Uitleg werking verbrandingsmotor

De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, diesel, gas (LPG) of Elektriciteit. Ondanks dat de elektrische auto erg in opmars is blijft benzine op dit moment de meest gebruikte brandstof . Maar er worden in ons land ook veel auto’s met een dieselmotor of elektrische motor verkocht. Zo is in landen als Frankrijk en Italië het marktaandeel met diesels altijd vele malen groter geweest dan in Nederland. Daar had in het verleden 80% van alle verkochte auto’s een dieselmotor. Het is daarom ook niet zo gek dat er steeds meer automerken komen met een goede diesel voor hum modellen. Neem bijvoorbeeld autofabrikant Volvo uit Zweden. Die kwam met hun eerste zelf ontwikkelde dieselmotor op de markt, de D5. Het aantal verkochte auto’s steeg erg snel, omdat het een top diesel was. Een Volvo dieselmotor rijdt en klinkt als een benzinemotor. Ook de prestaties (optrekken, topsnelheid, enzovoort) zijn vrijwel gelijk aan die van een benzinemotor. Dat dieselmotoren nu net zo gewaardeerd worden als benzinemotoren, was vroeger wel anders. Dieselmotoren stonden bekend als lawaaierig, vervuilend en de prestaties waren niet om over naar huis te schrijven. Het enige voordeel was dat ze zuinig waren, en meer dan dat niet. Hoe lang de dieselmotor het uithoud tegenover de elektrische auto zal de toekomst uitwijzen. De tijden veranderen dus, en benzine wordt langzamerhand verdrongen door moderne diesels, hybride auto’s en elektrische auto’s.

Motoropstellingen: Vier verschillende soorten motoren

  • Lijnmotor: De cilinders zijn in een rijtje opgesteld, naast elkaar. Loopt erg soepel, daarom hebben bijvoorbeeld BMW en Volvo lijnmotoren. Je hebt lijnmotoren van 2, 3, 4, 5 en 6 cilinders. Groter dan 6 cilinders zijn er niet, omdat ze anders te groot worden voor onder de motorkap. De lijnmotoren kunnen in de lengterichting, of in de breedte, tussen de wielkasten. Dat laatste gebeurt tegenwoordig vaker, omdat dat compacter is, vooral bij 5- of 6-cilinder motoren.

  • V-vorm: Even sterk als een lijnmotor, maar wel compacter. Hij is namelijk ten opzichte van een lijnmotor breder, lager en korter. Je kan hem dus ook dwars plaatsen, maar dat kan inmiddels bij lijnmotoren ook. Zoals gezegd loopt hij wel minder soepel dan een lijnmotor.

  • Boxermotor: De cilinders liggen tegenover elkaar, aan weerszijden van de krukas. Het grote voordeel van zo’n motor is dat hij een zeer laag zwaartepunt heeft, vandaar dat hij vaak wordt gebruikt in sportauto’s, zoals Porsche. Een nadeel van zo’n motor is wel dat hij mechanisch erg ingewikkeld is qua opbouw, en de ontwikkelingskosten zijn dus ook hoog.

  • W - opstelling: (geen afbeelding). Je kan zo veel cilinders in een kleine ruimte bouwen. Bugatti bijvoorbeeld heeft een 16-cilinder motor gebouwd, en die gaat ook in een productiemodel! In 2004 gaat hij in productie. Ook Audi en Volkswagen hebben zulke motoren, alleen dan met 8 cilinders. De voordelen zijn dus de compacte bouw, en omdat het veel cilinders zijn kan je er ook veel vermogen uithalen. De 16-cilinder W - motor van de Bugatti (EB 16/4 Veyron) heeft bijvoorbeeld een gigantisch vermogen van 1001(!) pk. Het principe is dat je eigenlijk gewoon twee V - motoren op één krukas plaatst.

Werking benzinemotor

Hoe werkt een motor nou precies? De werking van een diesel- en een benzinemotor verschil niet ze heel erg veel van elkaar, maar de uitleg hieronder gaat over die van een benzinemotor.Alle auto’s hebben meerdere cilinders, meestal vier. De tussen de uitlaatkleppen en de cilinder zit een ruimte. Dat heet de verbrandingskamer, omdat daar de verbranding plaatsvindt. Via de inlaatklep (de meeste auto’s hebben meer dan één inlaatklep) komt er een mengsel van brandstof en lucht de verbrandingskamer binnen. De juiste verhouding tussen brandstof en lucht wordt door het motormanagement systeem geregeld. Dan komt er een vonk, die wordt gegeven door de bougie. De bougie zit aan de bovenkant of schuin boven in. Sommige auto’s hebben overigens ook meer dan één bougie, ten behoeve van een betere verbranding, wat resulteert in krachtiger, zuiniger en schoner. De zuiger perst het mengsel naar boven, en op het juiste moment geeft de een vonk, en daardoor explodeert het mengsel van lucht en brandstof. Door de kracht gaat wordt de zuiger naar beneden geperst. De zuiger staat in verbinding met de krukas via de zuigerstang. Door de kracht gaat de zuiger omlaag, de zuigerstang zet die kracht vervolgens om in een ronddraaiende beweging. In het systeem wordt dus een op-en-neergaande beweging omgezet in een roterende beweging. De krukas draait nu rond, en de krukas draait de wielen aan. Dit hele proces gebeurt ontzettend vlug achter elkaar, zodat de zuiger zo snel op en neer beweegt dat de krukas blijft ronddraaien. Onderin het deel waar de krukas ronddraait, zit olie, zodat de boel allemaal soepel blijft draaien. Ook dat is belangrijk, de olie. Het is van essentieel belang dat er steeds genoeg olie in de motor zit. Als het namelijk gebeurt dat de motor droog komt te staan, dat er geen olie meer in zit, kan je de motor niet starten. Als je hem al draaiende hebt, dan zou de motor vastlopen of vastdraaien. De motor kan je dan weggooien. De hoeveelheid brandstof, de verhouding brandstof/lucht en de klephoogte (lifthoogte) wordt tegenwoordig allemaal geregeld door het elektronische motormanagement systeem. Omdat het zo nauwkeurig gebeurt, is de verbranding vollediger. De brandstof wordt dus helemaal verbrandt. De kracht is daardoor groter, en daardoor gaat de zuiger dus sneller omlaag. Via de uitlaatklep(pen) verlaat de verbrande stoffen de verbrandingskamer. Deze stoffen worden vervolgens afgevoerd via de uitlaat, en komt zo in de lucht terecht. Op het dashboard van de auto, namelijk op de toerenteller, kan je aflezen hoeveel toeren, omwentelingen, de krukas per minuut maakt.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Werking dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk Lees hier meer over Werking dieselmotor..
Distributieriem vervangen
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Uitlaat systeem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Inleren inlezen gasklephuis
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
Auto waterstof
Auto op waterstof: Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert Lees hier meer over auto en waterstof.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl