Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Storingscode uitlezen via motormanagement ECU:U heeft problemen met uw auto en/of er branden storing lampjes op uw dashboard ! Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden. Om deze elektronica te regelen hebben de auto's van de laatste jaren dan ook een computer aan boord, genaamd ECU (Electronic Control Unit) zie Fig 1/2) verder op deze pagina. Deze ECU ontvangt elektrische signalen van sensoren, waarna deze input door de ECU verwerkt wordt. Deze verstuurd vervolgens nieuwe elektrische signalen door naar bedienbare componenten ook wel actuatoren genoemd. Wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van de tijd winst om de ECU uit te lezen (diagnoseapparatuur) dit kan zijn voor een storing in het motormanagement maar ook bij storingen in de overige onderdelen van de auto zoals storingen in ABS Airco en zelfs als bv het lampje van de autogordel blijft branden.

Hoe werkt het uitlezen van het motormanagement ECU:Het uitlezen gebeurd door middel van aansluiting van de diagnose stekker in uw auto deze is te vinden onder uw motorkap of onder uw dashboard. Het grote voordeel van het uitlezen van de ECU is dat het zoekgebied van de storing verkleind wordt. De ECU is eigenlijk niets meer dan een computer die de elektronica via clusters aanstuurt. zoals bv. bij het motormanagement waar de ECU zijn informatie krijgt via diverse sensoren die in de auto's zijn toegepast. Denk hierbij aan de Lambda Sensor, gaskleppositie sensor, de MAP (druk inlaatspruitstuk), de BAP (Buitenluchtdruk)-sensor, enzovoorts. Als er zich storingen voordoen worden deze in de meeste gevallen opgeslagen in de vorm van een storingscode. Deze storingscode wordt dan weer uitgelezen en gekoppeld is aan een mogelijke oorzaak of zelfs onderdeel wat niet of niet goed werkt. Vaak worden meerdere mogelijkheden van de oorzaak weergegeven maar wat we al eerder aangegeven hebben, het verkleind het zoekgebied van de storing. Als uiteindelijk de oorzaak gevonden en opgelost is wordt de foutcode in de ECU gereset/verwijderd. Het komt ook voor dat er een elektronische storing aanwezig is en dat er bij het uitlezen geen foutcodes weergegeven worden. Zo kan er bijvoorbeeld bij een BMW een nokkenaspositie sensor stuk zijn of slecht werken, met alle gevolgen van dien, en dat er tijdens het uitlezen van de ECU geen storingscode zichtbaar is. Zo zit er dan ook verschil in waar u de auto uit laat lezen. Het kan zomaar zijn dat men bij een BMW garage de storingscode niet zichtbaar heeft, terwijl een gespecialiseerd bedrijf in het uitlezen van ECU's de code wel traceert. Deze bedrijven zijn dan zo gespecialiseerd dat zij veel verder de software in duiken om een probleem boven te krijgen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Hoe werkt een motormanagement ECU?


Omdat de microcomputer in de regeleenheid intern alleen de toestanden „AAN“ en „UIT“ of „1“ en “0“ kent, moeten de ingangssignalen de door de sensoren vastgestelde fysische grootheden zoals toerental, temperatuur, hoekverdraaiing etc. allereerst in deze vorm worden omgezet.

Analoog/digitaal-omvormer (A/D)


Analoog/digitaal-omvormers vormen analoge signalen om in digitale signalen. Voorbeelden voor analoge ingangssignalen zijn:

 • Temperatuurvoeler
 • Luchthoeveelheidmeter
 • Gaskleppositiesensor

 • Impulsomvormer (IF)


  Impulsomvormers vormen bepaalde ingangssignalen om in rechthoeksignalen. Voorbeelden voor inputsignalen, die in impulsomvormers verwerkt worden:

 • Toerentalgever
 • Lambda-sonde

 • Spanningsregelaar


  Om variaties in spanningen te voorkomen, verzorgt de PCM zijn sensoren met een gestabiliseerde spanning van 5 Volt (referentiespanning). Ook de massa in de PCM is steeds potentiaalvrij, de voertuigmassa op grond van de aanwezige storingsbronnen echter niet.

  Waar de auto uitlaten lezen?


  Zo zijn er natuurlijk ook voor uitlees/diagnose apparatuur verschillende fabrikanten. Een voorbeeld hiervan is Bosch Car Service zie Fig 3) Het is dan ook niet altijd zo dat u enkel bij een dealer uw auto uit kunt laten lezen. Als u bv een garage bedrijf ziet met het bord Bosch Car Service kunnen zij bij meerdere merken en type auto's de ECU uitlezen zij hebben daarvoor verschillende diagnose aansluitingen. Ook zijn er betaalbare uitleesapparaten - diagnoseapparatuur voor de hobbyist verkrijgbaar. Ook de autohulpdiensten zoals wegenwacht kunnen door de ontwikkelingen in de autotechniek niet meer zonder hightech uitleesapparatuur.

  ECU kapot?


  Kunnen ECU’s kapot gaan? Ja zeker de ECU’s zijn gevoelig voor verschillende defecten. Je kunt hierbij denken aan verbindingen die kapot gaan, kapotte kabels of waterschade. Bij defecten heb je de keuze om nieuwe ECU te kopen of je huidige ECU laten reviseren. De laatste optie kost een hoop minder geld, ongeveer 10% van de nieuwwaarde. Dit is veel autobezitters een interessante optie.

  Wat zijn de kosten van een ECU?


  De kosten van een ECU kunnen erg uiteenlopen zoals eerder gemeld zijn er diverse partijen die ECU’s op de markt brengen. Zo kunnen de prijzen van een ECU oplopen tot ongeveer 2000 euro. De prijs wordt deels ook bepaald door de techniek die gebruikt wordt voor de ECU. De oudere ECU’s die langer op de markt zijn natuurlijk goedkoper in prijs dan de oudere modellen. Bij het vervangen van een unit moet deze opnieuw ingeleerd worden, om gebruikt te kunnen worden voor desbetreffende auto.

  Bekende ECU-merken


  Er zijn diverse spelers op de markt die units ontwikkelen, soms zijn het de automerken zelf of andere grote merken (Bosch). Zo maken Italiaanse auto’s vaak gebruik van een Magneti Marelli ECU. Voor Ford wordt er vaak gebruik gemaakt van een FoMoCo ECU en worden de Bosch ECU’s voor verschillende auto’s gebruikt en gemaakt.

  regeleenheid-ecu

  Fig. 1) Voorbeeld regeleenheid (ECU)


  ecu

  Voorbeeld storing uitlezen.


  storing uitlezen
  diagnose aansluiting
  Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
  uitleesapparatuur en GPS Trackers
  Ruim aanbod aan uitleesapparatuur en GPS Trackers: Voor de meest voorkomende automerken een ruim aanbod aan uitlees gereedschap en GPS Trackers. Uitgebreid assortiment aan OBD OBD2 uitleesapparatuur. Gereedschap voor het uitlezen en resetten van storingscodes of voor het resetten van een onderhoudsindicator. Storingen en... Lees hier meer over uitleesapparatuur en GPS Trackers.
  ecu inlezen
  Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen.... Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
  airbag lampje blijft branden
  Airbag lampje: werking en mogelijke storingen. Als het airbag lampje blijft branden kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat een slecht contact de oorzaak is. Dit kan zijn door een kabelbreuk, maar het ligt meer voor de hand dat er een connector slecht contact maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de connector onder de bestuurders stoel slecht..... Lees hier meer over airbag lampje blijft branden.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  lambdasonde
  Werking Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen.De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem.De computer......Lees hier meer over werking lambdasonde.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  toerental
  Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren.  Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair...... Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
  luchtinlaat temperatuursensor
  Temperatuursensor luchtinlaat: Zoals de naam het al zegt meet de temperatuursensor de temperatuur van de binnenkomende lucht. Vervolgens wordt deze informatie doorgegeven aan de ECU (computer) Die deze informatie vervolgens deelt met andere binnenkomende informatie vanuit de motor. Hierdoor krijgen we een goed afgeregelde verbranding...... Lees hier meer over temperatuursensor luchtinlaat.
  cruise control
  Werking uitleg en storing cruise control: Als de cruise control niet meer werkt, hoeft dit niet altijd een ingewikkelde oorzaak te hebben. Zo is het verstandig om de accupool voor een korte tijd los te koppelen en het na het aankoppelen nog eens te proberen. Doordat het systeem voor korte tijd spanningsloos is geweest wordt deze..... Lees hier meer over de werking en mogelijke storingen storing cruise control.
  elektronische systemen
  Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
  sensoren
  Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
  ebd remkrachtverdeler
  Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
  nokkenassensor krukassensor probleem
  Oorzaak uitvallen krukas of nokkenassensor: Een slecht werkende of niet werkende sensor is over het algemeen goed te analyseren. Het is wel lastig om vast te stellen of het probleem aan de nokkenas of krukassensor ligt. Een slecht werkende nokkenas of krukassensor is vaak als eerste te herkennen aan een spontaan schokkende motor. Op dat moment worden..... Lees hier meer over de nokkenas en krukassensor problemen.
  emissietest uitlaatgassen
  Wat is emissie en een emissietest? Een ander woord voor emissie is uitstoot of uitgifte. Hier hebben we het dan over de uitstoot van de schadelijke stoffen in de uitlaatgassen van de auto. Uitlaatgassen van een auto moeten aan de door de Europese Unie vastgestelde norm voldoen. Deze norm zorgt ervoor dat er door de verbetering van de verbrandingsmotoren...... Lees hier meer over emissietest en emissieprobleem auto.
  kabelboom auto
  Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
  luchtmassameter
  Werking luchtmassameter: Wel bekend is voor de verbranding van de brandstof ook lucht nodig. Om de juiste samenstelling lucht en brandstof te bepalen wordt er o.a. gebruik gemaakt van een luchtmassameter. De luchtmassameter zit dan ook gekoppeld aan het luchtfilter van de auto om zo de lucht die het luchtfilter wordt ingezogen te registreren en door te..... Lees hier meer over de luchtmassameter.
  uitleesapparatuur per automerk
  Uitleesapparatuur per automerk: Diagnoseapparatuur voor thuisgebruik en professionals. Overzicht van uitleesapparatuur per merk auto. Door het ruime aanbod van verschillende merken in diagnoseapparatuur is het mogelijk een persoonlijke specifieke keuze te maken. Ook voor andere OBD-benodigdheden, zoals OBD-interfaces en interface kabels, verloop..... Bekijk hier uitleesapparatuur per automerk.
  cursus autokennis
  Cursus of opleiding autotechniek: Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden bij het volgen van een opleiding of cursus autotechniek. Zo heb je de MBO en HBO beroepsgerichte autotechniek opleidingen, waarbij het dan in de meeste gevallen de bedoeling is in de autotechniek (automonteur) aan het werk te gaan. Maar ook voor mensen die als hobby aan hun eigen..... Lees hier meer over cursus autotechniek.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes