Koelsysteem auto controleren en bijvullen:

Een belangrijk onderdeel van de motor van uw auto is het koelsysteem. Het koelsysteem bevat buiten de koelruimtes in het motorblok ook een radiateur, een waterpomp en een thermostaat. De radiateur zorgt ervoor dat het koelwater door middel van rijwind extra gekoeld wordt. De waterpomp zorgt voor het circuleren van het koelvloeistof en de thermostaat zorgt ervoor dat er eerst warmte in de motor wordt vastgehouden en opent nadat de bedrijfstemperatuur is bereikt.

Bij het koelsysteem van de auto kennen we het open en gesloten koelsysteem. Bij de auto’s van de laatste jaren zien we alleen nog het gesloten koelsysteem. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een reservoir. Bij een open koelsysteem wordt de overdruk langs de vuldop van de radiateur geloosd en is er geen reservoir aanwezig.

Koelvloeistof controleren

Als het koelsysteem geen lekkage heeft zal het koelvloeistofpeil vrijwel altijd gelijk blijven. Wel is het verstandig om bijvoorbeeld als u op vakantie gaat het niveau vooraf te controleren. Ook met de APK wordt er gekeken naar het koelwaterniveau. Bij de auto’s van de laatste jaren is het koelsysteem ook uitgerust met een niveausensor. Bij een te laag niveau zal dit via een lampje op het dashboard worden aangegeven dat er te weinig koelvloeistof aanwezig is.

Koelvloeistof bijvullen

Bij het meest voorkomende gesloten koelsystemen ziet u dus een reservoir onder de motorkap van uw auto. De locatie van het reservoir vindt u in de boekjes van uw auto. Omdat het koelvloeistofniveau in het reservoir bij warme motor daalt, zal het niveau altijd bij koude motor gecontroleerd moeten worden. Op het reservoir staat daarvoor een merkteken met de tekst cold of een minimum en het maximum streepje. In de meeste gevallen bevindt het koelvloeistofniveau zich tussen het minimum en maximum streepje, wat dus prima is. Zorg tijdens het controleren wel dat de auto op een vlakke ondergrond staat zodat de aflezing van het niveau correct is.

Het bijvullen bij een open koelsysteem gebeurd via de dop van de radiateur. Zorg bij het losdraaien van de dop altijd dat de motor is afgekoeld en de druk in het koelsysteem voldoende is gedaald. Als de radiateur dop bij warme motor wordt verwijderd zal er hete koelwater uitspuiten en mogelijk ernstige brandwonden veroorzaken.

Het koelvloeistof niveau wel of niet aanvullen met antivries?

Over het bijvullen van koelvloeistof met antivries kunnen we duidelijk zijn. Niet doen! Door de menging van koelvloeistof en antivries ontstaan er vlokken, en dus vervuiling in het koelsysteem. Ook Het mengen van twee verschillende kleuren koelvloeistof zal voor een bepaalde reactie zorgen, en ook daardoor zal het koelsysteem worden vervuild. Informeer altijd welke kleur koelvloeistof u voor uw auto moet gebruiken. Zo biedt kroonoil de optie deze via het kenteken van uw auto op te vragen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Weetjes automobilist
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
oldtimer aanschaffen
Een oldtimer aanschaffen: Doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl