Auto airco controleren, bijvullen of laten bijvullen

De auto airco is een gesloten systeem met daarin een compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze zijn onder hoge druk ingebracht. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering in het airco systeem. Bij de vraag of de auto airco jaarlijks moet worden gecontroleerd zijn de meningen sterk verdeeld. Gemiddeld verliest de auto airco per jaar 10% van zijn vulling. Wat inhoud dat deze ongeveer om de 4 jaar zal moeten worden gecontroleerd en bijgevuld. Indien u er toch voor kiest langer zonder controle van de airco door te rijden, is het raadzaam de airco wel in de gaten te houden. Zo kan te weinig koudemiddel en compressorolie een brommend geluid van de aircopomp veroorzaken. En zal in het ergste geval de aircopomp stuk lopen. Ook is het verstandig de airco regelmatig te gebruiken zodat alle bewegende delen goed gesmeerd worden en door uitdroging lekkage van keringen voorkomen kan worden.

Zelf auto airco bijvullen

Het is niet mogelijk om zelf de airco van de auto bij te vullen. Voor het bijvullen en onderhouden van auto airco’s gelden strenge regels die zijn vastgelegd in Europese verordeningen. Voor het onderhoud van een auto airco dient men dus naar een erkend bedrijf te gaan dat over de passende kwalificaties beschikt.

Bij het professioneel vullen van het airco systeem zal het airco systeem door middel van vacuüm leeggemaakt moeten worden om vervolgens opnieuw gevuld en getest te worden. Het is dus erg belangrijk dat de juiste materialen op de juiste manier gebruikt worden. Denk hierbij aan de juiste druk, viscositeit en hoeveelheid van de compressorolie, en niet te vergeten de hoeveelheid koudemiddel. De laatste jaren zien we steeds meer aircosystemen met een veel hoger druk systeem. Hiervoor is ook een ander vulmiddel ontwikkeld. Dit vulmiddel is dus niet te gebruiken voor verouderde airco systemen. Zo is het ook mogelijk de auto airco aan huis te laten bijvullen en/of controleren. Daarbij worden wel vaak extra kosten in rekening gebracht. Het belangrijkste is dat het controleren en of bijvullen van het airco systeem goed en professioneel gebeurd.

Te weinig koudemiddel en/of compressorolie

Als er te weinig koudemiddel en/of compressorolie in het airco systeem aanwezig is zal de airco bijgevuld en gecontroleerd moeten worden. Om het aircosysteem te vullen zal deze als eerste leeg gemaakt worden om vervolgens het systeem met de juiste hoeveelheid koudemiddel en compressorolie te vullen. Ook de juiste druk is hierbij erg belangrijk. Tijdens het vullen kan er detectie vloeistof (UV - vloeistof) worden toegevoegd om zo het airco systeem met een speciale bril en ultraviolet licht op lekkage te controleren. Een andere manieren om het systeem op lekkage te controleren is een waterstof lekkagetest.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Weetjes automobilist
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
koelvloeistof- ontroleren
Koelsysteem auto controleren en bijvullen: Bij het meest voorkomende gesloten koelsystemen ziet u dus een reservoir onder de motorkap van uw auto. De locatie van het reservoir vind u in de boekjes van uw auto. Omdat het koelvloeistofniveau in het reservoir bij warme motor daalt, zal het niveau altijd bij koude motor gecontroleerd moeten worden Lees hier meer over Koelvloeistof controleren en bijvullen.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl