autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Auto airco controleren, bijvullen of laten bijvullen:


De auto airco is een gesloten systeem met daarin een compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze zijn onder hoge druk ingebracht. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering in het airco systeem. Bij de vraag of de auto airco jaarlijks moet worden gecontroleerd zijn de meningen sterk verdeeld. Gemiddeld verliest de auto airco per jaar 10% van zijn vulling. Wat inhoud dat deze ongeveer om de 4 jaar zal moeten worden gecontroleerd en bijgevuld. Indien u er toch voor kiest langer zonder controle van de airco door te rijden, is het raadzaam de airco wel in de gaten te houden. Zo kan te weinig koudemiddel en compressorolie een brommend geluid van de aircopomp veroorzaken. En zal in het ergste geval de aircopomp stuk lopen. Ook is het verstandig de airco regelmatig te gebruiken zodat alle bewegende delen goed gesmeerd worden en door uitdroging lekkage van keringen voorkomen kan worden.

Zelf auto airco bijvullen:


Het is niet mogelijk om zelf de airco van de auto bij te vullen. Voor het bijvullen en onderhouden van auto airco’s gelden strenge regels die zijn vastgelegd in Europese verordeningen. Voor het onderhoud van een auto airco dient men dus naar een erkend bedrijf te gaan dat over de passende kwalificaties beschikt.

Bij het professioneel vullen van het airco systeem zal het airco systeem door middel van vacuüm leeggemaakt moeten worden om vervolgens opnieuw gevuld en getest te worden. Het is dus erg belangrijk dat de juiste materialen op de juiste manier gebruikt worden. Denk hierbij aan de juiste druk, viscositeit en hoeveelheid van de compressorolie, en niet te vergeten de hoeveelheid koudemiddel. De laatste jaren zien we steeds meer aircosystemen met een veel hoger druk systeem. Hiervoor is ook een ander vulmiddel ontwikkeld. Dit vulmiddel is dus niet te gebruiken voor verouderde airco systemen. Zo is het ook mogelijk de auto airco aan huis te laten bijvullen en/of controleren. Daarbij worden wel vaak extra kosten in rekening gebracht. Het belangrijkste is dat het controleren en of bijvullen van het airco systeem goed en professioneel gebeurd.


Te weinig koudemiddel en/of compressorolie:


Als er te weinig koudemiddel en/of compressorolie in het airco systeem aanwezig is zal de airco bijgevuld en gecontroleerd moeten worden. Om het aircosysteem te vullen zal deze als eerste leeg gemaakt worden om vervolgens het systeem met de juiste hoeveelheid koudemiddel en compressorolie te vullen. Ook de juiste druk is hierbij erg belangrijk. Tijdens het vullen kan er detectie vloeistof (UV - vloeistof) worden toegevoegd om zo het airco systeem met een speciale bril en ultraviolet licht op lekkage te controleren. Een andere manieren om het systeem op lekkage te controleren is een waterstof lekkagetest.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
airconditioning onderdelen

airco
Auto en Airco: Een auto airconditioning systeem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het...... Lees hier meer over airco in de auto.
multiriem
De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
airco onderhoud check
Onderhoud en check auto airco: Bij een complete onderhoudsbeurt van de auto airco zal begonnen worden met een visuele inspectie. Daarbij wordt als eerste e gekeken naar de kwaliteit van de multiriem en of de koppelingen en slangen niet beschadigd zijn. Ook wordt er geluisterd of de airco (pomp) geen vreemde geluiden maakt. Ook kijkt men in hoeverre..... Lees hier meer over airco check en onderhoud auto.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
uitleg olie peilen
Uitleg olie peilen: Parkeer de auto op een vlakke ondergrond. Na het uitzetten van de motor laat u de auto ongeveer 20 minuten ongemoeid. Vervolgens ga je de olie peilen. Je pakt daarbij een schone doek en trekt de peilstok uit het motorblok. Na het schoonvegen van de peilstok stop je deze terug in de motor. Na enkele seconden trek je de peilstok opnieuw..... Lees hier meer over juiste manier van olie peilen.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert.Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht..... Lees hier meer over beslagen autoramen.
pollenfilter
Pollenfilter- interieurfilter: Een pollenfilter ook bekend als interieurfilter dient ervoor om stof, vuil, en pollen buiten de auto te houden, zodat er enkel schone lucht de auto binnenkomt. Zo heb je een standaard pollenfilter en een interieur filter waar koolstof in verwerkt is. Het voordeel van de laatstgenoemde..... Lees hier meer over de Pollenfilter- interieurfilter en stel de vraag waar deze zich bevind bij uw auto.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes