Carport of garage: wat is de beste manier om je auto te stallen

Met een carport of garage bescherm je jouw auto tegen de elementen. Hierdoor blijft je auto er mooier uitzien en behoudt je auto meer van zijn waarde. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kunt stallen op een overdekte parkeerplek. Wat is eigenlijk de beste optie: een carport of garage?

Overdekte parkeerplek altijd de beste keuze

Laten we beginnen met het volgende. Het is altijd raadzaam om je auto overdekt te parkeren in een garage of onder een carport. Je hebt een stuk langer plezier van je auto als je deze parkeert op een overdekte plek. Geen enkel seizoen is namelijk goed voor je auto en deze heeft altijd te lijden onder de weersomstandigheden. In de zomer wordt het hartstikke warm in de auto en breng je de eerste paar kilometers zweten achter het stuur door. Ook zijn UV-straling, pollen en vogelpoep schadelijk voor je lak. In de winter moet je eerst krabben en zorgen regenbuien voor corrosie. Als het mogelijk is, is een overdekte parkeerplek dus altijd de beste keuze. Zo blijft je auto stukken langer mooi na het poetsen.

carport-garage

Voordelen van een garage

Een groot voordeel van een garage is dat je jouw auto tegen meer beschermt dan alleen de elementen. Zo staat jouw auto ook stukken veiliger tegen diefstal en vandalisme wanneer je deze in de garage parkeert. Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een garage, benoemd door onze contactpersoon bij het woningplatform weetesthome, is dat dit de waarde van je woning verhoogt. Hierdoor profiteer je van extra veel financieel voordeel, want de restwaarde van je auto ligt ook stukken hoger als je deze altijd binnen hebt geparkeerd. Een garage vereist wel een hogere investering dan een carport.

Bouwvergunning carport of garage

Voordat je een garage of carport gaat bouwen, is de kans groot dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. In sommige gevallen kun je een carport vergunningsvrij bouwen. Hier gelden wel specifieke regels voor die je op kunt vragen bij je gemeente. Laat je jouw overdekte parkeerplek bouwen door een architect of aannemer? Dan kan deze persoon meestal ook de benodigde vergunningen voor je regelen. Hou ook altijd rekening met de buren voordat je aan een bouwproject begint. Als je zelf niet voldoende ruimte hebt, moet je wellicht tot aan de afgrenzing van het perceel van je buren bouwen. Ze dienen in dit geval in te stemmen met jouw plannen.

Zoveel ruimte heb je nodig

Hoeveel ruimte je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen. Wil je één auto parkeren of direct een plekje creëren voor een tweede auto? Vaak neemt een carport minder ruimte in beslag. Zeker als je kiest voor een carport met open zijkanten behoud je oprit een open uitstraling. Als vuistregel moet de carport 3 meter breed zijn en 5 meter lang. De standaardafmetingen voor een garage bedragen 3 bij 6 meter. Als je de ruimte direct als hobbyruimte wilt gebruiken, moet je wat extra ruimte inplannen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

elektrische-auto
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar Lees hier meer over de elektrische auto.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
reparatie voorruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect Lees hier meer over reparatie voorruit.
xenon verlichting
De revolutie van auto verlichting: Rond 1900 is de auto uitgevoerd met verlichting, echter was dit nog geen elektrische verlichting maar olie kaarslampen. Deze lampen gaven toen der tijd voldoende licht voor de bestuurder, naarmate de tijd vorderde kwamen er auto’s met Acetyleen lampen. Deze lampen werden brandend gehouden met Carbid(door de samenvoeging van Lees hier meer over auto verlichting.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
dashcam auto
Raakt de dashcam snel ingeburgerd? Er zijn een aantal goede redenen om een dashcam aan te schaffen. Sommigen gebruiken het om het gedrag van hun medepassagiers in de gaten te houden, anderen gebruiken extra functies van hun dashcam, bijvoorbeeld het waarschuwen voor een snelheidscontrole. De meeste automobilisten leggen er foto's en film Lees hier meer over dashcam auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl