Raakt de dashcam snel ingeburgerd?

Er zijn een aantal goede redenen om een dashcam aan te schaffen. Sommigen gebruiken het om het gedrag van hun medepassagiers in de gaten te houden, anderen gebruiken extra functies van hun dashcam, bijvoorbeeld het waarschuwen voor een snelheidscontrole. De meeste automobilisten leggen er foto’s en film mee vast. Zeker nu veel dashcams beelden vastleggen in full HD, is hun populariteit toegenomen. Wie wil er nou niet alle bezienswaardigheden onderweg filmen en delen via social media? Er is echter nog een ander doel waarom iemand een dashcam aanschaft. Een doel waar zowel politie als verzekeringsmaatschappijen bijzonder in geïnteresseerd zijn. Omdat meteenautoverkopen.nl alle relevante ontwikkelingen in de autobranche in de gaten houdt, willen we hierbij de huidige stand van zaken doorgeven.

Een ongeluk of conflict - wat laat de dashcam zien?

Iedereen die wel eens een aanrijding heeft gehad, weet dat het achterhalen van de ware toedracht en het vaststellen van de schuldvraag vaak heel wat voeten in aarde heeft. Zou het uitmaken als een dashcam beelden van het ongeval heeft vastgelegd? Verzekeringsmaatschappijen zijn bijzonder geïnteresseerd in deze mogelijkheden. Niet alleen om de schuldvraag te kunnen beantwoorden, ook om frauduleuze schadeclaims tegen te gaan. Juist om die laatste reden hebben Russische verzekeraars het gebruik van dashcams verplicht gesteld.

In Nederland en België zal de situatie niet geheel vergelijkbaar zijn. Verzekeringsfraude komt hier in mindere mate voor dan in Rusland, maar dat veel verzekeringsmaatschappijen beelden van dashcams willen gebruiken bij schadegevallen is evident. Interpolis spreekt zelfs van een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal. Toch heeft dit zich nog niet vertaald in een lagere premie voor autoverzekeringen, zoals in het Verenigd Koninkrijk wel het geval is. Daar zijn kortingen van 10 % geen uitzondering. Ook de politie heeft interesse in dashcam-beelden, zeker waar het gaat om onverantwoordelijk en gevaarlijk rijgedrag. En als iemand een in zijn ogen onterechte boete ontvangt, staat hij sterker als hij zijn claim met camerabeelden kan ondersteunen.

Mag dit allemaal wel?

Aan deze nieuwe technische ontwikkeling zitten wel wat haken en ogen. Allereerst zullen dashcam-beelden wel uitsluitsel kunnen geven bij een frontale aanrijding, maar bij een aanrijding van de zijkant zal het toch op de oude manier moeten worden opgelost. Een tweede aspect is het privacyvraagstuk. Iemand mag inderdaad beelden opnemen, maar wil hij ze delen via social media, dan mogen personen en kentekens niet herkenbaar in beeld komen. Om die redenen is de dashcam in landen als Luxemburg verboden en wordt het in Duitsland, Oostenrijk, Portugal en Spanje ten zeerste afgeraden. Een derde aandachtspunt is de mogelijkheid om beelden te manipuleren. Met de huidig beschikbare software is dit voor de meeste gebruikers een peulenschil. Bij een conflict om een snelheidsovertreding kan iemand met een beetje moeite de snelheidsaanduiding manipuleren. Bij een complex ongeval zijn echt special effects nodig, wat voor het gros van de gebruikers niet weggelegd is. De ANWB blijft nog gereserveerd en stuurt aan op een landelijk debat over wat wel en juist niet mag.

Onderwerp gerelateerde artikelen

autobekleding reinigen
Reinigen van stoffen en lederen autobekleding: De meeste mensen staan pas stil bij het reinigen van de autobekleding op het moment dat er een vlek op de bekleding zichtbaar is. Op het moment dat je de vlek wilt verwijderen zie je pas hoe smerig de bekleding van de stoelen vaak is. Bij het constateren van een vlek grijpt men meestal naar een schoonmaakmiddel Lees hier meer over reinigen autobekleding.
gps tracker
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
dashcam
Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste Lees hier meer over werking en advies dashcam.
oorzaak rammel geluid
Oorzaak rammelend geluid auto: Een rammelgeluid rondom of vanuit de motor is vaak het meest lastig vast te stellen. Dit komt ook door het aanwezige motorgeluid. Door met een bepaald toerental het geluid op te zoeken kan er het best gezocht worden. Door kunststof delen met de hand vast te houden kunnen de eerste onderdelen worden Lees hier meer over mogelijke oorzaken van een rammelend geluid.
carport
Carport of garage: wat is de beste manier om je auto te stallen? Met een carport of garage bescherm je jouw auto tegen de elementen. Hierdoor blijft je auto er mooier uitzien en behoudt je auto meer van zijn waarde. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kunt stallen op een overdekte parkeerplek. Wat is eigenlijk de beste optie: een carport of garage? Lees meer over carport of garage.
batterij auto sleutel
Batterij autosleutel vervangen: Zodra je de nieuwe juiste batterij voor de autosleutel in huis hebt kun je de oude verwijderen. Je kunt die er eenvoudig uithalen met je handen of die er eventueel uit proberen te ‘wippen’ met een mesje. Doe dat wel voorzichtig, om de autosleutel zelf niet te beschadigen. Kijk tevens goed hoe de batterij erin zit, zodat je de nieuwe Lees hier meer over het vervangen van een autosleutel batterij.
Spotify auto
Op deze manieren kun je Spotify streamen in de auto: Het is fijn als je in de auto naar je eigen favoriete muziek kunt luisteren. Tegenwoordig maakt niemand meer gebruik van cd’s, maar stream je jouw muziek. In huis of als je buiten aan het chillen bent met je vrienden, stream je eenvoudig met een Bluetooth luidspreker. In de auto zijn er een aantal Lees meer over Spotify streamen in de auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl