Over starten met startkabels of jumpstarter (snelstarter) gebruiken

Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk is. Veel mensen maken in dergelijk geval gebruik van startkabels om zo via een andere auto over te starten. Wel is het daarbij belangrijk dat u de juiste startkabels gebruikt en op de juiste wijze de kabels verbind. Zo heb je voor zwaardere motoren (diesels) met een hoge startstroom dikkere startkabels nodig. Kabels die daarvoor gebruikt worden zijn 25 mm dik terwijl de lichtere kabels ongeveer 15 mm dik zijn. Een zware dieselmotor met een 24 volt accu start je dan ook alleen over met dikke startkabels en een auto die eveneens een 24 volt accu heeft. Een auto met een 12 volt accu kan via een andere 12 volts accu met zowel dunne als dikke startkabels over gestart worden. Als je de dunnere benzinemotor startkabels voor een dieselmotor gebruikt zullen ze door de hoge stroom heel erg heet worden. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor de elektronica in de auto.

Hoe moet je startkabels aansluiten?

Je hebt twee kabels de rode startkabel is de pluskabel en de zwarte kabel wordt gebruikt voor de massa. Deze kabels zijn exact hetzelfde, maar om tijdens het aansluiten geen fouten te maken, verschillend van kleur. Kijk eerst in beide auto’s waar de accu’s zich bevinden. Zet de hulp auto zo neer, dat je voldoende lengte startkabels tot je beschikking hebt. Als eerste sluit je de rode kabel op de plus van de accu aan. Deze is te herkennen aan het plusteken op de accu of een rode ring om de accupool. Ook is de pluspool dikker dan de min pool van de accu. Vervolgens sluit je de zwarte kabel aan op de min pool van beide accu’s. De min kabel kan je ook aan het metaal onder de motorkap of aan de motor bevestigen. De min pool van de accu staat namelijk in verbinding met de massa van de auto en motor. Op deze manier is de kans dat u per ongeluk de plus kabel raakt stukken kleiner en dus minder kans op sluiting. Als je de plus als tweede aan zou sluiten, ontstaat bij het aanraken van de massa (metaal chassis) kortsluiting. Als de kabels aangesloten zijn en u zeker weet dat de auto’s in de vrij en op de handrem staan laat je de hulp auto een paar minuten met een wat hoger toerental doorlopen. daarna start je de probleem auto.

Verwijderen startkabels – schade elektronica auto

Tijdens het verwijderen van de kabels de motor van beide auto’s laten lopen. Ook zet je voordat je de kabels verwijderd bij beide auto’s grote stroomverbruikers aan. Denk hierbij aan de achterruitverwarming en kachel. Het op deze manier handelen is, omdat er anders door een piekspanning mogelijke schade aan het elektronische systeem kan worden veroorzaakt. Auto’s van de laatste jaren zijn door toevoeging van steeds specifieke elektronica steeds gevoeliger voor. Ook is hierbij de volgorde van het verwijderen van de startkabels van belang. U verwijderd als eerste de zwarte startkabel van de probleem auto. Vervolgens verwijderd u deze zelfde zwarte kabel van de hulpauto. De rode startkabel verwijderd u eerst van de hulpauto. En als laatste van de probleem auto. Vervolgens gaat u een stuk auto rijden om de accu weer bij te laden. Als u iets aan heeft laten staan weet u de mogelijke oorzaak van de lege accu. Mocht er geen reden zijn is het verstandig de accu te laten testen.

Gebruik jumpstarter - over starten auto met snelstarter

Als u uw auto aantreft met een lege accu is het ook mogelijk in plaats van startkabels een jumpstarter als starthulp te gebruiken. U heeft daarbij geen andere auto voor hulp nodig. Ook bij hulpdiensten zoals de wegenwacht zien we het gebruik van jumpstarters. Een jumpstarter heeft een kleine krachtige accu die in korte tijd een hoge startstroom kan afgeven.

Bij het aansluiten van de jumpstarter sluit u eerst de rode plus kabel op de plus van de accu aan. Vervolgens sluit u de zwarte minkabel op de min van de accu aan. Hetzelfde als bij startkabels kan de min ook aan het metaal onder de motorkap of motorblok bevestigd worden. De reden van het als laatste aanbrengen van de minkabel is om mogelijke kortsluiting voor te zijn. Lees voor meer informatie ook starten met startkabels bovenaan deze pagina.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl