Rammelend geluid – rammel geluid in of onder de auto of rondom de motor?

Een vanuit de auto afkomstig eenvoudig, goedkoop rammelend geluid is voor de ene niet echt een probleem, terwijl de ander zich mateloos kan irriteren. Indien het rammelende geluid vanuit de motor komt, is het natuurlijk wel belangrijk dat hier naar gekeken wordt. Het is dan ook altijd de vraag of het geluid zich in of rondom de motor bevind of aan de binnen of onderkant van de auto. De ene auto is gevoeliger voor irritante geluidjes dan de andere auto. Dit heeft bijvoorbeeld ook te maken welke materialen er voor het vervaardigen van het dashboard zijn gebruikt. Zo hebben auto’s van het duurdere segment vaak minder last van bijkomstige geluidjes dan auto’s uit het goedkopere segment. Ook de ophanging van de auto speelt daar een rol in. Door een eenvoudige stuggere ophanging zal de auto meer trillingen ontvangen, waardoor onderdelen meer belast worden en mogelijk sneller gaan rammelen.

Het traceren van een bijkomstig geluid is over het algemeen erg lastig. Vaak hoor je het geluid alleen als je over een ruwe weg rijd of bij een bepaald toerental (resonantie).

Rammelend geluid in de auto

Als het rammelend geluid van binnen de auto afkomstig is, kan het over het algemeen het meest gemakkelijk getraceerd worden. Buiten dat er iets in het dashboardkastje of in de opbergvakken van het portier kan rammelen kan het geluid bijvoorbeeld ook vanuit het dashboard komen. Indien het geluid achter het dashboard vandaan komt, wordt het vinden van het rammelgeluid al een stuk lastiger. Om het rammelende geluid te traceren is het verstandig om dit met zijn tweeën te doen. De een kan het geluid (bijvoorbeeld bij een bepaald toerental) opzoeken waardoor de ander op zoek kan gaan waar het geluid vandaan komt. Mogelijk komt het geluid vanuit het schutbord (onder de motorkap) daar bevinden zich het kachel en ruitenwisser gedeelte, hierdoor kan het lijken dat het rammelgeluid vanuit het dashboard komt.

Rammelend geluid van onder de auto

Een rammelgeluid onder de auto is vaak hoorbaar bij het gas geven. Het geluid is dan met een bepaald toerental (resonantie) op te zoeken. Voorbeelden van goedkope rammelgeluidjes onder de auto zijn bijvoorbeeld een trillend hitteschild of kunststof afdekplaten maar ook de uitlaat of katalysator kunnen een rammelend geluid veroorzaken. Dit kan dan van buiten de uitlaat zijn maar ook van binnenuit. Zo kunnen er in de uitlaatdempers metalen delen zijn losgeraakt.Het is ook heel goed mogelijk dat het geluid alleen tijdens het optrekken hoorbaar is. Denk bij ernstige (zwaardere) rammelgeluiden ook aan onderdelen van de aandrijving en koppeling.

Rammelend geluid van onder de motorkap

Een rammelgeluid rondom of vanuit de motor is vaak het meest lastig vast te stellen. Dit komt ook door het aanwezige motorgeluid. Door met een bepaald toerental het geluid op te zoeken kan er het best gezocht worden. Door kunststof delen met de hand vast te houden kunnen de eerste onderdelen worden uitgesloten. Ook het hitteschild bij het uitlaatspruitstuk kan een mogelijke oorzaak zijn. Controleer deze dus als de motor nog koud is of gebruik een stuk gereedschap om tegen het hitteschild te drukken. Onder de motor (voorkant auto) zit vaak een grote kunststof plaat door deze weg te nemen kan er ook van onderuit naar het bijgeluid worden gezocht.

Rammelend geluid vanuit de motor

Bij een rammelend geluid vanuit de motor denken we al snel aan een versleten distributieketting en of distributieketting spanner. Toch klinkt het geluid eerder als een minder goedkoop ratelend geluid. Maar dit kan per type motor wel verschil maken. Een rammelende distributieketting is in de beginfase bij een bepaald toerental (beetje onder de toeren) hoorbaar. Bij een verder stadium is een versleten distributieketting en of distributieketting spanner met name tijdens een koude start duidelijk hoorbaar. Laat hier bij twijfel altijd naar luisteren of kijken. Als een distributieketting breekt, zal dit ernstige gevolgen voor de motor hebben. Tijdens het traceren van het geluid is het indrukken van de koppeling ook een hulpmiddel. Hierbij loopt de motor onbelast en rustiger, daarnaast kun je er achter komen of het geluid mogelijk bij de koppeling vandaan komt. Het is wel zo dat je met een wel of niet ingedrukte koppeling al snel een klein verschil hoort. Dit verschil is het wel of niet meedraaien van het druklager.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl