Autodiefstal en auto inbraak: Toen nu en in de toekomst

Autodiefstal en auto inbraak bestaat in vele vormen. Bij auto inbraak gaat het veelal om de spullen die in een auto aanwezig zijn. Zo is het dan ook niet verstandig bepaalde spullen in de auto achter te laten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zonnebrillen en elektronische apparatuur maar ook een jas of tas geeft aanleiding tot een auto inbraak. Ook zien we auto inbraken waarbij airbags en navigatiesystemen gestolen worden. Bij autodiefstal gaat het in de meeste gevallen om jonge auto’s en dan bij voorkeur speciale uitvoeringen. Deze auto’s worden na de diefstal zo snel mogelijk het land uitgevoerd. De autodieven zijn vaak een onderdeel van goed georganiseerde internationale bendes. Deze doen buiten de diefstal van auto’s ook de vervalsing van de autopapieren en vervolgens de doorverkoop van de gestolen auto’s. Een andere categorie is autodiefstal voor het plegen van een overval of ramkraak. Hierbij is de leeftijd en uitvoering van de auto niet altijd belangrijk. De dief kiest dan over het algemeen een minder opvallende en meer voorkomende auto. Auto’s die gestolen worden voor het gebruik van bijvoorbeeld een liquidatie of grote overval zijn vaak de snellere AUDI’s en BMW’s. De reden daarbij is om bij een eventuele achtervolging snel uit de voeten te kunnen.

Het begin van de auto beveiliging

Ondanks dat er tijden zijn geweest dat de auto helemaal niet beveiligd was tegen diefstal is dit vandaag de dag natuurlijk niet meer weg te denken. Door de verandering in de maatschappij en toename van auto’s en daarbij de autodiefstal en auto inbraken is in de loop der jaren het aanbod van anti auto inbraak producten sterk toegenomen. Ook in de auto’s zelf wordt steeds meer aan antidiefstal geïnvesteerd. Natuurlijk was er bij de opkomst van de auto al snel een stuurslot aanwezig. En wellicht herinnert u zich ook nog de eerste startonderbreker. Deze werkte met een unieke zender en ontvanger. Met de zender kon de startonderbreker ongedaan worden gemaakt. De ontvanger was in de auto ingebouwd en door het zendertje tegen de ontvanger aan te houden kon de startonderbreker ontgrendelt worden. Deze zenders droeg men vaak mee aan de sleutelbos. Ook het auto alarm systeem werd in gebruik genomen. Met name de doe het zelf inbouwsets zag men steeds vaker voorbij komen.

Autodieven uit het verleden

In het verleden brak men door middel van bijvoorbeeld een schroevendraaier of koevoet de deur van de auto open. Een andere optie was het eruit tikken van de zijruit. Waarna men met een flinke ruk aan het stuur het stuurslot kon forceren. Ook de startonderbreker wist men op een gegeven moment ongedaan te maken. De eerste startonderbreker was eigenlijk niets meer dan twee onderbroken draden. Vaak was dat dan ook niet meer dan de juiste kabels door te knippen en vervolgens met de juiste andere te verbinden. Door de kleurcodes op de kabels wist men zo welke kabels bij welke auto’s verbonden moesten worden. Ook de eerste auto alarmen waren destijds vrij gemakkelijk onklaar te maken.

Auto inbraak en autodiefstal beveiliging van nu en in de toekomst

Natuurlijk gebeurd het losbreken van een autodeur of het intikken van een zijruit nog steeds maar de auto van nu zit boordevol met elektronische snufjes die vervolgens via de centrale computer (ECU) worden aangestuurd en geregeld. Zo ook elektronische systemen tegen inbraak en diefstal. De startonderbreker werk nu op afstand met een geprogrammeerde code die zich in de chip van de autosleutel bevindt. Ook is het autoalarm sterk verbeterd, gevoeliger en steeds moeilijker onklaar te maken. Daarnaast zien we in steeds meer auto’s een track en tracé systeem.Hiermee kan de auto na diefstal getraceerd worden.

Autodieven groeien mee met de techniek

Ondanks alle vernieuwingen in de beveiliging tegen inbraak of diefstal van de auto zal de autodief altijd iets bedenken om de auto alsnog te kunnen stelen. U kent wellicht nog het nieuwsbericht over de autosleutels die gemakkelijk te hacken waren en waar heel veel auto’s mee rond reden. Er was daarbij in de chip van de autosleutel maar een klein gedeelte van de beveiligingscode gebruikt waardoor deze veel gemakkelijker tussen sleutel en auto te traceren is. Hierdoor zal het verzonden signaal naar de startonderbreker eenvoudig via een computer opgevangen en berekend kunnen worden, waarna vervolgens de startonderbreker buiten werking kan worden gesteld. Maar wie had destijds verwacht dat criminelen daar ooit bij konden komen.

Autodiefstal en inbraak door middel van hacken

Tegenwoordig is een auto vergelijkbaar met een computer die gehackt kan worden. Door het opvangen van signalen kan een auto binnen enkel seconden ontgrendelt worden. Voor het starten gebruikt de dief een laptop met een OBD stekker (uitlees stekker). Deze wordt aangesloten op de boordcomputer (de aansluiting die in de garage voor het uitlezen van storingen wordt gebruikt) Vervolgens kan de dief de code van de startonderbreker en het eventueel aanwezige alarmsysteem kraken. Bij een track en tracé systeem maken dieven gebruik van een aparte zender om het uitgezonden signaal te overstemmen. De vernieuwingen en verbeteringen tegen auto inbraak en diefstal zal nooit stoppen, maar ook de hackers zullen altijd mee blijven groeien. De top drie meest gestolen auto’s zijn Volkswagen, BMW en Audi.

Wat kan ik zelf doen tegen auto inbraak en diefstal?

  • Aanbrengen van een extra stuurslot of startonderbreker.
  • In huis de autosleutels goed opbergen (buiten het zicht van eventuele inbrekers)
  • Binnenkant auto voorzien van Bewegingsmelders.
  • Plaatsen van gecertificeerd alarmsysteem.
  • Stickers plakken “auto uitgerust met alarm”
  • Kenteken auto in autoruit graveren.
  • Traditionele hulpmiddelen als stuurslot , pedaalslot en handrem slot.

Onderwerp gerelateerde artikelen

autobekleding reinigen
Reinigen van stoffen en lederen autobekleding: De meeste mensen staan pas stil bij het reinigen van de autobekleding op het moment dat er een vlek op de bekleding zichtbaar is. Op het moment dat je de vlek wilt verwijderen zie je pas hoe smerig de bekleding van de stoelen vaak is. Bij het constateren van een vlek grijpt men meestal naar een schoonmaakmiddel Lees hier meer over reinigen autobekleding.
gps tracker
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
dashcam
Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste Lees hier meer over werking en advies dashcam.
oorzaak rammel geluid
Oorzaak rammelend geluid auto: Een rammelgeluid rondom of vanuit de motor is vaak het meest lastig vast te stellen. Dit komt ook door het aanwezige motorgeluid. Door met een bepaald toerental het geluid op te zoeken kan er het best gezocht worden. Door kunststof delen met de hand vast te houden kunnen de eerste onderdelen worden Lees hier meer over mogelijke oorzaken van een rammelend geluid.
carport
Carport of garage: wat is de beste manier om je auto te stallen? Met een carport of garage bescherm je jouw auto tegen de elementen. Hierdoor blijft je auto er mooier uitzien en behoudt je auto meer van zijn waarde. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kunt stallen op een overdekte parkeerplek. Wat is eigenlijk de beste optie: een carport of garage? Lees meer over carport of garage.
batterij auto sleutel
Batterij autosleutel vervangen: Zodra je de nieuwe juiste batterij voor de autosleutel in huis hebt kun je de oude verwijderen. Je kunt die er eenvoudig uithalen met je handen of die er eventueel uit proberen te ‘wippen’ met een mesje. Doe dat wel voorzichtig, om de autosleutel zelf niet te beschadigen. Kijk tevens goed hoe de batterij erin zit, zodat je de nieuwe Lees hier meer over het vervangen van een autosleutel batterij.
Spotify auto
Op deze manieren kun je Spotify streamen in de auto: Het is fijn als je in de auto naar je eigen favoriete muziek kunt luisteren. Tegenwoordig maakt niemand meer gebruik van cd’s, maar stream je jouw muziek. In huis of als je buiten aan het chillen bent met je vrienden, stream je eenvoudig met een Bluetooth luidspreker. In de auto zijn er een aantal Lees meer over Spotify streamen in de auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl