Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Uitleg en werking navigatiesysteem GPS en auto:


Werking navigatiesysteem:


In de auto wordt een satelliet navigatiesysteem toegepast als een online routeplanner. Dit kan een vaste navigatie zijn maar ook een mobile. Ook is het mogelijk dat de navigatiesoftware op een smartphone is geïnstalleerd . Het komt zelf al voor dat een route planner wordt afgebeeld in de vooruit van de auto. Dit zijn allemaal systemen die de bestuurder helpen bij het bereiken van zijn bestemming. Vooraf geeft de bestuurder plaats, postcode en soms straat plus huisnummer op. De navigatie slaat aan het rekenen en bepaalt de ideale route. Dan vertrekt de bestuurder en het systeem checkt met behulp van GPS Global Positioning System (later meer hierover) voortdurend de positie, snelheid en rijrichting van het voertuig. Met deze informatie wordt berekend of het voertuig nog steeds de ideale route volgt en waar nodig wordt die ideale route bijgesteld. De bestuurder wordt terzijde gestaan door een LCD - schermpje waarop de aanwijzingen worden geprojecteerd. Daarnaast heb je het spraaksysteem, dat de aanwijzingen die op het schermpje staan ook nog een keer mondeling aan de bestuurder meedeelt.

Voordelen van een navigatiesysteem:


De voordelen van een navigatiesysteem boven het traditionele kaartlezen zullen duidelijk zijn. De bestuurder kan zijn aandacht bij het verkeer houden. Hij hoeft niet meer te zoeken naar borden, zodat hij zijn volledige aandacht bij het verkeer houdt. Navigatiesystemen dragen dus ook zeker bij tot de verkeersveiligheid. Het risico dat iemand in druk stadsverkeer een kind aanrijdt, omdat hij even op de kaart zat te kijken is bijna uitgesloten. Een navigatiesysteem kan ook leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing. Vertegenwoordigers die de weg moeten zoeken zijn veel tijd kwijt met het zoeken van de weg. Tijd die ze beter kunnen besteden aan klantenbezoek. Een navigatiesysteem kan het zoekwerk aanzienlijk verminderen, zodat kostbare tijd wordt gewonnen. Ook topmanagers (hoog salaris), vrachtwagenchauffeurs en koeriers zullen met een navigatiesysteem veel tijd en geld kunnen besparen. Navigatiesystemen zijn dan ook niet meer weg te denken.

GPS en navigatie:


In 1993 is het systeem dat bekend staat onder de naam Global Positioning System (GPS) operationeel geworden. Het bestaat uit een aantal satellieten die 24 uur per dag zeer nauwkeurig de positie van een object kunnen bepalen. De mogelijkheden hiervan zijn zeer divers. Schepen kunnen hun positie op zee veel beter (lees nauwkeuriger) bepalen, vliegtuigen zijn in staat hun positie, snelheid en hoogte te bepalen. Maar ook heel andere toepassingen zijn denkbaar. Landmeters kunnen hun voordeel ermee doen en zelfs bewegingen van de aardkorst zijn te meten. De grondslag voor de ontwikkeling van het GPS is begin jaren zeventig gelegd door het Amerikaanse leger. Men begon met de ontwikkeling van een wereldwijd punts bepalings - systeem wat uiteindelijk de naam NAVSTAR heeft gekregen, maar het meest bekend is onder de naam GPS. Hoewel GPS dus ontwikkeld is voor militaire doeleinden, blijkt dat vandaag de dag toch de commerciële toepassingen vele malen groter zijn.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

GPS en satelliet navigatiesystemen:


Een belangrijk onderdeel van een satellietnavigatiesysteem is ongetwijfeld het GPS. Het is in feite de basis van het hele systeem, omdat het GPS gedeelte ervoor zorgt dat de positie van het betreffende voertuig tot op enkele meters nauwkeurig kan worden bepaald. Constant wordt door een net van satellieten bepaald waar het voertuig zich bevindt, met welke snelheid het zich voortbeweegt en in welke richting. Een satellietnavigatiesysteem voor auto's gebruikt deze informatie in combinatie met software waarop wegenkaarten zijn vastgelegd. De combinatie van het GPS en de navigatie software maakt het mogelijk een ideale route te bepalen en deze tevens elke seconde bij te stellen en aan te passen aan de omstandigheden. Als een chauffeur dus afwijkt van de geplande route is het navigatiesysteem in staat om vliegensvlug een nieuwe route te bepalen en op basis daarvan de chauffeur terzijde te staan met aanwijzingen omtrent de te volgen route.

Hoe werkt en meet GPS?


Het hele meetprincipe is gebaseerd op afstandmeting. De GPS - satellieten zenden voortdurend hun positie uit en zij zijn daartoe uitgerust met zeer precieze klokken (een nanoseconde komt overeen met 30 meter). Omdat de meeste gebruikers van een systeem dat op basis van GPS werkt geen beschikking hebben over zulke nauwkeurige apparatuur wordt er een klokfout van de ontvanger mee geschat. Om de positie van een object te bepalen zijn in principe drie afstanden voldoende. Maar de eerder genoemde klokfout bij de ontvanger maakt het noodzakelijk een vierde afstand te meten. Omdat de ontvanger dus altijd binnen bereik van vier satellieten moet zijn, is het noodzakelijk gebruik te maken van 24 satellieten.

GPS en de toekomst:


De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS'en en navigatiesystemen. 50 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de nauwkeurigheid alleen nog maar toe zal nemen. Mensen en objecten worden hiermee op een snelle manier getraceerd. Denk bijvoorbeeld aan vermiste personen en gestolen auto's die met behulp van GPS opgespoord kunnen worden.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
smart car
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
uitleg TomTom Go 6000
TomTom-Go-6000-navagatie: Is de aankoop van een los navigatiesysteem nog altijd interessant? Toch wel maar sinds de komst van de smartphone, zijn de verkoopcijfers wel fors afgenomen. Bij elke Google smartphone is het dan ook mogelijk gratis te navigeren. Dit geldt ook bij de Nokia toestellen die de app ‘Nokia Here’ hebben. Daarbij is de kostprijs van een ingebouwd....... Lees hier meer over de TomTom Go 6000.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
flitspaal
Flitspalen en gewaarschuwd worden: Er wordt door middel van allerlei technieken van alles aan gedaan mensen op de hoogte te houden van de locaties van de flitspalen zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Buiten de bekende navigatie FlitsSMS: Goedkoopste dienst die er bestaat. U kunt per regio, per weg en tussen welke tijden u meldingen wilt ontvangen. Flits E mail: U ontvangt de..... Lees hier meer over flitspalen.
gps tracking
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen...... Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
auto toekomst
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes