Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Weetjes uitleg advies werking en functie dashcam:


Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste zijn de videobeelden van een neerstortende meteoriet die door vele automobilisten werd opgenomen. We hebben het hier natuurlijk over beelden die zijn opgenomen met een dashcam.

Ook in onze contreien worden deze camera's voor in de auto steeds populairder. Er is eigenlijk ook alle reden toe. Hoewel het aantal verkeersongevallen gelukkig nog steeds jaarlijks afneemt, zit er een stijgende lijn in het aantal gevallen van verzekeringsfraude en vandalisme tegen verkeersvoertuigen. Met een dashcam gemonteerd in de auto heeft men gelukkig meestal voldoende visueel bewijsmateriaal om deze kwesties op een eerlijke, objectieve manier op te lossen. Waar het vroeger nog wel eens voor kon komen dat door (valse) getuigenverklaringen, of een verkeerde interpretatie van de situatie de schuld van een botsing of verzekerings dispuut de schuld in de schoenen van de verkeerde partij werd geschoven, geeft het bewijs dat is gefilmd met een auto camera nu veelal de doorslag. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen besluiten om een dashcam te kopen. Niet alleen geeft het een geruststellend gevoel, maar het apparaat kan ook een hoop toekomstige ellende besparen. Dit in combinatie met de recente prijsdalingen heeft ervoor gezorgd dat deze auto camera's definitief zijn doorgebroken in Nederland.

Hoewel het principe erg simpel lijkt, en het monteren en bedienen van een dashcam dat veelal ook is, zijn er toch een aantal punten waar u goed op moet letten als u een dashboard camera aan wilt schaffen. Vandaar ook dat we in samenwerking met de dashcam specialisten van Voordeeldashcam hier een handig overzicht geven van alle weetjes en tips over deze auto camera's. Allereerst is het van belang om te weten dat er veel verschillende opties zijn bij het kiezen van een dashcam. Afhankelijk van uw budget en uw persoonlijke behoeften, raden we u dus aan deze goed door te nemen vooraleer u overgaat tot een auto camera kopen.

Functionaliteiten dashcam:


Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste verschillende functionaliteiten.

 • Beeldkwaliteit: Grofweg zijn er twee opties bij het kiezen van de beeldkwaliteit van uw dashboard camera. De meeste dashcams kunnen tegenwoordig filmen in Full HD (1080P). Dit is de allerhoogste kwaliteit en maakt het mogelijk om een goed onderscheid te maken tussen alle verschillende weggebruikers. Afhankelijk van de afstand tussen uw voertuig en een ander voertuig is het vaak zelfs mogelijk om het kenteken van de andere automobilist te lezen. Ideaal dus bij gevallen van wegpiraten die na een gevaarlijke actie op de weg de vlucht nemen. Er zijn ook auto camera's die alleen kunnen filmen in een lagere beeldkwaliteit dan Full HD, maar door de ruime keuze in 1080P dashcams, raden we deze niet aan. Ook qua prijs ontlopen ze elkaar niet zoveel.

 • GPS-functie: Duurdere modellen hebben vaak een ingebouwde GPS-logger. Deze zorgt ervoor dat zowel de locatie als de snelheid worden geregistreerd. Als u later de beelden terugkijkt zult u deze gegevens in de hoek van het beeld aantreffen. De voordelen van een ingebouwde GPS-functie zijn duidelijk. Bij een eventueel verkeersongeluk kunt u precies aantonen hoe snel u reed en op welke plek het voorval zich heeft voorgedaan (ideaal bij zogenaamde “doorrijders”). Dashboard camera's met deze functie zijn wel vaak een stuk duurder.

 • G-sensor: Hoewel vrijwel iedere carcam over deze optie beschikt tegenwoordig, is het toch belangrijk om te verklaren wat het precies inhoudt. Een G-sensor is een ingebouwd mechanisme dat na het registreren van een shock (zoals bij een verkeersongeval) de beelden zal vergrendelen en beveiligd opslaat. Dit is erg belangrijk omdat -afhankelijk van de kwaliteit van de beelden en de capaciteit van het geheugen- de oude videobeelden na een aantal uren automatisch worden overschreven als het geheugen vol raakt. Bij een zwaar ongeluk, waar bijvoorbeeld een ambulance aan te pas moeten komen, kan het voorkomen dat de politie geen idee heeft van het bezit van de dashcam en de auto camera dus uren of zelfs dagen door zou draaien. Met als gevolg dat de beelden van het ongeval al lang overschreven zouden zijn. De G-sensor maakt dit onmogelijk.

 • Bewegingsdetector: Sommige apparaten beschikken over een bewegingsdetector. Deze functionaliteit is uitermate handig wanneer u uw voertuig vaak op onbeveiligde plekken neerzet. Zodra de detector namelijk beweging registreert, zal de dashcam automatisch beginnen met filmen. Mocht een vandaal dus uw auto bekladden – of erger-, dan is de kans dus groot dat u bewijsmateriaal heeft verzameld en de dader mogelijk op te sporen is. In combinatie met de hieronder genoemde “night vision” optie, is deze optie ook uitermate geschikt bij het parkeren op slecht verlichte plekken.

 • Night Vision: Deze optie spreekt natuurlijk voor zich. Met deze ingebouwde nachtzicht optie zult u altijd verzekerd zijn van de allerscherpste beelden. Al is het pikkedonker, door de ingebouwde infrarood LEDs zullen de beelden alsnog haarscherp zijn.

 • Redenen om een dashcam te kopen:


  Nu we het hebben gehad over de belangrijkste opties van een dashcam, zullen we u een tweetal tips geven waarom het een goed idee kan zijn om een dashcam te kopen.

 • Uw stille ooggetuige: Zoals al eerder aangegeven is een auto camera een stille oog getuige die u van volledig onafhankelijk bewijsmateriaal kan voorzien. Voor velen is dit dan ook de allerbelangrijkste reden om er een te kopen. De kans op eeuwigdurend getouwtrek met de verzekering, of problemen met de politie of justitie worden ineens een stuk kleiner.

 • Mogelijke korting op uw verzekeringspremie: Zoals al eerder aangegeven is een auto camera een stille ooggetuige die u van volledig onafhankelijk bewijsmateriaal kan voorzien. Voor velen is dit dan ook de allerbelangrijkste reden om er een te kopen. De kans op eeuwigdurend getouwtrek met de verzekering, of problemen met de politie of justitie worden ineens een stuk kleiner.

 • Het monteren van een dashcam:


  Als deze weetjes u eenmaal hebben overgehaald om een dashcam te kopen, is het zeer eenvoudig om hem in uw auto te installeren. U krijgt er altijd een gebruiksaanwijzing bij waarin dit stapsgewijs staat uitgelegd, maar we zullen het voor de volledigheid nog even vermelden:

  Nadat de doos is opengemaakt zult u zien dat er een aantal onderdelen zijn, die samen ervoor zorgen dat u op een zo stabiel mogelijk manier de verkeerssituatie om uw heen kunt vinden:

 • De dashcam.
 • Dashcamhouder.
 • Zuignap.
 • Autolader.
 • Geheugenkaart (optioneel)

 • Het monteren is nu zeer eenvoudig. Allereerst maakt u de dashcam houder vast aan de zuignap (bij sommige apparaten is dit een geheel). Deze drukt u stevig tegen de voorruit. Nadat dit is gebeurd, voegt u eventueel de geheugenkaart in de dashcam. Hierna klikt u de dashcam vast in de dashcam houder. De autolader wordt in de dashcam gestoken en daarna in de sigarettenaansteker van uw voertuig. Dat is alles! Zodra u het contact omdraait, zal uw dashcam automatisch beginnen te filmen en kunt u met een gerustellend gevoel in het verkeer gaan deelnemen.

  Meer weten over de dashcam? Neem dan een kijkje op Voordeeldashcam:
  navigatie
  Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de.....  Lees hier meer over navigatiesystemen.
  gps tracking
  GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen...... Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  smart car
  De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
  autoverzekering
  Mogelijkheden bij autoverzekeringen: Kies de juiste autoverzekering Op het moment dat u een autoverzekering wilt afsluiten. u dient allereerst te bepalen welk type autoverzekering het beste bij u past. Iedereen weet dat een auto verplicht verzekerd moet worden. Op dit moment telt Nederland tientallen of misschien wel honderden verschillende soorten...... Lees hier meer over autoverzekeringen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes