van het reservoir, de stuurbekrachtiging worden gecontroleerd op werking en lekkage.

Controleren vervangen van ruitenwissers:
Een helder zicht is onontbeerlijk om veilig te kunnen rijden. Controleer daarom de ruitenwissers op hun reinigende werking. Controleer of de ruitenwisserbladen niet verhard of gescheurd zijn. Het vervangen van ruitenwissers is over het algemeen een kleine ingreep.

Auto banden controleren:
Banden, ook de reserveband, mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is en mogen geen uitstulpingen vertonen. De diepte van de hoofdgroeven moet minimaal 1.6 mm bedragen. Binnengedrongen steentjes, glas en dergelijk uit het profiel verwijderen en de banden niet in aanraking laten komen met olie, vet en brandstof. Controleer regelmatig de bandenspanning, ook van de reserveband. De bandenspanning kun je controleren bij een benzinestation. Een te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik, geeft extra slijtage aan de banden en beïnvloed de wegligging ongunstig. In het instructieboekje van de auto staat de juiste bandenspanning. Alle ventielen moeten zijn voorzien van ventieldopjes om te voorkomen dat zand en dergelijke in het ventiel komt. Let ook op beschadigingen en scheuren in de velgen.

Schokbrekers controleren:
De schokbrekers kun je controleren door de auto aan de betreffende zijde in te duwen. Als de schokbrekers goed zijn komt de auto zonder na te deinen gelijk weer terug. Is de schokbreker met olie gevuld, controleer de schokbreker dan op olie lekkage. Een klein beetje vochtige schokbrekers kan geen kwaad.

Uitlaat controleren:
Het uitlaatsysteem moet over de gehele lengte gasdicht zijn. Er zijn wettelijke voorschriften omtrent de geluidsproductie en de luchtverontreiniging. Door de uitlaat met een doek aan de achterzijde even af te sluiten hoor je bij lekkage een duidelijk gesis. Uitlaten gaan over het algemeen het meest kapot op de plaats waar de uitlaatpijp de demper in komt of uitgaat.
autovakantie
last minute Autovakantie en wat niet te vergeten: Voor je aan de last minute autovakantie begint is het belangrijk dat je goed bent uitgerust. Niet alleen om goed op het verkeer te kunnen letten en alert te blijven, maar ook omdat de reis zelf erg vermoeiend kan zijn, zeker als het om lange afstanden gaat. Zorg ook dat de auto...... Lees hier meer over wat niet te vergeten bij een last minute  autovakantie.
motorolie bijvullen en peilen
Motorolie controleren en zelf bijvullen: Motorolie controleren gebeurd bij de meeste auto’s door te peilen met de in het motorblok aanwezige peilstok. Het gedeelte waarmee de peilstok eruit getrokken wordt, is over het algemeen rood van kleur. Dit is gedaan zodat de locatie van peilstok gemakkelijk gevonden kan worden. Er zijn ook auto’s waarbij de motorolie.... Lees hier meer over motorolie bijvullen en peilen.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
airco
Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering..... Lees hier meer over bijvullen auto airco.
olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst..... Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
tikkend geluid bij starten auto
Tijdens starten of aanslaan motor een tikkend geluid: Als je tijdens het starten van de auto alleen een tikkend geluid hoort en de motor slaat niet aan is dat in de meest voorkomende gevallen het geluid van het startrelais. Het startrelais is een onderdeel van de startmotor die er tijdens het starten voor moet zorgen dat de bendix uitslaat. De bendix laat het vliegwiel...... Lees hier meer over tikkend geluid bij startende auto.
meest en minst betrouwbare automerken
Betrouwbaarheid automerken: De meest betrouwbare auto’s komen uit Japan. We denken dan aan de automerken Toyota, Suzuki, Honda, Kia, Subaru, Daihatsu, Mitsubishi, Mazda en Nissan. Ook in de uitvoering van kleine modellen komen Japanse auto’s boven in het rijtje van meest betrouwbare auto’s te staan. Duitse auto’s staan met name...... Lees hier meer over meest en minst betrouwbare automerken.
antivries koelvloeistof
Ruitensproeier antivries koelvloeistof: Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven..... Lees hier meer over antivries en ruitensproeier antivries.
Auto accu controleren doormeten
Auto accu controleren en doormeten: Als de auto niet meer start omdat de accu leeg is moet er eerst naar de laadspanning worden gekeken. Om de laadspanning te kunnen meten zal de motor echter wel gestart moeten worden. Dit kan men bijvoorbeeld doen door middel van een jump starter of door het overstarten via startkabels. Een andere mogelijkheid is de accu...... Lees hier meer over auto accu controleren en meten.
ruitenwisser
Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd.... Lees hier meer over ruitenwissers.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het  karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze.... Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
verschillende soorten autolampen
Welke soort type autolamp gebruiken: Autolampen heb je in allerlei soorten en maten. Wel moet er bij een personenauto een 12 v lamp gebruikt worden. Deze heb je dan in verschillende uitvoeringen en wattage. Voorbeelden hiervan zijn de 5 , 10 en 21 Watt autolampen. Een ander verschil is het uiterlijk van de lamp. Zo heb je de steeklampjes die onder andere gebruikt worden..... Lees hier meer over het verschil in autolampen.
multiriem
De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij........Lees meer over uitleg accu.
uitlaatsysteem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke......Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
Kosten airco bijvullen
Kosten auto airco bijvullen: De kosten van een airco onderhoud of om het airco systeem bij te laten vullen zal per auto en per soort behandeling verschillen. De reden daarbij is dat de hoeveelheid koudemiddel en compressorolie per auto verschillend zal zijn. Daarnaast kan er gekozen worden voor een eenvoudige airco servicebeurt, een airco reiniging of een.... Lees hier meer over kosten auto airco testen en bijvullen.
koelsysteem
Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
verschil in kosten APK
Prijsverschil APK: Aan welke kosten je moet denken bij een APK scheelt nogal per garage. Je zult er vanuit moeten gaan dat de prijs van de APK zelf, dus zonder eventuele reparaties, tussen de 20 en 65 euro zal liggen. Wel is het de vraag op welke manier de APK in rekening wordt gebracht. Zo kan bij de ene garage bij de APK kosten het afmelden van de APK en...... Lees hier meer over het verschil in APK kosten.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes