Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Over starten met startkabels of jumpstarter (snelstarter) gebruiken:


Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk is. Veel mensen maken in dergelijk geval gebruik van startkabels om zo via een andere auto over te starten. Wel is het daarbij belangrijk dat u de juiste startkabels gebruikt en op de juiste wijze de kabels verbind. Zo heb je voor zwaardere motoren (diesels) met een hoge startstroom dikkere startkabels nodig. Kabels die daarvoor gebruikt worden zijn 25 mm dik terwijl de lichtere kabels ongeveer 15 mm dik zijn. Een zware dieselmotor met een 24 volt accu start je dan ook alleen over met dikke startkabels en een auto die eveneens een 24 volt accu heeft. Een auto met een 12 volt accu kan via een andere 12 volts accu met zowel dunne als dikke startkabels over gestart worden. Als je de dunnere benzinemotor startkabels voor een dieselmotor gebruikt zullen ze door de hoge stroom heel erg heet worden. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor de elektronica in de auto.

Hoe moet je startkabels aansluiten?


Je hebt twee kabels de rode startkabel is de pluskabel en de zwarte kabel wordt gebruikt voor de massa. Deze kabels zijn exact hetzelfde, maar om tijdens het aansluiten geen fouten te maken, verschillend van kleur. Kijk eerst in beide auto’s waar de accu’s zich bevinden. Zet de hulp auto zo neer, dat je voldoende lengte startkabels tot je beschikking hebt. Als eerste sluit je de rode kabel op de plus van de accu aan. Deze is te herkennen aan het plusteken op de accu of een rode ring om de accupool. Ook is de pluspool dikker dan de min pool van de accu. Vervolgens sluit je de zwarte kabel aan op de min pool van beide accu’s. De min kabel kan je ook aan het metaal onder de motorkap of aan de motor bevestigen. De min pool van de accu staat namelijk in verbinding met de massa van de auto en motor. Op deze manier is de kans dat u per ongeluk de plus kabel raakt stukken kleiner en dus minder kans op sluiting. Als je de plus als tweede aan zou sluiten, ontstaat bij het aanraken van de massa (metaal chassis) kortsluiting. Als de kabels aangesloten zijn en u zeker weet dat de auto’s in de vrij en op de handrem staan laat je de hulp auto een paar minuten met een wat hoger toerental doorlopen. daarna start je de probleem auto.

Verwijderen startkabels – schade elektronica auto:


Tijdens het verwijderen van de kabels de motor van beide auto’s laten lopen. Ook zet je voordat je de kabels verwijderd bij beide auto’s grote stroomverbruikers aan. Denk hierbij aan de achterruitverwarming en kachel. Het op deze manier handelen is, omdat er anders door een piekspanning mogelijke schade aan het elektronische systeem kan worden veroorzaakt. Auto’s van de laatste jaren zijn door toevoeging van steeds specifieke elektronica steeds gevoeliger voor. Ook is hierbij de volgorde van het verwijderen van de startkabels van belang. U verwijderd als eerste de zwarte startkabel van de probleem auto. Vervolgens verwijderd u deze zelfde zwarte kabel van de hulpauto. De rode startkabel verwijderd u eerst van de hulpauto. En als laatste van de probleem auto. Vervolgens gaat u een stuk auto rijden om de accu weer bij te laden. Als u iets aan heeft laten staan weet u de mogelijke oorzaak van de lege accu. Mocht er geen reden zijn is het verstandig de accu te laten testen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Gebruik jumpstarter - over starten auto met snelstarter:


Als u uw auto aantreft met een lege accu is het ook mogelijk in plaats van startkabels een jumpstarter als starthulp te gebruiken. U heeft daarbij geen andere auto voor hulp nodig. Ook bij hulpdiensten zoals de wegenwacht zien we het gebruik van jumpstarters. Een jumpstarter heeft een kleine krachtige accu die in korte tijd een hoge startstroom kan afgeven.

Bij het aansluiten van de jumpstarter sluit u eerst de rode plus kabel op de plus van de accu aan. Vervolgens sluit u de zwarte minkabel op de min van de accu aan. Hetzelfde als bij startkabels kan de min ook aan het metaal onder de motorkap of motorblok bevestigd worden. De reden van het als laatste aanbrengen van de minkabel is om mogelijke kortsluiting voor te zijn. Lees voor meer informatie ook starten met startkabels bovenaan deze pagina.

startkabels en jump starter
accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij........Lees meer over uitleg accu.
dynamo startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt.... Lees hier meer over dynamo en startmotor.
lekstroom auto
Geen startstroom meer: maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt......Lees hier meer over startstroom.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
werking bobine en soorten
Functie, werking en soorten bobines: De meest oude bobine bestaat uit een bobine die verbonden is aan de verdelerkap van de ontsteking van de motor. Deze bobine is opgebouwd uit een metalen kern met daar omheen twee van koperdraad gewikkelde spoelen. Een van de spoelen is de primaire spoel, en daarop staat slechts 12 volt de andere spoel is de secundaire...... Lees hier meer over de werking en soorten bobines.
uitleg dynamo vervangen
Dynamo stuk en het vervangen van de dynamo: Om kortsluiting te voorkomen zal voordat er gestart wordt met het verwijderen van de dynamo, eerst de plus pool van de accu moeten worden verwijderd. Ongeacht of de motor is uitgerust met een V snaar of multiriem zal deze verwijderd moeten worden. Dit doet men door eerst de spanning van de riem of snaar af...... Lees hier meer over het vervangen van een dynamo.
Auto accu controleren doormeten
Auto accu controleren en doormeten: Als de auto niet meer start omdat de accu leeg is moet er eerst naar de laadspanning worden gekeken. Om de laadspanning te kunnen meten zal de motor echter wel gestart moeten worden. Dit kan men bijvoorbeeld doen door middel van een jump starter of door het overstarten via startkabels. Een andere mogelijkheid is de accu...... Lees hier meer over auto accu controleren en meten.
startmotor vervangen
Startmotor stuk en het vervangen van de startmotor: Als het zeker is dat de startmotor stuk is, zal deze verwijderd moeten worden. Het verwijderen van een startmotor stel op zich niet zo veel voor, maar hoe handig het gaat, is vooral afhankelijk hoe en waar deze gemonteerd zit. Dit is dus afhankelijk bij welke auto deze gedemonteerd dient te worden. De startmotor is...... Lees hier meer over het vervangen van een startmotor.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
Betekenis symbolen dashboard lampjes
Betekenis dashboard controle lampjes auto: Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen...... Lees hier meer over betekenis symbolen dashboard lampjes.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
zekering auto vervangen
Auto zekeringen controleren vervangen: Er bestaan in verschillende auto’s verschillende soorten zekeringen. Bij de auto’s van de laatste jaren zien we echter veelal de welbekende steekzekering. Zekeringen hebben we in verschillende waardes. Deze waarde noemen we ampère. Ampère is een eenheid van elektrische stroom en wordt met......Lees hier meer over zekeringen auto controleren en vervangen.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes