Oldtimer aanschaffen – belasting oldtimers – onderhoud oldtimer

Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers een aantal voor en nadelen hebben. Een van de voordelen is dat er minder tot geen wegenbelasting betaald hoeft te worden, dit scheelt jaarlijks behoorlijk wat geld. Er zijn bovendien speciale oldtimerverzekeringen, waardoor je ook flink op de verzekering geld kan besparen. Je kunt je auto als oldtimer verzekeren wanneer de auto ouder is dan 25 jaar. De grenzen kunnen echter per verzekeraar verschillen, sommige partijen hanteren namelijk een grens van 15 jaar. Ook zit er bij een oldtimerverzekering vaak een maximaal aantal te rijden kilometers per jaar vast. Je kunt je oldtimer in dat geval niet goedkoop verzekeren als je deze dagelijks gebruikt voor lange ritten. Tot slot ben je bij aanschaf van een oldtimer verzekerd van een unieke auto met een charmant, klassiek uiterlijk. Behoorlijk wat voordelen dus, maar er zijn helaas niet alleen voordelen en de vraag is dan ook, wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Nadelen aanschaf oldtimer

Oldtimers hebben over het algemeen twee grote nadelen. Het eerste nadeel is dat oldtimers vaak veel onderhoud nodig hebben. Dit is natuurlijk niet voor iedereen een nadeel, je kunt immers van sleutelen aan de auto houden, maar voor mensen die zelf niet technisch onderlegd zijn is het een groot nadeel. De kosten van onderhoud kunnen in zo’n geval namelijk hoog oplopen. Soms zijn reserveonderdelen bovendien lastig te vinden, waardoor reparaties tijdrovend en duur kunnen zijn. Het tweede nadeel is het feit dat het verbruik van oldtimers meestal hoger ligt dan het verbruik van moderne auto’s. Als je van plan bent om veel met je auto op pad te gaan, dan is een oldtimer dus waarschijnlijk niet de beste keuze. De kosten voor extra brandstof zullen in dit geval niet opwegen tegen de korting op de belasting. Om het rijden met een oldtimer qua brandstofverbruik toch aantrekkelijker te maken werd er bij de oude oldtimer wetgeving (voor 1 jan 2012) vaak overgegaan tot het inbouwen van een lpg (autogas) installatie, Echter bij de nieuwe wetgeving zijn de voordelen hiervan vervallen.

Aanpassing - wetgeving oldtimers wet

De discussie over wijzigingen in de oldtimerwet zijn regelmatig aan de orde en zullen ook in de toekomst met regelmaat aan de orde blijven. Daarbij komt natuurlijk ook dat de auto’s steeds sterker worden en de levensduur dus verlengt. Gemiddeld wordt er met de auto van nu en in de toekomst veel langer doorgereden. Voor nu gelden onderstaande oldtimer regels.

Oldtimerwet autobelasting

Auto’s die vanaf 1 januari 2014 40 jaar of ouder zijn hoeven geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor auto’s die vanaf de datum 1 januari 2014 26 jaar of ouder zijn bestaat een overgangsregeling. Bij deze overgangsregeling wordt een kwartaal tarief gehanteerd. Dit kwartaal tarief geldt voor een volledig kalenderjaar, met daaraan een maximum van €120. Als er gebruik wordt gemaakt van deze overgangsregeling, mag er in de maanden januari, februari en december geen gebruik wordt gemaakt van de openbare weg. De eigenaar van de auto kan in het vierde kwartaal (jaarlijks) aan de Belastingdienst doorgeven of hij het aankomend jaar kiest voor de overgangsregeling. Auto’s van 26 jaar of ouder en rijden op diesel of LPG, maar dus nog geen 40 jaar oud zijn komen niet in aanmerking voor de overgangsregeling.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check

 • Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

kenteken-natrekken

Auto verleden (schade auto) Buitenland natrekken

Een voertuigidentificatienummer (VIN) in de volksmond chassisnummer of framenummer genoemd is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan rechtstreeks ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame aangebracht plaatje. Zo ook is het Nederlands kenteken gekoppeld aan het VIN. Men mag dan ook niet zomaar een ander chassis of framenummer inslaan / monteren zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.

Met de chassisnummer check wordt er gekeken of er voor betreffende auto een schade geregistreerd staat in onze buurlanden en in landen waar vandaan veel auto’s naar Nederland worden geïmporteerd.

De chassisnummer check is voor Iedereen die uit onderstaande landen een ingevoerde auto heeft aangekocht of wil kopen.

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • Verenigde staten
 • (USA)
 • Hongarije
 • Tsjechië

chassisnummer-check

Onderwerp gerelateerde artikelen

omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl