Storingscode uitlezen via motormanagement ECU

U heeft problemen met uw auto en/of er branden storing lampjes op uw dashboard ! Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden. Om deze elektronica te regelen hebben de auto’s van de laatste jaren dan ook een computer aan boord, genaamd ECU (Electronic Control Unit) zie Fig 1/2 verder op deze pagina. Deze ECU ontvangt elektrische signalen van sensoren, waarna deze input door de ECU verwerkt wordt. Deze verstuurd vervolgens nieuwe elektrische signalen door naar bedienbare componenten ook wel actuatoren genoemd. Wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema’s op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van de tijd winst om de ECU uit te lezen (diagnoseapparatuur) dit kan zijn voor een storing in het motormanagement maar ook bij storingen in de overige onderdelen van de auto zoals storingen in ABS Airco en zelfs als bv het lampje van de autogordel blijft branden.

Hoe werkt het uitlezen van het motormanagement ECU

Het uitlezen gebeurd door middel van aansluiting van de diagnose stekker in uw auto deze is te vinden onder uw motorkap of onder uw dashboard. Het grote voordeel van het uitlezen van de ECU is dat het zoekgebied van de storing verkleind wordt. De ECU is eigenlijk niets meer dan een computer die de elektronica via clusters aanstuurt. zoals bv. bij het motormanagement waar de ECU zijn informatie krijgt via diverse sensoren die in de auto’s zijn toegepast. Denk hierbij aan de Lambda Sensor, gaskleppositie sensor, de MAP (druk inlaatspruitstuk), de BAP (Buitenluchtdruk)-sensor, enzovoorts. Als er zich storingen voordoen worden deze in de meeste gevallen opgeslagen in de vorm van een storingscode. Deze storingscode wordt dan weer uitgelezen en gekoppeld is aan een mogelijke oorzaak of zelfs onderdeel wat niet of niet goed werkt. Vaak worden meerdere mogelijkheden van de oorzaak weergegeven maar wat we al eerder aangegeven hebben, het verkleind het zoekgebied van de storing. Als uiteindelijk de oorzaak gevonden en opgelost is wordt de foutcode in de ECU gereset/verwijderd. Het komt ook voor dat er een elektronische storing aanwezig is en dat er bij het uitlezen geen foutcodes weergegeven worden. Zo kan er bijvoorbeeld bij een BMW een nokkenaspositie sensor stuk zijn of slecht werken, met alle gevolgen van dien, en dat er tijdens het uitlezen van de ECU geen storingscode zichtbaar is. Zo zit er dan ook verschil in waar u de auto uit laat lezen. Het kan zomaar zijn dat men bij een BMW garage de storingscode niet zichtbaar heeft, terwijl een gespecialiseerd bedrijf in het uitlezen van ECU’s de code wel traceert. Deze bedrijven zijn dan zo gespecialiseerd dat zij veel verder de software in duiken om een probleem boven te krijgen.

Hoe werkt een motormanagement ECU?

Omdat de microcomputer in de regeleenheid intern alleen de toestanden „AAN“ en „UIT“ of „1“ en “0“ kent, moeten de ingangssignalen de door de sensoren vastgestelde fysische grootheden zoals toerental, temperatuur, hoekverdraaiing etc. allereerst in deze vorm worden omgezet.

Analoog/digitaal-omvormer (A/D)

Analoog/digitaal-omvormers vormen analoge signalen om in digitale signalen. Voorbeelden voor analoge ingangssignalen zijn:

  • Temperatuurvoeler
  • Luchthoeveelheidmeter
  • Gaskleppositiesensor

Impulsomvormer (IF)

Impulsomvormers vormen bepaalde ingangssignalen om in rechthoeksignalen. Voorbeelden voor inputsignalen, die in impulsomvormers verwerkt worden:

  • Toerentalgever
  • Lambda-sonde

Spanningsregelaar

Om variaties in spanningen te voorkomen, verzorgt de PCM zijn sensoren met een gestabiliseerde spanning van 5 Volt (referentiespanning). Ook de massa in de PCM is steeds potentiaalvrij, de voertuigmassa op grond van de aanwezige storingsbronnen echter niet.

Waar de auto uitlaten lezen?

Zo zijn er natuurlijk ook voor uitlees/diagnose apparatuur verschillende fabrikanten. Een voorbeeld hiervan is Bosch Car Service zie Fig 3) Het is dan ook niet altijd zo dat u enkel bij een dealer uw auto uit kunt laten lezen. Als u bv een garage bedrijf ziet met het bord Bosch Car Service kunnen zij bij meerdere merken en type auto’s de ECU uitlezen zij hebben daarvoor verschillende diagnose aansluitingen. Ook zijn er betaalbare uitleesapparaten - diagnoseapparatuur voor de hobbyist verkrijgbaar. Ook de autohulpdiensten zoals wegenwacht kunnen door de ontwikkelingen in de autotechniek niet meer zonder hightech uitleesapparatuur.

ECU kapot?

Kunnen ECU’s kapot gaan? Ja zeker de ECU’s zijn gevoelig voor verschillende defecten. Je kunt hierbij denken aan verbindingen die kapot gaan, kapotte kabels of waterschade. Bij defecten heb je de keuze om nieuwe ECU te kopen of je huidige ECU laten reviseren. De laatste optie kost een hoop minder geld, ongeveer 10% van de nieuwwaarde. Dit is veel autobezitters een interessante optie.

Wat zijn de kosten van een ECU?

De kosten van een ECU kunnen erg uiteenlopen zoals eerder gemeld zijn er diverse partijen die ECU’s op de markt brengen. Zo kunnen de prijzen van een ECU oplopen tot ongeveer 2000 euro. De prijs wordt deels ook bepaald door de techniek die gebruikt wordt voor de ECU. De oudere ECU’s die langer op de markt zijn natuurlijk goedkoper in prijs dan de oudere modellen. Bij het vervangen van een unit moet deze opnieuw ingeleerd worden, om gebruikt te kunnen worden voor desbetreffende auto.

Bekende ECU-merken

Er zijn diverse spelers op de markt die units ontwikkelen, soms zijn het de automerken zelf of andere grote merken (Bosch). Zo maken Italiaanse auto’s vaak gebruik van een Magneti Marelli ECU. Voor Ford wordt er vaak gebruik gemaakt van een FoMoCo ECU en worden de Bosch ECU’s voor verschillende auto’s gebruikt en gemaakt.

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
ebd
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl