De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, diesel, gas (LPG) of Elektriciteit. Ondanks dat de elektrische auto erg in opmars is blijft benzine op dit moment de meest gebruikte brandstof . Maar er worden in ons land ook veel auto’s met een dieselmotor of elektrische motor verkocht. Zo is in landen als Frankrijk en Italië het marktaandeel met diesels altijd vele malen groter geweest dan in Nederland. Daar had in het verleden 80% van alle verkochte auto’s een dieselmotor. Het is daarom ook niet zo gek dat er steeds meer automerken komen met een goede diesel voor hum modellen. Neem bijvoorbeeld autofabrikant Volvo uit Zweden. Die kwam met hun eerste zelf ontwikkelde dieselmotor op de markt, de D5. Het aantal verkochte auto’s steeg erg snel, omdat het een top diesel was. Een Volvo dieselmotor rijdt en klinkt als een benzinemotor. Ook de prestaties (optrekken, topsnelheid, enzovoort) zijn vrijwel gelijk aan die van een benzinemotor. Dat dieselmotoren nu net zo gewaardeerd worden als benzinemotoren, was vroeger wel anders. Dieselmotoren stonden bekend als lawaaierig, vervuilend en de prestaties waren niet om over naar huis te schrijven. Het enige voordeel was dat ze zuinig waren, en meer dan dat niet. Hoe lang de dieselmotor het uithoud tegenover de elektrische auto zal de toekomst uitwijzen. De tijden veranderen dus, en benzine wordt langzamerhand verdrongen door moderne diesels, hybride auto’s en elektrische auto’s.
Motoropstellingen: Vier verschillende soorten motoren.
Lijnmotor: De cilinders zijn in een rijtje opgesteld, naast elkaar. Loopt erg soepel, daarom hebben bijvoorbeeld BMW en Volvo lijnmotoren. Je hebt lijnmotoren van 2, 3, 4, 5 en 6 cilinders. Groter dan 6 cilinders zijn er niet, omdat ze anders te groot worden voor onder de motorkap. De lijnmotoren kunnen in de lengterichting, of in de breedte, tussen de wielkasten. Dat laatste gebeurt tegenwoordig vaker, omdat dat compacter is, vooral bij 5- of 6-cilinder motoren.
V-vorm: Even sterk als een lijnmotor, maar wel compacter. Hij is namelijk ten opzichte van een lijnmotor breder, lager en korter. Je kan hem dus ook dwars plaatsen, maar dat kan inmiddels bij lijnmotoren ook. Zoals gezegd loopt hij wel minder soepel dan een lijnmotor.
Boxermotor: De cilinders liggen tegenover elkaar, aan weerszijden van de krukas. Het grote voordeel van zo’n motor is dat hij een zeer laag zwaartepunt heeft, vandaar dat hij vaak wordt gebruikt in sportauto’s, zoals Porsche. Een nadeel van zo’n motor is wel dat hij mechanisch erg ingewikkeld is qua opbouw, en de ontwikkelingskosten zijn dus ook hoog.
W - opstelling: (geen afbeelding). Je kan zo veel cilinders in een kleine ruimte bouwen. Bugatti bijvoorbeeld heeft een 16-cilinder motor gebouwd, en die gaat ook in een productiemodel! In 2004 gaat hij in productie. Ook Audi en Volkswagen hebben zulke motoren, alleen dan met 8 cilinders. De voordelen zijn dus de compacte bouw, en omdat het veel cilinders zijn kan je er ook veel vermogen uithalen. De 16-cilinder W - motor van de Bugatti (EB 16/4 Veyron) heeft bijvoorbeeld een gigantisch vermogen van 1001(!) pk. Het principe is dat je eigenlijk gewoon twee V - motoren op één krukas plaatst.
Hoe werkt een motor nou precies? De werking van een diesel- en een benzinemotor verschil niet ze heel erg veel van elkaar, maar de uitleg hieronder gaat over die van een benzinemotor.Alle auto’s hebben meerdere cilinders, meestal vier. De tussen de uitlaatkleppen en de cilinder zit een ruimte. Dat heet de verbrandingskamer, omdat daar de verbranding plaatsvindt. Via de inlaatklep (de meeste auto’s hebben meer dan één inlaatklep) komt er een mengsel van brandstof en lucht de verbrandingskamer binnen. De juiste verhouding tussen brandstof en lucht wordt door het motormanagement systeem geregeld. Dan komt er een vonk, die wordt gegeven door de bougie. De bougie zit aan de bovenkant of schuin boven in. Sommige auto’s hebben overigens ook meer dan één bougie, ten behoeve van een betere verbranding, wat resulteert in krachtiger, zuiniger en schoner. De zuiger perst het mengsel naar boven, en op het juiste moment geeft de een vonk, en daardoor explodeert het mengsel van lucht en brandstof. Door de kracht gaat wordt de zuiger naar beneden geperst. De zuiger staat in verbinding met de krukas via de zuigerstang. Door de kracht gaat de zuiger omlaag, de zuigerstang zet die kracht vervolgens om in een ronddraaiende beweging. In het systeem wordt dus een op-en-neergaande beweging omgezet in een roterende beweging. De krukas draait nu rond, en de krukas draait de wielen aan. Dit hele proces gebeurt ontzettend vlug achter elkaar, zodat de zuiger zo snel op en neer beweegt dat de krukas blijft ronddraaien. Onderin het deel waar de krukas ronddraait, zit olie, zodat de boel allemaal soepel blijft draaien. Ook dat is belangrijk, de olie. Het is van essentieel belang dat er steeds genoeg olie in de motor zit. Als het namelijk gebeurt dat de motor droog komt te staan, dat er geen olie meer in zit, kan je de motor niet starten. Als je hem al draaiende hebt, dan zou de motor vastlopen of vastdraaien. De motor kan je dan weggooien. De hoeveelheid brandstof, de verhouding brandstof/lucht en de klephoogte (lifthoogte) wordt tegenwoordig allemaal geregeld door het elektronische motormanagement systeem. Omdat het zo nauwkeurig gebeurt, is de verbranding vollediger. De brandstof wordt dus helemaal verbrandt. De kracht is daardoor groter, en daardoor gaat de zuiger dus sneller omlaag. Via de uitlaatklep(pen) verlaat de verbrande stoffen de verbrandingskamer. Deze stoffen worden vervolgens afgevoerd via de uitlaat, en komt zo in de lucht terecht. Op het dashboard van de auto, namelijk op de toerenteller, kan je aflezen hoeveel toeren, omwentelingen, de krukas per minuut maakt.
In het filmpje ziet u een verbrandingsmotor in werking.
Gerelateerde links:
JTD Turbo's: De turbocompressor is al jarenlang gemeengoed op een dieselmotor. Goed beschouwd is het de enige mogelijkheid om een dieselmotor voldoende prestaties mee te geven. De reden hiervoor is dat een dieselmotor een relatief langzaam draaiende motor is. Dit heeft alles te maken met het feit dat het verbrandingsproces van een diesel veel langzamer......Lees hier meer over JTD Turbo's.
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
Vervangen van turbo: Als er het vermoeden is of door middel van uitlezen wordt geconstateerd dat de turbo stuk is, zal deze vervangen moeten worden. Het laten vervangen van een turbo kost afhankelijk bij welk type motor al snel tussen de 900,- en 1800,- euro. Daarom is het erg belangrijk om er zeker van te zijn dat de oorzaak van het terugvallen van het vermogen........ Lees hier meer over het vervangen van een turbo.
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Vervangen benzinefilter – brandstoffilter: Het vervangen van een brandstoffilter is op zich een kleine reparatie, maar is ook afhankelijk waar en op welke manier de filter zit bevestigt. Een kleine eenvoudige kunststof benzinefilter die onder de motorkap tussen de benzineleiding is gemonteerd is natuurlijk het gemakkelijkst te vervangen. Bij een origineel benzinefilter....... Lees hier meer over het vervangen van brandstoffilter.
Koppel en vermogen: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk. Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen. We spreken hier over een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt. Nu heeft lucht ook.....Lees hier meer over koppel en vermogen.
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een... Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Brandstofpomp vervangen: Indien er geen of een te lage brandstofdruk is geconstateerd zal de oorzaak zeer waarschijnlijk aan een slecht of niet werkende brandstofpomp, toevoerpomp liggen. Het vervangen van een brandstofpomp zal per auto verschil maken. Als het om een mechanische brandstofpomp (oldtimers) gaat, is deze door het..... Lees hier meer over het vervangen van een brandstofpomp.
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar..... Lees hier meer over de elektrische auto.
Auto op waterstof: Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert...... Lees hier meer over auto en waterstof.
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar. autoverleden.nl
Welke motorolie, koel- of remvloeistof heeft u nodig? Wij helpen bij het vinden van het juiste smeeradvies