Handige auto weetjes voor iedere automobilist

Als er zich bij de auto kleine problemen voordoen is het handig als u deze zelf kan verhelpen. Al is het maar dat u weer verder onderweg kan, of in ieder geval weet of er wel of niet met de auto doorgereden mag worden. Vaak gaat het ook om het bijvullen en controleren van vloeistoffen. Met name als u met de auto op vakantie gaat kunnen onderstaande voorbeelden erg handig zijn.

Koelvloeistof - antivries controleren of bijvullen

Het doorzichtige koelvloeistof reservoir is voor controle voorzien van een minimum en maximum aanduiding. Het koelvloeistofpeil kan alleen bij stilstaande motor juist worden gecontroleerd. Als het koelvloeistofpeil tot bij de minimum markering is gedaald moet er koelvloeistof worden bijgevuld. Eerst de motor laten afkoelen. Dan de vuldop van het reservoir met een doek afdekken en de dop zover losdraaien dat de aanwezige druk kan ontsnappen. Als de druk geheel weg is, dan pas de dop eraf draaien. De voorgeschreven koelvloeistof nooit hoger dan de maximum markering bijvullen. Daarna de vuldop weer stevig vastdraaien.

V-snaar – multiriem controleren op spanning

Controleer of de V-snaar of multiriem niet te slap hangt. Als de V-snaar te slap hangt, wordt de accu niet goed opgeladen. Op het dashboard kan dan het controlelampje gaan branden. Bij de multiriem komt het over het algemeen niet voor dat deze niet onder voldoende spanning staat. Dit komt omdat de multiriem door een spanrol onder spanning wordt gehouden. Een V-snaar wordt daar in tegen met de dynamo op spanning gebracht.

Controleren van versnellingsbak olie automaat (transmissieolie automaat)

De controle van het oliepeil moet geschieden bij draaiende motor en de versnellingsbak moet daarbij in de “P” stand staan. De peilstok heeft een minimum en maximum aanduiding. Is het oliepeil tot onder de minimum aanduiding gezakt, dan moet er bijgevuld worden.

Controleren en bijvullen van motorolie

Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto op een horizontaal vlak staan. Na het afzetten van de motor ruim 15 minuten wachten, zodat de motorolie in het carter kan terugvloeien. Dan de oliepeilstok eruit trekken, met een schone doek afvegen en de peilstok weer tot aan de aanslag erin duwen. De peilstok vervolgens weer eruit trekken en het oliepeil aflezen. In de meeste gevallen staan er twee streepjes op de oliepeilstok, de onderste streep is dan ook het minimum als de olie tussen de twee streepjes staat is het goed het beste is natuurlijk richting de bovenste streep. Zit er te weinig olie in, dan de voorgeschreven motorolie in hoeveelheden van telkens maximaal 0,5 liter bijvullen. Vervolgens het oliepeil met de peilstok opnieuw controleren. LET OP ! dat er niet te veel motorolie wordt bijgevuld.

Luchtfilter controleren vervangen

Het luchtfilter zorgt er voor dat er geen stof en andere rommel in de motor terecht komt. Het luchtfilter kun je controleren door de kap van het luchtfilterhuis af te halen en te bekijken hoe vuil het luchtfilter is. Indien het luchtfilter niet sterk vervuild is kan je deze ook met de luchtspuit (compressor) doorblazen.

Remvloeistof (remolie) controleren en bijvullen

Om goed te kunnen remmen is onder andere voldoende remvloeistof nodig. Het vloeistofpeil moet altijd tussen de minimum en maximum markering liggen. Een geringe daling van het peil ontstaat door slijtage en automatische bijstelling van de remblokjes en de remvoering. Dit is normaal, maar als het peil binnen korte tijd duidelijk zakt, of de minimum markering komt kan het remsysteem lek zijn. Dit wordt door het branden van het rem controlelampje op het instrumentenpaneel aangegeven. U moet dit onmiddellijk controleren/laten controleren.

Controleren en bijvullen ruitensproeiervloeistof

Een ruitensproeier is vooral tijdens het rijden onmisbaar voor het schoonhouden van de voor- en achterruit. De meeste vloeistofreservoirs zijn doorzichtig zodat u gemakkelijk kunt zien of er voldoende vloeistof aanwezig is. Het is verstandig om het water te mengen met een ruiten schoonmaakmiddel en ’s winters moet u voldoende antivries of spiritus toevoegen.

Controleren bijvullen accu

De accu is een grote oplaadbare batterij die je nodig hebt voor het starten van de motor. Tijdens het rijden wordt de accu door een ronddraaiende dynamo steeds bijgeladen. Controleer of de accu goed vast zit, de ontluchtingsgaatjes in de vuldopjes open zijn, de accupolen schoon zijn en of het vloeistofpeil tussen de minimum en maximum markering staat. Als de accuvloeistof onder de minimum markering is gedaald moeten de accucellen met gedistilleerd water tot de maximum markering worden bijgevuld. Vuur, vonken, onbeschermde verlichting en roken in de nabijheid van een accu is zeer gevaarlijk in verband met het licht ontvlambare waterstofgas. Accu’s altijd buiten het bereik van kinderen houden. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de onderhoudsvrije accu, deze is te controleren door middel van een oog wat boven in de accu zit. Bij een goed werkende accu is dit oog groen.

Controleren en bijvullen stuurbekrachtigingolie

Auto’s met stuurbekrachtiging zijn voorzien van een reservoir met hydraulische olie. Voor een goede werking van de bekrachtiging is voldoende van deze olie nodig. De controle mag alleen bij draaiende en bedrijfswarme motor gebeuren. Aan de binnenzijde van de vuldop zit een peilstok. Het oliepeil moet altijd tussen de minimum en maximum markering liggen. Als het oliepeil tot bij de minimum markering is gedaald, moet na het bijvullen van het reservoir, de stuurbekrachtiging worden gecontroleerd op werking en lekkage.

Controleren vervangen van ruitenwissers

Een helder zicht is onontbeerlijk om veilig te kunnen rijden. Controleer daarom de ruitenwissers op hun reinigende werking. Controleer of de ruitenwisserbladen niet verhard of gescheurd zijn. Het vervangen van ruitenwissers is over het algemeen een kleine ingreep.

Auto banden controleren

Banden, ook de reserveband, mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is en mogen geen uitstulpingen vertonen. De diepte van de hoofdgroeven moet minimaal 1.6 mm bedragen. Binnengedrongen steentjes, glas en dergelijk uit het profiel verwijderen en de banden niet in aanraking laten komen met olie, vet en brandstof. Controleer regelmatig de bandenspanning, ook van de reserveband. De bandenspanning kun je controleren bij een benzinestation. Een te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik, geeft extra slijtage aan de banden en beïnvloed de wegligging ongunstig. In het instructieboekje van de auto staat de juiste bandenspanning. Alle ventielen moeten zijn voorzien van ventieldopjes om te voorkomen dat zand en dergelijke in het ventiel komt. Let ook op beschadigingen en scheuren in de velgen.

Schokbrekers controleren

De schokbrekers kun je controleren door de auto aan de betreffende zijde in te duwen. Als de schokbrekers goed zijn komt de auto zonder na te deinen gelijk weer terug. Is de schokbreker met olie gevuld, controleer de schokbreker dan op olie lekkage. Een klein beetje vochtige schokbrekers kan geen kwaad.

Uitlaat controleren: Het uitlaatsysteem moet over de gehele lengte gasdicht zijn. Er zijn wettelijke voorschriften omtrent de geluidsproductie en de luchtverontreiniging. Door de uitlaat met een doek aan de achterzijde even af te sluiten hoor je bij lekkage een duidelijk gesis. Uitlaten gaan over het algemeen het meest kapot op de plaats waar de uitlaatpijp de demper in komt of uitgaat.

Onderwerp gerelateerde artikelen

antivries
Ruitensproeier antivries koelvloeistof: Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven Lees hier meer over antivries en ruitensproeier antivries.
airbags
Airbags en de Auto: Momenteel wordt er door de constructeurs en de toeleveranciers druk gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. Men stelt vast dat steeds meer wagens standaard uitgerust worden met verschillende airbags, die ook bescherming kunnen bieden in geval van een zijdelingse aanrijding. Ook veiligheidsgordels zullen kunnen worden uitgerust met een klein luchtkussen Lees hier meer over de auto en airbags.
airco
Auto en Airco: Een auto airconditioning systeem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het Lees hier meer over airco in de auto.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
autopoets
Onderhoud autolak: Autowassen Niet altijd een geliefde bezigheid maar o zo noodzakelijk voor het behoud van uw autolak. Diverse omgevingsfactoren kunnen de laklaag zodanig belasten dat er blijvende beschadigingen ontstaan. Een goed voorbeeld is ‘vogelpoep’. Als dit niet binnen een paar dagen verwijderd wordt, tasten chemische stoffen de lak zodanig Lees hier meer over onderhoud poetsen autolak.
ruitenwisser
Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd Lees hier meer over ruitenwissers.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: Zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
onderhoudsboekje
Onderhoudsboekje en onderhoud: Het technisch bijhouden van de auto is erg belangrijk. Zo moet de auto bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde periode zijn inspectiebeurt of onderhoudsbeurt ondergaan. Als het onderhoudsboekje goed bijgehouden is kunt u daar de onderhoudsgeschiedenis in terug vinden. We zien echter Lees hier meer over het onderhoudsboekje en interval auto onderhoud.
navigatie
Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de Lees hier meer over navigatiesystemen.
chip tuning
Chip – Tuning: Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier de uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd Lees hier meer over chip tuning.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter Lees hier meer over motorolie.
autozitje
Auto stoeltjes en zitjes: In Europa is afgesproken dat er strengere regels nodig zijn voor het vervoer van kinderen in de auto. Die regels hebben maar één doel: uw kind beter beschermen De regels komen er op neer dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel Lees hier meer over auto stoeltjes en zitjes.
airco teken
Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering Lees hier meer over bijvullen auto airco.
veilig onderweg
Veilig autorijden: Autobanden zijn bijna net zo belangrijk als de remmen van uw auto. De werking van een autoband is in principe niets meer dan het samenpersen van lucht. Waardoor het volume kleiner en de druk groter wordt. Autobanden hebben door het remmen en het door het maken van bochten veel te verduren. Daarbij is het natuurlijk wel van belang Lees hier meer over veilig onderweg met autobanden.
gps tracker
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
dashcam
Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste Lees hier meer over werking en advies dashcam.
zekeringkast
Waar bevindt zich de zekeringkast bij mijn auto: U wilt de zekeringen van de auto controleren op doorbranding of u wilt bijvoorbeeld een aansluiting toevoegen. Maar u weet niet waar de zekeringkast zich bevindt of waarvoor welke zekering dient. Als er twijfel is of de zekering wel of niet doorgebrand is kan een proeflampje gebruikt worden om te kijken of er aan beide Lees hier meer over zekeringkast auto.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
autodiefstal
Autodiefstal auto inbraak en hacken: Natuurlijk gebeurd het losbreken van een autodeur of het intikken van een zijruit nog steeds maar de auto van nu zit boordevol met elektronische snufjes die vervolgens via de centrale computer (ECU) worden aangestuurd en geregeld. Zo ook elektronische systemen tegen inbraak en diefstal. De startonderbreker werk nu op Lees hier meer over hoe autodieven te werk gaan.
auto financieren
Geld lenen voor aankoop auto: Rijden we nog een jaartje door of ruilen we hem toch in voor een nieuwere auto met nét wat meer comfort? Een auto kopen is een spannende aangelegenheid, omdat het toch een grote uitgave is. Het is dan ook niet opvallend dat veel mensen hun auto financieren. Liefst 69% kiest voor een financiering door koop op afbetaling of afnemen van een Lees meer over geld lenen voor aankoop auto.
carport
Carport of garage: wat is de beste manier om je auto te stallen? Met een carport of garage bescherm je jouw auto tegen de elementen. Hierdoor blijft je auto er mooier uitzien en behoudt je auto meer van zijn waarde. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kunt stallen op een overdekte parkeerplek. Wat is eigenlijk de beste optie: een carport of garage? Lees meer over carport of garage.
Spotify auto
Op deze manieren kun je Spotify streamen in de auto: Het is fijn als je in de auto naar je eigen favoriete muziek kunt luisteren. Tegenwoordig maakt niemand meer gebruik van cd’s, maar stream je jouw muziek. In huis of als je buiten aan het chillen bent met je vrienden, stream je eenvoudig met een Bluetooth luidspreker. In de auto zijn er een aantal Lees meer over Spotify streamen in de auto.
Veilig rijden
Veilig rijden met de juiste schoenen: Je hebt er misschien nog nooit echt over nagedacht, maar het is voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen belangrijk om het juiste schoeisel te dragen tijdens het autorijden. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat autorijden. Deze schoenen kun je het beste dragen Lees meer over veilig rijden met de juiste schoenen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl