Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Opzoek naar een tweedehandse Ford auto. Hoe verder?


U bent aan het kijken voor een andere auto en uw keuze is gevallen op een Ford auto. Een occasion of oldtimer kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Waar op letten bij de aankoop van een tweedehands auto?


Controleren van kentekenbewijs occasion - oldtimer:


We letten er meestal niet op, maar vraag naar de kentekenbewijzen die bij de auto horen. Het bouwjaar, het chassisnummer, de originele kleur, goedkeuring voor LPG, etc.. Het zijn allemaal zaken die aandacht nodig hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat het origineel ingeslagen chassisnummer afwijkt van hetgeen nu in de auto te vinden is. Wanneer het nummer in de auto afwijkt van het nummer in de papieren is de conclusie niet kopen, de auto kan niet eens worden goedgekeurd!

Buitenkant occasion - oldtimer controleren:Begin eens met de controle van de vijf banden (dus ook de reserveband!) Liefst allemaal van hetzelfde merk en type. Ook de velgen daarbij niet vergeten, want flinke deuken in de rand van de velg kunnen een hoop narigheid opleveren. Probeer de auto ook eens op te krikken met de krik die bij de auto zit. Je weet dan gelijk dat de krik en de andere hulpmiddelen er inderdaad bij zitten, en het vertelt je meer over de staat waarin de auto verkeert. Zo mag de auto tijdens het opkrikken eigenlijk niet kraken en horen de deuren van de auto dicht te blijven. Nu de auto toch omhoog staat: de remmen controleren: zijn de remschijven mooi glad? Hoe staat het met de dikte van de blokken en de dikte van de schijven? Dunne schijven zijn algauw aan vervanging toe, en dat is niet de goedkoopste reparatie. Kijk ook alles na wat open en dicht kan. Dat moet allemaal zonder problemen gaan en als alles klopt ontstaan er ook geen gapende openingen als het weer dicht zit. Als de auto weer op alle vier zijn wielen staat is heel gemakkelijk na te kijken of er speling op de portieren zit. Open de portieren en probeer ze verticaal heen en weer te bewegen. Als er speling zit op de scharnieren is dat op zo'n moment eenvoudig te constateren. En nu je de deur toch in je handen hebt: sommige occasions roesten daar. Kijk of de onderkant van de deuren goed droog is en of de afwateringsgaatjes open zijn. Bij twijfel kan de portierbekleding aan de onderkant even verwijderd worden, dan heb je een prima zicht op de deur. Nu nog even de ramen open en dicht draaien, en de deuren hebben geen geheimen meer. Nou ja, voor ik het vergeet, nog wel even de sloten controleren (zitten alle sleutels erbij?).

Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Onderkant occasion - oldtimer controleren:


Het kan zeer de moeite lonen om de auto eens van de onderkant te bekijken. Als je daar gelijk veel tectyl tegenkomt: oppassen! Wellicht wordt geprobeerd de nodige ellende aan het zicht te onttrekken. En dat geldt natuurlijk zeker als de tectyllaag zo vers is dat je deze als het ware nog prima kunt ruiken. Natte schokbrekers duiden op slijtage en spoedige vervanging zal wel nodig zijn.

Het interieur van de occasion - oldtimer controleren:


Vocht in een interieur is een van de meest vervelende dingen, maar ook een van de dingen die gemakkelijk zijn vast te stellen (in ieder geval makkelijker vast te stellen dan te verhelpen, maar dat geldt voor de meeste gebreken). Door de achterbank even weg te halen krijg je een prima zicht op de bodemplaat. Als daar roest zichtbaar is dan wordt het tijd de hele bodem aan een goed onderzoek te onderwerpen. Het optillen van de originele rubberen matten geeft zowel voor als achter extra informatie. O ja, let aan de achterkant vooral op de hoeken waar de wielkasten zich bevinden. En ook voorin extra opletten bij de voorstoelen en de pedalen. Als je hier roest aantreft dan is meestal de voorruit niet helemaal waterdicht. In de kofferbak Ook de kofferbak moet gecontroleerd worden, til ook daar de mat op. En ook de kartonnen schermen tegen de binnenzijde van de auto kunnen gemakkelijk verwijderd worden. En kijk dan eens goed naar de plek waar het buitenscherm het binnenscherm raakt, gevoelige plekken bij sommige oldtimers! Een laatste blik verdienen nog de bak van het reservewiel (vaak rot) en de plaats waar aan de buitenkant de reflectors zijn gemonteerd, want op die lasnaad kom je nogal eens roest tegen.

occasion - oldtimer onder de motorkap controleren:


De motor, die mogen we uiteraard niet vergeten. Het is een beetje een open deur, maar een motor die er smerig uitziet duidt vaak op niet al te best onderhoud. Smerige strepen, vaak zwart of bruin, op de binnenkant van de motorkap zijn ook al een teken van slecht onderhoud. De slangen die je aantreft moeten genoeg veerkracht bezitten en niet te hard aanvoelen. De isolatie van de bedrading mag niet kapot zijn. Het remsysteem is zeer belangrijk, remcilinder en leidingen mogen niet lekken. De gemakkelijkste controle: het rempedaal voor langere tijd stevig indrukken. De remkracht moet dan constant blijven en het pedaal moet dan ook op dezelfde hoogte blijven staan. Is die niet het geval, dan is er iets mis met het remsysteem. Een compressietest biedt veel informatie over de conditie van de motor. De cijfers die hieruit komen geven veel informatie over de toestand waarin de zuigers en de kleppen verkeren. Als dit niet in orde is, zal de motor zelfs gereviseerd moeten worden, een kostbare aangelegenheid. Natuurlijk ook even de motor laten proefdraaien. Als het goed is slaat deze vlot aan en blijft zij, ook als zij op temperatuur is, regelmatig lopen. Let tegelijk even op de uitlaat, is de binnenkant grijs, dan verkeert de motor waarschijnlijk in een goede staat. Maar is de binnenkant zwart, dan is er meestal sprake van te veel olieverbruik. En als de motor toch loopt, geef eens een paar keer gas. Als er dan grijze rook verschijnt is alles oké, blauw betekent te veel olieverbruik en wellicht versleten zuigers. Zwarte rook? dan zal de motor te rijk staan afgesteld. Een handige manier om ter plekke de kwaliteit van de zuigerveren te controleren is de volgende. Met draaiende motor de oliepeilstok verwijderen en op dat moment veel gas geven, er mag dan geen olie uit het peilstok reservoir komen.

De proefrit met de occasion - oldtimer:


Sla de proefrit nooit over. Alles moet eigenlijk in orde zijn. Zonder stoten moet er gemakkelijk geschakeld kunnen worden (de achteruit niet vergeten). Zoek een stuk weg op waar het niet te druk is en probeer eens rustig wat de auto kan. Trek bijvoorbeeld eens door naar zo'n 90 km. per uur en laat de auto dan rustig terugzakken door het gaspedaal los te laten. Bij 50 à 60 km. per uur weer plankgas geven. Als er dan of blauwe rook zichtbaar wordt in je achteruitkijkspiegels zal er sprake zijn van teveel olieverbruik. Zoek ook rustig een wat slechter wegdek op, een klinkerweg bijvoorbeeld, en luister daar goed naar wat de auto je vertelt, een slechte ophanging verraadt zich op zo'n wegdek vanzelf door ongewenste bijgeluiden te laten horen. Nog even de koppeling testen middels het bekende autootje pesten. De handrem erop en in z'n één weinig gas geven en de koppeling langzaam laten opkomen. Draait de motor langzaam maar met veel moeite verder, gauw met dit pesten ophouden. Bij een goede koppeling houdt de auto er zelf wel mee op: hij slaat af. Maak nog een noodstop bij 40 à 50 km. per uur en als de auto zijn rechte spoor blijft volgen, zit dat (de remmen) aardig goed.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check ?


 • Het schadeverleden : heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand : klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren : hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde : wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

 • auto geschiedenis


  Vanuit Duitsland ingevoerde auto kopen invoeren en controleren.

  Vanuit België ingevoerde auto kopen invoeren en controleren.
  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  apk
  APK keuring: Uw auto moet voor de APK keuring en u wilt zelf controles - reparaties uitvoeren? Autogordels zijn verplicht voor auto’s vanaf 01-01-1971, in oudere auto’s hoeven ze dus niet in te zitten. Wanneer dit wel het geval is moeten ze goed werken, mogen ze niet gescheurd zijn, en moeten ze deugdelijk aan de carrosserie bevestigd zijn. In de auto’s na 01-01-1971 moeten....... Lees hier meer over APK keuring.
  auto importeren
  Importeren auto: Wanneer u een auto aanschaft vanuit het buitenland moet u dit voertuig eerst volgens bestaande procedures in Nederland invoeren. Tot die tijd mag u met deze auto geen gebruik maken van de openbare weg. U hoeft geen aangifte te doen van invoerrechten als u de auto of motor hebt gekocht in een EU-land.Voor nieuwe auto’s moet u wel BTW betalen....... Lees hier meer over importeren auto.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  aantal vorige eigenaren auto
  Vorige eigenaar auto achterhalen: Als de auto erg veel eigenaren heeft gehad kan dat duiden op een auto met problemen. Zo kunnen er dure reparaties onderweg zijn waardoor de vorige eigenaar gekozen heeft de auto snel van de hand te doen. Ook kan de auto een verontrustend schadeverleden hebben. Stel aan particulieren autoverkopers..... Lees hier meer over het achterhalen van vorige eigenaren occasion.
  dagwaarde auto
  Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast.... Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
  zelfbouw camper
  Bus ombouwen tot camper: Om tijdens een vakantie of een lange reis optimaal te genieten van je vrijheid dan is het reizen met een camper zeer aan te raden. Je verplaats gemakkelijk van A naar B en op bestemming ben je binnen No-time aan het koken of in bed een boek te lezen. Het reizen met een camper kan ook financieel een succes zijn. Je hebt namelijk een...... Lees hier meer over bus ombouwen tot camper.
  omkatten
  Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt...... Lees hier meer over omkatten auto.
  autobekleding
  Reinigen van stoffen en lederen autobekleding: De meeste mensen staan pas stil bij het reinigen van de autobekleding op het moment dat er een vlek op de bekleding zichtbaar is. Op het moment dat je de vlek wilt verwijderen zie je pas hoe smerig de bekleding van de stoelen vaak is. Bij het constateren van een vlek grijpt men meestal naar een schoonmaakmiddel... Lees hier meer over reinigen autobekleding.
  kilometerstand
  Occasions met een hoge kilometerstand: Een mooie Auto voor een mooie prijs, Tja, en wat heeft de auto gelopen? is dat niet erg veel? de meeste relatief jonge Occasions die met een hoge kilometerstand worden aangeboden zijn ex lease auto's. .Vanaf 2014 is het knoeien met de kilometerteller van een personenauto of bestelauto strafbaar. Dat heeft het kabinet in..... Lees hier meer over occasions met een hoge kilometerstand.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes